Reizen in je Remi

Mijn vriendin Lin ging in haar up op reis. Bijna een maand struinde ze door indrukwekkend en veelzijdig Bali. Ze trok haar eigen plan, hoefde met niemand rekening te houden, deed alleen waar zij zelf écht zin in had. Yoga’en, de hele dag eten, (uit)slapen, op het strand liggen, de stad verkennen, een tochtje met andere meiden, ergens iets langer blijven omdat het er zo fijn was… Alles kon en alles mocht. De meest prachtige foto!s deelde ze op haar blog en Instagram. Paradijselijk, werkelijk waar. En toch was ik niet jaloers.

Ik ben namelijk helemaal niet zo avontuurlijk ingesteld. Sterker nog: alleen op reis vind ik doodeng, dat is niets voor mij. Onlangs reisde ik per Thalys, hartstikke veilig, in mijn eentje naar Parijs. Johan was daar namelijk al voor zijn werk en we hadden bij de ingang van Disneyland afgesproken. Dat hield in dat mijn reis na station Gare du Nord nog niet klaar was: ik moest een stukje met een soort metro en vervolgens met een andere trein nog 40 minuten verder.

In paniek was ik niet, maar het voelde niet erg comfortabel om de weg niet te weten in een land waar ik de taal niet spreek en men niet graag overschakelt op het Engels. Na een tijdje te hebben rondgedwaald vond ik uiteindelijk een aardige loketbediende die me het juiste kaartje verkocht en met handen en voeten uitlegde waar ik moest zijn om mijn reis voort te zetten. Ik was blij toen ik Johan had gevonden en bij hem in de auto stapte.

Natuurlijk komt het altijd wel goed, maar het gevoel dat ik heb voor het zover is, vind ik niet prettig en wil ik (zeker op vakantie) zo veel mogelijk vermijden. Met z!n tweetjes voel ik me gewoon een stuk veiliger. Weet de één het even niet, neemt de ander het voortouw. Bovendien heb ik op reis constant de behoefte om mooie momenten met iemand te delen. Ook, of misschien wel vooral, als je weer thuis bent. “Weet je nog?” zeggen Johan en ik regelmatig tegen elkaar, al dan niet door een fotoboek bladerend. Samen de herinneringen en dat gevoel van vrijheid weer kunnen oproepen, is geweldig. Het schept een band.

Waar ik respect voor heb, en waarom ik trots op haar ben, is dat Lin haar droom achterna ging. Iets wat ze altijd al had willen doen, werd werkelijkheid. En dat zou iedereen, als het even kan, moeten doen. Of dat nu inhoudt dat je in je eentje vertrekt of net als ik veilig met iemand anders, dat maakt niet uit. Iedereen doet het op zijn of haar eigen manier. Dit jaar komt hoogstwaarschijnlijk ook één van mijn dromen uit en ik ben er minstens zo trots op dat we niet langer wachten, maar het gewoon gaan doen. Buy betnovate cream online Can’t wait!

Claritin price at costco Foto Bali: Lin

Follow on Bloglovin Shipping ginette-35

LEES OOK:

21 reacties

 1. Ja, de reis van Lin zag er zo tof uit! Nu zou ik zelf ook niet zo snel een paar weken in mijn eentje naar een Aziatisch land gaan, maar ik vind het heerlijk om alleen op pad te gaan. In mn eentje ergens naar toe reizen of alleen door een stad dwalen (ben ooit vier dagen in mn eentje naar Barcelona gegaan)… ik vind het heerlijk! Maar een lange vakantie zou ik ook liever met iemand samen doen, zoals je zegt: samen herinneringen delen is gewoon erg fijn :)

 2. Ik denk dat zowel reizen in je eentje als met iemand veel verschillende voordelen heeft… Ik heb na mijn afstuderen (cadeautje voor mezelf ;) ) een maand door Japan gereisd. Ik kende niemand die ook naar Japan wilde, genoeg geld daarvoor kon sparen of genoeg tijd vrij had, dus in plaats van thuis te blijven, ging ik dan maar in m’n eentje. Japan is het veiligste land qua criminaliteit (ik raakte mijn portemonnee kwijt in de bus en ik kreeg hem met alle inhoud erin weer terug) dus dat me ook een goed gevoel over het reizen (als vrouw) alleen.

  Ik had van tevoren gepland wat ik ongeveer elke dag ging doen. Want in je eentje doelloos rondslenteren vond ik niks… Door het alleen reizen heb ik veel leuke ervaringen op gedaan met Japanners. Voor hen ben je veel gemakkelijker te benaderen als je alleen bent, dus ik heb veel leuke half Engels/half Japanse gesprekjes gehad met random mensen die me gingen aanspreken. Daardoor had ik het idee dat de ‘locals’ beter leerde kennen.

  Maar eigenlijk zou ik het voor een ander land niet zo snel doen…. Omdat ik nogal Japan-freak was in die periode, kon ik me qua taal aardig redden en ik bezocht vriendinnen in verschillende steden, waardoor ik me niet een totale einzelganger voelde. Ik was ook al een keer eerder geweest dus ik snapte al hoe het OV werkte en dergelijke.

  Maar nu ik wel iemand heb om met me mee te gaan op reis, vind ik dat eigenlijk wel fijner. Zoals je zegt, het is leuk om dingen te delen, maar ook wanneer iets niet gaat zoals het niet moet, schiet ik niet in paniek maar we komen er samen wel uit.

  En oeps, m’n comment is wel ERG lang geworden, sorry ;) Grappig trouwens, ik zie opeens verschillende blogs langskomen over ‘dingen alleen doen’. Nog even en het wordt een hype :p

  1. Bedankt voor je leuke, lange verhaal! :) Klinkt als een geweldige ervaring die je had in Japan, een bijzondere reis moet dat geweest zijn. Ik vind het super om andermans ervaringen te lezen, maar ja, voor mij zelf is het gewoon niks, haha…

 3. Ik was twee weken geleden met m’n moeder in Parijs. Het ging prima, maar ik voelde me heel verantwoordelijk en dat vond ik lastig in de Franse stad. Mijn moeder is zulke steden totaal niet gewend, dus dat was wennen. Jan is een betere navigator, dus het was voor mij best zoeken. Ik was trots dat ik overal uit kwam, maar ik was zondag wel totaal gesloopt. Daarnaast heb ik hetzelfde als jij: ik wil mijn ervaringen graag delen. Met m’n lief.

  Ik ben heullll benieuwd naar jullie plannen! Ik gok op een rode brug ;-)

 4. Ik ben een keer alleen twee weken naar Zuid-Spanje geweest en had toen erg heimwee, en toch zou ik het nu acht jaar later heel graag nog eens willen doen. Ik ben nu veel zelfstandiger en heb ook veel meer reiservaring dan toen ik 17 was. Nu zou ik graag naar Azië willen. Alleen die stap zetten hè… Vooral qua veiligheid ben ik nogal een angsthaas, ik vind het al eng om in Nederland ’s nachts een stukje alleen naar huis te moeten fietsen, haha. Binnenkort eerst maar eens in mijn eentje naar Kopenhagen voor werk ;).

 5. Ik sluit me helemaal bij je aan! Ik heb altijd wel heel veel bewondering voor mensen die alleen op vakantie gaan. Je moet het maar durven! Maar los daarvan vind ik het inderdaad, net als jij, gewoon veel te fijn om de leuke vakantiemomenten met iemand te kunnen delen. De voorpret, tijdens de vakantie zelf en het ophalen van de herinneringen na afloop.

  Ik ben nu wel heel erg benieuwd naar jullie plannen! Wel heel erg gaaf om dit soort dromen gewoon uit te laten komen!

 6. Deze zomer ga ik mee met een single rondreis, naar Zuid Afrika! Supergaaf! Niet helemaal alleen dus, want ik reis in een groep.. Maar toch wel heel spannend. Ben nu aan het kijken met welke reis ik mee wil, er is zoveel keuze!

  Maar verder ben ik heel erg benieuwd naar die droom van jullie die dit jaar uitkomt.. Hou eens op met teasen! ;)

 7. Alleen op vakantie zou ook niet direct mijn ding is, net als jij zou ik de mooie momenten met mijn vriend willen delen en dat zou me na een paar dagen dan wel gaan opbrengen. Maar gewoon eens met niemand rekening hoeven te houden, je eigen gang kunnen gaan, tja, dat klinkt dan wel weer verleidelijk…

 8. Ben benieuwd wat je plannen zijn! En in m’n eentje reizen zou ook niks voor mij zijn… Ik hou er niet van om dingen in m’n eentje te doen, laat staan dat ik alleen naar zo’n land ga! Maar ik kan wel alleen maar bewondering hebben voor mensen die het wel doen! :)

 9. Heb het avontuur ook gevolgd! Zou echt niks van mij zijn, zeker niet om zo lang alleen op een vliegtuig te zitten, bah zeg!

 10. Ik vind het ook echt super stoer van Lin dat ze het gewoon heeft gedaan en heb ook genoten van haar blogposts en prachtige foto’s. Het lijkt me heel gaaf om ook een tijdje alleen op reis te gaan, maar ik vraag me af of ik het vol zou houden. Ik wil inderdaad ook graag ervaringen delen. En zeker nu ik twee kinderen heb, heb ik al moeite om een nachtje alleen weg te gaan. Voel ik me toch verantwoordelijk, terwijl mijn lief ook super goed voor ze zorgt. Laat staan dat ik dus zo’n lange periode weg zou gaan.
  Ik ben wel heel benieuwd naar jullie reisplannen!

 11. Alleen reizen is zo tof! Op de hotelschool was het de orde van de dag, ivm stages etc. Heb het zelf ook 2x mogen doen en het is zo leuk! Hopelijk ga ik dit najaar weer in mijn uppie naar azie, voor een paar maanden. :D

 12. Veel respect voor Lin! Zelf vertrek ik over twee weken in m’n up naar Frankrijk, om hier vijf weken een talencursus te volgen. Ook al is het maar Frankrijk (zo dichtbij), toch is het best spannend!

 13. Mooi opgeschreven! Ik ben vier jaar terug in m’n up naar Ghana gevlogen om daar vier maanden vrijwilligerswerk te gaan doen. Met name het feit dat ik mijn ervaringen niet kon delen vond ik moeilijk, zeker omdat de verschillen tussen NL en Ghana zo enorm groot zijn. Maar het alleen reizen beviel me wel, ondanks dat ik vele moeilijke momenten heb gekend. Het feit dat je in je eentje “overleefd” en jezelf zo goed leert kennen, is zo overweldigend!

 14. vroeger zou ik ’t graag gedaan hebben, maar nu herken ik me helemaal in je stukje. ik zie mezelf dan ook al daar lopen (nog nét niet in paniek, ik spreek een woordje frans, dat scheelt ;-) en dat er dan van alles mis gaat, whaaaa!

 15. Ik heb altijd gezegd dat ik heel graag nog een keer een stedentrip in mijn eentje zou willen doen. Maar… als ik ga reizen, gaat mijn camera mee. En niet alleen mijn camera, maar ook best wat lenzen. Met best wat waarde. En dan voel ik me als meisje in een vreemde omgeving toch minder fijn. Liever dan een grote vent naast me :) Erg he?

  Daarnaast herken ik het gevoel van verhalen delen enorm. Ik heb wat persreizen gemaakt, met voor mij vreemde journalisten, waar je dan ter plekke wel ervaringen mee deelt. Maar naderhand kun je het niet zo delen met je partner. Nu zwijmelen we samen regelmatig weg bij de gedachte aan onze toffe Zuid-Afrika reis.

  Maar mocht het ooit zou uitkomen dan ga ik een uitdaging niet uit de weg… Gelukkig ben ik goed verzekerd ;)

 16. De reis van Lin was mooi!

  Een aantal keer ben ik alleen op reis geweest en hoewel dat heel spannend was ging dat ook best goed. Ik sloot me eens alleen bij een reisgroep aan die naar Rusland ging. Dit nadat ik in eerste instantie met een vriendin zou gaan.
  Verder vertrok ik in 2007 voor een maand in m’n eentje naar Thailand.

 17. Wat een mooi en lief stukje! Ik ben nog nooit alleen op reis geweest en vraag me ook af of ik dat zou kunnen (ik ga liever met iemand samen denk ik).