Smullen van couscous

Sinds een tijdje ben ik dol op couscous. Inmiddels werk ik op het hoofdkantoor van Sanoma in Hoofddorp, maar toen ik nog op de vestiging in Amsterdam zat, kregen we de lunch gratis. Met elke dag een andere salade voor het opscheppen. Zo nu en dan stond er ook een enorme schaal couscoussalade en die was zoooo lekker! Er was geen vaste couscousdag, dus het was steeds afwachten wanneer ie er weer zou zijn, maar dan was mijn dag dus helemaal goed. Omdat ik couscoussalade had gegeten bij de lunch.

Thuis probeerde ik twee keer om ook couscous te maken. Nou, dat ging dus mooi mis: mijn couscous was plakkerig en klonterig. Ik kreeg het niet voor elkaar een mooie droge korrel over te houden zoals het hoort. Ik had het al opgegeven, tot ik een couscousrecept in de Appie-app tegenkwam. Eentje die heel erg lijkt op de overheerlijke variant die we altijd op het werk hadden. Die moest ik gewoon proberen! Ik heb me heel netjes aan het recept gehouden qua bereiding van de couscous, met de hoeveelheden en soorten ingredi├źnten heb ik een beetje gespeeld. En het was een SUCCES! Het geheim? Niet te veel water. Simple as that.

marokkaansecouscous_250Marokkaanse couscoussalade
(voor 2 personen)

150 g couscous
halve sinaasappel
gewelde abrikozen, in kleine stukjes
1 theelepel gemalen kaneel
olijfolie
amandelen
1 bosui, in dunne ringen
witte kaas/feta, in blokjes
1 gele paprika, in kleine stukjes (mijn eigen toevoeging)
(optioneel, ik hou er zelf niet van: koriander, fijngesneden)

Qua hoeveelheden moet je zelf even kijken wat je lekker vindt, ik hou wel van een goed gevulde salade!

Zo maak je het
Pers de sinaasappel uit. Doe de abrikozen, kaneel, couscous en een snufje zout in een kom. Voeg al roerend het sap, 150 ml kokend water en een scheutje olijfolie toe. Laat 10 min. staan.

Rooster de amandelen in een koekenpan zonder olie of boter goudbruin. Laat afkoelen.

Roer de couscous rul met een vork en schep er de bosui, paprika, kaas, amandelen en eventueel koriander door. Breng de salade op smaak met peper en zout en serveer (eventueel) met de rest van de koriander.

Nog meer couscous!
Natuurlijk zijn er heel veel varianten op deze couscoussalade. Eigenlijk werkt het net als een pastasalade: je kunt erin doen wat je zelf lekker vindt. Toch word ik graag een handje geholpen bij het vinden van goede smaakcombinaties. Daarom wil ik hier, net als in mijn risottoblog, een paar goede recepten verzamelen. Heb je suggesties? Laat het me weten, dan vul ik de collectie aan!

couscouspien couscous4
couscous3 couscous4
couscous_komkommer_sinaasappel_feta_walnoten_ui_honing couscous10

LEES OOK:

10 reacties

  1. Mmm ik vind couscous met koriander, bosuitje, en komijnzaad als basis ook zo lekker. Of met rozijnen en feta en munt.

  2. Ik heb het een paar keer gemaakt waar het ook totaal mislukte. Deze ziet er erg lekker uit en misschien moet ik het dan toch weer een keer proberen. :D

  3. Ik wil couscous een keer proberen, maar ik ben bang dat het net zo’n (vieze) textuur als rijst heeft en ik het dus niet lekker vind..

  4. Ik hou van couscous! Maar ik heb het al te lang niet meer gegeten… Overigens is koriander misschien wel mijn favoriete kruid, haha.

  5. Het is al even geleden dat is couscous at, hoog tijd om het weer te maken! Ook perfect als lunch mee naar het werk volgens mij!

  6. Ik kom voor de eerste maal op je blog en het bevalt me hier wel dus ik kom zeker nog eens terug! leuke recepten!
    Groetjes Julie