[VIVA] Musicalliefde in Londen

Toen ik Ron Link in een lendendoekje over het podium zag zwaaien, wist ik: ik hou van musicals. De zang, dans, kostuums, het decor: een complete beleving waarin ik mezelf helemaal kan verliezen. Na iedere musical die ik bezoek, ben ik dagenlang nog in de ban.

Musicalliefde
Mijn musicalliefde werd dus aangewakkerd door Tarzan, waarna vele musicals volgden. Zo blies groene heks Willemijn Verkaik uit Wicked me omver met haar ongelofelijk krachtige stem, liep ik door het vrolijke Mary Poppins met een grote grijns de zaal uit, hakte Next To Normal er dusdanig in dat ik tranen met tuiten huilde, was Soldaat van Oranje een productie van een heel nieuw kaliber en maakten de destijds nog relatief onbekende hoofdrolspelers van Miss Saigon diepe indruk op me met hun spel en zang.

Ze zijn zo leuk
In Nederland leeft het musicalgenre heel erg: ondanks de crisis boeren Joop van den Ende en Albert Verlinde nog altijd goed met hun grote voorstellingen, waarvoor je zo rond de 70 euro per ticket neertelt. Ik heb het geluk dat ik voor mijn werk regelmatig nieuwe musicals mag bezoeken en dan ook de hoofdrolspelers mag interviewen. Wat opvalt aan dit soort bekende Nederlanders, is dat ze zo leuk zijn. Oprecht leuk. Musicalsterren zijn naast enorm gepassioneerd ook super aardig. Ze kletsen honderduit. Bovendien werken ze keihard; avond aan avond leveren zij op het podium een topprestatie.

Op naar Londen
Je kunt je vast voorstellen dat ik even een vreugdedansje deed toen ik de kans kreeg om twee dagen naar Londen te gaan: dag 1 met Joop van den Ende voor zijn nieuwste productie Ghost en dag 2 met Albert Verlinde, die Shrek naar Nederland haalt. Samen met cast en crew zouden wij journalisten de Engelse variant van deze musicals gaan bekijken en de Nederlandse hoofdrolspelers interviewen.

Ogen tekort
Ik kan je vertellen: het was TE GEK. Niet alleen was ik nog nooit echt in Londen geweest en genoot ik van de geweldige sfeer in die stad (ik wil snel terug!), ook heb ik met open mond zitten kijken naar de crème de la crème van de musicalwereld op het befaamde Londense West End. Vooral de musical Ghost, gebaseerd op de film uit 1990 met Demi Moore en Patrick Swayze in de hoofdrollen, was bijzonder. Het stuk staat bol van nieuwe special effects en illusies, ik kwam ogen tekort.

Avontuur
Na afloop sprak ik de enthousiaste Ton Sieben, Celinde Schoenmakers en Freek Bartels, die enorm veel zin hebben om hier in Nederland aan de slag te gaan. Datzelfde geldt voor William Spaaij en Kim-Lian van der Meij, die in de huid van Shrek en zijn prinses Fiona gaan kruipen. Niet alleen voor mij was Londen een groot avontuur, voor hen was dat natuurlijk al helemaal het geval: hun nieuwe uitdaging is officieel begonnen!

Ik kan in ieder geval niet wachten om hen in de Nederlandse theaters te gaan bewonderen, nu ik de aftrap van deze twee producties van zo dichtbij heb meegemaakt. Maar eerst ga ik op jacht naar kaarten voor de show die nu al volop bezig is en waar ik vanwege heel veel jeugdsentiment erg nieuwsgierig naar ben: The Little Mermaid!

Ook verschenen op Viva.nl

4 Comments

 1. Melissa 28 mei 2012 at 15:28

  Ik zelf ben eigenlijk nooit echt van musicals geweest. Mijn eerste echte was vorig jaar! En ik had het geluk dat ik die ook in Londen mocht bekijken, namelijk Wicked. En Wauw! Echt zoo professioneel, en wat ze allemaal niet kunnen laten zien. Heel mooi!

 2. Indira 29 mei 2012 at 09:38

  Mijn eerste musical was ook Tarzan! Ik vond het heel leuk en ik heb er enorm van genoten, maar ik ben daarna eigenlijk niet meer naar een musical geweest haha. Maar ik begrijp waarom je er zo weg van bent!

 3. Sylvia 29 mei 2012 at 16:26

  Oew, nu ben ik wel een tikkeltje jaloers hoor ;) Heb sinds m’n achtste tientallen musicals bezocht en ze hadden allemaal zo hun eigen charme. Miss Saigon is daar een mooi voorbeeld van, ik heb als beginnend tiener nog met Ton op het podium gestaan bij de plaatselijke musicalvereniging in Beauty & the Beast, hij was toen al erg goed :) Ik denk dat mijn favoriet toch Les Miserables blijft, dat verhaal en die muziek blijven fantastisch!

 4. Olga 06 juni 2012 at 22:15

  Ik ben echt een musicalnoob: verder dan de eindejaarsmusical van groep 8 ben ik niet gekomen!