Oh ja, het uitstrijkje…

Ik wist het wel, maar had er eigenlijk helemaal niet meer aan gedacht: vanaf je 30e krijg je om de vijf jaar een uitnodiging om een uitstrijkje te laten maken voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Vorige week viel ie opeens op onze deurmat: het blad Leven & Lijf. Alle informatie over dit bevolkingsonderzoek én baarmoederhalskanker in een mooi, glossy jasje. Met een BN’er op de cover om de boodschap nog even wat beter over te brengen, Angela Schijf in dit geval. (Nu heb ik sowieso al een zwak voor Angela Schijf, want iemand zei me ooit dat ik op haar lijk en dat vind ik een groot compliment, hihi.) “Dit jaar word je dertig”, was de eerste regel die ik las. Grmpf. Colchicine price increase I KNOW! Purchase kytril patch

Dat was wel even confronterend, moet ik zeggen. Baarmoederhalskanker komt het meest voor bij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar, en bij dat hokje ben ik nu bijna aanbeland. Bovendien heb ik ooit al eens een uitstrijkje laten maken en ik kan je vertellen: dat was geen pretje. Die koude eendenbek is niemands beste vriend.

Toch is het voor mij vanzelfsprekend dat ik dit ga doen. Met het onderzoek kan vroegtijdig worden ontdekt of je baarmoederhalskanker of een voorstadium ervan hebt. Ik wil graag het zekere voor het onzekere nemen. Kanker is een verschrikkelijke rotziekte die steeds vaker lijkt voor te komen. Je hoeft bij een overlijdensbericht bijna niet meer te vragen wat de oorzaak was, want die weet je in de meeste gevallen eigenlijk al: die grote K. Zelf heb ik er een oom en een tante aan verloren en ik hoop met heel mijn hart dat het daarbij blijft.

Ik ben blij dat we als Nederlandse vrouwen deze mogelijkheid krijgen. Het onderzoek is gratis en duurt slechts een paar minuten. Even doorbijten en het is voorbij. Mocht de uitslag verkeerd zijn, dan wéét je dat in ieder geval en kan er wat aan gedaan worden!

Toch zijn er ook vrouwen die ervoor kiezen het niet te doen. Ik ben eigenlijk heel erg benieuwd waarom dan niet. Ongetwijfeld heb ik onder mijn bloglezers vrouwen van boven de 30. Vertel mij: heb je het laten doen? En waarom wel/niet?

Follow on Bloglovin Purim songs online

LEES OOK:

27 reacties

 1. Hmmm … die oproep komt dus bij mij ook op de deurmat dit jaar. Had er niet meer bij stil gestaan eerlijk gezegd, maar ik doe het wel. Beter op tijd erbij…

 2. Ik zat me al af te vragen vanaf wanneer dat moet. Vanaf 30 dus. Voor mij nog twee jaar wachten. Vanaf die tijd moet ik ook borstonderzoek laten doen ivm erfelijkheid. Hiep hoi hiep hoi…

 3. Ik ben vorige maand 31 (echt?? Waar is dat vandaan gekomen?) geworden en heb dus bijna twee jaar geleden die brief gehad. En ik heb er geen moment over getwijfeld. Het uitstrijkje viel mij enorm mee en deed ook geen pijn.
  Ik vind het ook goed dat we dit in Nederland zo geregeld hebben, we verliezen al teveel mensen aan deze k-ziekte!

 4. Ja, heel leuk. Dat uitstrijkje. ;)
  Ik heb het laten doen (2.5 jaar geleden al..!) om dezelfde reden die jij aangeeft. Als er wat mis is, kun je er maar beter snel bij zijn.

 5. Ik ben nog lang geen dertig, maar ik vind het heel goed van je dat je je er meteen al mee bezighoudt! Ik zou het ook doen!

 6. Ik ben nog geen dertig maar ga het zeker wel laten doen als ik die leeftijd wel haal. Het is toch goed om te weten wat zich in je lijf afspeelt. En het is dan alleen maar beter als je er vroeg bij bent.

 7. Niemand vindt het een prettig idee, maar ik denk dat bijna geen enkele vrouw het bewust weigert. En ach, het is maar eens in de 5 jaar.. Neemt niet weg dat ik er over 7 jaar vast niet met al te veel plezier naartoe ga hoor ;)

 8. Toen mijn moeder vorig jaar op haar 50e voor een controle voor borstkanker ging werd er een kwaad aardig gezwel gevonden. Ze had nergens last van en het verbaasde haar ook. Gelukkig waren ze er door dit standaard onderzoek vroeg bij. Hierdoor weet ik meteen; ja elke test die iets vroegtijdig kan ontdekken en waar ik voor uitgenodigd word; daar doe ik aan mee!

 9. Ik ben nog even geen dertig, maar ik als het zover is ga ik dit wel doen. Al lijkt het me geen pretje zo’n eendenbek..

 10. Ik ben nog geen dertig, maar ik ga het zeker laten doen! Dan maar even geen pretje, maar het risico om ziek te worden is mij te groot, omdat het ook in mijn familie zit!

 11. Ik denk wel dat ik het zou doen maar ik heb nog nooit een uitstrijkje laten maken en het lijkt me wel zo vreselijk verschrikkelijk dat ik er dan wel enorm tegenop zou zien. Misschien dat dat dan ook wel een reden zou kunnen zijn om het niet te doen.

 12. Ik ben pas 23, maar heb helaas al een paar keer een uitstrijkje moeten doen. Had afwijkende cellen door HPV en ze hebben een stuk weefsel verwijderd.. Wat ik wil zeggen is: ookal zijn dit soort onderzoeken naar, doe het wel gewoon als je een oproep krijgt of als je klachten hebt. Mijn PAP is inmiddels weer helemaal in orde, maar als ik niets had gedaan had ik over een jaar of 10 baarmoederhalskanker kunnen krijgen.

 13. Ik ga het zeker doen. De mogelijkheid is er in Nederland en daar mogen we onze handen mee dicht knijpen. Je hoort zulke enge verhalen tegenwoordig… Dan maar steeds laten checken…

 14. Supergoed onderwerp. Hier i Duitsland is dit heel erg goed geregeld. Als je aan de pil wilt of iets, MOET je naar een gynaecoloog – die doet elk halfjaar een uitstrijkje en een soort echo om te kijken of alles “goed zit” na je 25e. Doe je dit niet, krijg je ook geen anticonceptie. Ik vind het heel belangrijk dat vrouwen zich bewust worden van het feit dat je hier gewoon geen nee tegen kan zeggen!

 15. Pien, meen je dat nou? Haha. Na drie bevallingen vind ik de eendenbek nog steeds een rotding. Maar ja, ook ik ben gegaan. Mocht afgelopen jaar zelfs voor een tweede keer. Want die oproep krijg je als je 35 bent. Het is geen leuke post, maar inderdaad heel fijn dat we dat in Nederland wel gewoon ‘cadeau’ krijgen.

 16. Ik heb nog wel wat jaartjes te gaan, maar als ik straks dertig ben, ga ik het ook gewoon doen. Precies om de reden die jij noemt en in de reacties genoemd worden.

 17. ja, laten doen en maar goed ook, want mis en meteen door naar het ziekenhuis, geopereerd en nu, veeeeeeele controle-uitstrijkjes later, vind ik ’t nog steeds een vreselijk onderzoek, maar godzijdank is ’t er.

 18. Ik zou zeker een controle uitstrijkje doen, zo’n kleine moeite voor zoiets belangrijkers is haast dom om af te slaan ;)

 19. Ik heb het al eens voor mijn 30ste laten doen juist omdat ik al “last” dacht te hebben… Ik bleek PapIIB oid te hebben… daarna dus elk jaar laten doen… toen ik 32 was moest ik een lysexcisie laten doen omdat ik nog steeds “onrustige” cellen bleek te hebben… Ik ben het vorig jaar vergeten omdat ik al 2 jaar een “goede” uitslag had en ik opeens moest betalen voor een uitstrijkje… Ze hebben bij de laatste test wel gecontroleerd op hpv en dat heb ik… het virus waardoor je vergrootte kans heb op baarmoederhalskanker… Ik zit dus heel erg te twijfelen of ik niet weer een tussentijds uitstrijkje moet laten maken… Ik wordt pas volgend jaar november 40 en er kan veel gebeuren in bijna 2 jaar… dus nu ik het zo opschrijf denk ik dat ik voor de zekerheid maar even een afspraak maak aanstaande maandag…

  oh en als je een goede huisarts/assistent hebt voel je er helemaal niets van hoor… been there, done that, got the t-shirt zeggen ze wel eens hè =D

 20. Ik heb een uitnodiging liggen. Ik ga het zeker doen, maar moet eerlijk bekennen dat ik nog geen afspraak heb gemaakt. Maandag toch maar eens doen. Het is fijn dat we de mogelijkheid krijgen. Hoe sneller je erbij bent..

 21. en dames… al een afspraak gemaakt??? Mijne staat inmiddels. maandag om 11.20. de assistente vond het verstandig om een tussentijds uitstrijkje te laten maken en dat deed me goed. voelde me toch enigszins een hypochonder… =D