Sorry, Donna Tartt

Ik ga iets doen wat ik slechts één keer eerder deed: ik ga een boek wegleggen dat ik niet heb uitgelezen. Ik voel me bijna schuldig tegenover de schrijfster ervan, maar ik kan er niks aan doen. Om het maar lelijk te zeggen: het is niet mijn ding.

Al weken ben ik bezig in Het puttertje van Donna Tartt. Ik had er zo veel goeds over gelezen, dat ik ‘m gewoon mA?est hebben (én weggeven Neurontin gabapentin price ). Het lullige is dat dat ene boek waarvan ik eerder het einde niet haalde ook al van haar was, maar deze zou anders zijn, volgens alle recensies. Het kreeg de ene vijf sterren na de andere.

Maar het lukt me weer niet. Ik werd er bij de eerste paar bladzijden al niet direct door gegrepen en dat is meestal geen goed teken. Toch zette ik door, het zou vanzelf wel komen. Maar ik ben nu op een kwart en nog steeds vraag ik me af wanneer dat dan het geval is. Het is een ontzettend dikke pil en ik zit er steeds meer tegenaan te hikken. Het zware ding meeslepen in de trein en dan na een paar minuten lezen tot de conclusie komen dat ik liever een dutje doe… en dat iedere keer? Nope, dit gaat ‘m niet worden.

Het boek is te langdradig, te gedetailleerd voor mij. Te literair misschien, ja. Ik geef toe: ik lees graag boeken die de vaart erin houden. Ik vind het mooi als situaties en personen worden uitgediept, maar de schrijver moet niet overdrijven. Het hoeft van mij allemaal niet te zwaar.

Ergens voelt het helemaal niet goed. Onvoldaan. Ik zal niet weten hoe het afloopt met dat jongetje dat zijn moeder verloor tijdens een terroristische aanslag. En wat er nou precies met het schilderij van dat vogeltje aan de hand was. Maar het is niet anders. Sorry Donna Tartt, je bent gewoon niet mijn type.

En dus ben ik op zoek naar nieuw leesvoer voor m’n Letterhonger-rubriek. Voor als ik straks op Curaéao in de zon op een strandbedje lig met een drankje erbij. De nieuwste Simone van der Vlugt staat al op me te wachten in m!n boekenkast en ik wil ook graag Buy zyban without prescription Debet van Saskia Noort hebben, maar aanraders zijn welkom!

Heb jij weleens een boek onuitgelezen weggelegd?

Maxalt migraine cost Follow on Bloglovin

29 Comments

 1. Natasja - Watzijzegt 17 december 2013 at 09:49

  Oops, en ik ben nog niet eens begonnen in mijn gewonnen exemplaar omdat ik al sinds augustus (!) bezig ben in J.K. Rowling’s The Casual Vacancy :’) Maar ga toch een poging wagen binnenkort!

  Andere boektips: De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry (Rachel Joyce), De vrouw van de tijdreiziger (Audrey Niffenegger) en One Day (David Nicholls). Allemaal niet heel nieuw maar wel fijn leesmateriaal.

  1. Marieke 17 december 2013 at 09:51

   Ja, was al benieuwd wat jij ervan vond! Maar dat weet je dus nog niet. ;) The Casual Vacancy heb ik al heel lang uit (in het NL), die vond ik wel vermakelijk!

 2. Naomi 17 december 2013 at 09:50

  De nieuwe Simone van der Vougt leest lekker weg, maar ik zag bij bladzijde drie het plot al aankomen. Net als bij haar vorige thriller overigens. Niet te eel van verwachten dus. Ik heb laatst ‘Meneer Heineken, het is voorbij’ gelezen. Geschreven door de korpschef die het onderzoek leidde in de Ontovoering van Freddy Heineken. Spannend, vooral omdat het nog zo heerlijk nostalgisch is zonder mobiele telefoons en internet.

  Ik weet niet of je van waargebeurde verhalen houdt, maar ‘Nieuwe handen’ van Gerie Smit vind ik een aanrader. Over een meisje dat betrokken raakt bij de Nieuwjaarsbrand in Volendam en alle gevolgen ervan. Er is ook een aflevering van gemaakt bij De Reünie, die is terug te zien via Uitzending Gemist.

  Mijn all time favorite is ‘Ik ben Charlotte. simmons’ van Tom Wolfe. Over een prvinciaals meisje uit een Amerikaans bergdorp, dat een beurs wint voor een Ivy League University. Ze verwacht in het walhalla van de wetenschap terecht te komen, maar beleeft het studentenleven als een soort Sodom en Gomorra. Mooie ontwikkeling vnaar volwassenheid.

  Veel
  Veel leesplezier gewenst op vakanatie! (Btw: sorry voor de spelfouten, maar ik kan niet zien wat ik typ op mijn iPad ☺️

  1. Marieke 17 december 2013 at 09:52

   Thanx voor de tips! Nieuwe handen heb ik lang geleden al gelezen, mooi inderdaad. Die andere ga ik op mijn lijst zetten!

 3. Lin 17 december 2013 at 10:00

  Opstaan, aankleden, niet doodgaan is heerlijk leesvoer. En ik heb net duizend dagen extreem leven uit, super indrukwekkend.

 4. Sam 17 december 2013 at 10:09

  Alle boeken van Alex Boogers! Het waanzinnige van sneeuw, De tijger en de kolibrie, Wanneer de mieren schreeuwen, Alle dingen zijn schitterend.

  Of: Vele hemels boven de zevende (van Griet Opdebeeck.) Mooiste boek van 2013 vind ik (en ik las er nogal wat :)

  1. Marieke 19 december 2013 at 16:08

   Heb er nu eentje van Alex Boogers, over die mieren. Erg benieuwd naar, thanx voor je tip!

 5. Petra 17 december 2013 at 10:47

  Herkenbaar! Zowel het gevoel als bij deze schrijfster. Ik heb eerder ‘De kleine vriend’ van haar weggelegd, omdat ik er niet doorheen kwam. Terwijl ik ‘De verborgen geschiedenis’ juist wel een goed boek vond.

  Heb verder helaas even geen leestips voor je, want ik lees weinig fictie op het moment. Vooral vakliteratuur en special interest boeken.

 6. Maaike 17 december 2013 at 11:01

  Heb je de boeken van Pretty Little Liars en The Lying Game gelezen? De boeken van PLL zijn nog niet afgelopen maar wel heel spannend! De serie van The Lying Game is al wel afgelopen, maar zijn ook fijne wegleesboeken

 7. Ricky 17 december 2013 at 11:02

  Laatst heb ik “De inwijding” van Veronica Roth gewonnen en vrijwel in één keer uitgelezen. Leest heerlijk weg! En een wat ouder boek waar ik helemaal weg van ben is “Het zevende zegel” van José Rodrigues dos Santos. Als je die nog niet gelezen hebt, kan ik hem echt aanraden! Dit schreef ik er ooit over op facebook:

  Ik heb net het boek “Het zevende zegel” uitgelezen, nog net niet in één keer!

  Het verhaal begint met de moord op een Amerikaanse wetenschapper op Antarctica. Vervolgens wordt prof. Tomas de Noronha door Interpol gevraagd om een oude schoolvriend terug te vinden, die van de aardbodem verdwenen lijkt. Heeft hij iets te maken met de moord?

  Wat volgt is een spannende thriller over de opwarming van de aarde. Het verhaal is fictie, maar gebaseerd op geschiedenis en wetenschap. Tussendoor loopt nog een verhaallijn waarin de problematiek rondom de steeds ouder wordende mens in beeld wordt gebracht. Ik kan niet anders dan het eens zijn met de Portugese pers, Diaro do Sul, die schrijft: “Er is gewoon geen manier om nog onderhoudender, spannender en vooral sneller geinformeerd te raken over feiten die ons leven zo drastisch bedreigen.”

  Een boek dat na jaren nog op een kwart gelezen in de kast ligt, is “De ontdekking van de hemel” van Mulisch. Geen doorkomen aan….

 8. Felice 17 december 2013 at 11:40

  Houd je van thrillers? Van het ‘vrouwelijke’ soort, dus niet vol bloed en horror maar wel een moord op te lossen? Dan wil ik je Camilla Lackberg aanraden. Zij heeft meerdere boeken geschreven die zowel in serie te lezen zijn, als apart. Naast dat het een moordonderzoek is, zit er ook drama achter het verhaal van de moord. Persoonlijk vind ik haar boeken zeker aan te raden!

  Momenteel ben ik in “De Wertheims” van Sylvia Tennenbaum begonnen. Al veel goede kritieken over gelezen, dus ik ben benieuwd.

  Een boek wat mij het afgelopen jaar bijzonder verrast heeft (in enkel positieve zin!) is het boek van Ron Rash – De fluitspeler. Het is een PRACHTIG verhaal, kan niet anders zeggen.

  Succes met kiezen!
  Ik ga over twee weken op vakantie. Wat zijn volgens jou titels die ik zeker gelezen moet hebben??

 9. Explorista 17 december 2013 at 12:22

  Oef, ja, sinds ik nu ongeveer nog tien boeken heb liggen om te lezen (en dat is een voorzichtige schatting.. haha), stop ik steeds vaker in boeken. Ik moet van mezelf Holy Cow nog uitlezen (over een reis naar India), maar waar ik echt mee stopte was 50 shades of Grey. Die vond ik gewoon té slecht geschreven, daar kon ik niet eens een beetje van genieten. Maar ik stop de laatste tijd echt te snel, omdat ik dan liever een ander boek wil lezen. Vermoeiend!

 10. Sara 17 december 2013 at 14:12

  Jammer dat je er niet doorheen komt maar bij sommige boeken heb je dat nu eenmaal. Niets aan te doen, het enige wat helpt is een andere pakken die je wél kan boeien. (:

  Ik ben nu in Publieke Werken van Thomas Rosenboom bezig maar oef, dat is ook best een flinke opdracht zeg…

 11. Linda 17 december 2013 at 15:32

  Heb precies hetzelfde als jij bij dit boek. Steeds vat ik moed om door te lezen, maar vind het ook te langdradig. Haar eerste boek ‘De verborgen geschiedenis’ vind ik geweldig, maar dit…
  ‘Honderd jaar eenzaamheid’ van Gabriel Garcia Marquez ben ik ook vier keer opnieuw in begonnen. Nooit uitgelezen.
  Alle boeken van Jussi Adler-Olsen, serie Q, zijn geweldig. Bij de eerste beginnen en je bent verslaafd.

 12. Limoentje 17 december 2013 at 15:57

  Ah, eindelijk iemand die het niks vond! Ik las zoveel positieve verhalen, dat ik bijna vond dat ik het moest lezen. Terwijl het me eigenlijk niet zo heel geweldig leek. Dus, na jouw mededeling ga ik het dus maar niet lezen.

  Ik heb onlangs een hoop goeds gelezen. Onder andere van Anita Larkens, Linda Jansma en anderen. Kijk eventueel op mijn site onder ‘boeken 2013’ voor ideeën.

 13. Foolish Lego 17 december 2013 at 18:33

  Je bent niet alleen!
  Ook ik heb ‘m weggelegd. Ik kwam maar niet door de eerste hoofdstukken heen. Veel te langdradig naar mijn smaak en ik bleef maar wachten op voortgang, iedere keer als ik hoopte op iets meer uitleg, kwam het maar niet. Ik was er op een gegeven moment helemaal klaar mee. ‘T is niet anders.

 14. Denise 17 december 2013 at 18:55

  Ik weet niet of je ook graag Engelse boeken lees (de Nederlandse vertaling komt begin 2014 uit geloof ik) maar anders moet je Beautiful Ruins door Jess Walter eens lezen. Prachtig boek, ik denk er heel de dag door aan (ben hem nu aan het lezen namelijk).

 15. Karin 17 december 2013 at 21:30

  – Voor jou / JoJo Moyes
  – Onwetend en Vermist / Chevy Stevens

 16. Mieke 17 december 2013 at 21:58

  Dat is echt balen inderdaad. Maar als je er echt niet doorheen komt, blijf je je er maar aan irriteren. Ik vind het ook saai als alles zo enorm tot in detail beschreven wordt.
  Ik heb helaas geen tips voor je. Ik lees echt te weinig de laatste tijd. En de boeken die ik wel lees, zijn meestal boeken uit jouw letterhonger posts, dus jij bedankt voor je tips!

 17. Mrs. T. 17 december 2013 at 22:52

  Ik vond Het puttertje dus wel weer geweldig. Het tweede boek van Tartt vond ik niet om doorheen te komen, maar dat heb ik wel uitgelezen. Want ik vind het ook zielig voor auteurs als ze niet ‘uitgelezen’ worden.

  En dit is mijn ‘misboek’ http://www.triltaal.nl/2008/05/21/misboek/

 18. Sylvia 18 december 2013 at 08:49

  Ach, ik heb ook wel eens boeken opzij gelegd, niet alles kan je smaak zijn ;) Ik ben momenteel bezig in de columnbundel van Hanna Bervoets: ‘Opstaan, aankleden, niet doodgaan’. Heerlijk boekje, houdt die vaart waar jij het over hebt ook goed in omdat het allemaal kleine stukjes tekst zijn :)

 19. Sanne 18 december 2013 at 09:12

  Extreem luid en ongelooflijk dichtbij / Calamitietenleer voor gevorderden / het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht / the fault in our stars / the help :)

 20. Gerja 18 december 2013 at 18:12

  In dat boek ben ik laatst begonnen. Ik ben er nog niet enthousiast over en nu ik dit lees… heb ik echt de neiging om een ander boek te pakken ;-). Zelf heb ik wel eerder een boek van haar uitgelezen en dat boek sprak me wel aan… dus misschien toch nog even doorzetten.

 21. Wanda 18 december 2013 at 20:53

  Oeps… ik heb dit boek inmiddels thuis liggen en moet er dus nog aan beginnen. Heb ooit een ander boek van haar gelezen, nou ja, ben erin begonnen en inderdaad niet uitgelezen maar hoorde zoveel positieve verhalen over dit boek dat ik haar toch weer een kans wil geven…

 22. Willemvk 19 december 2013 at 00:01

  Ik heb wel eens een boek weggelegd, zonder dat ik het uitgelezen had. Meestal is dat een boek wat ik willekeurig uit een schap in de bieb heb gepakt.

 23. Lindsay 19 december 2013 at 13:12

  Haha, Donna Tartt “De Kleine Vriend” staat ook nog steeds in de boekenkast bij mij. Al een jaar of 10. Ik neem me telkens voor verder te gaan, maar haak toch weer af. Misschien is Donna gewoon een beetje te suf, dacht ik zelf ;-)

 24. Marcella 19 december 2013 at 16:34

  Ik hou niet van Nicci French en ook boeken van Jo Nesbo zijn niet mijn ding. Maar ook daar alleen maar lof over, dus ik heb ze beide wel geprobeerd, maar ik kom er niet doorheen. De boeken van je wishlist klinken goed, die wil ik ook nog graag lezen. Ik vond dit jaar Daglicht van Marion Pauw echt goed, prachtig uitgewerkt. Dat is zeker een aanrader voor je letterhonger!!

 25. Sheelagh 20 december 2013 at 14:59

  Ik zei het al op Twitter en zie nu deze blog pas :) ik had ook moeite met dit boek en vond het uiteindelijk helemaal geweldig en heel ontroerend. Maar ik snap je wel hoor, was zelf ook bijna afgehaakt. Ik lees nu the Circle en heb verder het Land van Aukelien Weverling klaarliggen, schijnt ook goed te zijn.
  Zelf leg ik ook regelmatig een boek weg, ik moet 50 shades of grey nog uitlezen en al ben ik een grote Lord of the Rings fan, de laatste 60 blz van boek 3 red ik nooit…

 26. MindOfMine 30 december 2013 at 16:11

  Ik heb het boek ‘Liefde in tijden van cholera’ van Gabriel Garcia Marquez gekocht en ben er al 2x in begonnen, maar het lukt me niet om er doorheen te komen. Toch ben ik er van overtuigd dat ik hem een keer ga uitlezen omdat ik het net als jij (bijna) niet over mijn hart kan verdragen om een boek onuitgelezen in de kast te laten staan. Ik ben nu op een derde, dus ik heb nog hoop.