Oh ja, hardlopen…

Ik heb al even niet over mijn hardloopvorderingen geschreven. Dat heeft helaas een reden: het gaat niet zo goed. Eerlijk gezegd lig ik achter op het schema dat ik voor mezelf in gedachten had.

Ten eerste duurt de winter me te lang. Ik ben Buy reminyl 8 heel slecht in lopen in kou, met wind en in de regen. Mijn handen bevriezen, mijn gezicht ook en mijn ademhaling is constant onregelmatig. Ik kan me zo warm aankleden als ik wil, maar het lukt me gewoon niet. In die kou lijkt elke stap twee keer zo zwaar te zijn als normaal.

Even ging het lekker, toen het 1,5 week geleden weer wat warmer was. Ik liep gelijk drie heerlijke runs en had eindelijk dat fijne hardloopgevoel weer te pakken. Ik was ervan overtuigd dat dat de ommekeer was en dat ik vanaf dat moment de weg omhoog weer had ingezet. Op naar de 10 km en uiteindelijk zelfs de 16 km in september! Helaas, ik had te vroeg gejuicht. Zoals we allemaal wel weten, is het weer kouder dan koud en begon het zelfs weer te sneeuwen.

Het tweede puntje waar ik mee worstel, is iets wat ik zelf moet oplossen. Ik ben veel te prestatiegericht en dat zit me momenteel erg in de weg. Ik vergelijk mezelf constant met anderen. Waarom lukt het hen wel om kilometers te maken en persoonlijke records te verbreken? Ik ben altijd heel sportief geweest, waarom krijg ik het nou niet voor elkaar om én ver én snel te lopen? Bovendien denk ik steeds aan vorig jaar, aan de Marieke die toen prima 10 km’s liep en topfit was. Maar ja, toen kwam die knieblessure die me maanden aan de kant hield. Ik moest dit jaar Cannabis seeds best shop opnieuw beginnen Detrola km837 price en dat viel mentaal niet mee, laat staan in die koude winter.

Eigenlijk zit er maar één ding op: geduld hebben. Accepteren dat dit gewoon niet mijn omstandigheden zijn. De één loopt het liefst met -5 graden, de ander kan het niet warm genoeg zijn. Ik zit daar tussenin en als het goed is, gaan die temperaturen vanzelf een keer komen. En bouw ik het snel genoeg weer op, zowel mijn afstand als de snelheid.

Of dat op tijd is om mezelf nog klaar te stomen voor de 10 km van de marathon Rotterdam op 14 april? De tijd zal het leren. Ik ga me er niet meer op vastpinnen. Ben ik fit genoeg, start ik. Zo niet, dan niet. Die druk moet eraf, hardlopen moet weer leuk worden. Mijn tijd komt wel weer!

Beeld: Nike

Follow on Bloglovin

18 Comments

 1. Pien 16 maart 2013 at 21:19

  Kom op! You can do it! Vandaag weer lekker gelopen toch? En als je de 10km gaat rennen 14 april, dan staan wij met Faas er om je aan te moedigen! :) Wat wil je nog meer?

  1. Marieke 16 maart 2013 at 21:20

   Het ging vandaag juist weer slecht… 3x moeten stoppen op een rondje van 5k. En die 10k is al over 4 weken! :( Ga het proberen, maar wil mezelf geen druk meer opleggen…

 2. Lindsay 16 maart 2013 at 21:23

  Ah meissie toch! Wat balen dat je die druk zo ervaart :-( I feel sad for you! Maar begrijp je ook heel goed. Ik ben ook een ster in vergelijken (met alles, niet alleen met hardlopen) en zal mezelf altijd met betere vergelijken (in plaats van met mindere, wat een veel beter idee zou zijn ;-) Maar sinds een paar maandjes heb ik dat aardig leren loslaten. Feels great! Helaas geen recept voor, maar accepteer gewoon veel meer dat is wat is. En omdat die druk er nu af is, ervaar ik (veel dingen!) echt veel relaxter. Dat wens ik jou ook toe! En ik ben sowieso trots op je! Want je bent in heel veel dingen écht een topper! :-) Op doen wat goed voelt! X

 3. Petra 16 maart 2013 at 22:17

  Wat vervelend dat je die druk zo voelt voor jezelf. Zo is het lopen inderdaad niet leuk meer. Ik ken je gevoel van die te lange winter hoor. Toen we boven de 10 graden kwamen, ging het hardlopen hier ook heel lekker, maar onder de 10 graden functioneer ik gewoon niet zo goed tijdens het lopen. Dus : herkenbaar! Hopelijk wordt het snel weer lekker weer, en loop jij binnen no-time die 10 km weer. Want als je straks weer in de Flow zit, komt het vast goed meid. Je hebt zo’n passie voor het lopen! :-D

 4. Maaika 16 maart 2013 at 22:24

  Heel herkenbaar.. Van mij mag het heel snel veel warmer worden want dan stap ik een stuk makkelijker naar buiten.. Ik train nu 1x per week met een groep zodat ik van mezelf moet.. Sterkte!

 5. Monique 17 maart 2013 at 08:59

  Mooi gezegd dat laatste. Ik heb een beetje hetzelfde probleem. De kou houdt me tegen om te gaan en dan vraag ik me weleens af of ik hardlopen wel leuk genoeg vind om ermee door te gaan… Maar vooralsnog wacht ik de iets hogere temperaturen af om het nog een kans te geven.

 6. Natasja 17 maart 2013 at 09:32

  You’re not alone! Ik heb een race van 7,6 km op 19 april maar ben nu ook al een week de deur niet uit geweest… je struggles zijn herkenbaar! Maar het komt vast goed, je tijd komt zeker!

 7. Lin 17 maart 2013 at 09:33

  Nu kan het echt, echt niet lang meer duren voor de tempraturen Marieke-loop-proof zijn. Ik duim voor je & binnenkort kan jij weer lekker met een zonnetje lopen!

 8. Jolien 17 maart 2013 at 10:31

  Babe, je moet je niet vergelijken met anderen en als je dat dan toch perse wil doen, vergelijk jezelf dan met al die mensen die niet eens de ballen hebben om hard te lopen (zoals ondergetekende ;) )

  Je wacht gewoon lekker het mooie weer af en gaat dan rustig weer beginnen, you can do it!

 9. inge 17 maart 2013 at 12:04

  elke kilometer is er een, elke meter zelfs! jij bent jij en niet al die anderen en je bent een held. ^^
  het kind loopt volgende zondag de circuitrun en ik barst nu al uit m’n voegen van trots, niet alleen voor hem, maar ook voor de kindjes die als laatste over de streep strompelen, JUIST zij moeten twee keer zo hard werken!

 10. Mylène 17 maart 2013 at 12:10

  Ik ken het wel, dat ik mezelf vergelijk met andere lopers. Een beetje strijd is niet verkeerd, maar je moet het wel leuk houden voor jezelf. Blijf gewoon je ding doen, dan komt die Marieke van vorig jaar vanzelf wel terug!

 11. Nanda 17 maart 2013 at 12:51

  Je moet jezelf ook niet teveel vergelijken met mensen die het beter doen, vergelijk jezelf eens met iemand die niet hardloopt, het hardlopen opgeeft of met iemand die tegen jou op kijkt, want die zijn er ook echt wel.

  Vergeet vooral niet dat je het wel kunt, en waarschijnlijk zit de kou gewoon tussen je oren. Geniet van het lopen, van de omgeving, en wees trots op het feit dat je toch weer naar buiten bent gegaan. Veel mensen komen niet eens zo ver :)

 12. Marcella 17 maart 2013 at 15:53

  Hopelijk wordt het snel beter weer, dan kan je weer lekker lopen! Ik zit al een tijdje te wachten tot ik weer met de racefiets op pad kan, maar ook dat is me nu nog te koud. Het zwembad is wel altijd goed, gelukkig :-)

 13. LNNK 17 maart 2013 at 18:44

  Ik hoop dat het snel weer beter gaat. Ik denk wel dat het inplannen van zo’n run op 14 april veel druk geeft.
  Hoe dan ook, je moet jezelf niet vergelijk met anderen. Dat heeft nooit zin.
  Ik weet zeker dat je het kunt, ik hoop op mooi weer voor je!

 14. Eva 17 maart 2013 at 22:01

  Ik hoop dat het echt snel weer wat beter weer is zodat je het lopen zonder moeite weer op kunt pakken. Het lijkt me ook erg lastig om telkens naar die deadlines van marathons toe te werken, wat nou als het een poos gewoon niet gaat? Best lastig hoor die druk. Veel succes!

 15. Nina 18 maart 2013 at 15:37

  Ohhhh zo herkenbaar!! Ik moet ook in april 10km en ik zie het dan wel…

 16. Rinusrunning 18 maart 2013 at 23:37

  Ik mag het niet zeggen en ik ben streng!, maar er is kleding en bijvoorbeeld handschoenen waar je het toch echt niet koud krijgt tijdens een strenge winter met – 15 of meer.Ik ga ook niet met mijn alweather motor kleding in dit jar getij motorrijden, je gaat dan dood van de kou, zo ook met het hardlopen.En blessures, misschien eens minder snel rennen, langzaam maakt snel, let maar op.
  Veel plezier met het hardlopen en de zomer komt er aan.

 17. Willemvk 23 maart 2013 at 09:29

  En dan lees ik dit stukje terwijl je op dit moment aan het hardlopen bent met een halve storm met een gevoelstemperatuur van -100.
  Het wordt vast wel weer eens warm en doe het rustig aan.