Over de streep

Ik keek gisteravond Phone keylogger, Spy on iphone. Over de Streep. Een nieuw KRO-programma dat gepresenteerd wordt door Arie Boomsma en geproduceerd is door Buy essays Jessica Villerius, die ik al online ‘ken’ sinds ze jaren geleden op haar Gooisch Blond-blog nog hilarisch schreef over haar avonturen in ’t Gooi.

Naast schrijven heeft deze duizendpoot nog een enorme kwaliteit: documentaires en programma’s maken Instagram spy, Whatsapp spy. die je raken. Elk pareltje dat uit haar creatieve hoofd komt, zet je aan het denken. Zo maakte ze al docu’s over Marc Dutroux, meisjes met anorexia, moordvrouwen, loverboys en allochtone meisjes die op de vlucht zijn voor hun familie. Allemaal even aangrijpend.

In Over de Streep haalt Jessica het Amerikaanse concept ‘Challenge Day’ naar Nederland. Het is een programma voor middelbare scholen om pesten tegen te gaan, leerlingen elkaar beter te laten leren kennen en meer bewustwording en begrip voor elkaar te creéeren.

Een onderdeel ervan is het ‘spel’ Cross the Line. De leader (presentatrice) geeft de leerlingen en docenten die deelnemen opdracht over een op de vloer getrokken witte streep te stappen, als de door haar hardop uitgesproken stelling op hen van toepassing is.

Stap over de streep als…
– Een van je ouders is overleden of er beiden niet meer zijn.
– Iemand in je omgeving slachtoffer is geworden van geweld.
– Je vroeger gepest bent of nu nog steeds gepest wordt.
– Je broertjes en/of zusjes en jij elkaar het leven zuur maken.
– Je je ouders ooit hebt horen ruzién over geld.
– Iemand in je omgeving ooit gedacht heeft aan zelfmoord, een poging heeft gedaan of daarin is geslaagd.

Zomaar een greep uit de heftige situaties die in de eerste aflevering aan bod kwamen. Leerlingen en leraren huilden, knuffelden elkaar, toonden respect, werden één en begrepen elkaar beter.

Niet alleen was het prachtig om te zien hoe zij een voor een iets meer van zichzelf lieten zien, ook zette dit programma van Jessica mij wéér aan het denken. ’s Avonds in bed realiseerde ik me dat ik bij geen één stelling de streep over had moeten stappen, als ik mee had gedaan. Dus stond ik weer even met beide benen op de grond: wat heb ik het goed. Vroeger, nu, thuis, op school, op het werk, in mijn omgeving… Ik mag in m’n handjes knijpen daarvoor en dat doe ik dan ook.

16 Comments

 1. Pien 29 juli 2011 at 13:12

  Mooi geschreven.
  Het programma niet gezien, maar toen ik de stellingen las, dacht ik precies hetzelfde. Geen van de stellingen is op mij van toepassing. We mogen inderdaad blij zijn met ons leven zoals het is. *zucht*

  Ga het snel terugkijken.

  X

 2. Susanne 29 juli 2011 at 13:25

  Heftig programma he? Ik zat met tranen in de ogen te kijken! Vorig jaar zag ik ook een docu over het IJburg college in het kader van Challenge Day en het lijkt me heel bijzonder om mee te maken.

 3. Claudia 29 juli 2011 at 13:45

  Heel mooi geschreven. Ik heb het nog niet gezien, maar ga het zeker even terugkijken.

 4. Marije 29 juli 2011 at 13:50

  Dat dacht ik ook! Wat heb ik toch een fijn leven eigenlijk.
  Mijn beste vriendin heeft hier aan mee gedaan met haar school, die komt volgende week of de week daarna geloof ik, Den Haag. Ze heeft er alleen een aantal dingen uit laten knippen omdat ze die te persoonlijk vond voor televisie, maar die dag was echt ontzettend emotioneel en leerzaam!
  Echt een goed initiatief!

 5. Muze 29 juli 2011 at 14:35

  Mooi geschreven lieverd! Ik ken het concept al een tijdje, maar dan inderdaad in de vorm van Challenge Day, dat was een tijd lang op MTV. Ik vind het een ontzettend goed project om meer begrip voor elkaar te creëren en mensen bij elkaar te brengen.

  En een ander mooi voordeel van het programma is inderdaad, zoals jij schrijft, dat mensen zich gaan realiseren hoe goed ze het hebben en hoe dankbaar ze mogen zijn voor hun leven. Ik zou wel bij een paar stellingen over de lijn gestapt moeten zijn, helaas.

 6. inge 29 juli 2011 at 14:44

  #zietnuherhalingoptv #traantjes..

 7. Monique 29 juli 2011 at 15:14

  Ik heb het vanmorgen ook zitten kijken en de tranen rolden over mijn wangen. Wat enorm indrukwekkend!

 8. Anouk 29 juli 2011 at 17:14

  Ik ga het maar eens terug kijken…

 9. Joëlle 29 juli 2011 at 18:12

  Ik heb het gisteren ook gezien; vond het ook erg indrukwekkend. Sowieso vraag ik me soms wel af of er bij mij op de middelbare school misschien ook niet heel veel verborgen leed is geweest waar ik niets vanaf wist. Dit is een willekeurige school, maar kijk maar eens hoeveel van die leerlingen (hoe oud zouden ze zijn? Een jaar of 16?) over de streep liepen, één of meerdere keren.

  Maar inderdaad, Jessica maakt sowieso hele goede programma’s. De documentaire over allochtone meisjes op de vlucht voor hun familie vond ik ook heel sterk. Wat ik er vooral zo goed aan vind is dat ze haar onderwerpen heel puur in beeld brengt, geen meningen opdringt, helemaal niet sensatiebelust is, maar gewoon laat zien hoe ze zijn, zonder poespas, want dat is helemaal niet nodig. Haar andere programma’s heb ik niet gezien, moet ik ook maar eens opzoeken.

 10. Lauradenkt 30 juli 2011 at 21:59

  Het zet je inderdaad aan het denken hoe goed je het zelf hebt en dat dat niet vanzelfsprekend is. Mooi programma vind ik het :)

 11. Susanne 31 juli 2011 at 18:23

  Ik heb zitten janken tijdens het programma, ik denk dat het alleen beter past in probleemwijken!

 12. Janneke 01 augustus 2011 at 10:26

  ‘Stap over de streep’ komt uit de film Freedom Writers (gebaseerd op echt verhaal)…moooie film met Hilary Swank!

 13. Edith 05 augustus 2011 at 01:12

  Ontzettend goed dit zeg! Erg emotioneel ook… Denk dat dit zelfs goed is voor de basisschool. Aangepaste versie dan. Kinderen beseffen vaak niet wat hoe een ander gekwest kan worden door, voor het oog, kleine dingen. Ook krijgen ze zo meer inzicht in de gebeurtenissen in andermans leven. Bewustwording dus voor jezelf en de ander… Ben zelf leerkracht op de basisschool en denk dat je hiermee echt dingen kan voorkomen als je hier vroeg mee start.
  Heel bijzonder…

 14. Jamilla 14 mei 2012 at 10:25

  ik vind het wel een chile verslag hoor
  gr.
  Jamilla