Let’s get married #3: De getuigen

Getuige mogen zijn op iemands bruiloft, is een hele eer. Door het zetten van jouw handtekening onder de trouwakte, geef je aan voor 100% achter het huwelijk te staan. Je wordt gekozen omdat je de relatie steunt en er voor het bruidspaar bent, in goede en in slechte tijden. Die krabbel zet je niet zomaar.

Als bruidspaar kies je je getuigen dus zorgvuldig. Ikzelf vond het belangrijk om personen te vragen die ik vertrouw, die weten wat Johan voor mij betekent en wat het voor mij betekent dat ik eindelijk deze grote stap zet. Die zien dat ik vreselijk gelukkig ben met deze man. Die mij dit heel erg gunnen.

Ik wist mijn hele leven al: ik wil sowieso mijn broertje Jesper als getuige. We schelen 3,5 jaar en hij heeft al mijn ups en downs op liefdesgebied meegemaakt. Altijd zonder morren en met open armen nieuwe vriendjes verwelkomd, me met zijn nuchtere kijk op het leven getroost als het weer eens op de klippen liep. Ik weet dat hij blij voor me is dat het zo goed met me gaat, dat ik heb gevonden wat en wie ik zocht. Hij hoefde er dan ook geen seconde over na te denken toen we het hem vroegen, hij zei direct ja!

Maar toen ik erover nadacht wie dan mijn tweede getuige moest zijn, kwam ik daar niet uit. Ik heb drie hele goede vrienden, die ik al ken sinds de middelbare school. Ze betekenen alle drie bijzonder veel voor mij en ik kon gewoon echt geen keuze maken.

Maar wist je dat het eigenlijk helemaal niet zo verdeeld hoeft te zijn, dat de bruid twee mensen kiest en de bruidegom ook? Je moet er in totaal minimaal twee hebben en maximaal vier. En die getuigen mogen gewoon van jullie allebei zijn, niet perse van jou of hem. Net hoe je het zelf wilt. En dat kwam bij ons mooi uit!

Johan had namelijk ook moeite met kiezen; hij heeft drie zussen met wie hij een hele goede band heeft en kon er met geen mogelijkheid twee aanwijzen als zijn getuigen. En aangezien ik ook dol op die dames ben, besloten we: we vragen ze gewoon alle drie.

En dus zullen wij op onze grote dag vergezeld worden door de mensen die het dichtst bij ons staan en ons door en door kennen: mijn broertje en Johan z’n zussen. Zij zullen hun krabbel onder onze trouwakte zetten, zij zeggen daarmee dat we meer dan welkom zijn in de familie.

Nog ruim 5 maanden te gaan!

LEES OOK:

19 reacties

 1. Het lijkt me zo’n bijzonder moment om dat te vragen aan diegene. Fijn dat ze alle vier zo enthousiast zijn en dat jullie deze keuze zo hebben gemaakt :)

 2. Wauw, dat wist ik helemaal niet! Sterker nog, ik was er van overtuigd dat de bruid en de bruidegom ieder slechts één getuige mochten hebben. Grappig zeg. En wat spannend allemaal!

 3. Mooi Marieke! Ik had ook de grootste moeite met het uitzoeken van mijn getuigen. Hoe kon ik nou, naast mijn vader, kiezen uit Joyce, Deb en Simoon? Uiteindelijk heb ik Simoon gevraagd mijn getuige te zijn namens hun drietjes. Ik heb dat helemaal besproken met de trouwambtenaar en de meiden werden allemaal erg betrokken bij de ceremonie. Simoon zette haar handtekening, maar vanuit onze ‘forever four friends’ gedachte. En toen Joyce gevraagd werd door Jorg, was de keus snel gemaakt. Debbie tekende, ook namens Simoon en mij. COMPLEET!! Dikke kus

  1. Mooi opgelost zo inderdaad! :) Superleuk dat ze er zo bij betrokken werden. Ik heb ook twee van die drie goede vrienden gevraagd iets te zeggen tijdens de ceremonie, om het wat persoonlijker te maken allemaal. Heb er veeeeel zin in!

 4. Mooie oplossing voor jullie ‘probleem’! Snel hoor, 5 maanden. Een paar keer knipperen en BOEM, je bent zo al weer 5 maanden verder!

 5. Lijkt me inderdaad best wel een lastige keuze. Mooi stukje heb je erover geschreven! :)

 6. Aah wauw, wat mooi dat het zo precies uitkomt. Alsof het zo had moeten zijn ;) Lijkt me ook echt een hele eer om getuige te mogen zijn.

 7. Wat een lastige keuze om te maken! Gelukkig hebben jullie een goede oplossing gevonden. Prachtig stukje om te lezen :D

 8. Wauw, wat mooi dat je op deze manier echt de mensen kan laten tegen tekenen die het dichtst bij je staan.
  Ik wens je veel plezier met alle voorbereidingen!

 9. Het is inderdaad heel mooi om getuige zijn. Ik heb mijn krabbel voor de bruid van wie ik getuige ben nog niet gezet, maar het is nú al een waanzinnige eer voor mij. :-)