Bestaat echte liefde nog?

Ik ben van de oude stempel. Hoewel ik een gezonde dosis ambitie in m’n donder heb, wil ik uiteindelijk gewoon die veilige thuishaven met een man die mij onvoorwaardelijk liefheeft en schattige kids onder onze vleugels. Die ene can’t-live-without-each-other-love, om het op z’n Carries te zeggen. Maar, om in Sex and the City-sferen te blijven, ‘I couldn’t help but wonder’: is dit tegenwoordig teveel gevraagd?

Steeds vaker zie en hoor ik het om me heen: mensen zijn bang voor de liefde. Bang om voor vastigheid te kiezen, bang voor die stempel ‘relatie’. Want, zo wordt tegenwoordig gedacht, een relatie staat gelijk aan burgerlijkheid en laat dat nou net heel erg benauwend zijn. Want als je kiest voor een vaste partner, dan is je leven blijkbaar over. Dan kun je geen carrière meer hebben en/of een bruisend sociaal leven. Dan ben je gedoemd tot oneindige bankhang- en tv-avondjes en het laten versloffen van je eens zo tot in de puntjes verzorgde uiterlijk. En ook: als je kiest voor het een, heb je het ander niet… Kiezen is iets wat veel mensen (van mijn generatie, laat ik een nuance aanbrengen) niet meer willen en/of durven. Want mensen willen alles.

Je ziet het aan het toenemende aantal scheidingen en het feit dat vreemdgaan de normaalste zaak van de wereld lijkt te worden. (Omdat daar zelfs websites voor worden opgericht, bijvoorbeeld.) Stabiele, lange huwelijken zoals die van mijn ouders (met natuurlijk wel hun ups en downs), komen tegenwoordig niet vaak meer voor. Alleen al omdat mensen (zowel mannen als vrouwen) van mijn generatie pas steeds later kiezen voor die ene Ware en het vervolgens ook minder lang met elkaar volhouden. Bovendien bouwen mensen muurtjes om zich heen, omdat ze in het verleden gekwetst zijn. Durven er niet meer 100% voor te gaan, want ja, het zou wel eens wéér verkeerd kunnen gaan… en dat doet pijn.

En dat vind ik jammer. Ik, de eeuwige romanticus, begin daardoor te twijfelen. De filosofie van de film Alles is Liefde, die eerst fungeerde als mijn levensmotto, brokkelt langzaam af. Die blije mutserige naïviteit die ik altijd had, en waar ik ook heel trots op was omdat ik het een mooie eigenschap vond, vervaagt.

Ik hoop heel hard dat mijn vertrouwen in de liefde de komende tijd weer groeit. Want ook al is de liefde heel eng, je stelt je immers kwetsbaar op en kunt heel hard op je smoel gaan (I know all about it), toch was het ook altijd mooi. Kunnen jullie mij misschien verblijden met succes-stories?! :)

N.B.: Ik baseer dit puur op eigen ervaringen/waarnemingen in mijn directe omgeving en bij mezelf. (En ja, de conclusie die oplettende lezers na dit stukje trekken is de juiste. Helaas.)

Update: En om nog maar even wat toe te voegen – dit heeft niet zozeer te maken met mijn laatste relatie. Die is over gegaan om redenen die hij en ik heel goed weten. Het is meer dat ik bovenstaande ‘trend’ de afgelopen jaren in mijn omgeving heb gemerkt en het moest me even van het hart.

LEES OOK:

61 reacties

 1. Het is zo jammer dat de mensen het inderdaad heel erg snel opgeven.
  Jammer weer voor je Marieke.. Maar ergens loopt voor iedereen de ware rond.
  Dan weet je dat je het niet op hoeft te geven bij de eerste dip die je hebt, ook al duurt die wat langer.
  Geduld is een schone zaak in dit geval.

 2. Allereerst een dikke knuffel, de rest vind je in je mail :)

  Het gras bij de buren is altijd groener. Ben je single, wil je burgerlijkheid. Ben je gesettled, wil je het spannende leven van een single. Het kan simpelweg niet!

  Wel ben ik een vechter, en vriendlief ook. Anders waren we al 3x uit elkaar geweest denk :P Of misschien maar 1 keer en daarna nooit meer geprobeerd. Ik snap het niet, dat sommige mensen snel opgeven. Dat ze jaren samen zijn en in een keer is er een dip en dan vecht men niet. Of dat je na 10 jaar je relatie beëindigd omdat het zo saai is geworden. Ga je dat dan elke 10 jaar doen?

  Ik hoop met heel mijn hart dat je snel het geloof in de liefde terug vindt!

 3. Dikke knuffel voor jou! Hoewel ik niet zo’n romanticus als jij ben, vind ik het wel heel jammer om te horen dat je het vertrouwen in de liefde kwijt begint te raken. Logisch misschien, maar wel zonde :) Misschien moesten meer mensen zoals jij denken. Maar van gebroken harten leer je ook weer. Wat je misschien anders had kunnen doen. Het leert je dingen herkennen die voortaan als een gigantische alarmbel werken. Het leert je om op jezelf terug te moeten vallen en jezelf compleet te accepteren.

  Nou ja, of ik echt een succesverhaal heb… ik weet het niet. Je kent mijn verhaal en als het zo blijft als het nu is dan is het wel een succesverhaal. Het kostte vooral heel veel geduld, pijn en doorzettingsvermogen maar ik ben nooit het vertrouwen verloren en het is uiteindelijk goed gekomen.

  Gewoon doorgaan, misschien je wat minder focusen op het ideaalbeeld (zonder daarbij je idealen en principes uit het oog te verliezen) en vooral genieten van het leven :) Zoals oudere mensen dat altijd zeggen: jou tijd komt nog wel. En hoewel dat een hele lame opmerking is, is het wel zo :) En ik hoop heel hard dat die tijd er heel snel is.

  En als je zin en tijd hebt, kunnen we misschien binnenkort nog eens daten? Waarbij we uiteraard toasten op alle stomme mannen in deze wereld :)

 4. Ik ben geen romanticus maar als iets me rust en geluk gebracht heeft in mijn leven dan is het wel mijn relatie. Ik snap dus echt niet waarom iemand dit niet zou willen. :)

  Je vult je relatie in zoals je zelf wilt en je kunt nog genoeg hippe dingen doen en alsnog bij je partner in bed kruipen naderhand.

 5. Ik geloofde altijd in de ware liefde. Tot mijn ouders gingen scheiden, als zij het zelfs al niet kunnen, wie dan wel?
  Tot de reden van hun scheiding duidelijk werd. En sindsdien neem ik de dingen die komen zoals ze zijn. Het hebben van een eigen leven, een eigen liefde in de dingen die je doet, bezorgt je uiteindelijk de liefde van je leven. Want die bestaat wel.
  En het is raar dat mensen de stap niet meer, of minder snel, durven wagen. Maar zolang die mensen elkaar lastig blijven vallen en de relatieliefhebbers, de echte durfals die hun hele hebben en houden aan elkaar toe durven te vertrouwen, tot elkaar aangewezen zijn moet het volgens mij uiteindelijk allemaal goed komen. Maarja, dat kost tijd.. Heel veel tijd.

 6. Zelf ben ik ook wel van de ouderwetse stempel en kan ik uitermate genieten van wat anderen burgelijk noemen. Ik hoop voor je dat jij ook iemand tegenkomt die aansluit bij jouw wensen van een relatie en die binding niet als “eng” beschouwd. Sterkte!

 7. Wat een prachtig stukje. Dit zet me wel even aan het denken..

  dankjewel. En een hele dikke knuffel voor jou, natuurlijk. <3

 8. “I have found the paradox, that if you love until it hurts, there can be no more hurt, only more love.”

  – Mother Teresa

 9. Laura haalt me de woorden uit de mond. Als je beide vecht voor een relatie – alleen kun je tenslotte niet touwtrekken – dan is de kans van slagen in mijn optiek ook groter. Dat zie ik dan weer in mijn omgeving. Stuk voor stuk stellen die knokken, ook in moeilijke tijden. Soms gaan ze door diepe dalen, maar de liefde is onvoorwaardelijk. Zelf had ik het ook opgegeven. Had er even geen zin in, maar op het moment dat je er het minst naar zoekt, komt de liefde het hardst aan. Dat je – er net als ik – voor naar de andere kant van het land moet reizen om bij hem te zijn, maakt dan allemaal niets meer uit. Geef het gemis een plekje, geniet van de leuke dingen om je heen en knal vervolgens keihard tegen de liefde aan zodat je duizelt van geluk. je tijd komt! Al is dat voor mij makkelijker gezegd dan voor jou – waarschijnlijk – gedaan. Daarom voelt het ook oneerlijk om jou nu ongelukkig online te zien.

 10. Lieve Miek, ik hoorde van je moeder het vervelende nieuws!
  Wat een ellende weer.
  Vandaar dat je het weekend veilig bij je lieve paps en mams wilde zijn!
  Ik begrijp je goed, ze zijn jouw niet waard.
  Jouw droomprins die zich wel wilt binden, en samen met jouw wilt settelen, huisje, boompje, beestje, die komt heus wel!
  Ik heb em ook gevonden, en zou em voor geen goud willen missen!

  Liefs en Sterkte van je Tantie!

 11. Meis,

  Op momenten als deze lijkt volhouden het moeilijkste wat er is. ‘Alles komt goed’ lijkt een leugen. ‘Hij is er wel’ is bijna vervelend om te horen en je zult het afdoen als onzin.

  En toch zal ik het blijven herhalen. Tot in den treure. Omdat het gewoon waar is. Want alles komt goed, hij is er echt en jij gaat gewoon volhouden.

  You’re my hero, for you never give up on love!

  Liefs en xxx

 12. Hey meis,
  Wat naar om te horen!
  Maar geloof me, voor ik Guido leerde kennen ook paar keer flink teleurgesteld, en toch is dat nu zo goed, want hij is uiteindelijk de ware voor mij!
  En dan weet je direct, dit zit goed, en die lieve leuke sexy aardige humorvolle intelligente vent die dat voor jou is, DIE ENE, die ga je zeker tegen komen meis! En dan weet je, ik had niet anders gewild, hij is het voor mij!!
  En dan kom je samen soms voor diepe dalen, en moet je door moeilijke periodes heen, maar als je samen vecht voor elkaar, dan kom je er! En dat gaat jou ook gebeuren, no doubt!!!!
  liefs
  Karin

 13. He nichtje,

  Ik las het al eerder, maar ook ik denk dat het gras bij de buren altijd groener is. Vooral films en series klinkt het allemaal zo perfect. Nooit ruzies, geen discussies…. Dan vraag ik mij ook wel eens af of wij het wel goed doen. Maar mensen moeten zich daar wat minder van aantrekken en gewoon doen wat ze samen leuk vinden, en niet zo bang zijn, gewoon leven van dag tot dag. Zo ben ik met Tim begonnen (ik zei bij de 1e date dat ik niet van de lange relaties ben) en ineens ben je 5 jaar samen. Dan maar burgerlijk. Als ik hoor hoe de mannen van tegenwoordig erover denken ga ik bijna denken dat Tim niet normaal is…
  Meis, het slaat allemaal gewoon helemaal nergens op, en die jongen voor jou komt er echt wel. Er is niks mis met jou, gewoon even flinke pech gehad. Maar gelukkig staat er een nieuw, fris jaar voor de deur!

  Dikke knuffel

 14. Hé meis, wat ontzettend *** voor je.
  Helaas kan ik weinig anders doen dan je een dikke digitale knuffel geven en je op het hart drukken om je vertrouwen niet te verliezen.
  Ik herken veel in wat je schrijft. Een relatie is tegenwoordig een vaag begrip voor de meeste mensen. Maar ik ben net zo’n romanticus als jij. Heb ook een aantal keren meegemaakt waar jij nu weer doorheen moet. En zelfs met mij is het uiteindelijk goed gekomen.
  *nogmaals en digitale knuffel geeft*

 15. Lieve Marieke,
  Mooi geschreven.. Ook al ken ik je nog niet zo lang, ik weet zeker, echt zeker dat er een ware voor jou is. Je bent zo’n sociale, lieve en gezellige meid, dat komt helemaal goed!

  En raak het vertrouwen in de liefde niet kwijt, het is zoooo verschrikkelijk mooi en fijn! (kijk naar mij en Daan (L).. hoe bedoel je succes-story?)

  Dikke Kus en Veel Liefs, Pien.

 16. What can I say…
  Ik hoop dat ik een van de successtories ben. Met 35 jaar alweer 15 jaar dolgelukkig met mijn -sinds 3 jaar- vrouw. Ik besef dat ik me daar erg gelukkig mee mag prijzen, maar zie om me heen ook heel veel gelukkige relaties. Die in het grootste gedeelte vooraf zijn gegaan door eerdere stukgelopen relaties. De aanhouder wint, en hou vooral voor ogen dat -in de meeste gvallen- het enige dat je moet opgeven voor een succesvolle relatie, de vrijheid is om met andere mensen een relatie aan te gaan. Dat is al moeilijk genoeg, weet ik.

  In een succesvolle relatie bestaan er drie levens: er is dat van jezelf, dat van je partner, en dat met elkaar. Houdt elkaar niet in een wurggreep, blijf praten, en vecht voor je relatie.

  Hoewel ik je nooit heb ontmoet :( vind ik je een ontzettend leuke, mooie, spontane en lieve vrouw. Hou dat alsjeblieft vast, en jouw droomman komt vanzelf langs.

  Wedden?

 17. Dit had niets met angst voor burgelijkheid of het gras bij de buren te maken. Dacht dat je dat wist. Mooi opschrijven, dat wel.

  Kus

 18. @ Johan: Dit stukje slaat op wat ik de afgelopen jaren bij mezelf en anderen heb gezien. Niet zozeer op ons, dat heeft zijn eigen redenen die jij en ik prima weten.

 19. Mooi stukje en oh zo waar over de mannen en vrouwen van vandaag. Ik kan mezelf gelukkig prijzen met mijn stabiele relatie.. Op ieder potje past een deksel zeggen ze wel eens, verlies je hoop niet in ware liefde want het bestaat wel degelijk!

  Dikke knuffel.

 20. Mooi beschreven. Ik kom uit een ‘burgerlijke’ relatie van bijna 5 jaar, inclusief koophuis en katten. Dat burgerlijke hebben we zelf toegestaan door in een sleur te raken.
  Door niet allebei een leven naast dat van ons samen te houden en elkaar daar de ruimte voor te geven.

  Hoe jammer en verdrietig ook, ik geloof nog steeds in echte ware liefde, maar die dient zich vanzelf weer aan als de tijd daar rijp voor is.
  En misschien zijn de liefdes daarvoor niet de echte ware, maar wel goed voor een leuke tijd!

  Jammer dat het in deze relatie niet gelukt is, maar don’t give up!

 21. He meid ik herken het helemaal, ik ben een oude romanticus. Door dat feit vind ik het maar moeilijk om een goede kandidaat te vinden die ook zo over denkt. Dit geeft wel weer het probleem dat ik het allemaal van een afstandje toe kijk en er pas voor 100% ga als ik weet dat diegene hetzelfde als ik erover denk. Het is lastig in deze wereld met de omstandigheden die jij hierboven vermeld, maar ik weet zeker dat er mensen rondlopen die hetzelfde als ons denken en bij ons passen als liefdes kandidaat.

  Een dikke knuffel voor jou..

 22. Hey Marieke, ik lees je stukjes vaak en ik vond het tijd een keer te reageren, want: herkenbaar! Vind dat je de spijker op z’n kop slaat en ik denk dat je hier beschreven hebt hoe heel veel mensen denken hoor. Dat er veel meer van die ‘ouderwetse’romantici zijn zoals jij, dan het lijkt. Relatie is een werkwoord hoorde ik laatst iemand zeggen. Vond ik erg mooi.Bij echte liefde gaat dat werken vanzelf en dat komt vast ook wel weer voor jou(en mij,hihi). Hou vooral vast aan dat romantische, is alleen maar een goede eigenschap vind ik!
  liefs

 23. Herkenbare tekst! Maar kom die persoon maar eens tegen waar je je bij open durft te stellen ondanks dat je op je smoeltje kunt gaan!

  Dikke knuf voor jou!

  Groetjes, Renske

 24. Hey Marieke,

  Soms is het nodig dat je gewoon even een berichtje schrijft aan iemand die je al verschrikkelijk lang niet gezien hebt, maar toch redelijk goed kent….alhoewel van een aantal jaar geleden dan.

  En weet je, als ik dan zo je verhaal weer lees, dan ben je nog steeds die lieverd en romanticus die je een aantal jaar geleden ook al was ;)
  Ook denk ik dat het allemaal best wel goed komt en die ene ook echt voor jou rondloopt.

  Het is mij ook overkomen op het meest vreemde en ondenkbare moment. En nu, ruim 7 jaar later ben ik bijna 3 jaar getrouwd en kan ik niet meer bedenken dat ik het zonder mijn mannetjuh moet doen. Samen dingen ondernemen en zelfs samen af en toe woorden hebben, het hoort er allemaal bij….maar geluk en liefde bestaan zeker weten!!

  Liefs en een dikke knuffel,
  Annemieke

 25. Echte liefde bestaat heus nog wel hoor. Kijk maar naar mij. Maar goed, voordat ik deze vent aan de haak sloeg is er bij mij ook wel het een en ander misgegaan. Wat ik er van geleerd heb is dat je op een gegeven moment gewoon heel goed weet wat je wel en wat je niet wilt. En dat het daardoor ergens ook weer gemakkelijker wordt om keuzes te maken.

  Het komt bij jou vast en zeker allemaal goed. Wedden?

 26. Wat klinkt dit toch bekend, wanneer je iemand leert kennen denk je, zou het? Zou dit dan de persoon zijn met wie ik de rest van mijn leven ga delen?
  Ik ben keer op keer teleurgesteld geweest, heb een lange reis van 3 maanden gemaakt met mijn exvriend, lijkt me toch een behoorlijke grote stap en sinds dien ging het mis, ik raakte het geloof in de liefde kwijt.

  En toen ineens, pats boem, liep daar een lekkerding de kroeg binnen waar ik heen was gesleurd door mijn vriendinnen. We raakten aan de praat en nu, een jaar later, zijn we al bezig met ons 2e huisje, vrijdag verhuizen we naar een plek die we de afgelopen dagen met z’n tweetjes hebben opgebouwd. We hebben lastige tijden meegemaakt en zijn er elke keer weer uitgekomen. En nu tijdens de verbouwing zijn er ook spanningen, maar die horen erbij, als we ’s avonds op bed liggen weten we dat het goed zit, we begrijpen dat het van de stress komt en van moeheid.

  Ik heb het geloof in de liefde teruggekregen, als je maar durft te vechten bij diepe (of ondiepe) dalen, dan kom je er wel, maar dat is nu net waar het bij de meesten aan ontbreekt tegenwoordig. Maar jouw prins op het witte paard komt vanzelf je leven binnenwandelen, misschien ken je hem al wel. Blijf geloven in jezelf, dan komt de rest echt allemaal wel goed!

  Wie laat zo’n leuke meid tenslotte lopen? ;)

 27. Mensen geloven inderdaad minder in echte liefde en dat ze voor eeuwig samen zijn. Dat is jammer, maar je moet je eigen filosofie daardoor niet laten vallen ;)

 28. He wat vervelend zeg! Ik kan nu wel alle cliché’s op tafel gooien maar daar schiet je helemaal niks mee op. Ik wacht ook nog op de ware, komt helemaal goed met ons meis! Sterkte!

 29. Het lijkt erop dat het tegenwoordig beter is om meerdere relaties tegelijk te hebben en te liegen en te bedriegen. Heel jammer, want waarom zouden we niet meer net als vroeger écht gelukkig kunnen zijn met 1 partner en daar oud mee worden? Ben het met je eens..

 30. Ik ben ook echt romanticus, soms een hopeloze maar ik hou altijd in mn achterhoofd dat hij ergens is.. De prins op het witte paard, Prince Charming, de ware, knight in shining armour, Mr. Right .. En als het leven even niet mee zit dan denk altijd maar weer aan mn lijfspreuk: ‘I believe that my life’s gonna see, the love I give return to me..’

 31. Hey Marieke,

  Balen zeg… maar voor jou loopt er vast ook een prins op het witte paard rond. Ik heb hem gelukkig gevonden!

  Big hug uit het verre Uden!

 32. Ik zou hier nu een heel verhaal kunnen typen over mijn eigen liefdesverdrietfasen waar ik nu door heen ga, maar dat zal ik je besparen, want het gaat om jouw leven. Het enige dat ik wil zeggen is: het gaat over. Echt. Binnenkort zul je weer het zelfvertrouwen hebben. Sommige mensen hebben nu eenmaal het geluk dat ze in één keer de ware vinden, anderen hebben daar wat langer voor nodig. Geeft niet, leer je ook van.

  Laat je niet kisten door die mannen. Gewoon niet opgeven. Je kunt het!

 33. In deze maatschappij, en met name in onze generatie, wil iedereen uniek zijn. Burgerlijkheid schrikt in deze vaak af. Velen realiseren zich echter niet dat je samen juist uniek kunt zijn, je kunt elkaar aanvullen door juist jezelf te blijven.

  Blijf een gezonde portie naïviteit houden, en durf te blijven geven. Een hart met littekens is waardevol en zal beloond worden.

 34. Met het Alles Is Liefde-motto bedoel je hopelijk de fantastische monoloog van Carice van Houten tegen haar Prins Valentijn over onvoorwaardelijke liefde?

  *zwijmelt*

  Je hebt 100% gelijk met je stukje. Downs betekenen tegenwoordig einde oefening, terwijl ze er vroeger bijhoorden. Ik moet meteen aan Javier Guzman denken, die in “Ton Zuur” cynisch sprak over adviezen van de Viva (met de strekking: als het slecht gaat in je relatie moet je het uitmaken, want anders staat het je zelfontplooiing in de weg).

 35. He, was even de link naar je Blog kwijt. Allereerst, het gebrek aan vertrouwen begrijp ik. Voor mijn huidige vrouw was ik altijd sarcastisch, cynisch en sceptisch ten opzichte van “de liefde”. Daarom bewonder ik je optimisme en het lef om te dromen. Relaties zijn in mijn ervaring net als ongelukken. Er zijn twee partijen bij betrokken en je zat er niet op te wachten.

 36. Vooropgesteld: hartstikke sneu en verdrietig als dit soort dingen gebeuren. Maar wat ook wel eens gezegd mag worden, is dat’de eeuwige liefde’ zoals die hier geschetst wordt, een door ons verzonnen idylle is.

  De mens is -sec biologisch gezien- niet gemaakt om bij 1 partner te blijven. Mannetjes maken vrouwtjes zwanger en trekken verder.

  Natuurlijk heeft de evolutie ons misschien wel iets wijzer gemaakt dan een stel primaten, maar dan nog zou het wonderlijk zijn als er van de miljarden mensen op aarde maar 1 helemaal bij je zou passen. Dat te geloven getuigt van grote onzekerheid. Misschien heb je er nu niks aan, maar het kan geen kwaad je zoiets wat vaker te realiseren. Dat helpt naar alle waarschijnlijkheid beter dan holle frasen als ‘een hart met littekens is waardevol en zal beloond worden’, want van dat soort onzin is nog nooit iemand wijzer geworden. Het is bovendien bewijsbaar gelul.

  Veel sterkte!

 37. klinkt heel herkenbaar hoor.. denk vooral bij de mannen dat dit word gedacht…
  daarbij wil ik wel benoemen dat ik het ook wel een ‘trent’ vind dat als mensen wel kiezen voor de relatie.. er niet altijd de vechtlust is om het tot stand te houden.. veel mensen stoppen er ook snel mee, willen niet meer verder.. hoeveel relaties er al snel zijn afgebrokkeld in mijn omgeving, terwijl mensen vaak toch een jaar of 7/8 bij elkaar zijn..
  xx Tamara

 38. @ Maik: Bedankt voor je reactie! Ik wil nog wel even erbij vermelden dat ik niet in één Ware geloof: je kunt met meerdere mensen heel gelukkig worden, het is maar net wie wanneer op je pad komt. Stel je voor dat er maar eentje zou zijn en die woonde aan de andere kant van de wereld? Mooi lullig…

  Ik bedoel meer dat als je die echte liefde hebt gevonden (die je dus echt wel met meerdere mensen kunt ervaren), mensen niet meer echt voor die persoon durven kiezen om daar gewoon heel gelukkig mee te worden, de rest van je leven. Of dat willen proberen. Die angst (of onwil) merk ik heel sterk de laatste jaren.

 39. Oke, een site voor vreemdgaan gaat me wel heel erg ver. Zielig dat dat eigenlijk bestaat en dat mensen dat doen. Laat iedereen gelukkig zijn zoals die wil maar laat het dan wel eerlijk gaan :)

 40. Tja…. ik ben ’t met je eens.. tegenwoordig lijkt ’t wel alsof men geen moeite meer wilt doen. Hun eigen wereldje moet gewoon doorgaan, en zodra de partner ergens net wat anders over denkt, dan gaan ze maar weer alleen verder… het gaat allemaal zo makkelijk tegenwoordig.. helaas.. Mijn ouders zijn net als jou ouders dan denk ik.. die zijn bijna 38 jaar getrouwd, met idd ups and downs.. maar nog steeds samen..
  Sterkte meis!

 41. Verblijden met succes-stories? ’t Bestaat nog hoor: echte liefde!.
  Ik mag binnenkort 12 en een half kaarsjes op mijn bruidstaart zetten.

 42. ik woon in het dorp met het hoogste percentage echtscheidingen van heel nederland.
  beschamend.
  gelukkig ben ik niet getrouwd ; )

  maar meis, jammer. dat allereerst.
  en over je stukje dan nog, mijns inziens duiken mensen veel te snel in een relatie, en zelfs huwelijk, en is dat de voornaamste reden waarom het zo vaak fout gaat.
  vechten voor je relatie, of soms even de k.u.t.periodes uitzitten, lijkt achterhaald.
  ofzo.

  echte liefde bestaat zeker nog en zal altijd blijven bestaan, omdat we het in ons hebben.

 43. Ik ben net zoals jij een enorme romanticus, maar ook ik constateer de ‘trend’ die je beschrijft. Heeft het misschien te maken met het feit dat we steeds individualistischer worden? Dat we gewoon minder afhankelijk zijn van anderen dan ‘vroeger’? Wie het weet mag het zeggen.

  Ik denk dat je hoe dan ook in jezelf, maar zeker ook in de liefde moet blijven geloven. Zoals ze in de film Alles is Liefde zeggen: ‘Je kunt blijven wachten, maar het gaat erom wat je in de tussentijd doet.’ :)

 44. Je moet vooral niet opgeven, Marieke. Want dat mensen er steeds minder vaak voor durven te gaan, betekent niet dat het voor iedereen slecht zal aflopen. Ik denk dat het uiteindelijk wel goed komt, zolang we zelf het vertrouwen in de liefde niet verliezen.

 45. hier een succes story: Ben en ik zijn al ruim 7 jaar heel gelukkig met elkaar! We leerden elkaar kennen op ons 18e (we zijn even oud) en zijn na 3 jaar gaan samenwonen en dat doen we nog steeds – we zijn heel gelukkig samen en zijn idd zo burgerlijk als je zelf al omschreef. maar weet je wat? WE LOVE IT! ^_^

 46. 26 jaar, 5.5 jaar samen met mijn lief, huisje, tuintje, verliefd en verloofd. Het heeft geen zin om naar de tuin van de buren te blijven staren. Groen gras moet je zaaien, en met liefde onderhouden.

 47. Hey Marieke,

  Balen voor je dat je relatie op de klippen is gelopen. Pas je wel op dat je niet verdrinkt in je eigen zee van zelfmedelijden? Begrijp me niet verkeerd, maar je loopt met je ziel onder je arm alsof je na 30 jaar huwelijk gaat scheiden. De relatie duurde pas een paar weken he…

  Sterkte, dat wel.

 48. @ Marjolein: Bedankt voor je reactie. Ik denk echter dat je m’n blog niet goed begrepen hebt. Ik zeg nog, aan het eind, dat ie niet specifiek over mijn laatste relatie gaat. Meer mijn ervaringen de afgelopen jaren en wat ik in mijn omgeving zie.

  Bovendien ging aan onze relatie, die officieel idd pas 2,5 maand duurde, een lang verhaal vooraf. Dus die periode zegt niet zoveel, kun je geen conclusies aan verbinden als je het verhaal niet kent. Die relatie staat hier los van.

 49. Blijven geloven in de liefde! Maar ik zie ook om me heen dat veel mensen er niet voor willen/durven gaan. Dat ik getrouwd ben op mn 21e, is voor heel veel mensen ontzettend dom en onbegrijpelijk. Gelukkig kun je blijkbaar gewoon niet fijn. Zo jammer, want ik zie de liefde als een enorme verrijking, in plaats van een blok aan je been!

  En ons succesverhaal haha… Vakantieliefdes toen we 15 en 18 waren, is na 5 maanden uitgegaan omdat hij gelovig is en ik dat niet was, 9 maanden zonder elkaar, al die tijd verliefd gebleven, toch weer samengekomen met het vertrouwen dat het God aan het werk zou gaan om dat verschil tussen ons te dichten, dat gebeurde, toen verloofd in Kenia en nu getrouwd. En ontzettend gelukkig!

  Liefde bestata echt, maar je moet er soms verschrikkelijk hard voor vechten. En dat is eng, een risico en je loopt de kans dat je gigantisch op je bek gaat. Maar als het goed gaat, is het heel erg mooi! Dus blijf geloven in de liefde!

 50. Hey Marieke en voornamelijk de andere dames,

  Waarom krijg ik dan als man het gevoel dat jullie vrijzinnige en zelfstandige vrouwen, wat ik zoveel liever heb dan een suf tutje, mannen die juist nog een beetje romantisch en gevoelig zijn volledig links laten liggen…? Mogelijk kom ik de verkeerde vrouwen tegen hoor. Maar ik hoor van vriendinnen alleen maar gezeur over hij denkt niet aan me, hij vergeet altijd alles, hij begrijpt me niet etc….en het ergste is dan nog als ze dan uiteindelijk uitkomen bij ‘ja en dat jij nog geen leuke meid hebt gevonden snap ik niet hoor’. Vermoeiend en soms ook pijnlijk als ik de bewuste vriendin stiekem ook wel een beetje leuk vind….

  Is het niet juist een mooi iets om te denken dat je samen veel sterker kan zijn dan alleen? Dat je een echt team kan zijn die inderdaad ook hun eigen leven moeten hebben maar samen het toch echt nog leuker hebben dan alleen. Misschien ben ik nog een van de weinigen hoor, maar ik vind het normaal dat je de deur voor je vriendin/vrouw open houdt en ook niet vreemdgaan vind ik normaal, tenzij je daar beide bewust voor kiest om de relatie open te houden maar ik zou het niet kunnen hoor…

  goed…just my two cents!

  P.S. je hebt echt een super leuke glimlach Marieke! ;)

 51. Hier nog even om je een beetje hoop te geven. Ik heb zo’n man toch echt gevonden en weet zeker dat er daar voor jou ook eentje loopt die er net zo over denkt als jij. Vaak kom je ze tegen wanneer je het minst verwacht.

 52. verbaasd lees ik termen als ‘vechten’ en ‘is jou niet waard’..
  ik denk niet dat ‘vechten’ het juiste woord is, maar dat het meer gaat om ‘begrip, acceptatie, respect, loslaten en keuzes maken’. ‘vechten’ wordt het wanneer je de ander wilt veranderen in jouw eigen ideaalbeeld. nooit doen. in dat geval lekker verder zoeken. of accepteren. liefde is een ontdekkingsreis en een ontwikkeling die je naast elkaar doormaakt. en soms groei je dan uit elkaar en was het mooi voor een kortere tijd. of minder mooi. maar daar ben je altijd zelf bij. je partner is geen invulling of opvulling, maar een aanvulling. veel mensen lijken dat niet te begrijpen en wijzen graag naar de ander of projecteren hun eigen tekortkomingen op die ander.
  de liefde bestaat wel degelijk. soms voor ‘eeuwig’ en soms voor wat minder lang. maar het heeft altijd een doel. dus marieke: geef de moed niet op zou ik zeggen ;-)

 53. Hey Marieke,

  Long time no speak. Volgens mij denken mensen werkelijk dat het gras altijd groener is bij de buren. Denken mensen alleen aan uiterlijkheden, terwijl een ieder toch met de tijd echt gaat “verschrompelen”. Ook ik ben ten prooi gevallen aan een scheiding, omdat het gras elders groener zou zijn. Het innerlijk is naar mijn idee de sleutel naar een echt goeie verstandhouding. Iets wat kan blijven, omdat je als soulmate elkaar gewoonweg niet kunt missen. Ik heb twee prachtige meiden op de wereld mogen zetten, die me iedere keer opnieuw laten zien, wat ware liefde is. Dat is onvoorwaardelijk. Rondkijkend om me heen, raak ik vervuld met afschuw. Iedereen pompt er maar op los, daarna kijkend of er nog passie te vinden is. Geen gedult meer, altijd willen weten of er wellicht iets beters is, vergetend wat men laat liggen. Niemand is perfect, dus zal men helaas altijd weer van een koude kermis thuiskomen. Ooit kom ik mijn soulmate tegen, diegene die wel begrijpt waar het werkelijk om gaat. Hoop dat het verder goed met je gaat.

  Groet,
  Albert van Houten (van de goeie ouwe msn space tijd).