De boekenkast

Vroeger verslond ik al boeken. Ik had een abonnement op de bibliotheek en was er kind aan huis. De stapel geleende boeken was altijd ver voor de uiterlijke teruggeefdatum al uit en dan ging ik weer op zoek naar een nieuwe lading. Ik genoot van de sfeer in de bibliotheek: de rustgevende stilte en rijen vol boeken om urenlang doorheen te struinen, op zoek naar nog ongelezen letters. ‘Letterhonger’, wordt dat ook wel genoemd.

Die liefde bleef altijd, alleen werd ik hebberig en wilde ik de boeken ook zelf hebben. Op die manier kon ik een soort thuisbibliotheekje opbouwen; ik vind het altijd heel gaaf om bij mensen thuis een enorme goed gevulde boekenkast te zien staan en ik wilde dat ook! Dus begon ik met verzamelen, hele series aan meisjesboeken kwamen erin. Legendarische reeksen als Floortje Bellefleur, Droomvriendinnen, De Drieling en van die thrillerpockets, maar ook het serieuzere werk van Jan Terlouw en Thea Beckman. I loved it!

Inmiddels ben ik aardig op weg. De meisjesboeken liggen tijdelijk bij pa en ma in een doos (oorzaak: ruimtegebrek), maar ‘volwassen’ leesvoer prijkt trots in mijn slaapkamer. Onlangs moest ik al een extra Ikea-meubel aan de rij toevoegen omdat de andere twee uitpuilden. Ik kan zo een uur voor mijn boekenkast staan, in gedachten verzonken, om te bedenken welke boeken ik ook alweer allemaal heb en welke zo leuk (of zo slecht) waren. En welke ik nog altijd een keer moet lezen…

Eén van mijn nieuwste aanwinsten is wel een heel bijzondere: Match?! van chicklitschrijfster Rianne Verwoert. Namens Ze.nl mocht ik namelijk als allereerst dit boek lezen, nog voor het naar de drukker ging. Reden: Rianne wilde graag een korte quote van mij, voor op de achterkant van het boek!

Voor iemand die zo van boeken houdt als ik is dit natuurlijk een enorme eer en ik glom dan ook van trots toen het boek op de redactie arriveerde en ik het later aan mijn persoonlijke bieb kon toevoegen.

De quote?

“Een heerlijk luchtig en zeer herkenbaar romantisch boek over hechte vriendschap en ware liefde. Chicklit pur sang. – Marieke Brouwer, Ze.nl

Mijn boekenmening telt! Is al dat lezen toch niet voor niks geweest… :)

41 Comments

 1. Lux 01 december 2009 at 11:36

  Hier ook iemand met absolute letterhonger en bieb-hang-outer. De ‘nieuwe’ Openbare Bieb van Amsterdam is echt het aller-aller-allerfijnste plekje voor de zondagmiddag. Leuk dat je zo goed gaat met ze.nl!

 2. Saar 01 december 2009 at 11:43

  Letters zijn heerlijk, heb het ook echt met de paplepel ingegoten gekregen. Mams heeft bijvoorbeeld het hele werk van Annie M.G. Schmidt en Dick Bruna aan me voorgelezen.

  Wat een eer zo’n quote. Koesteren dat boek!

 3. Eva 01 december 2009 at 11:46

  Super leuk dat je zo op de achterkant staat met ze.nl! En Floortje Bellefleur, wow…. echt jeugdsentiment! :)

 4. Ioni 01 december 2009 at 11:52

  Wat een eer! Super gaaf :D Dat is toch wel het mooiste compliment wat je kunt krijgen als lezer, dat je mening gewaardeerd wordt.

  Ik wou dat ik de ruimte had om ook een mooie boekenkast te plaatsen. Ik heb nog zoveel in dozen liggen en al mijn jeugdboeken staan in 2 kasten bij mijn ouders… Ooit wil ik een gave bibliotheek in huis!

 5. Joyce 01 december 2009 at 12:04

  Wat gaaf dat je er een quote over mocht schrijven!
  En het is echt heerlijk om lekker te lezen :)

 6. Shanti 01 december 2009 at 12:13

  Ik wil later ook echt zo’n grote boekenkast, die helemaal tot de nok gevuld is! Ik ben ook al aardig op weg ;-)

  Wat gaaf dat je quote achterop het boek komt te staan!

 7. Toaske 01 december 2009 at 12:38

  Wat superstoer zeg dat jouw quote nu vereeuwigd wordt op een heus boek!

 8. Serena 01 december 2009 at 12:48

  Oh wow, dat is wel heel erg gaaf!!!

  Ik stond gisteren ook te bedenken dat ik mijn boekenkast eens uit moet gaan mesten om plaats te maken voor al mijn nieuwe boeken. Ik krijg plaatsgebrek!!!

 9. Susanne 01 december 2009 at 13:00

  Wat gaaf dat je op het boek staat!
  Ik wil ook zo’n enorme boekenkast. Het liefst zo eentje die tot het plafond gaat met een trappetje eraan, net als in Belle & het beest

 10. Roos 01 december 2009 at 13:09

  Dat is wel heel cool! Lezen is ook één van mijn hobby’s, een goed gevulde boekenkast vind ik ook erg mooi!

 11. Tijne 01 december 2009 at 13:24

  Wauw, wat een eer! Dat zal wel de eerste keer zijn dat jouw naam op een boek komt te staan ook! Wat ontzettend gaaf! Wie weet wordt het een bestseller en wordt jij inderdaad ook nog eens beroemd ;)

  xxx

 12. Daisy 01 december 2009 at 14:16

  Dat is wel heel cool dan hé ;) Gefeliciteerd!

 13. Annemarie 01 december 2009 at 14:24

  Vroeger ging ik ook altijd naar de bieb inderdaad… Maar nu koop ik ook ze ook liever.
  Ken het probleem..
  Heel veel jeugdboeken van mij liggen ook opgeslagen, gewoon geen ruimte… Tsja dan zijn zelfs 2 billy’s niet genoeg. ;-)

 14. Sassie 01 december 2009 at 14:52

  Ik krijg voor m’n verjaardag een IKEA boekenkast van mn schone ouders.. Nu nog fatsoenlijke boeken voor erin! :-)

 15. Chinouk 01 december 2009 at 15:04

  Ik heb nu ook eindelijk een boekenkast. Ben er zó gelukkig mee!
  En jouw quote op Riannes boek staat ook in mijn kast. :)

 16. Roel 01 december 2009 at 15:14

  Wat gaaf dat ze het erop hebben gezet! En zo’n boekenkast als jou klinkt heel vet. Kom ik aan met 1 plank. Haha ;p

 17. jojootje 01 december 2009 at 15:44

  Het eerste deel van je logje komt me zeer bekend voor. Mijn eerste vriendje en ik spraken ook 2x in de week in de bieb af, om vervolgens achter de bieb een donker plekje te gaan zoeken om te zoenen.

  Het 2e deel was minder herkenbaar. Chicklits boeien me niet zo en die kun je ook niet vinden in mijn boekenkasten geloof ik.
  Jill Mansell enzo heb ik dus niet.

  Ik kan niet zo goed tegen beschrijvingen van kleding, make-up en merken schoenen.
  En die staan daar (chicklits) vaak wel in.
  Van mij moeten boeken iets tijdlozer zijn ofzo.

 18. Sanne 01 december 2009 at 16:07

  Ik heb zo weinig ruimte in mijn huis en ik koop steeds maar nieuwe boeken zodat mijn boekenplanken uitpuilen meer dan de helft van mijn boeken (en dan heb ik het nog niet eens over alle kinderboeken) nu bij mn moeder. Jij heb trouwens inderdaad gigantisch veel chicklit haha. Heel veel daarvan staat nu bij mn moeder, alleen de Shopaholic boeken en die van Lauren Weisberger staan nog bij mij. En de Twilight boeken hebben uiteraard een prominent plekje :) En het grappige… ik denk dat ik meer dan de helft van de boeken die ik nu hier heb staan nog nooit heb gelezen. Heb er gewoon geen tijd voor :(

  Trouwens, de droomvriendinnen ken ik echt van binnen en van buiten, wat vond ik dat altijd fantastische boeken =) Ik wilde altijd zoals Stephanie zijn ;-) En aan Floortje Bellefleur had ik een hekel, zo’n wijsneuzerig kind ;-)

 19. tineke 01 december 2009 at 16:32

  Echt wel vet dat je achterop het boek staat! :)

 20. Kim 01 december 2009 at 17:17

  Wauw! Dat is zeker een grote eer!

 21. Sofie 01 december 2009 at 18:28

  Dat is echt allervetst, zo even je mening op een boek!

 22. Renske85 01 december 2009 at 18:45

  Cool zeg, je eigen zegje op de kaft van een boek!!!

  Maareh krijgen we nog een foto van je boekenkast te zien? Zou leuk zijn.

  Groetjes, Renske

  P.s. Ik ben ook zo’n boekenwurm! Haha.

 23. Caithlin 01 december 2009 at 20:58

  Wow, wat een eer jah! Als boekenwurmpje kan ik daar de kick wel van inzien. Staat jouw mening toch zomaar op de kaft :D Go Marieke!

 24. kim 01 december 2009 at 21:18

  Wat gaaf! En oh, ik droom ook van zo’n mooie grote boekenkast, prachtig!

 25. Lonneke 01 december 2009 at 21:51

  Cool! Zeker een hele eer!! Goed zo!!

 26. Deirdre 01 december 2009 at 22:09

  Ik moet nog steeds een plekje vinden in huis voor al mijn boeken.. *schaam*

 27. Willemvk 01 december 2009 at 22:10

  Jou naam op een boek!! Geweldig!!

 28. Rianne 02 december 2009 at 00:53

  Bedankt voor deze blog, Marieke.

  Erg leuk en ik vond het een hele eer dat je het voor me wilde doen.

  Groetjes,

  Rianne Verwoert

 29. Gwendolyn 02 december 2009 at 02:31

  Waauw echt leuk! Echt suuuuper! Congrats, want hierbij hoort wel een grote proficiat!

 30. Miekoe 02 december 2009 at 08:37

  O, dat is echt herkenbaar! Hihi! Ik kon me ook uren vermaken in de bieb en ik las altijd twee boeken tegelijk. Eentje boven voor het slapen gaan en eentje beneden. Helaas nu niet meer zo veel tijd om veel te lezen, maar ik vind het heerlijk! En in onze echte grote-mensen-boekenkast is nog best wat ruimte over, dus nog plek en tijd zat om mijn verzameling uit te breiden. ;)
  Maar wat superstoer dat er gewoon een quote van jou op die cover komt!! En een goede ook nog, want ik ben meteen benieuwd naar het boek!

 31. Sunlover 02 december 2009 at 11:35

  Vroeger las ik ook veel, toen een tijd niet, maar nu weer wel! Mijn ouders hebben een abonnement bij de bibliotheek en ik koop wel eens wat via marktplaats!

 32. Lief meisje 02 december 2009 at 12:56

  Heerlijk om te boeken te lezen. Ik heb ook een abo bij de bieb. Maar wil zelf ook mooie rij boeken in de kast hebben staan. Dus ben ook bezig om zelf boeken te kopen.

 33. Linda 02 december 2009 at 13:56

  Dát is gaaf! =) Ik ben benieuwd, ik zet ‘m op m’n wishlist.

 34. Elise 02 december 2009 at 20:57

  Ook ik ben leesverslaafd .. dezelfde meisjesboekje heb ik ook gelezen. Rianne Verwoerd vind ik zelf niet echt een goede schrijfster, vind haar schrijfstijl erg kinderlijk .. maar das persoonlijk.

  Fijne avond meis

  Elise

 35. Annet 03 december 2009 at 22:14

  Leuk zo’n boekenkast! Dat ziet er vast heel geleerd uit hihi.. En wat een eer om met je quote op haar boek te staan, stoer hoor!

 36. MNQ 04 december 2009 at 08:37

  Wat supergaaf zeg! Een hele eer als je zoiets gevraagd wordt. Ik ben ook bezig met het aanleggen van een flinke boekencollectie en hopelijk kan ik er na de feestdagen weer een paar aan toevoegen!

 37. Sparkle 04 december 2009 at 16:00

  Wauw, wat tof dat je qoute op de achterkant van het boek komt! Gefeliciteerd met dit bijzonders! :)

 38. werner 05 december 2009 at 17:25

  Zo’n boekenkast is schitterend. Toen las ik dat en waarom heb ik dat boek gekocht? Zelf probeer ik de verhouding lezen versus ongelezen op een gezond niveau te houden. Dat levert dan weer het probleem op dat je geen boeken mag kopen terwijl ik dat erg graag mag doen… Valt niet mee allemaal…

 39. Rianne 06 december 2009 at 09:09

  Woow .. geweldig! Je eigen naam op een boek lijkt me geweldig!
  Ik ben ook zo ‘letterhongerig’ en ga nu voor mijn Day Zero Project 26 boeken waarvan de titels met a-z beginnen lezen. Echt een hele klus, maar ik heb er echt zin in! Ik moet me altijd veel te veel inhouden met boeken kopen dus ik ben blij met mijn bibliotheekabonnement :-)

 40. Ghita 06 december 2009 at 13:13

  Ik ben ook dol op boeken, en ik wil ze ook graag zelluf hebben, gevolg, de boekenkasten puilen uit (ik heb ook nog een man die dol op boeken is), dus we moet of groter gaan wonen, of boeken verplaatsen naar de kelder, maar dat is dan ook weer zo zielig voor dat boek dat naar de kelder moet…..
  of ….toch maar lid worden van de biep.

 41. Angela 01 januari 2010 at 20:36

  wow, wat een mega eer! ben nou toch wel benieuwd geworden naar het boek!