Hij staat!

Het Sinterklaasfeest was uiteindelijk nog erg gezellig, eerst met mijn team (het gedicht viel in de smaak!) en daarna nog met de schoonfamilie. Maar ik ben waarschijnlijk degene die de ouwe man het hardst en meest enthousiast heeft uitgezwaaid, want met het kerstfeest heb ik gewoon veel meer. Vandaar dat ik vandaag, op 6 december 2009, mijn kerstboom al heb gezet!

Helaas is de mijne nep. Fake. Ik ben wel voorstander van een echte, inclusief bijbehorende dennengeur en uitvallende naalden, maar aangezien ik op 1-hoog woon en de trap smaller dan smal is met een zeer onmogelijke bocht, zou de beste boom al kaal zijn voor ik ‘m überhaupt boven had gekregen.

Vriendje J. mocht alleen even helpen de lampjes uit de knoop te halen en ze ook daadwerkelijk in de boom te hangen, terwijl ik goed in de gaten hield of het wel de goeie kant op ging. (Er is een hele handige methode om te zien of je lampjes wel goed verdeeld zijn: gewoon even met je ogen knijpen. Zie je nog donkere stukken zonder licht? Dan wordt het herverdelen!) Gelukkig is vriendlief heel geduldig en had ie bovendien al snel door dat het optuigen van MIJN kerstboom ook echt MIJN ding is. Nadat ik lamptechnisch goedkeuring had gegeven, liet ie mij dan ook heerlijk in mijn eentje begaan.

Ik begon met de piek. Eigenlijk hoort deze de kroon op je versierwerk te zijn, maar praktisch gezien kun je dit maar beter al achter de rug hebben. Na de mooie slingers, pakte ik met glimmende oogjes en een enorme grijns op mijn gezicht voorzichtig de kleurrijke en glinsterende kerstballen uit hun verpakking (traditiegetrouw is er helaas wel weer eentje gesneuveld…). Zachtjes kerstliedjes neuriénd hing ik ze zorgvuldig op, ervoor zorgend dat ook deze gelijkmatig werden verdeeld over mijn boompje. Ik spoot nog even uitbundig met nepsneeuw voor een heus winters effect (waar ik later een klein beetje spijt van had: wat een chemische zooi is dat) en klaar was ik!

Er ontbrak echter nog één ding: de stal aan de voet van mijn boom. Een kerstboom zonder kerststal is wat mij betreft niet compleet. Vroeger was ik thuis altijd een beetje bang voor de nors kijkende zwarte koning in het gezelschap (sorry, sorry…), dus ben ik op safe gegaan toen ik de mijne ooit kocht: mijn eigen (kleine) stal biedt alleen onderdak aan Maria, Jozef, het kindje Jezus, de os, de ezel en een schaap. Het lied ‘Er iiiis een Kindeke geboooren op aaaard!’ klonk hard (maar ietwat vals, waardoor lief even kwam kijken of alles wel goed ging) uit mijn mond toen ik hem pontificaal neerzette.

Mijn kerstboom staat. (Zie hier de foto Buy crestor rosuvastatin Order himcocid tablet Business plan – let niet op de slechte kwaliteit door iPhone-camera…) En nu: aftellen maar!

51 Comments

 1. clau 06 december 2009 at 23:19

  mijne ook!

 2. Grietjefee 06 december 2009 at 23:19

  Foto’s! Foto’s! Foto’s!

 3. Gwendolyn 06 december 2009 at 23:20

  De mijne staat nog in een doos in de gang, inclusief de versiering, maar niet voor lang meer! Can’t wait! Ik vind het ook zo’n leuke traditie he ^^

 4. Linda 06 december 2009 at 23:31

  Ik vond het ook altijd enig om de kerstboom op te zetten. Alleen toch jammer dat we sinds vorig jaar een neppe kerstboom hebben, ik ben er ook op tegen.

 5. Nicky 06 december 2009 at 23:35

  Kerst is zooveel leuker!! Ik kan niet wachten totdat hier de kerstboom staat..

 6. Roelfina 06 december 2009 at 23:39

  Kerst is wel echt de gezelligste tijd van het jaar. Alle knusse lichtjes, kaarsjes, kerstbomen en kerststukjes zorgen voor veel sfeer. Ik moet mijn kerstversiering nog afstoffen, maar deze week wordt ook hier de woonkamer in kerstsferen omgetoverd.

 7. Roos 06 december 2009 at 23:41

  Tussen de twee feesten kan ik niet echt kiezen. Sinterklaas is echt Hollands en kerst is gezellig met zo’n boom. Ik vind het alletwee super. Weet alleen niet of we nu een kerstboom in huis halen. Misschien doen we net als vorig jaar alleen een lichtslang. Ik ben overigens wel benieuwd naar een foto van jouw boom!

 8. Annemarie 06 december 2009 at 23:48

  Die tip is wel een hele goede… :-)
  ik heb mijn ieniemienie boompje ook staan!
  Joehoe..

  Maarre… Ik heb precies hetzelfde probleem gehad. Tegenwoordig kun je in tuincentra je boom in een net laten zetten, waardoor die dus niet (zo snel) beschadigd.
  Geloof me, het werkt echt!

 9. Rowin 07 december 2009 at 00:21

  Ps: update je WP-touch het lukt me nog niet om een reactie daarmee te versturen :

  Je bent er lekker vroeg bij met je boom, have fun! x

 10. Jody 07 december 2009 at 06:25

  Hee Marieke,
  Nou bij mij staat ie ook vanaf gister. Heb ook hard de goedheiligman uitgezwaaid en kon niet wachten de boom neer te knallen!!! Nouja knallen ik heb wel een echte dus moet het wel voorzichtig….
  Man lief weet dat ie op zo´n dag als gister beter maar kan vluchten naar zijn vrienden, zijn taak is de boom in de standaard zetten en verder doe ik het hihi!!!
  Gaat alles goed verder???
  Kuzzz

 11. Toaske 07 december 2009 at 07:32

  De onze waarschijnlijk komend weekend. Ook een nepperd trouwens.

 12. Eva 07 december 2009 at 08:59

  Ik heb ook meer met kerst, ik denk dat de boom komend weekend op gaat :)

 13. Joëlle 07 december 2009 at 09:07

  Oh, nu krijg ik ook zin om de kerstboom te gaan zetten ;).

 14. Lief meisje 07 december 2009 at 09:29

  Hier staat nog geen kerstboom in huis, maar die komt nog wel.

 15. Sanne 07 december 2009 at 09:53

  Haha :) Arm vriendje werd dus meteen ingewijd in de kunst van het kerstboom opzetten. Dan weet ie dat wel alvast voor later ;-)
  Mijn moeder heeft ook altijd een nepperd, maar het uitvouwen van dat ding is toch altijd zo’n drama… Ik zou ook graag een kerstboompje willen maar ik zou niet weten waar ik dat nog kwijt moet in mn mini huis en ook niet waar ik hem daarna moet opbergen ;)

 16. Elise 07 december 2009 at 10:10

  Ik heb de foto gezien, op twitter, en het is een plaatje. Vind je het niet zonde om die nepsneeuw op de ballen te spuiten, dat vreet echt in en na 3 weken krijg je het er niet meer af.

  Geniet lekker van je boom en de bijbehorende gezelligheid.

  groetjes Elise

 17. Lien 07 december 2009 at 10:35

  De onze staat ook sinds zaterdag. :)

 18. Jet 07 december 2009 at 10:56

  Nice! Ik ga de mijne ook snel opzetten… Helaas vindt ons katje Princess LaLa ‘m net ietsjes te leuk en speelt zij voor onze levende piek!

 19. Freek 07 december 2009 at 11:56

  Sinds ik mijn ouderlijk huis uit ben doe ik niks aan kerst, ik mis het eigenlijk niet. Vriendin is wel fanatiek, dus die boom staat bij haar!

 20. Renske85 07 december 2009 at 13:07

  Ik kan oko niet wachten tot ik hier de kerstboom en alle andere kerstversierselen weer mag neerzetten!

  Groetjes, Renske

  P.s. Leuke kerstboom heb je.

 21. Lux 07 december 2009 at 13:09

  Nou die lichtjes zijn idd perfecto verdeeld. Respect. En die oogknijptruc ga ik onthouden!

 22. Shanti 07 december 2009 at 13:23

  Wat heerlijk! Ik kan niet wachten tot de kerstboom hier thuis staat

 23. Kim 07 december 2009 at 14:21

  Ik ga hem morgen opzetten! Eindelijk jeej :D !

 24. Desiree 07 december 2009 at 15:46

  Haha ik ben inmiddels ook overgestapt op kerstliedjes, heb alleen geen kerstboom, die kan ik nergens kwijt :) En al ben ik gek op Sinterklaas, ik vind Kerst ook altijd geweldig!

 25. Sparkle 07 december 2009 at 16:32

  Mooie kerstboom! Bij ons komt ie als het goed is deze week :)

 26. Roel 07 december 2009 at 17:25

  Je hebt een mooie kerstboom :) Ik wil de onze ook opzetten ;o

 27. Danielle 07 december 2009 at 19:05

  Jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeje nu al :P Ik zie nu al op tegen die lampjes.. (dat is altijd mijn taak..)

 28. Anouk 07 december 2009 at 20:06

  Je bent er vroeg bij ^^

 29. Willemvk 07 december 2009 at 20:19

  Ik wacht nog even met die van mij. Mijn bouwpakketboom komt binnekort wel weer van zolder af ;)

 30. MNQ 07 december 2009 at 20:52

  Mooi hoor! Ik ben er ook wel voor om het huis zo snel mogelijk kerstklaar te maken.. Vriendlief is al voorzichtig begonnen met wat decoraties, maar ik denk dat we de boom zaterdag pas neerzetten. Even geduld nog!

 31. Miekoe 07 december 2009 at 21:37

  Ik durf het bijna niet te bekennen, maar ik ben ook blij dat de goedheiligman weer naar Spanje is vertrokken… Ik wil ook een boom! Wij hebben altijd een echte en ik heb nog even geen idee wanneer we die moeten gaan kopen… Dus ik moet mijn kerstkriebels nog even in bedwang houden.
  Jouw boom ziet er erg leuk uit! Gezelligheid! :)

 32. Beitjuh 07 december 2009 at 22:49

  ik ben dolgelukkig…weg sint, welkom terug RUST. En die is nog stukken heiliger dan een man met een mijter. Mijn oudste (nu bijna 2) is nog nooit zo druk geweest. Al die aandacht…cadeaus…ze wist niet wat het was maar het was een mooie dag in het nog korte leventje. En nu het volgende…kerst…*zucht* ik ga van de week maar een nepboom en plastic ballen halen…heerlijk toch?

 33. shna 07 december 2009 at 22:53

  Als ik met tot spleetjes geknepen ogen naar je
  kerstboom op de foto kijk, zie ik dat er links onder
  een hele kudde lichtjes zit en dat er rechts onder
  toch echt wat mist.. ;)

 34. kim 08 december 2009 at 10:49

  Hij is echt heel leuk geworden!

 35. Sabine 08 december 2009 at 13:38

  Een nepboom! Dat kan echt niet hoor nichtje! Smoesjes met diet trap, die van mij komt echt met naald en al aan! En ik heb een trap meer!

 36. Saar 08 december 2009 at 16:17

  Wat een goede tip, die ga ik onthouden!

 37. Des 08 december 2009 at 16:40

  hahahaha, nou ik vind dat het een hele schattige boom is met vooral hele goedverdeelde lichtjes :)

 38. Kris 08 december 2009 at 19:40

  Jaaaa, ik zit helemaal met jou op één lijn wat betreft kerst! Wij zetten ook altijd de kerstboom op 6 december. De piek gaat hier ook (na de lichtjes) het eerst de boom in. En het hele ritueel is pas af wanneer alle bekende liedjes de revue gepasseerd zijn. Helaas gaat december altijd veel te snel voorbij.

 39. Niels 08 december 2009 at 19:59

  Hoi Marieke,

  Zoals gewoonlijk weer een heerlijk schrijfsel. Een opmerking heb ik wel: de piek is voor de man! Denk daar volgend jaar even aan ;-)
  Wij hebben trouwens ook een kunstboom, al een jaar of 15 dezelfde…Wat mij betreft veel milieuvriendelijker dan 15 echte kerstbomen. Naar een stal zijn we nog steeds op zoek…..

  Santa Claus is comint to town!!

  Geniet er maar van…

  Groetjes Niels

 40. Van de Pot Gerukt 09 december 2009 at 08:33

  Sinterklaas wordt hier niet gevierd. Onze boom komt er op 15 december en verdwijnt de week na drie koningen, iets wat hier zoiets is als SInterklaas voor het jonge grut.

  Was getekend

 41. Laura 09 december 2009 at 11:24

  Zo’n kerstboom geeft meteen sfeer in huis! Helaas voor ons dit jaar geen kerstboom. Vrijdag krijgen we de sleutel van ons nieuwe huis en december staat in het teken van klussen (januari ook trouwens). In huidige huis kerstboom opzetten terwijl we er zelden zijn? Nee… In nieuwe huis? Nee, staat in de weg. En dus dan maar niet! Ach, met Kerst zijn we waarschijnlijk ook aan het klussen (goed excuus om niet teveel verplichtingen te hebben deze dagen ;))

 42. Chinouk 09 december 2009 at 14:08

  Ik wil ook een kerstboom! (misschien dit weekend toch maar gaan regelen.)

 43. tineke 09 december 2009 at 15:28

  Je kerstboom ziet er goed uit hoor! ;)

 44. Annet 09 december 2009 at 20:45

  Haha ik hoor t wel veel hoor.. Sinterklaas is nog maar net t land uit of de kerstboom staat weer! Mja, nu kun je er wel een hele tijd van genieten. Geeft altijd wel een leuke sfeer in huis!!
  Ik heb juist meer met Sinterklaas dan kerst hihi..

 45. San 09 december 2009 at 21:24

  Ik kwam gisteren thuis en manlief was eerder thuis gekomen en een boom gekocht. Een prachtig boompje dus ik samen met Manon versierd, zo leuk om dat nu saampjes te kunnen doen en moet eerlijk zeggen ik vind dit ook een heerlijke tijd.

 46. Tünde 09 december 2009 at 23:32

  Ik maakte thuis altijd een stalletje met bewoners met Playmobil, haha. Hoefden we tenminste geen speciaal kerstspul voor te kopen en het was extra leuk om te doen!

 47. Eline 10 december 2009 at 14:15

  Mooie boom! En kerst is niet compleet zonder kerststal inderdaad. Wij hebben zo’n mooie, eigenhandig gemaakt door mijn oom.

 48. Lonneke 10 december 2009 at 20:56

  De mijne nog niet.. denk dit weekend!

  Liefs,Lon

 49. Prinsesje 13 december 2009 at 11:05

  Wat een leuke snoezige kerstboom heb je!

 50. Nientjuh 13 december 2009 at 16:07

  Ik ben echt een Kerst mens, ik vind het zo leuk die versieringen in de winkels en de huizen. Ik ben er vandaag mee aan de slag gegaan. Geen boom maar een krans aan het plafond:-) weer eens wat anders. Jij hebt weer een gezellig boompje staan hoor.
  Lieve groetjes, Jeanine