[VIVA] Het fenomeen Johannes

The Voice of Holland Buy toprol xl zou anders worden dan al die talentenjachten die er al waren. Geen Idols, X Factor of Popstars die op zoek gingen naar een ‘totaalplaatje!. The Voice zou, zoals de titel van het programma ook luidt, echt om iemands stem gaan. Men zou zoeken naar een steengoede zanger of zangeres.

Twee oorzaken
Dat lukt echter vooral de derde editie, die nu aan de gang is, nog niet echt. Dat heeft twee oorzaken:

1) Er waren vier teams met kandidaten. Elke week moest er uit elk team één iemand afvallen. Aangezien het ene team aanzienlijk beter was dan het andere team, werden er dus goede zangers en zangeressen naar huis gestuurd terwijl in andere teams veel zwakkere kandidaten mochten blijven. Het zou eerlijker zijn geweest als iedereen op één hoop was gegooid en uit die grote groep elke week één of meerdere kandidaten afscheid hadden moeten nemen.

2) Natuurlijk moet er ook aan The Voice grof geld verdiend worden, dus telt de mening van het publiek zwaar. Het wordt volledig uitgebuit met diverse stemrondes per sms. Maar, hoe verrassend, de doelgroep van het programma kiest niet per se voor ‘de beste stem!. Wel voor degene die ze het leukst vinden, iemand met een hoge gunfactor, iemand die hen het meest aanspreekt. En ja, dan moeten er soms mensen uit die veel beter kunnen zingen dan degenen die zijn overgebleven.

Johannes
Neem het fenomeen Johannes Rypma. Een oer-Hollandse blonde kerel uit Friesland, die de harten van zijn hele provincie en ik vermoed nog veel meer Nederlanders heeft veroverd. Zijn zangkunsten zijn matig, maar de twinkeling in zijn ogen en zijn guitige kop maken een hoop goed. Zo veel zelfs, dat er wekelijks massaal op hem gestemd wordt. Ondanks zijn slechte juryscores bleef hij lachen. En zijn fans sms!en, dus is hij één van de vier finalisten.

Gimmick
Dat schiet veel muziekliefhebbers in het verkeerde keelgat, ook de deelnemers zelf. ‘Dat Sandra en ik eruit liggen en Johannes door is naar de finale, geeft natuurlijk wel te denken. Stemmen op Johannes is een soort gimmick geworden’, zegt Barbara in De Telegraaf. ‘Maar eerlijk is het natuurlijk niet.’

De makers hebben een poging gedaan om de uitslag enigszins te What is the cost of antivert Micronase over the counter sturen, door de juryleden meer invloed te geven en hun beoordelingen dubbel te laten tellen. De kijker had daar echter maling aan: hoe lager de cijfers, hoe meer stemmen Johannes kreeg. Het publiek gaat zich tijdens zo!n programma nou eenmaal hechten aan een deelnemer, met alles erop en eraan. Een artiest is meer dan alleen een stem, het is een persoonlijkheid. Komen we toch weer uit bij dat ‘totaalplaatje!!

Extra spannend
Het maakt de finale van aanstaande vrijdag wel extra spannend. Als Floortje of Leona er met de overwinning vandoor gaat, blijft de formule van het programma zoals die oorspronkelijk bedoeld is toch in stand. Mocht het zo zijn dat Johannes wordt gekroond als de derde Voice of Holland, dan is het een talentenjacht als alle andere en mogen ze die Televizier-Ring wat mij betreft direct weer inleveren.

Ook verschenen op Viva.nl

Follow on Bloglovin

4 Comments

 1. Sylvia 17 december 2012 at 15:32

  Gelukkig ging Leona er met de winst vandoor, ik heb toch wel op het puntje van m’n stoel gezeten ;)

 2. Danielle 17 december 2012 at 16:56

  Haha, ik moest al lachen om de titel ‘het fenomeen’, je weet wel dat Germ natuurlijk 10x heeft gestemd he ;)

 3. Mylène 17 december 2012 at 22:10

  En eigenlijk vond ik dat Johannes geen niet de stem, niet de looks en ook geen gunfactor had. Maar goed, zo goed heb ik het ook niet gevolgd, dus misschien was dat anders geweest als ik iedere week keek.

 4. Anouk 19 december 2012 at 16:10

  En toen had-ie op een haar na ook nog gewonnen…