De kracht van Twitter

In mijn directe omgeving heb ik nogal vaak het gevoel dat ik mij moet verantwoorden voor het feit dat ik zo extreem veel Twitter. Dat mijn iPhone 24/7 bij me in de buurt is en dat mijn laptop ALTIJD aan staat. Het vaak gehoorde argument is: ‘Waarom zou ik willen weten wat iemand vanavond gaat eten? Of wanneer ie naar de wc gaat?’ Die mensen snappen overduidelijk de kracht van Twitter niet en geloof me, dat krijg je hen ook bijna niet uitgelegd. Weten wat Twitter is en wat het kan, leer je alleen maar door het te DOEN!

Ik Twitter nu zo’n 2,5 jaar en heb er al veel moois door meegemaakt. De laatste tijd hebben de bijzondere Twitter-acties zich echter opgestapeld en daarom wil ik er dan ook een paar uitlichten.

030tweetup
Twitter-maatje @dijkie kwam met het idee om een tweetup (Twitter-meeting) te organiseren in Utrecht, voor Utrechtse en niet-Utrechtse Twitteraars. Ik hielp hem met promoten en dat hebben we geweten: ruim 40 Twitter-gebruikers togen naar Café Ledig Erf voor een gezellige avond. Door stickers te dragen met zijn/haar Twitter-naam was iedereen herkenbaar en werden er mooie contacten gelegd. Een topavond! (Hoogtepuntje voor mij was wel de ontmoeting met @nienkebee, na zo’n vijf jaar elkaars leven via onze blogs en Twitter te hebben gevolgd. Super!)

Hulp bij autopech
Toen ik bij diezelfde @dijkie ging eten, was ik zo stom om de lampen van mijn Micraatje te laten branden. Je snapt: accu leeg. Omdat ik zelf geen startkabels heb en de gastheer van die avond ook niet, moest ik de auto daar achterlaten. Op Twitter vertelde ik over mijn stommiteit, waarop @RogiervdBerg spontaan aanbood me twee dagen later te helpen. Zo gezegd zo gedaan, na wat voeding reed mijn karretje weer vrolijk rond! Nogmaals bedankt Rogier!

Cannabis seeds ottawa ontario Cheer-up fotoshoot
Onlangs heb ik er al Order trazodone een blogpost aan gewijd, maar de fotoshoot die @LauraVL me kado deed toen ik me niet zo best voelde, hoort absoluut in dit rijtje thuis. Sowieso is Twitter de ideale plek om je hart uit te storten; mijn ervaring is dat ik in zo’n geval belaagd word met advies, medeleven en hartjes onder mijn riempje. Een warme wereld!

Help een ongeneeslijk ziek kindje
Stichting Kinderwens liet op Twitter weten dat Nicky van 7 jaar een hersentumor heeft en nog slechts 2-7 maanden te leven. De grootste wens van het meisje was dat zij een kamer vol met kaartjes zou krijgen. Nou, dat heeft ze geweten. Binnen een mum van tijd werd deze boodschap doorgestuurd en verspreidde hij zich over Twitter. De kaartensite Greetz.nl pakte het op en regelde een code waarmee GRATIS een kaart naar Nicky verstuurd kon worden. Alleen deze actie leverde al 2.009 kaarten op, daarbij de handmatig verstuurde kaarten dus nog niet opgeteld… Ik hou serieus van Twitter.

College essay help Muzikale opvoeding voor #LL11
Ik sta op Twitter niet echt bekend om mijn goede muzieksmaak, al snap ik daar zelf natuurlijk he-le-maal niks van. Daarom hebben @TisKris en eerdergenoemde @nienkebee zich opgeworpen als mijn muziekopvoedsters. Ik heb duidelijk iets gemist, want 90% van de bands, zangers en nummers die zij mijn kant op tweeten, ken ik niet. Het is echter voor een goed doel: volgend jaar wil ik per se naar Lowlands (once in a lifetime) en zal ik dus nog flink wat aan mijn muziekkennis moeten schaven. Een mooie missie lijkt me!

Naast deze concrete voorbeelden, spreek ik regelmatig af met mensen van Twitter voor een hapje, drankje en/of filmpje, is het voor mijn werk bij Ze.nl handig dat de online wereld weet wie ik ben, heb ik er mensen een baan zien vinden (@n_icky), vond ik een extra tegenstander voor het oefentoernooi van mijn volleybalteam en wordt er ongelofelijk veel nuttige (en ook vermakelijke zinloze) informatie met elkaar gedeeld.

Natuurlijk mag iedereen zelf weten wat ie ervan vindt dat ik mijn hele hebben en houwen online gooi. Mensen mogen absoluut sceptisch zijn. Ik geef hiermee alleen aan dat ik persoonlijk alleen nog maar mooie dingen heb gezien op en door Twitter en er voorlopig echt nog niet mee ga stoppen.

Ik dring anderen Twitter niet op, maar vraag wel om respect dat het voor mij bij mijn leven is gaan horen… Bedankt!

51 Comments

 1. Monique 20 augustus 2010 at 11:55

  Geweldige post! Viva la Twitter. En inderdaad: je moet het niet willen begrijpen van een afstandje, maar DOEN!

 2. Arvid 20 augustus 2010 at 11:57

  Mooie post, probeer het mensen ook nog wel eens uit te leggen maar ik merk dat ik me ‘schaam’ als ik over twitter begin, eigelijk niet juist!

 3. Nelleke 20 augustus 2010 at 11:58

  Oh! Wat een goede blog! :)
  Vooral die laatste alinea, die ga ik zeker gebruiken bij mensen die weer lopen te zeiken op mijn getwitter. Het dekt precies de lading, het is een deel van mijn leven en als je respecteert, moet je dat ook respecteren. Niet al mijn vrienden delen mijn passie voor spullen met stipjes maar daar maken ze ook geen probleem van. :P

 4. Rianne 20 augustus 2010 at 12:01

  haha mijn vriendje snapt het ook niet dat ik zoveel twitter. Zeker nu ik een nieuwe telefoon met wifi (en straks 3G) heb. Ook bijv. mijn collega’s snappen niet waarom ik twitter, maar ik kan het gewoon niet goed uitleggen. Gewoon doen, dan begrijp je het!
  en ik ga vanavond nog een kaartje naar Nicky sturen. Ik had het adres al opgeschreven zodat ik vanmiddag een kaartje kon gaan kopen :-)
  Viva la Twitter! <:o)

 5. Ymke 20 augustus 2010 at 12:11

  Amen! ;-) x

 6. Bodine 20 augustus 2010 at 12:11

  Zo herkenbaar, dat niemand begrijpt waarom je twittert. Carlo heeft er zelfs een hekel aan, mag er gewoon niet over praten! Maar het weerhoudt me er niet van lekker door te gaan ;P

 7. LieveMiekjuh 20 augustus 2010 at 12:54

  WOW!! You’ve hit just right on the spot, halleluja!!

  X LieveMiekjuh

 8. ioon 20 augustus 2010 at 13:44

  Amen :D

 9. Petra 20 augustus 2010 at 13:52

  Mooi gesproken! Twitter is inderdaad een medium waar veel warme contacten te vinden zijn. Mensen willen elkaar graag helpen.
  Wel vind ik het zelf nog eens lastig wat ik zelf nu wel en niet online wil gooien.

 10. Linda 20 augustus 2010 at 14:08

  I <3 twitter! Ik kende mijn (ondertussen ex-)vriend zelfs via twitter. Je merkt ook pas hoe leuk het is, op het moment dat je het doet, ik was zelf eerst namelijk ook wat sceptisch haha.

 11. Lnnkz 20 augustus 2010 at 14:15

  Ik moet toegeven dat ik het nog niet zo heel lang ontdekt heb. Eerst dacht ik.. moet ik weer wat bijhouden. Maar inmiddels helemaal verslaafd :)

 12. Marian 20 augustus 2010 at 14:27

  Gewoon doen hoor!
  JIJ vind het leuk, en daar heeft niemand wat mee te maken!
  Ik ben ook volgens anderen in mijn laptop vergroeid, en dat is da weer de afgunst dan andere er geen tijd vooe hebben!
  Ze hebben het ook ooit gedaan, maar kunnen het nu niet meer om verschillende redenen!
  Ik Twitter NOG niet, omdat ik niet weet hoe het moet, maar Hyven en MSNen is voor mij ook helemaal geweldig!
  Dus lekker doen wat jij wilt!!

  XXX Van Tante Marian Groenewald

 13. Cindy 20 augustus 2010 at 15:18

  Geweldige blog, Mariek! In mijn omgeving krijg ik vaak commentaar: ‘ben je alweer aan het twitteren!’ Maarrrr ze kennen twitter amper, laat staan dat ze het doen!

  En het is absoluut een verslaving ;)

 14. Shanti 20 augustus 2010 at 15:21

  Geweldigeb blog dit! Ik krijg mijn vriend ook niet uitgelegd wat er zo leuk aan twitter is. Hij zucht alleen maar en pakt het liefst mijn iPhone uit mijn handen als ik weer eens zit te twitteren!

 15. Elise 20 augustus 2010 at 16:09

  Ik ga het neit eens meer uitleggen .. ze doen er maar mee wat ze willen. I love twitter

  Gr. Elise

 16. Mark 20 augustus 2010 at 16:34

  Heey Marieke,

  En weer sla je de spijker op zn kop..
  Twitter is (ondanks wat hare majesteit zegt) het nieuwste medium.. Makkelijk en toegankelijk voor iedereen..
  Ik ben duidelijk verslaafd.. Mijn twitterscore was zelfs hoger dan die van jou :P
  Wel gek trouwens dat het woord “twitter” rood wordt onderstreept door de spellingcontrole in dit programma ;)

  X

 17. Laura 20 augustus 2010 at 17:34

  Het is precies zoals je zegt: je moet het ervaren voordat je de kracht van Twitter snapt. En natuurlijk is het niet alleen maar nuttige informatie die de revue passeert, maar who cares? Geweldig artikel! :)

 18. Annouska 20 augustus 2010 at 17:46

  Ik herken absoluut van wat je zegt, mensen vinden het vaak vreemd dat ik twitter en zoveel blogs lees.
  De opmerking van de koningin zal daar vast niet veel goeds aan hebben toegevoegd.

  Maar jou blog legt precies uit wat er zo mooi kan zijn aan twitter. Respect voor jou en je blogje ;).

 19. Shazz 20 augustus 2010 at 18:10

  Dat is helemaal waar. Zoveel mensen vinden het hele twitteren raar en ook het bloggen hoor. Want wat moet je nou met een blog!? Doe toch normaal, zeggen ze dan. Maar het is juist zo leuk!!

 20. Anouk 20 augustus 2010 at 18:20

  Mensen vragen het ook aan mij en ik antwoord altijd dat ik het ook niet leuk vind om constant te moeten lezen: “ik ga nu dit doen”, maar: ik doe het zelf ook. Bovendien kun je er heel nuttige informatie krijgen en leuke gesprekken voeren. Twitter is lekker simpel, maar toch super leuk!

  PS: mijn gsm en laptop staan ook (bijna) altijd aan hoor ;)

 21. Eline 20 augustus 2010 at 19:03

  Goed stuk! Twitter is niet alleen maar onzin!

 22. amethyst 20 augustus 2010 at 19:27

  De kracht van twitter is inderdaad groter dan je denkt. Vooral in de randstad. In het Noorden merk ik er helaas nog niet zoveel van. Maar ik tweet vrolijk verder :)

 23. Annemarie 20 augustus 2010 at 19:55

  Je hebt helemaal gelijk! :-)
  Ik gebruik twitter dan weer minder.. Maar af en toe levert het leuke dingen op inderdaad. Makkelijke manier van communiceren.

 24. Angela 20 augustus 2010 at 20:43

  van een afstandje snapte ik het nut niet; inmiddels ben ik een fervent twitteraar! ^_^

 25. Liselot 20 augustus 2010 at 21:29

  LEuk! Ik twitter ook over alles hoor! Want als je eenmaal begint te denken: Hier zit misschien niemand op te wachten. Dan twitter je op een gegeven moment gewoon niks meer!

 26. Toaske 20 augustus 2010 at 21:58

  Leuke dingen allemaal joh. Maar toch ga ik niet twitteren. ;-)

 27. Roos 21 augustus 2010 at 08:56

  Ik snap het wel hoor, zeker als ik al die mooie voorbeelden erbij hoor. Zelf begin ik er alleen niet aan want ik vrees dat het te verslavend is. Mijn broer (van wie ik het echt niet had verwacht) is dat ook al, haha.. Voorlopig houd ik het bij mijn weblog en dat snappen mensen soms al niet.

 28. Aleida 21 augustus 2010 at 10:48

  Goede post.. ik herken het hoor, dat men weet dat je blogt en Twittert en dat dan de discussie begint.. phoe, laat iemand gewoon lekker zijn ding doen!!

 29. Liz 21 augustus 2010 at 11:07

  Mensen die zulke argumenten gebruiken om vooral NIET te twitteren, snappen het inderdaad niet.
  Ik ben er destijds vooral om begonnen, omdat ik het nuttig vond voor mijn studie toen (Journalistiek). Maar ik merk me ook dat ik me moet verantwoorden dat ik veel, heel veel, twitter.
  In mijn omgeving doet niemand het (oke, op een paar mensen na) en die snappen het ook niet.
  De kracht zit inderdaad in de bovenstaande voorbeelden en in bijvoorbeeld hashtags als #durftevragen

 30. Eva 21 augustus 2010 at 11:12

  als iemand er heen vraagt ga ik gewoon naar jouw post linken.. ;-)

 31. kirsten 21 augustus 2010 at 11:12

  Wat goed dat je er een blog over hebt geschreven. Hopelijk komen de twitterfans dan eindelijk eens uit het hokje ‘mensen zonder leven’. Ik heb ook veel voordeel gehad bij Twitter. Bijvoorbeeld advies voor het afstuderen. En ik weet mijn ouders al op de hoogte te brengen van het nieuws voordat zij uberhaupt het journaal hebben gekeken.

 32. Sassie 21 augustus 2010 at 11:52

  Helemaal eens, eens, eens. Op mijn werk ben ik een van de weinige die het fenomeen Twitter zo fervent aanhangt. Ik ben begonnen met het geven van een workshop Microblogging voor mijn collega communicatieprofessionals en daar is veel vraag naar. Mensen zijn vaak negatief, maar stiekem ook wel heel erg nieuwsgierig ;-)!

 33. inge 21 augustus 2010 at 12:54

  ik ben ook zo blij dat ik me over m’n vooroordelen heen heb gezet en ben gaan twitteren. ik heb ook al zoveel ‘gekregen’ en kunnen geven middels twitter! ik twitter echter alleen op m’n #macbookje, want als ik de deur uit ben, ben ik de deur uit! #ouderwetschmeiske ; )

 34. Sabine 22 augustus 2010 at 10:49

  Klinkt allemaal erg leuk, maar ik begin er toch niet aan!

 35. Susanne 22 augustus 2010 at 10:49

  Twitter heeft inderdaad een heleboel voordelen! Ga gewoon lekker door en de mensen om je heen ontdekken het vroeg of laat ook wel ;)

 36. Monique 22 augustus 2010 at 12:25

  Dit stukje laat goed zien wat je aan Twitter kunt hebben. Maar om het écht te begrijpen moet je het inderdaad gewoon DOEN!

 37. Olga 22 augustus 2010 at 12:59

  Ik kan me er wel in vinden hoor, maar ik werd zelf zo onrustig van al die accounts die ik ergens bij had, dan ik Twitter heb weggedaan. Ik vond toch dat ik niet zo heel veel nuttige dingen te melden had aan de rest van de wereld ;) xx.

 38. Ilse 22 augustus 2010 at 21:28

  Ik hou van Twitter! Het is jammer dat heel veel mensen niet snappen hoe geweldig Twitter is, mensen denken serieus dat we alleen maar Twitteren als we op de wc zitten en wat we eten die dag, so not true.

 39. Mieke 23 augustus 2010 at 16:18

  Erg goed geschreven!
  Twitter is gewoon leuk en ik wil niet elke keer uit hoeven leggen/ te verantwoorden waarom ik dat vind.
  En ik sluit me helemaal aan bij je laatste alinea!

 40. Clau 24 augustus 2010 at 14:39

  Ik had laatst iemand die naar mij toe kwam:
  “Zeg twitter jij actief?”

  Ik:”Ja!”

  Zij: “dan volg ik jou!”

  Ik vind twitter heerlijk. Sommige uitspraken zijn gewoon grappig en tv-kijken wordt een stuk leuker samen met twitterend Nederland!

 41. roos 24 augustus 2010 at 17:44

  twitter is leuk :D. van die acties van dat meisje van zeven vind ik heel mooi, ik ga dat zeker volgen of er nog meer van dat soort dingen komen.

 42. kim 24 augustus 2010 at 19:01

  Ik zie er voor- en nadelen in.

  Twitter is een sterk medium, maar ik snap niet waar mensen de tijd vandaan halen om zoveel en zo vaak te twitteren :o. Ik heb écht geen tijd om eens in de 5min mijn twitter te checken, zelfs niet met telefoon. En zo’n druk leven heb ik echt niet. Maar dat is persoonlijk.
  Ik zie wel dat het sommige mensen ernstig afleidt van hun werk. Als ik baas zou zijn, zou ik dat niet zo tof vinden om heel eerlijk te zijn. “Het is maar 1min om zo’n zin te tikken”, ja best, maar als je 100 x 1min bezig bent met twitter.. tsja.

  Desalniettemin zijn die acties wel prachtig en je merkt ook dat twitter een ontzettend snel medium is om op de hoogte te blijven en dingen te verspreiden, echt top!

 43. Tünde 24 augustus 2010 at 20:32

  Ik gebruik Twitter vooral om P!nk berichtjes te sturen in de hoop dat ik ooit iets terug zal krijgen :p Vind er ook niks mis mee, alleen leidt het mij teveel af als ik echt regelmatig zou twitteren. Wel leuk om die positieve dingen te lezen die er voor jou uit zijn gekomen!

 44. Suus 27 augustus 2010 at 17:30

  Ik ben nog steeds niet gezwicht voor twitter, maar kan me voorstellen dat het leuke dingen op kan leveren.

  En ja die onzin die gepost wordt; alsof op hyves of msn alleen maar gesprekken op niveau-Europarlementariër gevoerd worden :P

 45. Niekje 29 augustus 2010 at 14:58

  Ja, twitter is een leuk medium. Ben fanatiek, maar niet zoals velen. Maar dat maakt het leuk, ieder zijn ding :D

 46. Nienke Bee 30 augustus 2010 at 12:16

  Als je nieuwsgierig bent aangelegd (of journalist bent ;)) is Twitter echt een must-have, maar ook ontiegelijk verslavend. Als je de juiste mensen volgt ben je supersnel op de hoogte van allerlei handige dingen of nieuwtjes. Dat is het voordeel, maar ook het verslavende element eraan. Als iemand op dag 1 een primeurtje heeft, en iemand anders op dag 2 hetzelfde tweet denk ik al: ‘haha, spuit elf’ ;) Soms merk ik dan dat hetzelfde nieuwtje soms pas 3 dagen later bij ‘de massa’ doordringt.

  Ik moet me vaak verdedigen voor het feit dat ik twitter, er wordt vaak een beetje lacherig om gedaan (‘je gooit toch niet je hele leven op internet’) terwijl Hyves en Facebook wel zonder morren worden geaccepteerd. En dat eeeeuwige voorbeeld waar iedereen die twitter niet kent mee aan komt zetten ‘dan ga je zeker de hele dag zeggen dat je koffie gaat zetten of een broodje eet’

  Je hebt zeker gelijk dat je moet twitteren om de meerwaarde ervan te begrijpen. En het is gewoon hartstikke leuk en handig!

 47. Linda 31 augustus 2010 at 02:29

  Ik vond twitter eerst een beetje onzinnig…
  Maar nu vind ik het eigenlijk wel leuk. Ik gebruik het vooral om nieuws en blogs te volgen en mn favoriete tijdschriften. En natuurlijk mensen die ik ken of gewoon om weer nieuwe mensen te leren kennen!

  En degenen die het nooit geprobeerd hebben kunnen er ook geen oordeel over geven.

  x Linda

 48. Grietjefee 31 augustus 2010 at 19:12

  Ik vind het tot nog toe tegenvallen, het effect van Twitter… Als je begrijpt wat ik bedoel… ;-)

 49. Dijkie 01 september 2010 at 14:14

  Ik ben zeer vereerd dat ik je twitter-maatje ben :)

  Over twee weekjes maken we er weer een gezellige tweetup van!

 50. Bloos 05 september 2010 at 19:38

  Heel herkenbaar! Ik heb altijd het gevoel dat ik me moet gaan zitten verantwoorden omdat ik Twitter. Inderdaad krijg je altijd te horen van: ik hoef toch niet te weten dat iemand gaat slapen? Pff, ik word daar zooo moe van!

 51. Martine 07 september 2010 at 18:24

  Helemaal mee eens! Twitter is een grote verrijking van ons leven :-) . Liefs xMM