Meisjesbijbel

Elke vrijdag verheugde ik me erop. Ik postte nog net niet in een slaapzak voor de deur om de postbode op te wachten, maar als ik thuiskwam uit school was het eerste dat ik riep: “Mam, is ie er al?!”

Mijn bijbel. Mijn heiligdom. De Tina.

Tina was het eerste echte meidenblad waar ik als jong meisje kennis mee maakte en waarop ik een heus abonnement mocht. Op school had je al wel de Okki en nog zo’n iets oudere variant (anyone?), maar die viel niet echt, zoals dat hoort, op de deurmat. Ik verslond Tina van begin tot eind en smulde van de hilarische Noortje-strip, de Ojee, wat nou?-rubriek, mijn eerste beautytips, posters voor aan de muur en interviews met sterren die ik aanbad. Een echte Mazzelmeid, dat was ik.

Later ontgroeide ik de Tina. Onbegrijpelijk, vind ik nu, maar destijds waren de Hitkrant en de Break Out! waardige, stoere opvolgers. Ik verruilde mijn Tina-abo voor een wekelijkse portie van die laatste. Ik las de heftige persoonlijke verhalen/interviews, bekeek met rode oortjes de seksrubrieken en genoot van de Hunks van de Week die ook op mijn kamer kwamen te hangen.

Toen ik ook daar te oud voor werd, volgden nog Yes en daarna Flair. Uiteindelijk zegde ik mijn abonnement op, omdat de tijdschriften te vaak bijna ongelezen bleven liggen wegens tijdgebrek. Ik kocht ze nog wel af en toe los, of leende bladen van een vriendin.

Ik ben nu echter weer terug bij waar ik ooit begon: Tina. Ik heb ‘m weer. Elke week krijg ik een tijdschriftenpakket op mijn bureau (lang leve fijne arbeidsvoorwaarden) met daarin onder andere het blad dat mij zo veel nostalgische gevoelens bezorgt. Ze is meegegaan met haar tijd, zo hebben Nick & Simon zelfs een heuse eigen strip, maar de vrolijke, kleurrijke Tina-blijheid is nog altijd hetzelfde.

En het mooiste van alles? Noortje bestaat nog!

Share Button

LEES OOK:

22 reacties

 1. Wij hadden vroeger elke week de leesmap thuis, en daar zat de Tina ook bij. Wat heb ik van dat blad genoten! Noortje vond ik ook geweldig.

 2. Ik had vroeger een abonnement op de Break Out! Nu vind ik dat zo fout, haha! En héél vroeger, toen ik nog niet eens op de middelbare school zat, gluurde ik altijd naar het midden van de BO om de naaktfoto’s te bekijken. Haha, preteenage-curiosity? Daarna heb ik jaren een abonnement op de Fancy gehad. Nu heb ik geen abonnementen meer, maar koop ik soms gewoon een tijdschrift.

 3. en dan had je ook nog een engels blad in groep 8: hello you! :-) mijn tijdschriftencarriere begon met de donald duck en toen de hello you en fancy. nu ben ik trotse eigenaar van de viva, stars ennn… de donald duck is ook weer terug! :-)

 4. Geweldig blad, heb ik als jong meisje ook verslonden!!!

  Enne, voor de Okki kwam de Bobo en na de Okkie de Taptoe…

  Grtz Serena

 5. Ik heb ooit ook een abo op Tina gehad, maar ik begon met Donald Duck. Achteraf had ik liever die laatste gehouden, maar die lees ik tegenwoordig meestal bij de tandarts ;-).
  Ik heb de ELLEgirl, Yes, Viva en Flair gelezen (en de laatste 2 lees ik zo nu en dan nog) en tegenwoordig lees ik de ELLE, de Red en de Glamour. Tina heb ik al in geen jaren meer gelezen.

 6. Ook hier iemand die zijn tijdschriftenverslaving is begonnen met Tina. Favoriet was toch wel de noortje-strip; hilarisch vond ik die altijd. Nu hopen dat tina blijft bestaan, en niet net zoals yes, fancy en ellegirl moet verdwijnen!

 7. Haha, ook bij mij begon het allemaal met de Tina. Daarna volgden Fancy, Elle girl. Cosmo girl, Celebrity, Yes, Glamour, Viva, Flair, Marie Claire, Cosmopolitan, Linda, Jan..

  Was echt gek op Tina & Debbie, Suus & Sas, Noortje en Ojee, wat nou?! Had trouwens ook een Noortje-dekbed als welkomstcadeau! Maar ben helaas nooit naar de Tina-dag in Duinrell geweest :(

 8. Oeh, Tina heb ik ook gehad, de Break Out! kocht ik vaak los. De Donald Duck hebben we nog steeds en die zal ook nooit weg gaan! Nu heb ik net een abonnement genomen op Jamie Magazine

 9. Was erg leuk om gister op het strand de Tina weer eens te lezen! :)
  Maar ik baal nog steeds van die twee hartjes! En ben jaloers op jouw vijf hartjes.. ;)

 10. De tina, jeugdsentiment. Ik weet nog toen ik lid werd dat ik zo een mooi dagboek met diverse opties kreeg (foto’s, vriendinnen die geheim taal mochten schrijven) en diverse lijstjes om in te vullen. Jammer dat ik dat ding ooit weggegooit heb. Tina is en blijft een leuk blad, al mis ik de leuke strips van vroeger wel een beetje als ik de Tina pak die mijn zusje geregeld koopt.

 11. Haha. ja de Tina. Mijn moeder had me stiekem een abonnement geregeld vlak voor we op vakantie gingen, de boekjes weggelegd, zodat ik in de ellenlange autorit naar ons vakantie adres iets te lezen had. Ik was verkocht en heb nog jaren met veel plezier de Tina gelezen. Daarna toen ik wat ouder werd de Yes natuurlijk…

 12. Zo grappig, ik heb ook precies dezelfde tijdschriften gelezen, al mocht ik geen Break Out! van mijn moeder, dus werd het semi-verplicht de Hitkrant.

 13. Ahh, de Tina, daar had ik vroeger ook een abonnement op :D En heb ook wel de Okki gehad, en de Taptoe, hihi!

  Noortje was altijd m’n favoriet! Ik heb volgens mij nog steeds een aantal van die stripboeken met alleen maar Noortje :P

 14. Ik heb de Tina vroeger ook even gelezen, maar was er al snel klaar mee omdat het zo’n dun blad was. Ik las het van voor tot achter en had het dan binnen een half uur uit ;-)

 15. Ik las én lees eigenlijk alles wat los en vast zit. Helaas heb ik echt nog giga-stapels liggen en kom ik te weinig aan lezen toe waardoor ik veel mooie bladen mis…