Ik ga naar de tandarts

Degenen die mij al heel lang volgen, weten het vast: ik ben bang voor de tandarts. En dan echt éxtreem bang. Zo bang, dat ik soms jaren niet ga. En als ik dan de moed weet te vinden om een afspraak te maken, zit ik dagen van tevoren al te hyperventileren en in de wachtkamer rollen de tranen over mijn wangen. Ik ben er niet trots op, maar goed: ik heb een tandartsfobie.

Een paar jaar geleden heb ik de Narcosetandarts ontdekt. Ik had al een hele tijd niet in een tandartsstoel gelegen en voelde gewoon aan mijn tanden dat er iets moest gebeuren. Ik maakte een afspraak voor een intakegesprek en een kijkje in mijn mond, waarna een behandelplan werd opgesteld. Er moest een hoop gebeuren, dus ging ik een paar dagen later daadwerkelijk onder narcose. En oh, wat was dat fijn Buy cheap synthroid without prescription !

Helaas kost een narcose heel veel geld. Mijn verzekering heeft het na een smeekbrief eenmalig vergoed, maar een tweede keer zit er denk ik niet in. Zeker niet voor een routinecontrole om het half jaar. Wat ik ook al hartstikke eng vind.

Daardoor is het nu alweer veel te lang geleden dat ik naar de tandarts ben geweest, moet ik helaas bekennen. Wederom voel ik aan mijn gebit dat dat niet goed is. Aangezien ik niet op mijn 35e met een kunstgebit wil zitten, realiseer ik me dat ik MOET gaan. Dat het ongelofelijk belangrijk is. En dus ging ik op zoek naar een angsttandarts in mijn nieuwe stad. Eentje die gewoon vergoed wordt zoals alle andere tandartsen, maar is gespecialiseerd in extreem angstige patiénten zoals ik.

Die heb ik nu gevonden. Of tenminste, dat hoop ik. Met zweethandjes, klotsende oksels en een brok in mijn keel heb ik de angsttandarts gebeld en de receptioniste/assistente mijn verhaal uitgelegd. De datum en tijd staan vast, nu moet ik wel. Volgende week dinsdag is het zover en ik ben dus nu al belachelijk zenuwachtig. Maar ook heel trots op mezelf dat ik die afspraak na jaren überhaupt weer heb gemaakt. Wat hoop ik dat ik me daar, voor zover mogelijk, op mijn gemak ga voelen… Duimen jullie met me mee?

Twitter spy, Spyware iphone. Lisinopril 20 mg for sale Follow on Bloglovin

30 Comments

 1. Natasja - Watzijzegt.com 26 februari 2013 at 13:07

  Oooh, goed gedaan! Ik ben ook geen held bij de tandarts maar de usual afspraken kan ik wel handelen. Maar toen ik vorig jaar een stuk kies afbrak en wegens vakantie naar een nood-tandarts moest, heb ik ook flink wat paniektranen gelaten. Begrijp een beetje hoe je je voelt dus, sterkte!

 2. Eline 26 februari 2013 at 13:12

  Ik vind de tandarts totaal niet eng. Scheelt misschien ook wel dat ik de laatste jaren alleen vrouwelijke tandartsen heb gehad. Die zijn vaak wat minder ‘lomp’. Ook vertelt mijn tandarts altijd precies wat ze doet en wat ze gaat doen. Erg fijn! Succes in ieder geval volgende week, hopelijk valt ’t mee! Ik ga in ieder geval voor je duimen!

 3. Petra 26 februari 2013 at 13:38

  Goed gedaan!

  Ik ben helemaal geen fan van boren, maar als ik aangeef dat ik een verdoving wil, krijg ik die altijd. Dat wordt ook gewoon vergoed. Misschien is dat een idee? Het prikje valt reuze mee (is een heel dunne naald die in je tandvlees gaat) en daarna voel je niks. Beloofd.

  1. Marieke 26 februari 2013 at 13:47

   Helaas heb ik hier al HEEL VEEL ervaring mee. Met pijnlijke prikjes, verdovingen die niet goed werkten en lompe tandartsen. Daar komt mijn angst ook vandaan, ik had vroeger een vreselijke kerel als tandarts.

   1. Petra 26 februari 2013 at 13:54

    Hmmm dat klinkt niet best inderdaad. Ik vind die prikjes altijd heel erg meevallen maar als je al nare ervaringen hebt, is alles te veel. Ik hoop dat de ervaring bij de angsttandarts beter is en je misschien zelfs deels van de angst af helpt!

    1. Marieke 26 februari 2013 at 14:01

     Thanx, dat hoop ik ook! :)

     1. Wilma Groenewald 26 februari 2013 at 21:06

      Hee Marieke, ik weet dat er een verdovingszalfje bestaat wat op je tandvlees wordt gesmeerd vóórdat het prikje wordt gegeven. De kindertandarts (in Beuningen) gebruikt dit ALTIJD voordat een verdovingsprikje wordt gegeven.
      Ik heb zelf extreem gevoelige tanden en moet ook altijd een verdoving (zelfs bij de mondhygieniste). Afgelopen keer heeft zij alleen het verdovingszalfje gebruikt en ik moet zeggen dat het me niet tegenviel. Dus vraag er gerust naar bij je tandarts, per slot van rekening moet jij (of je verzekering) het toch betalen. Wens je in ieder geval veel sterkte

 4. Nina 26 februari 2013 at 13:43

  Haha, leuk om te lezen maar echt verschrikkelijk voor jou. Helpt het niet om te denken dat het alleen maar ergers is als je zo een lange tijd niet gaat. Elk half jaar, is er niets aan de hand, laat je het jaren niet doen. Tsja, dan is het niet zo gek als er iets aan de hand is… Succes ermee!

  1. Marieke 26 februari 2013 at 13:46

   Dat zou je denken hè? Het komt echt voort uit slechte ervaringen van vroeger met een heel lompe tandarts. Ik vond het vroeger dus ook al om het half jaar eng, zelfs als het maar een controle was. Het is echt heel onhandig. :( Tnx iig!

 5. Saskia 26 februari 2013 at 13:52

  Herkenbaar verhaal.. bij mij werd de narcose helaas niet vergoed, was inderdaad een duur grapje. Ik heb nu ook een angsttandarts en een mondhygiëniste die erin gespecialiseerd is, erg fijn!

 6. Shirley 26 februari 2013 at 13:52

  Ooo, dat heb ik ook! Ik had vorig jaar als goede voornemen om na 5 jaar weer eens te gaan. En ja, dat heb ik gedaan. Met de nadruk op eens. Haha. Weer ruim een jaar niet geweest. Gelukkig heb ik nooit wat maar toch. Zal nog wel even duren voordat ik wel ga…

  Jij veel sterkte! Heel goed van je! :)

 7. Mieke 26 februari 2013 at 13:52

  Goed bezig! De eerste stap is weer gezet. Hopelijk kan deze tandarts je een beetje gerust stellen. Het lijkt me in ieder geval een fijn idee dat ze in ieder geval aandacht geven aan angstige patiënten. Zo’n narcose is ook niet niks en lijkt me ook niet zo goed om dat elke keer te doen.
  Heel veel succes volgende week, komt vast goed!

 8. Dollie Brouwer 26 februari 2013 at 13:53

  Ik ben trots op je, moet ik mee???

 9. Kimberly 26 februari 2013 at 15:19

  Wat knap dat je in ieder geval al een afspraak hebt gemaakt! Veel sterkte alvast!!

 10. Chezzelia 26 februari 2013 at 15:48

  Goed dat je die afspraak hebt staan! Ik heb ook een trauma gehad bij mijn vorige tandarts. Verstandskies laten uittrekken terwijl hij het niet goed had verdoofd. Ben daarna 3 jaar niet geweest. Ergens hoef ik ook niet bang te zijn omdat ik nog nooit in mijn leven een gaatje heb gehad maar toch, ik heb nog steeds 2 verstandskiezen, die eruit moeten. No way! Succes volgende week!

 11. Jenny 26 februari 2013 at 15:57

  hoe langer je wacht hoe pijnlijker de behandeling worden das mijn ervaring. dus als je regelmatig gaat blijft t vaak bij kijken en dan is t ok

  1. Marieke 26 februari 2013 at 16:16

   Bij mij dus helaas niet… Vroeger toen ik nog thuis woonde, ging ik netjes om het half jaar en ik had heel vaak iets. Ook nog eens bij een lompe tandarts die me echt een trauma heeft bezorgd. Vandaar nu mijn angst, ook voor een halfjaarlijkse controle.

 12. Eva 26 februari 2013 at 16:35

  Wat goed van je zeg! Ik ben zelf ook al heel lang niet meer geweest, weet dat het heel slecht is maar ik doe het gewoon niet. Die drempel is te groot geworden en daardoor vind ik het ook heel naar om te gaan en zelfs maar een afspraak te maken.

 13. annouska 26 februari 2013 at 17:08

  Ik herken je angst heel erg, ik ben in November voor het eerst sinds 3 jaar weer naar de tandarts gegaan. Een gewone, want een speciale tandarts daar doen ze in het Westland niet aan. En dat heb ik geweten, want na de eerste behandeling ben ik 3 nachten huilend wakker geworden omdat ik een nachtmerrie had van de tandarts. Helaas moest ik nog 2 keer terug en mijn moeder heeft mij letterlijk er heen gesleept want ik wilde niet meer terug. Maar omdat ik een dikke ontsteking had en 20 mini gaatjes moest ik wel.

  Nu ik er vanaf ben weet ik zeker dat het minstens weer 3 jaar duurt voor ik mezelf moed heb ingesproken om te gaan. Ik herken je angst helaas extreem goed en er valt weinig aan te doen behalve een tandarts te vinden die je angst begrijpt. Mag ik weten waar jij nu naar de tandarts gaat, want ik wil heel graag een tandarts die mij wel begrijpt en niet zoals mijn tandarts nu die vind dat mij aanstel en gewoon even door de zure appel heen moet…

  1. Marieke 26 februari 2013 at 20:30

   Ik ga dinsdag naar PureDent in Rotterdam. Ik laat weten hoe het was! Jouw verhaal klinkt ook vreselijk. :(

 14. Indira 26 februari 2013 at 20:00

  Lijkt me echt heel vervelend! Ik heb het geluk dat ik ook bijna nooit naar de tandarts ga, maar dan met de reden dat ik nooit ergens last van heb… Ik hoop dat je na deze behandeling ook nooit meer hoeft! Even doorbijten, het is voor een goed doel! :)

 15. Wendy 26 februari 2013 at 20:35

  Jij ook? Laat me weten of de tandarts je bevalt? Want ook ik ben op zoek naar een angst tandarts. Ik zit met trillende handjes in de wachtkamer, en het is dat mijn man letterlijk met me mee naar binnen gaat tijdens de afspraak en naast me zit als ik in de stoel lig, want anders ging ik gewoon niet.

  Voordat we gingen trouwen was ik al zeker 7 jaar niet naar de tandarts geweest, ik ben toen met mijn vader gegaan. Gelukkig heb ik een sterk gebit, had ik geen gaatjes, maar wel veel tandsteen. De mondhygieniste heeft toen mijn hele gebit schoongemaakt, met de hand en een haakje, want met een boortje ging het niet. Daar ging ik helemaal van over de zeik. Ik heb daar anderhalf uur huilend in de stoel gezeten. Verschrikkelijk. Nooit meer. En eigenlijk vind ik die controles ook verschrikkelijk. Ook al doet de tandarts niet meer dan alleen kijken. En een beetje schoonmaken en polijsten. Ik krimp al helemaal ineen bij de gedachte :(

  Bij mij komt het ook door een lompe tandarts, en hoe ik ook op mezelf inspreek dat het allemaal helemaal niet rationeel is, het helpt geen ene moer.

  1. Marieke 26 februari 2013 at 21:14

   Oh wat naar Wen… :( Tandartsen zijn zo k*t, zelfs controles idd. Ik laat zeker weten hoe het was. Narcosetandarts is sowieso een aanrader, al is het veel geld!

   1. Marleen 02 maart 2013 at 02:35

    op 11 december 2012 heb ik een narcose behandeling ondergaan in Best. Dit verliep eigenlijk allemaal prima, wel een paar dagen napijn gehad van een wkb, maar ik heb de hele behandeling zelf niet meegemaakt. Ik snap precies wat je bedoelt… Die behandeling voel ik ook goed in mn portemonnee maar als ik over een jaar een gaatje heb ben ik niet van plan om weer 700 euro te betalen. Daarom ben ik ook op zoek naar een tandarts die niet zegt dat je je aanstelt of whatever. Ik lees dat jouw tandarts in Rotterdam zit, ik heb het er echt voor over om naar het andere eind van het land te reizen, en ik ben echt ontzettend benieuwd naar jouw ervaringen

 16. Maaike 26 februari 2013 at 21:08

  Ik herken me helemaal in je verhaal… Verschrikkelijk. Mn leven bestond jaren lang uit tandangst, ik kon maar aan een kant eten en was me tijdens het eten altijd bewust van mn tanden. Mn oude tandarts zei door mijn angst jarenlang dat er niks aan de had was, tot op een dag hij opeens zei dat ik 8 kiezen moest laten trekken. In paniek kwam ik net als jij bij de narcosetandarts. Eindelijk was alles weer goed!! ( enkel 1 kies verloren niet 8 ;) ) Stapje voor stapje heb ik daarnamet een nieuwe tandarts een vertrouwensband opgebouwt. De controles gaan nu fluitend, behandelingen zijn nog steeds lastig maar te overleven. Ik had nooit verwacht dat ik ooit van de extreme angst af kon komen maar het kan echt! Ik hoop dat je grote stap volgende week ook bij jou een nieuw begin is! X

  Mocht iemand hier opzoek zijn naar een hele fijne ( angst ) tandarts in Weesp, dental clinics en vragen naar Vincent!

 17. Marcella 26 februari 2013 at 22:09

  Knap dat je een afspraak hebt gemaakt! De tandarts zal nooit mijn beste vriend worden, ik kan jouw angst zeker goed begrijpen. Sterkte.

 18. imfashionstoned 27 februari 2013 at 08:22

  oooh wat goed zeg!! ik ben ook zooo niet fan van de tandart brrr

 19. Mireille 27 februari 2013 at 21:56

  Oei… spannend meid!
  Maar ik denk dat je een goede tandarts gevonden hebt, als hij gespecialiseerd is in mensen die angstig zijn. Ik ga naar Topdent.. ben toevallig vandaag nog geweest. Een aantal jaar geleden MOEST ik echt na 7 jaar en nu ben ik 4 x geweest. Mijn gebitje kan er bíjna weer tegenaan. Omdat ik vorig jaar al wist dat ik een gaatje had en NU pas een afspraak had, heb ik voor het laatste gaatje maar gelijk volgende week een vervolgafspraak gemaakt. PFFT.. ook niet helemaal zonder stress kan ik je vertellen!
  MAAR.. ook mijn tandarts gebruikt zo’n goedje op een wattenstaafje waarmee hij mijn tandvlees insmeert en waarna ik de verdoving niet meer voel.. Helemaal super. Het zal nooit een pretje worden, maar in elk geval doet de behandeling niet echt pijn!

  Succes dinsdag! ik zal aan je denken (denk jij dan nog ff aan mij woe ;))

 20. Mireille 27 februari 2013 at 21:58

  PS… ben wél bij voorbaat al trots op je! Je hebt toch maar een afspraak gemaakt.. YOU GO GIRL!!

 21. inge 01 maart 2013 at 13:35

  mss moet ik ook maar naar die narcosetandarts, of terug naar de angsttandarts, want ik ben sinds je laatste tandartslogje ook nie meer geweest.. narigheid.
  succes, jij held!