Brouwertjes Baby: Nog even over die 2e echo

(12 weken en 5 dagen zwanger)
In de aankondiging dat ik zwanger ben noemde ik het al even kort: we hebben de 12 weken-echo gehad. En dat was zo speciaal, dat ik daar natuurlijk wel even iets uitgebreider over wil vertellen!

Na die eerste echo bij 8 weken wist ik: ik zou dit wel elke week willen. Uuuuuren had ik naar het kleine wezentje in mijn buik kunnen staren. Maar helaas, pas 4,5 week later stond er weer eentje gepland.

De 12 weken-echo is een spannend moment. Je leest overal dat dat toch een soort mijlpaal is, dat de kans op een miskraam dan aanzienlijk kleiner is geworden. Natuurlijk, er kunnen nog andere dingen misgaan, maar daar gaan we gewoon even niet vanuit. Van een positieve instelling is nog nooit iemand slechter geworden volgens mij.

Bovendien had de echoscopiste de vorige keer al gezegd dat er bij 12 weken eigenlijk al een heel mensje te zien is. In principe zit bijna alles erop en eraan. Het kindje hoeft ‘alleen nog maar! even flink te groeien. Bij 8 weken zagen we slechts een ‘vlek!, en moest ze echt uitleggen waar we eigenlijk naar keken, maar nu zou het anders zijn. Super leuk!

Zodra het echo-apparaat op mijn buik werd gezet, zagen we direct wat ze bedoelde. Daar was ie hoor! (‘Hij! is even makkelijker, maar ik bedoel natuurlijk steeds ‘of zij!!) Hoofdje, lijfje, armpjes, handjes, beentjes, voetjes: A?lles was te zien. Na wat toelichting konden we zelfs het maagje en de hersentjes onderscheiden. Zo bizar!

Het opmeten (om te bepalen hoe ver ik precies ben) was wat lastig, want de kleine kruimel bleek nogal beweeglijk. Als ze het apparaat stil hield, zag je ‘m druk spartelen met z!n beentjes en armpjes, net alsof ie zwaaide. Echt zo ongelofelijk tof en mooi en speciaal en lief en alles! Ik moest een paar keer hoesten en omdraaien om te kijken of ie dan anders wilde gaan liggen zodat we ‘m beter konden bekijken, en uiteindelijk lukte dat gelukkig. Hij bleek precies op schema te zitten, de uitgerekende datum is nog altijd 4 november 2017.

Daarna kregen we voorlichting over de NIPT, de test die tegenwoordig aan alle stellen die een kindje verwachten wordt aangeboden. Wij wilden die wel laten doen, dus kregen we een lab-formulier mee dat ik bij een bloedprikpunt in Rotterdam kon afgeven. Op adviesévan Johan, ook omdat ik zo!n hekel heb aan bloedprikken, liet ik dat gelijk diezelfde avond na werktijd maar doen. Over zo!n twee weken krijgen we de uitslag, dus dat is nog wel even spannend.

De volgende mijlpaal zal 23 mei zijn als ik 16 weken zwanger ben: dan krijgen we te horen of we een zoon of dochter verwachten! Super gaaf, ik ben echt méga nieuwsgierig. Zelf heb ik een voorgevoel dat het een jongetje is, maar dat is natuurlijk nergens op gebaseerd…

Laat de tijd maar lekker snel gaan! 

20 Comments

 1. Lisa 28 april 2017 at 17:49

  Wat heerlijk om te lezen en wat goed dat alles goed is met het kindje! Kan niet wachten tot je volgende baby-post :-)

 2. Simone 28 april 2017 at 17:56

  Genieten hoor, deze blogs! Helemaal omdat ik je al zo lang volg. Die weken tussen de echo’s duren echt veeeel te lang, zó herkenbaar haha. Mijn gevoel zegt; een meisje!

 3. Sheila 28 april 2017 at 17:57

  Super fijn om te lezen dat alles er mooi uit zag op de echo. En nu aftellen naar de volgende echo. Bijzonder hè, om je kleintje zo te zien. Geniet er van.

 4. marian van Haaften 28 april 2017 at 18:00

  Heerlijk, zo klein en toch al zo gewenst. Het is een wonder en het blijft een wonder , dat dit zo maar in je buik mag groeien. Ontstaan uit liefde van 2 mensen. Geniet met volle teugen. En by the Way, ik ga voor een meisje. Xxx

 5. Jazzy 28 april 2017 at 18:00

  Al je blogs over de zwangerschap (en de weg daar naartoe) achter elkaar gelezen. Mooi geschreven, Marieke! Het is jullie gegund!!

  1. Marieke 30 april 2017 at 15:22

   Zo lief, dankjewel!

 6. Dollie Brouwer 28 april 2017 at 20:28

  Ook wij kunnen niet wachten en
  Volgens alles vol spanning! Zijn zo blij met ons eerste kleinkind en kunnen niet wachten.
  Je bent zeer welkom kleine kruimel!!! Een trotse opa en oma Brouwer!!! Dikke kus!!!!

 7. nettelie 28 april 2017 at 20:58

  Waaaah, wat ontzettend bijzonder, zeg, dat gespartel en gezwaai! Ik gok ook op een jongetje. Zo spannend!

 8. Ton en Alie 29 april 2017 at 00:06

  Ik..wij..volgen je blog ook.:)

 9. Marieke 29 april 2017 at 10:02

  Het is en blijft een wonder!

 10. rachel 29 april 2017 at 10:38

  mooi om te zien he meis dat wondertje in je buik op het scherm :D, ik zeg kom maar op met die brouwer baby spam :Dxxx

 11. Betty 30 april 2017 at 12:32

  HEERLIJK al jouw verhalen! Zo herkenbaar! Mijn vk zei dat het voorgevoel van moeders meestal goed is. Ik zat twee keer fout ;-)

  1. Marieke 30 april 2017 at 15:22

   Hahaha, nou dat belooft wat. ;) Zoooo nieuwsgierig!

 12. Lonneke 30 april 2017 at 14:12

  Wat fijn dat alles goed was. Het zijn toch bijzondere momenten elke keer. Ik ben benieuwd of het een jongetje of meisje is :)

 13. Emi 30 april 2017 at 21:05

  Mooi om te lezen. Mijn gevoel zegt een meisje.. met de naam Zara ;)

  1. Marieke 01 mei 2017 at 14:44

   Haha, dat heb ik ooit gezegd in een blog hè, toen ik zo’n fan was van de Zara-winkels! :D

 14. Nicetobeout 01 mei 2017 at 19:36

  Veel jongetjes de laatste tijd dus dat zou zomaar kunnen. Je gaat nog echt verliefd worden op dat mensje op de echo beelden (en straks natuurlijk in het echt helemaal!) Laten jullie ook een 3d echo maken wanneer dat kan? Dat vond ik zoooo bijzonder.

 15. Mille Pagine 04 mei 2017 at 08:34

  Wauw, van harte gefeliciteerd, wat mooi & bijzonder! Ik vraag me af of ik alle stukjes heb gemist (ik had hier toch nog laatst gekeken?)… eens even de andere berichtjes lezen of je ze misschien allemaal tegelijk hebt gepost! ;-) Haha

  Geniet ervan!

  1. Mille Pagine 04 mei 2017 at 08:37

   Hihi, ja dus. Leuk! Ik voel me vereerd dat we mee mogen lezen!

   1. Marieke 04 mei 2017 at 08:41

    Haha, ik heb ze met terugwerkende kracht geplaatst op de data dat ik ze ook echt geschreven heb! Vond ik zelf wel zo leuk. Dankjewel voor je reactie!