Als de dood…

Buy essays Purchase lady era pills Minocycline acne buy online Nog nooit eerder heeft een boek zo’n indruk op mij gemaakt. Nog nooit eerder heb ik zo met een hoofdpersoon meegeleefd en werd ik misselijk van de voelbare tragedie. Nog nooit eerder probeerde ik me voor te stellen dat ik het zelf zou ondergaan en werd ik zo bang als nu. Ik heb in de trein zitten huilen na de laatste bladzijde van het boek Voor ik doodga van Jenny Downham.

Het boek vertelt het verhaal van Tessa, een meisje van 16 dat ongeneeslijke leukemie heeft en dus weet dat ze haar 17e verjaardag niet zal halen. Ze stelt een lijst op van dingen die ze nog wil doen voor ze doodgaat. Wat op mij zo’n indruk maakte, is de vastberadenheid waarmee ze die lijst perse wil afmaken, ook al laat haar lichaam haar steeds vaker in de steek. De zware momenten met je geliefden, maar het geluk dat er ook nog momenten zijn waarop je gewoon nog even superveel lol mag hebben. De manier waarop Tessa met haar ziekte omgaat, is zo dapper. En ik heb respect voor de manier waarop haar familie en vrienden ermee omgaan.

Het is niet gebaseerd op een echt waargebeurd verhaal, maar meisjes als Tessa bestaan er natuurlijk wel degelijk. Dit boek deed me nadenken over mijn dood. Hoe het zou zijn als die naderde. Wat ik allemaal nog zou willen doen en meemaken. Ik werd er naar van. De dood is eng, vind ik. Ik wil er niet over nadenken. Het lijkt me vreselijk om dood te gaan, akelig om weg te zakken van deze wereld. Ik heb nog teveel hier. Ik heb mijn lieve mannetje Theo die ik echt niet wil achterlaten, ik heb geweldige familie en vrienden, ik heb een topbaan, ik wil nog trouwen, kindjes krijgen, lol hebben… leven!

Ik ben bang om dood te gaan. Ook omdat het leven op aarde gewoon doorgaat als ik er niet meer ben. Maar ik ben dankbaar dat ik daar nog niet mee bezig hoef te zijn. Door zo’n boek word je weer even met je neus op de feiten gedrukt. Ik heb niets te klagen. Dus hoor je me dat ook niet doen.

LEES OOK:

42 reacties

 1. Aangrijpend verhaal! Ik vind de dood ook best eng, hoe meer ik erover nadenk hoe enger ik het vind worden. Gewoon niet aan denken dus.. LEVEN!!

 2. ik zei het ook al op de weblo van Renske, ik heb het boek meteen besteld! ii ben nog bezig met de mefisto club van tess gerritsen, zij schrijft echt fantastisch! echt zoooo spannend!

 3. ow bah !
  Ik heb er meerdere mensen over gehoord en no way dat ik dit ga lezen !
  Ik ben als de dood voor de dood. En dat vind ik een mooie woordspeling…
  Kreeg onlnags post van onze begrafenisverzekeraar. Iets over wensen voor de uitvaart. En nu ben ik daar dus over aan het nadenken en dat wil ik niet, maar het moet natuurlijk wel.
  Dus logje maken…
  as we speak…

  brrrr…

 4. Oh bah. Ik denk eigenlijk nooit aan als ik doodga, zo erg vind ik dat namelijk niet. Heel gek, maar ik ben veel banger dat ik ooit zonder mensen moet die me heel dierbaar zijn. Wat ik zonder mijn moeder moet in deze wereld enzo. En dat ik zelf ooit doodga, ja, dat staat natuurlijk vast, maar ik ben hel erg van plan dat dat OF plotseling gebeurt en dat ik er niets van merk of dat ik nog heeeeeel lang leef. Haha, naief he ;)? Mijn wegkruipgevoel.

 5. Ik ben niet zo bang voor de dood, meer voor het onverwacht wegvallen van anderen en de leegte die dit achterlaat.

 6. Hey Marieke, bedankt voor je berichtje. Dit boek klinkt als zware kost, maar wel erg interessant en indrukwekkend. De gevoelens die jij beschrijft krijg ik bij een programma als over mijn lijk van BNN. Zo ontzettend heftig om mee te kijken met zo iemand. En helemaal als je aan het eind van de aflevering hoort dat die persoon dan al niet meer is. Vreselijk.

 7. Lijkt me een mooi boek..ik ben niet bang voor de dood al wil ik het echt nog lange niet!!Ik wacht maar even met het boek want over mijn lijk houd me nog genoeg bezig..

 8. ja ik kan me voorstellen dat het een ingrijpend verhaal is … wat zou je idd willen doen als je nu nog een jaar te leven had?? sja moet je niet aan denken toch…..

  Geniet van het leven want je bent er maar zo even is mijn motto!

  Fijne dag

 9. Grappig, ik heb dat boek al heel vaak zien liggen in de boekhandel maar neem het steeds tóch niet mee. Denk dat ik overstag ga ;)

 10. Kreeg helemaal kippevel toen ik je blog las. En precies wat je zegt: soms word je even met je neus op de feiten gedrukt…Als je problemen hebt, weet je dat dat ineens kleine probleempjes zijn en je eigelijk alles hebt wat je maar kan wensen! Soms is het goed dit weer even te beseffen, maar vooral niet te vaak…want we moeten genieten van het leven!! Maar daar heb jij geen moeite mee he Marieke ;)

 11. Geen boek voor mij dus zou alleen maar huilen, ik heb hem wel al een paar keer in mijn handen gehad maar nee, toch maar niet.

  fijne woensdag

 12. Hmm, ben benieuwd. Ik heb beide boeken van Kluun gelezen, en het daarbij ook niet droog kunnen houden, dus dat zal bij deze dan ook wel niet lukken. De dood, dodelijke ziektes en doodgaan blijven toch altijd heel gevoelig (logisch..)

 13. Haha toevallig dat we allebei er een logje over hebben gemaakt. Ik vond hem heftig maar wel mooi om mee te lezen met de laatste paar maanden van Tessa. Heb je nog aanraders voor me om te lezen?

 14. ik had er bij toaske ook al over gelezen. indrukwekkend dus. en ik ben ook bang voor de dood. door alles wat er de laatste tijd gaande is nog meer dan anders. maar niet zozeer voor mezelf, als wel voor Peuter. wat moet hij zonder mij ? nee, ik wil ook nog làng niet dood. nog làng niet !!!

 15. ’t Is niet echt een boek voor mij nu, met die vriendin van mijn moeder die dus op sterven ligt (vanwege kanker). Ik probeer even niet aan te dood te denken!

 16. Het lijkt me een mooi boek, maar of ik het lezen wil is een tweede. Ik keek ook naar over mijn lijk van BNN en ik weet dat er al 3 zijn overleden op zo’n jonge leeftijd, het beseft me maar al te goed dat je moet genieten van iedere dag.

 17. Heftig… Weet niet of ik dat boek zelf wel durf te gaan lezen. Ben bang dat ik er mezelf rot van ga voelen.

 18. he marieke.

  ik wou dat boek ook graag hebben.En nu ik dit lees weet ik zeker dat ik hem wil lezen.Ik ben ook bang voor de dood.als ik er aan denk wordt ik gek.en dan denk,maar als ik er niet meer ben gaat het leven gewoon door en dat vindt ik eng,en raar.we hebben de zelfde gedachten over de dood.Zou het aan de naam liggen.
  haha

 19. Ik zag ‘m bij iemand anders ook al op de weblog staan. Lijkt me een aangrijpend boek… Je moet gewoon lekker genieten van het leven!! en niet teveel stil staan bij de dood. Het lijkt me ook zo vervelend.. dood gaan en dat je weet dat alles gewoon doorgaat vind ik ook zo’n naar idee….

  grts, lonneke

 20. Ik wil dat boek ook wel hebben denk ik, goede tip voor een verjaardagskado. Misschien kan ik me op die manier een beetje in het leven van m’n vriendin verplaatsen, zij is anderhalf jaar geleden overleden namelijk.

 21. Ik had al eens over het boek gelezen en ben er erg benieuwd naar. Ik herken je gevoel over de dood wel, daar wil ik ook niet mee bezig zijn… Toch hebben we het laatst gehad over hoe we begraven willen worden. Toch wel fijn om dat van de ander te weten, er kan immers van alles gebeuren in het leven, ook onverwachts.

 22. Oh bah, zulk soort boeken maken mij altijd aan het huilen. Al is het iemand van de hoofdpersoon. Hmm.. ik denk liever helemaal niet aan doodgaan, dat is zo depressief-makend. Het is dus wel een goed boek? Eentje die ik zeker moet lezen?

 23. Het onvermijdelijke, maar wel eentje waar je niet teveel bij stil moet staan. Eentje waardoor je juist meer moet gaan genieten en zeker niet in angst moet gaan leven….
  Geloven in jezelf en het beste maken van ieder moment, dat is het belangrijkste!

 24. Lijkt me echt erg als je weet dat je je volgende verjaardag niet gaat halen..
  Toch lijkt het me wel een vet mooi boek, maar ook voor mij wordt het zeker weten huilen.

 25. Ik zag dit boek laatst en heb hem op mijn lijstje gezet, wil het graag nog lezen. Lijkt me zeer indrukwekkend.

 26. Dat lijkt mij een super mooi boek!
  Ik denk er ook wel eens over na, nadat ik weer een “naar” of “tragisch” verhaal hoor op t werk.. Maar ik ben ook blij dat wij allemaal nog zo gezond mogen zijn!

 27. En daarom wil ik niet te lang wachten :) ik wil (en ga) trouwen, wil niet te lang wachten met kinderen (als ik de zegen heb dat het mag lukken). Waarom wachten? Genieten van alles, dat wil ik :) en het maakt me geen bal uit dat ik nog ‘jong’ ben. Indrukwekkend he, heb het boek niet gelezen maar het lijkt mij wel mooi en indrukwekkend. Ik geloof in God en ik geloof in leven na de dood: de Hemel. Maar het is niet zo dat ik niet ‘bang’ ben. Bang niet echt maar toch, het lijkt mij vreselijk om te sterven zodat ik mijn geliefde niet meer zie en ga zo maar door!

 28. Dit klinkt wel als een boek dat ik wil lezen. Bedankt voor je log!

  Ik ben niet bang voor de dood. Maar dat komt, omdat ik daar misschien te nuchter voor ben. Als ik eenmaal dood ben, mis ik niets meer. Ik vind het alleen vervelend dat mijn nabestaanden een groter verdriet zullen hebben dan ik. Uiteraard heb ik ook een donorcodicil. Dus als ik dood ga, is het voor iemand anders een feestje. Mooie gedachte, vind ik dat.

 29. Ik heb em ook gelezen..
  Heb op meerdere stukjes met tranen in me ogen gezeten, en volgens mij met de laatste blz ook echt dikke tranen…..

  Maar haar standvastigeid is ZO prachtig…

  En hoe ik zelf over de dood denk… ik ben niet bang voor de dood (al veel met dood meegemaakt, en daardoor wel geleerd dat dood de enige zekerheid is in je leven….)

  Ik ben ook donor, dus als ik doodga, kan een ander wat hebben aan mijn rooklozelongen enzo.. :)

  Het enige wat ik van de dood niet zo tof vind, is dat er altijd mensen achter blijven… met een zooi verdriet.

  Kusje

 30. Je hoort te veel om je heen dat jonge mensen sterven.. zomaar… plotseling. Dat maakt mij ook angstig. Het kan maar zo zijn dat je een dierbare voor het laatst hebt gezien, zonder dat je het weet… brrr…

  Op zich is het wel goed om met je neus op de feiten gedrukt te worden. Blijkt maar weer dat je soms wat meer lief moet hebben en wat meer moet genieten. Gelukkig kunnen wij dat nog…

 31. daar denk ik nou precies hetzelfde over als jij! Ik vind het ook maar eng en wil er liever niet over nadenken..
  Maar daarom lees ik dit soort boeken ook niet ;-)