Dag lief oud paspoort

Eens in de vijf jaar (maar inmiddels tien) is het zover, dan moet het echt gebeuren: je oude paspoort moet worden ingeleverd en je krijgt (na even een flink bedrag te hebben afgetikt) een gloednieuw, glanzend boekje in je handen gedrukt. Jeeej, je kunt weer op reis! Maar dat moment gaat wel altijd gepaard met een vleugje verdriet.

Je krijgt je oude paspoort namelijk ook terug, als je dat wilt, maar dan met drie grote gaten er in. Je ooit zo goede vriend is genadeloos onbruikbaar gemaakt, alsof het niks is. Mij overkwam het een tijdje geledenéen met weemoed bladerde ik door vijf jaar reisverleden.

Ik besloot zijn herinnering levend te houden door een blog te maken waarin ik (kort) terugblik op de jaren die ik met mijn zo geliefde oude paspoort doorbracht. Waar nam ie me onder meer mee naartoe, buiten de Europese grenzen? Een overzicht!

(Misschien niet echt chronologisch, want die stempels worden zomaar zonder nadenken op een willekeurige bladzijde gezet. Waardoor je veel lege pagina’s overhoudt en er op sommige juist weer meerdere staan. Heb ik altijd jammer gevonden trouwens.)

Februari 2010: USA (New York)
Al maanden had ik ernaar uitgekeken: ik ging eindelijk naar New York! Ik werkte bij Ze.nl en één van mijn werkgevers ging trouwen. En wel met een New Yorkse in New York! Lucky us: wij waren uitgenodigd voor het feest en vlogen op kosten van de zaak naar The Big Apple. Het was echt verschrikkelijk koud en de sneeuw lag kniehoog in de straten, maar de stad maakte een onuitwisbare indruk op me. We beleefden geweldige avonturen: logeren in het Novotel op een steenworp afstand van Times Square, shoppen, heel veel eten, een winters Central Park, luxe uiteten en daarna dansen op het dak van het sjieke Gansevoort Hotel, waar je per vier personen een flesédrank van $300 moest kopen om überhaupt binnen te komen… Fantastisch echt. De vier dagen vlogen voorbij, maar ik vergeet het nooit meer.

Oktober 2011: USA (Houston, Texas)
Jawel, weer een tripje naar Amerika! De eerste echte langere vakantie van Johan en mij: een roadtrip van drie weken door Florida. We vlogen via Houston naar Miami, ons startpunt. Ik realiseer me ineens dat ik daar nauwelijks over geblogd heb, dat moet ik toch eens doen! Want jémig, wat was dat een briljante reis. Florida heeft alles: zon, zee, strand, natuur (de Everglades), pretparken (Disney!) en shopping malls. Wij hebben ons daar ongelofelijk goed vermaakt en zouden zó weer teruggaan. Als er niet nog zo veel ander moois te ontdekken viel…

April 2010: St. Maarten
Toen ik bij Ze.nl werkte, kreeg ik op een dag een geweldige uitnodiging in mijn mailbox: ik mocht een week op persreis naar St. Maarten! Het was mijn eerste echte verre reis met onbekenden, dus ik vond het super spannend. St. Maarten bleek een heerlijk eiland en de reis was tot in de puntjes verzorgd. Zelfs toen we er vast kwamen te zitten door de beruchte aswolk, uitgespuugd door de IJslandse vulkaan, werd alles voor ons geregeld. Een understatement als ik zeg dat er ergere plekken zijn om noodgedwongen te verblijven.

Mei 2013: USA (Washington)
Johan en ik vlogen weer naar The States voor een roadtrip van twee weken door noordoost Amerika. En dat was echt awesome! We startten in Washington en reden daarna (met een tussenstop in een klein stadje) door naar de Niagara Falls, die ongelofelijk indrukwekkend waren. Vervolgens door naar Boston, dat echt een superleuke stad was waar we graag langer hadden willen blijven. Via Plymouth en Cape Cod eindigden we deze epische reis in mijn favoriete stad aller tijden: New York. Je snapt vast dat ik écht niet naar huis wilde, wat een topvakantie was dit.

Maart 2011: Gambia
Een van de meest bijzondere reizen die ik ooit heb gemaakt, was het persreisje naar Gambia. Ik werkte bij Vrouwonline.nl en Sanex startte in het arme Afrikaanse land een schoon water-project. Ze nodigden diverse media uit om met hen mee te gaan om met eigen ogen te zien hoe nodig het was (nog steeds is) en wat het project precies inhield. Ik was één van de gelukkigen. Ik weet nog dat verschillende mensen me hadden gewaarschuwd voor de enorme cultuurshock en dat die mensen ongelofelijk gelijk hadden. Wat werd ik tijdens dat slechts drie dagen durende tripje met mijn neus op de feiten gedrukt. Ik had het echter voor geen goud willen missen.

Mei 2013: Canada
Tijdens onze roadtrip door noordoost Amerika (zie hierboven) deden we de Niagara Falls aan. Die enorme watervallen liggen op de grens van de VS en Canada, je kunt ze dus van beide kanten bekijken. Er is een grote brug en als je die oversteekt, sta je dus letterlijk ineens in een ander land en moet je je paspoort laten zien. Wij vonden het stiekem geweldig dat we ook daadwerkelijk een stempel kregen. Bewijs dat we ook ooit in Canada zijn geweest, haha!

Januari 2014: Curacao
Begin dit jaar ontvluchtten wij de Hollandse winter en gingen we tien dagen zonnen op Curacao. Ik heb er uitgebreid over geblogd, maar mennn… wat een heerlijke trip was dat. De timing kon niet beter en de bestemming ook niet: we hebben ultiem gerelaxt, lekker gegeten en gedronken en kwamen helemaal uitgerust weer terug in Nederland. Klaar voor een nieuw jaar!

18 Comments

 1. Noelle 24 augustus 2014 at 14:40

  Mooi, die stempels. Ik bewaar mijn oude paspoort ook, ik denk met veel liefde terug aan alle verhalen achter die stempels en visas :)

 2. Suuz 24 augustus 2014 at 14:49

  Ik bewaar hem ook altijd! zoveel mooie herinneringen… wauw :-) jij hebt ook prachtige bestemmingen bezocht! nu weer op naar een fris nieuw reis avontuur! Australie it is!

 3. Stéphanie | Expeditie Aardbol 24 augustus 2014 at 14:50

  Mooie collectie! En wat een mooie reizen, supergaaf dat je op persreis mocht naar Gambia en St. Maarten. Gelukkig krijg je al snel weer een prachtig nieuw stempel in je nieuwe paspoort :)

 4. Nienke 24 augustus 2014 at 14:57

  Echt heel leuk om te zien. Hoop dat mijn paspoort ook zulke avonturen heeft als ‘ie aan vervanging toe is :)

 5. Saskia 24 augustus 2014 at 16:27

  Gaaf hoor al die stempels.
  Ik heb zelf twee paspoorten liggen die ik niet weg wil gooien; eentje met stempel VS (Florida) waar ik als kind met pa en ma op vakantie ging. En een paspoort met een stempel voor Suriname. Niet zo mijn land, maar goed, die stempel is wel ‘kewl’ :)

 6. Marieke 24 augustus 2014 at 17:54

  STOM HE, dat ze die stempels zomaar ergens doen. Waarom nou niet op volgorde, zodat je blz kunt tellen? :(

 7. Rianne 24 augustus 2014 at 18:56

  Wauw, wat een reizen zeg! Mooi!

 8. Bente 24 augustus 2014 at 19:22

  Wat een super toffe reizen! Jaloers!

 9. Marcella 24 augustus 2014 at 20:36

  Gaaf, zo’n overzicht! Zoiets ga ik ook doen want ik moet in februari een nieuw paspoort ophalen. Tof om zo terug te blikken naar al die gave reizen. Toffe lijst Marieke, je hebt al veel bijzondere landen gezien! Op naar dé felbegeerde stempel van Australië :-)

 10. Sabine 24 augustus 2014 at 20:50

  Wat gaaf om te zien en zo’n samenvatting te lezen! Ik heb een paar weken geleden mijn allereerste paspoort ooit opgehaald, omdat we in oktober naar Japan gaan moest ik er een hebben. Hiervoor had ik alleen een ID-kaart, ik ben nog nooit buiten Europa geweest. Ik ben benieuwd of ik na 10 jaar ook met zulke prachtige herinneringen terug kan kijken naar mijn kleine rode ‘boekje’!

 11. Marike 24 augustus 2014 at 22:06

  Wat een prachtig overzicht! Ik schaam me een beetje om het te zeggen, maar ik kan me al jouw reizen nog herinneren via Twitter en je blog. Ik voel me nu een beetje een stalker! ;)

  Wat ik een keer heb gedaan was de bladzijdes met de stempels eruit te scheuren, zodat er geen gaten in kwamen. Maar mijn vriend mocht dat de laatste keer niet helaas.

 12. Maurits 25 augustus 2014 at 11:20

  Leuk dat je zo alsnog terug kan kijken op al je reizen. Zonde van de grote gaten, al kan je hem wel weer ergens ophangen ;)

 13. Patricia Jonk 25 augustus 2014 at 12:17

  Oh gaaf hoor.. ik ben nog steeds bezig met mijn eerste paspoort, maar als het zover is (ik geloof januari 2016) ga ik ook zeker een onverzichtje typen .. er staat al zoveel moois in!

 14. Jenny 25 augustus 2014 at 13:12

  Tof!

 15. Stephanie 25 augustus 2014 at 18:10

  Wat een gave reizen zeg!! Mij trekt vooral Azië enorm :) hoop er snel eens heen te kunnen!

  En jaa een paspoort heeft zoveel emotionele waarde :3

 16. Dollie Brouwer 26 augustus 2014 at 08:16

  Groenlo……ook leuk!!! hahaha

 17. Nuria 26 augustus 2014 at 09:36

  Wat een mooie herinneringen! Wel bewaren hoor!!

 18. annouska 26 augustus 2014 at 15:06

  Wauw, dat zijn toch wel vakanties waar je U tegen zegt. Heerlijk, daar wil je je paspoort wel voor bewaren.