Mijn artikel in VIVA: Backpackdrama in Australië

‘Backpackvakantie eindigt in drama voor 26-jarige Culemborgse’, las ik eind juni op de website van de NOS. Die moet ik kennen, dacht ik.

Ik kom namelijk uit Culemborg. Ik ben er opgegroeid en tijdens mijn studie naar Utrecht verhuisd. Ik ben dan wel drie jaar ouder dan het meisje waar het om ging, maar de stad is niet heel groot en mijn broertje is van haar leeftijd. Een sms van mijn moeder bevestigde mijn vermoeden: ‘Het is Linda Huiskamp.’

Linda zat vroeger bij mijn broertje in de klas en ooit in mijn volleybalteam. Vol afschuw las ik wat haar in Australië is overkomen: ze is betrokken geraakt bij een ernstig verkeersongeluk waarbij haar goede vriendin, die naast haar zat in de auto, omkwam. Zelf raakte ze zwaargewond en kan ze zich niets herinneren van het voorval. Of dat nog niet erg genoeg is, werd ze ook nog eens gearresteerd. In Australië is het namelijk sinds kort zo dat een aanrijding met dodelijke afloop als misdrijf kan worden beoordeeld. Linda is de eerste die met deze aangescherpte wet te maken krijgt en tot de zaak voor komt, mag ze het land niet verlaten.

Naar aanleiding van mijn Twitter-berichtje hierover, nam VIVA contact met me op. Ik blog al op de site natuurlijk, maar mij werd gevraagd of ik Linda wilde interviewen voor het blad. Ik stuurde haar een mailtje met de vraag of ze wilde meewerken en dat deed ze graag, want alle aandacht is op dit moment welkom.

En dus sprak ik Linda via Skype. Ik luisterde vol ongeloof naar haar vreselijke verhaal. Een droomreis, die al zeven maanden duurde, veranderde van de een op andere dag in een nachtmerrie. Tegelijkertijd realiseerde ik me ook dat ik haar kon helpen door het verhaal mooi op te schrijven en zo aandacht te vragen voor haar situatie. Deze week staat het artikel in VIVA.

Het goede nieuws is dat haar zaak op 30 juli al behandeld wordt, in plaats van over een paar maanden of misschien wel een jaar, wat in eerste instantie gevreesd werd. Ik wens Linda heel veel sterkte de komende tijd en hoop van harte dat ze niet als veroorzaker van het incident wordt aangewezen, want dan hangt haar mogelijk een celstraf boven het hoofd. “Het is een afschuwelijk ongeluk geweest. Ik heb dit never nooit gewild”, vertelde ze me.

Linda’s familie heeft een stichting voor haar opgericht, genaamd Samen voor Linda. Haar juridische kosten zijn inmiddels namelijk opgelopen tot zo’n 120.000 dollar, schuldig of niet. De stichting organiseert op 22 september een benefietavond om geld in te zamelen en er is een rekeningnummer geopend, voor mensen die uit zichzelf iets willen doneren.

Lees het artikel: pagina 1 en pagina 2!

Beeld: Linda Huiskamp

15 Comments

 1. Petra 18 juli 2012 at 07:44

  Wat lijkt me dat verschrikkelijk! Verlies van je vriendin door een stom ongeluk en dan ook nog zo’n juridisch drama er achteraan. Ik hoop dat Linda vrijgesproken wordt!
  Handig, zulke contacten bij Viva. Een mooi podium voor meer aandacht voor Linda (Je debuutartikel in een papieren tijdschrift trouwens?)

 2. ioon 18 juli 2012 at 09:48

  Jeetje wat verschrikkelijk. Zeker ook dat je zo onder arrest geplaatst wordt alsof je met voorbedachte rade een ongeluk veroorzaakt hebt. :( Dat is geen rechtvaardigheid. Kan me ook niet voorstellen dat de ouders van de omgekomen vriendin dit fijn vinden.

 3. elsbeth 18 juli 2012 at 10:11

  Ik had hier al iets over gezien op tv. Verschrikkelijk oneerlijk en dat in zo’n beschaafd land! Normaal hoor je zulke dingen alleen over Thailand of zo….

 4. Ann 18 juli 2012 at 11:20

  Wat erg… Maak zo maar iets mee, echt verschrikkelijk. Goed dat er hier zoveel aandacht aan wordt besteed. Ik hoop op het beste voor haar!

 5. Lyanne 18 juli 2012 at 13:50

  Jeetje, wat een verhaal! Echt afschuwelijk! Heb je net een zwaar ongeluk gehad en krijg je dat ook nog eens. Ik hoop dat het snel over is voor haar, dit drama.

 6. Riz 18 juli 2012 at 14:25

  damn denk je “zorgeloos” een rondtrip te gaan maken met je beste vriendin gebeurd er zoiets en dan ook nog een arrestatie erboven op..
  Dat gebeurd alleen toch in slechte films.
  Ik hoop dat ze snel naar Nederland terug kan komen om hier alles te gaan verwerken wat er is gebeurd. Al zal daar wel een hele periode over heen gaan

 7. Annouska 19 juli 2012 at 10:07

  Ik heb gisteren vol verbazing het verhaal zitten lezen in Viva. Ik wist alleen toen niet dat jij de interviewer was van dit bijzonder verhaal.

  Wat een verschrikking voor iedereen die er maar iets mee te maken heeft en daarbij helemaal voor Linda. Ik hoop dat haar zaak niet voor hoeft te komen omdat hij als zwak beschouwd wordt en anders dat ze keihard vrijgesproken wordt!!

 8. Marcella 19 juli 2012 at 10:54

  Ik had het al gelezen voor ik op vakantie ging. Heftig zeg!

 9. Laura 19 juli 2012 at 12:37

  Heftig verhaal! Je maakt iets verschrikkelijks mee, iets dat je nooit hebt gewild en dan gebeurt dit ook nog. Krom! :(

 10. Marieke 19 juli 2012 at 14:23

  Bedankt voor jullie reacties! Het is zo verschrikkelijk… Hoop echt op een goede afloop.

  @ Petra: Inderdaad mijn debuut in print! Heel blij mee en trots op, maar dat schreeuw ik liever niet van de daken. Beetje ongepast in deze situatie, want de reden dat ik dit stuk schreef is natuurlijk alles behalve leuk. :(

 11. Indira 19 juli 2012 at 15:55

  Wat een verschrikkelijk verhaal… Ongelooflijk dat een ongeluk waar ze hoogstwaarschijnlijk helemaal kapot van is en wat niet meer dan een ongeluk was, wordt behandeld als een misdrijf… Die arme meid! Ik hoop dat ze wordt vrijgesproken en dat ze snel weer veilig naar huis kan!

 12. Des 20 juli 2012 at 07:27

  ik had dit verhaal inderdaad gelezen. verschrikkelijk zeg, het zal je maar overkomen

 13. Jolien 21 juli 2012 at 23:01

  Jeeeeemig, ik zit hier gewoon met kippenvel vanaf mijn eigen vakantie adres je blog te lezen. Dit moet wel de meest verschrikkelijke nachtmerrie voor haar zijn! Ik hoop dat ze snel naar huis kan!!

 14. Caithlin 22 juli 2012 at 08:59

  €120,000? Jeetje, wat een ongelofelijk verhaal! En dan ook nog je vriendin kwijt!

 15. Karin 22 juli 2012 at 10:27

  Linda is de dochter van mijn nicht. Fijn dat er in de Viva aandacht aan gegeven wordt. Ik heb de Viva er speciaal voor gekocht.
  Als nu iedereen, die het erg vindt voor Linda, € 10 overmaakt en de flyer voor zijn raam plakt( printen van http://www.samenvoorlinda.org ), het bericht via Facebook deelt, dan komt er misschien genoeg geld binnen om de rekening te betalen van het proces. Zodat Linda en haar familie echt kunnen genieten en verwerken als Linda weer thuis is. Help mee zo veel mogelijk geld voor Linda in te zamelen. Hoe meer mensen dit weten hoe sneller het gaat.