Weg met de weegschaal

Assignment

Wekenlang was het me gelukt het ding te negeren. Hij stond eenzaam te verstoffen in het donker onder ons bed. Eigenwijs als ik ben, haalde ik ‘m afgelopen weekend toch tevoorschijn, omdat ik nieuwsgierig was hoe ik ervoor stond. Vol zelfvertrouwen stapte ik erop, om er vervolgens heel snel gedesillusioneerd weer vanaf te stappen. Je snapt het al: Tegenvaller met een hoofdletter T.

Toen ik laatst klaar was met de gekkigheid, ging bij mij de knop om die hoort bij een gezonder en fitter leven. Ik heb sindsdien goed mijn best gedaan: niet meer gesnoept, netjes drie keer per week gesport, normaal gegeten. Ik zag aan mijn lijf dat het hielp: ik werd strakker, kreeg een smaller bekkie, mijn buik werd platter. Ik merkte het ook aan mijn kleding, die weer lekkerder zat. Ik kreeg meer zelfvertrouwen en straalde dat volgens mij ook uit.

Tot ik op die vervloekte weegschaal stapte, die korte metten maakte met mijn euforische gevoel. Opeens was ik weer véél te dik, flubberig en onaantrekkelijk. Terwijl ik me nog geen minuut daarvoor bij wijze van spreken een heuse Doutzen waande. Belachelijk toch? Dat ding is de duivel in disguise!

Ik heb besloten dat ik de komende maanden niet meer op de weegschaal ga staan. Ik wil mijn stemming niet laten afhangen van een getal. Ik wil lekker in mijn vel (en kleding) zitten, omdat ik goed eet en lekker sport. Ik wil tevreden zijn met mijn spiegelbeeld, los van wat die cijfers me vertellen. Gewicht is lang niet alles, daar ben ik maar weer eens achter. Dus wie mij de komende tijd vraagt wat ik weeg, ga ik oprecht vertellen: ‘Ik heb geen idee. En dat hou ik lekker zo.’

Beeld: weheartit

Buy seroquel xr no prescription Follow on Bloglovin Buy colchicine tablets

LEES OOK:

33 reacties

 1. Als jij gewoon goed in je vel zit, maakt het niet uit wat die weegschaal zegt! Dat stomme ding maakt vrouwen alleen maar ongelukkig.

 2. Goed plan, weegschalen voegen zo weinig toe. Sowieso geeft het vaak een heel verstoord beeld. Bijvoorbeeld als je intensief sport kweek je spieren, die weer zwaarder wegen dan vet, waardoor je volgens de weegschaal dan aan zou komen terwijl je eigenlijk heel gezond bent. Nee, weegschalen komen er bij mij ook niet in. (centimeters misschien wel, alhoewel, daar ben ik dan weer te lui voor ;))

 3. Weegschalen zijn stom, je moet je er inderdaad niks van aantrekken.
  Wellicht heb je gewoon meer spieren gekregen, daar is niks mis mee, maar de weegschaal geeft dan wel een paar kilo’s zwaarder aan.
  Zolang jij je goed voelt is het genoeg toch? :)

 4. Sowieso is een weegschaal geen goed idee, je kan nog beter je omvang meten dan op een weegschaal gaan staan. Wij hebben er dan ook geen in huis.

 5. Ik gebruik deze methode al jaren, heb geen idee hoeveel ik weeg en ik probeer er gewoon voor te zorgen dat ik lekker in m’n vel zit! Veel beter dan die stomme cijfertjes op de weegschaal!

 6. Je ziet er super uit!!! Laat die weegschaal niet je hele leven beheersen zoals dat bij mij het geval is! Je bent mooi zoals je bent!!!! xxxx mama

 7. Dat is volgens mij wel de juiste instelling. Het gaat er inderdaad om dat jij je lekker voelt. Meer is niet belangrijk!

 8. Bij mannen werkt dat blijkbaar anders. Ik keek er ook niet meer op en toen ik een keer bij de dokter was moest ik erop. Enorm schrikken. Nu in ruim een half jaar weer terug van 105 naar 85 kilo. Maar ik laat het niet meer zover komen en weeg 1x per week. Verstoppen is wat mij betreft geen optie.

 9. Ik heb precies hetzelfde.. En wat jij zegt, sporten, gewoon gezond eten..prima! Wat maakt een getal dan uit, als jij je lekker voelt! Super dat dit soort blogs ook geschreven worden naast al die andere healthy shit waar je maar super gezond moet doen etc! Bedankt voor de extra stimulatie!:)

 10. Je heb gelijk! Lekker aan je kleding voelen of je op gewicht bent en gezond erbij blijven eten. Dan gaat het zeker goed!

 11. Ik geef je groot gelijk: weegschaal? weg ermee!

  Sinds deze week ben ik begonnen met Sonja Bakkeren.. vooral ook omdat ik net als jou iets lekkerder in m’n vel wil zitten. Maar om mijn beginsituatie te bepalen.. moest ik toch op ‘dat ding’ gaan staan. Al jaren niet meer gedaan en net als bij jou een hele grote T van teleurstelling. Maar ook weer een grote M van motivatie: 12 weken op Sonja Bakker regime, ik ga het doen!

 12. Heel goed, ik zou hetzelfde moeten doen. Inderdaad belachelijk om je goede gevoel af te laten hangen van dat stomme ding. Ik heb hetzelfde: merk door het sporten dat ik strakker word. (op mijn eten moet ik echt weer meer gaan letten) Maar de weegschaal geeft dat niet aan. Dus teleurgesteld. Te stom voor woorden.
  Ik doe mee met de weegschaal boycot!

 13. Ik ben inmiddels alweer 2 jaar niet meer gewogen.
  Ook ik werd ongelukkig van HetGetal en ben een jaar of 7 geleden bewust gestopt met wegen… tot ik dus 2 jaar geleden bij de reumatologe op t door mij goed weggestopte apparaat moest… dat was goed voor 2 dagen depressie :-) Wat ik woog?…. ik heb t verdrongen;-)

 14. Superherkenbaar! Ik heb sinds mijn verhuizing, twee maanden terug, geen weegschaal meer in huis. Helemaal niet erg!

  PS: Wat een SUPER-lief berichtje van je moeder in de comments <3

 15. van alle foto’s die ik van je zie kan ik maar één conclusie trekken. dat getal op die weegschaal kan nooit hoog zijn. ^^
  en idd, spieren zijn zwaarder dan eh, geen spieren, zeg maar. dus dat was vast wat je zag, sportief vrouwke!

 16. Groot gelijk. Het gaat niet om het nummer dat erop staat maar hoe je je voelt. Gelukkig heb ik dat al vrij snel doorgekregen, wat een ongelukkige momenten scheelt dat zeg! Echt belangrijk om je daar aan vast te houden, dat scheelt echt heel veel en uiteindelijk is je gewicht nergens belangrijk voor.

 17. Ik ken het.. Een hele tijd gelijnd en elke keer voelde ik me weer verschrikkelijk als ik van die weegschaal af kwam. Want of ik had me de hele week vreselijk misdragen met alles wat niet bij diëten hoort en dan was ik afgevallen of ik gedroeg me voorbeeldig en dan was ik juist weer aangekomen.
  Zonder weegschaal is mijn leven veel fijner, uiteindelijk draait het niet om de kilo’s, maar over hoe je je voelt. En, zelfvertrouwen laat je er al gauw een paar kilo lichter uit zien!

 18. True! Die cijfers van die weegschaal zeggen niets, rare dingen zijn het. Het gaat erom hoe je in je vel zit. En dat was (is?!) goed! Je hebt immers de Dam tot Damloop niet voor niets uitgelopen. Kan niet anders dan dat je een getraind lijf hebt. ;-)

 19. Ooit heb ik van een fitnessinstructeur het beste ooit te horen gekregen: ‘Je bent niet te zwaar, maar je mag wel wat strakker worden. Let niet op de weegschaal, maar op je spieren en doe de juiste oefeningen’. Daar was ik zo blij mee dat ik sindsdien (meer dan 1,5 jaar geleden) al niet meer op de weegschaal heb gestaan, werkt veeel beter :).

 20. Knap! Weet zelf hoe moeilijk ik het destijds had om die schaal in de schuur te zetten. Inmiddels staat ‘ie alweer een hele tijd in de badkamer, doet me niets meer. Maar was een lang leerproces. Ben vandaag precies 14 weken op hetzelfde gewicht, alweer 3 maanden stabiel! En dat voelt goed! Wens jou hetzelfde! Weet zeker dat het lukt! X

 21. Yesss, love blogjes als deze. Trots op je meid, echt.
  Want je bent zo sportief bezig met hardlopen, je eet gezond, je doet het al hartstikke goed!