Dam tot Dam 2014, wat was je zwaar

Ik zal maar direct met de conclusie beginnen: mijn Dam tot Damloop ging helaas niet zo goed. Ik zeg altijd dat uitlopen van zo!n run het belangrijkst is, maar stiekem heb je toch een gewenste finishtijd in je hoofd. En als je daar dan ruim boven zit, is dat wel even een flinke teleurstelling.

Natuurlijk, hardlopen doe je voor deélol en in dit geval ook nog eens voor een heel goed doel: de Stichting Energy4All. Ik heb € 640 opgehaald, wat ik echt helemaal te gek vind. Met ons team Forza4Damian hadden we zelfs het hoogste bedrag van alle Energy4All-teams, zo cool! Op dat vlak ben ik dus uitermate tevreden; ik heb de gulle gevers niet teleurgesteld.

Maar ik had gehoopt, met de halve marathon in zicht, dat deze 16 km me vrij gemakkelijk af zou gaan en dat dat me zelfvertrouwen zou geven voor de 21 km. Het mocht helaas niet zo zijn. Hardlopen gaat nu eenmaal niet elke keer van een leien dakje, dat weet ik uit ervaring. Maar het is vrij zuur dat je net je dag niet hebt op het moment dat je er moet staan. Tijdens zo’n gaaf evenement wil je gewoon het beste uit jezelf halen.

Voor mijn gevoel was ik goed getraind. Ik had immers al een keer 16, 17 én 18 km gelopen. Ik had er zin in, de sfeer in ons team was ook top. Natuurlijk was er gezonde spanning, maar ik had er vertrouwen in dat het goed zou komen.

De eerste paar kilometer was dat ook het geval. De gevreesde IJ-tunnel ging probleemloos. Toen ik het 5 km-bordje passeerde, was ik verbaasd dat ik al zover was. Dat beloofde veel goeds! Op 8 km, het punt waar ik vorig jaar al stuk ging, liep ik nog steeds lekker. ‘Yes, dit gaat sowieso beter dan toen!! Tot 10 km was ik nog altijdéniet zo moe en kon ik nog wel genieten van de vele mensen die langs de kant stonden aan te moedigen. Het saaie stuk langs de snelweg was pittig, maar crew buddy Francien van GirlsLove2Run had de dag ervoor allerlei kreten en de hashtag #GL2R op het asfalt gespoten waar ik gelukkig om kon lachen. Well done babe!

Bij 13 km kwam helaas toch de man met de hamer. Ik had het vreselijk warm en mijn benen verzuurden. Ze voelden aan als lood en deden zo!n pijn! Ik kan me niet meer herinneren wat er precies was op dat punt, maar ik las dat meerdere mensen er last van hadden. De Damloop is niet erg vlak, je moet vaak een dijkje op of een bruggetje over. Mijn benen trokken dat niet meer. De laatste 3 km viel ik voor mijn gevoel dan ook bijna stil. Waar bleef die finish?!

Uiteindelijk heb ik het gered, in 1.39.33. Dat is ten opzichte van vorig jaar een dik PR, maar toch ben ik niet tevreden. Ik had gehoopt op ongeveer 1.37 en tot 13 km lag ik ook op dat schema. Zo jammer dat ik het dan in de laatste km’s verpest heb. Ook vond ik het stiekem lastig te verkroppen dat mensen die veel minder goed voorbereid waren dan ik, of kampten met allerlei pijntjes, de race van hun leven liepen. Ik weet dat ik mezelf niet met anderen moet vergelijken, de één loopt nu eenmaal makkelijk en een ander moet er hard voor werken, maar dat is best moeilijk als het bij jezelf niet lekker ging. Dat is iets wat ik nog moet leren.

Na een dag balen kan ik nu toch trots naar mijn traditionele medailleselfie kijken en zeggen: kop op, lekker blijven doorgaan! Dit betekent niet dat je halve marathon ook zal mislukken. Komende week even rustig aan en daarna weer vol aan de bak. Die halve marathon zal me lukken!

Follow on Bloglovin

29 Comments

 1. Mirne 23 september 2014 at 08:18

  Je hebt het toch super gedaan, ookal gingen de laatste km zwaar! De halve zal je zeker gaan lukken!

 2. Sophie 23 september 2014 at 08:26

  Nou je hebt wel 13 km op goed tempo gelopen en je hebt hem uitgelopen! Ik doe het je echt niet na, en je mag zeker trots zijn op wat je hebt bereikt! Die halve marathon komt helemaal goed :-)

 3. Lauriëtte 23 september 2014 at 08:38

  Je mag trots zijn hoor op deze topprestatie! Het is misschien iets minder goed gegaan dan jezelf had gehoopt, maar je hebt het toch maar gedaan!

 4. jessica 23 september 2014 at 08:42

  Ik snap echt precies wat je bedoelt, mij frustreerde het ook enorm dat ik er juist met deze race niet kon staan zoals ik wilde. En was daarna toch ook teleurgesteld toen ik alle tijden van anderen zag. Maar toch. We did it. En een slechte generale is een goede wedstrijd toch ;)

 5. Joëlle 23 september 2014 at 09:11

  Knap hoor! Ik snap dat het frustrerend is omdat je in training sneller liep, maar parcoursen kunnen een groot verschil maken en het blijft een momentopname. Ik trainde mijn halves tijdens de trainingen in 2.12 en het ging één keer helemaal mis met 2.24 en één keer juist fantastisch in 2.06. Het moet je maar net meezitten qua weer, of je lekker geslapen hebt, moment van de dag, etc. Hoeft echt helemaal niets te betekenen voor de halve van Amsterdam!

 6. Linda 23 september 2014 at 10:05

  Goed gedaan Marieke! Het parcours was killing! Ik had het ook super zwaar!

 7. Lin 23 september 2014 at 10:06

  Ik ben toch hartstikke trots op je en vooral op hoe je de afgelopen maanden heb getraind! Dat gaat hoe dan ook zijn vruchten afwerpen want dat jij straks die HM uitloopt, dat weet ik zeker. Weer een mijlpaal! Balen dat deze loop niet ging zoals gehoopt maar ik denk inderdaad ook dat de vele stiekeme heuveltjes hieraan hebben bijgedragen. You still rock!

  1. Marieke 23 september 2014 at 11:49

   Thanx babe, lief!

 8. Veronica 23 september 2014 at 10:24

  Wow! Je hebt het wel maar mooi gedaan! Ik kan me voorstellen dat je baalt maar bedenk maar dat er nog 100en mensen zijn die tegen jou opkijken omdat je deze afstand maar wel mooi gelopen hebt. Ik kon na de Marikenloop en mijn blessure weer compleet opnieuw beginnen en moet de 10km maar ooit weer eens zien te halen en jij doet er gewoon 16,1!! You go girl!

 9. Anne 23 september 2014 at 11:01

  Toch super gedaan, ik vind het knap dat je 16 km kunt rennen en zeker in zo’ n tijd nog!

 10. Esther 23 september 2014 at 11:32

  Toen ik las dat je ”dik” boven je gewenste tijd zat, dacht ik aan een kwartier. Of minstens 10 minuten. Maar welgeteld 2,5 min!! Hou toch op joh, dat is knap gedaan en ik vind 2,5 minuut in je leven, of zelf op een dag, echt de moeite niet waard om hier niet van te genieten. Hopelijk weet je dat diep van binnen zelf ook wel!

  1. Marieke 23 september 2014 at 11:48

   Ik vind dat op een afstand van 16 km wel… ;) Het ging tijdens mijn trainingen een stuk beter en dan baal ik er gewoon van dat dat op het moment supreme niet het geval is. Maar inmiddels ben ik, zoals ik aan het eind zeg, al van mijn kater af.

 11. Ingrid 23 september 2014 at 11:49

  Goed gedaan Marieke! :)
  Wellicht ben je gewoon geen ochtendloper en was het daarom iets minder! Veel succes met de halve marathon alvast!

 12. Wendy 23 september 2014 at 16:22

  Herkenbaar hoor. Ik had 1:55 willen lopen, en dat had ook gekund volgens mij, maar bij mij werden het er 2:02. Vet langzamer dan jij sowieso, maar goed, ik ben geen snelle loper en daar moet ik me sowieso bij neerleggen.

  Maar die paar minuutjes verschil, die hakken er dan in en dan slaat de onzekerheid toe he?

  Gelukkig dat je je daar overheen hebt kunnen zetten. Je hebt wel 16,1 km gelopen en dat is altijd weer meer dan mensen die op de bank zitten – en dan nog voor een goed doel en een prachtig bedrag ook. En wie weet loop je die HM als een speer!

 13. Suavementes 23 september 2014 at 16:45

  Ik doe het je niet na ;)

 14. Cindy 23 september 2014 at 17:20

  Ik vind dat je een topper bent! Je hebt ‘m uitgelopen in een geweldige tijd. Zet ‘m op met de halve marathon, you can do it!

 15. Ruchama 23 september 2014 at 20:27

  Goed gedaan hoor! Waarom zoek je geen hardloopgroep in je stad? Als je 1x in de week aan intensieve interval doet, gaat je snelheid wel stukken vooruit! Ik weet natuurlijk niet of je nu al aan interval doet, maar het lijkt erop alsof je meestal gewoon een afstand loopt in 1 tempo. Succes met de 21!

 16. Mrs. T. 23 september 2014 at 21:02

  Ik vind het gewoon superknap. En jemig, wat is nu 2,5 minuut?

 17. beautyinsideandoutNL 23 september 2014 at 21:39

  Leuk verslag. Jammer dat je de beoogde tijd niet behaald hebt, maar alsnog goed gedaan! Mijn tijd was helemaal belabberd, maar ik heb wel ontzettend genoten van de sfeer!

 18. Myrna 24 september 2014 at 09:18

  Normaal ben ik een stille lezer maar wil je toch even een hart onder de riem steken. Vorig jaar was ik ook goed voorbereid voor de dam tot damloop en ook ik ging toen stuk bij km 13. Wilde heel graag een bepaalde tijd lopen en dat haalde ik net niet, balen! Met als gevolg dat ik niet eens echt genoten heb, een aantal weken laten liep ik mijn eerste halve marathon en die ging super… Zo goed zelfs dat ik toen heb besloten om door te trainen voor de marathon. En laat ik die nu aanstaande zondag in Berlijn gaan lopen.. :)

  Wat ik eigenlijk wil zeggen: niet iedere run of race gaat zoals gepland, geeft niets gewoon hoofd omhoog, lekker door blijven lopen, genieten en de volgende keer gewoon knallen. Die halve marathon komt helemaal goed!

  1. Marieke 24 september 2014 at 09:37

   Ohh dit klinkt goed! Ik hoop dat mij hetzelfde gebeurt. :) Heel veel succes in Berlijn!!

 19. Mieke 24 september 2014 at 09:51

  Balen als het niet loopt zoals je had gehoopt. De man met de hamer is een bitch. Toch super knap gedaan en wat goed dat jullie zo’n mooi bedrag hebben opgehaald!

 20. Lisa 24 september 2014 at 10:30

  Jammer dat je er zelf minder tevreden over bent, maar ik vind dat je een geweldige tijd hebt neergezet! En wat een geld heb je opgehaald, supergoed. Veel succes met het trainen voor de halve marathon, je kunt het!

 21. Paul 24 september 2014 at 22:48

  Ik vind je behoorlijk kritisch op je prestatie. Je hebt het gehaald, je PR verbeterd, een mooi bedrag binnengeharkt voor het goede doel. Well done! Wees trots op jezelf.

 22. Annemieke 25 september 2014 at 09:26

  Ik kan je “shit” gevoel goed voorstellen. Op zo’n dag wil je gewoon een goede race lopen, omdat je er zo lang voor hebt getraind. Maar bekijk het van de positieve kant; een slechte generale is (meestal) een goede voorbereiding. Die halve marathon ga je finishen!

 23. Tessa 26 september 2014 at 16:50

  Ik snap je helemaal. Ik had ook voor een halve marathon maanden getraind. Veel langere afstanden ook dan 21.1km. En voelde me eigenlijk super fit. Het enige waar ik niet goed op had getraind waren de heuvels. Meer dan 1km alleen maar omhoog. En ik starte veel te snel. Ik dacht dat ik dat wel aan kon. Maar nee. Bij km 7 wilde ik al lopen en overgeven. Vreselijk was het. Helemaal stuk kwam ik aan. 14 minuten langer over gedaan, dan dat ik had gehoopt. Boos, verdrietig, etc. Een jaar later dezelfde halve marathon gedaan, met veel heuveltraining en was ineens veel en veeeeeel sneller.
  Soms zit het mee en soms zit het heel erg tegen. Maar kom op! 2.5min is echt niet zoveel. Waarschijnlijk doordat je stuk was op het laatste deel, heb je niet mer zo’n positieve ervaring er aan over gehouden. Maar het komt goed. Beetje bij beetje. Harder trainen. Meer buiskspieroefeningen doen, meer interval, meer heuvels op en af en je gaat rocken!

 24. Mylène 27 september 2014 at 12:38

  Kop op inderdaad! Het is jammer dat het uitgerekend die dag niet zo goed ging. Maar een slechte generale…. ;) You go for it!! En wat mij betreft ben je nog altijd een voorbeeld, omdat jij ooit ook met nul conditie begon en nu hier staat.

 25. LNNk 27 september 2014 at 22:19

  Weet je.. tegenvaller of niet.. ik vind het sowieso geweldig dat je het doet. Echt respect!

 26. Fleur 28 september 2014 at 14:45

  Echt respect hoor dat je het gedaan hebt! Ik had ook echt mee willen doen dit jaar :(