[Ze.nl] Musical ‘Joseph’ bruist van energie!

Veel media-aandacht had de nieuwe Joop van den Ende-musical ‘Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat’ al gekregen. Wij waren nieuwsgierig of de hooggespannen verwachtingen worden waargemaakt en namen een kijkje! Purchase benfotiamine

Vrijdag 12 december ging de musical Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice in premiA?re. In Engeland is hij al jaren ontzettend populair, maar in Nederland nu voor het eerst te zien.

Joseph is een reizende musical, zoals dat heet. Hij speelt dus niet op een vaste locatie in een spectaculair groot theater, maar reist door het hele land om de kleinere theaters in kleinere plaatsen aan te doen. Hierdoor is het altijd een intieme voorstelling, waar je dicht op het podium zit en de gezichtsuitdrukkingen van de spelers erg goed kunt zien.

Wij reisden af naar Amersfoort, waar theater De Flint volgepakt zat met fans. Natuurlijk was de hamvraag: ‘Speelt Freek vanavond?’éEen luid ‘jaaaa!’ van de receptioniste deed een zucht van verlichting door de wachtende menigte gaan. De jonge talentvolle musicalster Freek Bartels (22) won onlangs namelijk het tv-programma Op zoek naar Joseph en sleepte daarmee de hoofdrol van deze musical in de wacht. Hij is dan ook voor een groot deel verantwoordelijk voor de snelle en massale verkoop van de kaartjes; iedereen wil hem zien schitteren!

Het verhaal van Joseph is een Bijbelverhaal, maar verwacht geen zware kost. Joseph is in een modern luchtig en speels jasje gestoken en steekt zelfs een beetje de draak met het originele verhaal! Renée van Wegberg begint het verhaal zingend te vertellen, waarna de cast (incl. Freek) nog in hun normale kloffie het podium op komt. Ze krijgen een tas in hun handen gedrukt met daarop de naam van het personage dat ze spelen, ze verkleden zich en dan begint het pas echt!

Renée is in haar rol als ‘Vertelster’ bijna constant op het podium. Ze zingt erg veel, maar het gaat haar goed af. De snelste teksten en hoogste noten komen bijna foutloos haar keel uit. Zij mag dan ook met recht een groot talent worden genoemd. Daarnaast hebben we natuurlijk Freek, die als Joseph zijn rol geweldig invult. In het begin vind je hem eigenlijk maar een irritant ventje, zoals hij zijn broers pest en geniet van de voorkeurspositie die hij heeft bij zijn vader. Later krijg je toch weer medelijden als zijn broers wraak nemen, hem in een put gooien en zelfs verkopen als slaaf in Egypte. Freeks rol bevat veel humor, een eigenschap die we van het talent nog niet zo goed kennen, maar die hij in Joseph leuk naar voren laat komen. Het meest hilarisch is echter wel de rol van Egyptische farao, die door Paul Walthaus briljant wordt ingevuld. Als een gay-versie van Elvis met hoge kuif, nep spierbundels en zilveren laarzen met plateauzolen, steelt hij de show en krijgt hij de lachers op zijn hand.

De decors zijn vrij simpel gehouden, maar vooral heel kleurrijk, net als de kostuums. Omdat het ensemble relatief klein is en meerdere rollen op zich neemt, voel je je als publiek erg betrokken bij de musical. Iedereen lijkt er ontzettend veel lol in te hebben, de vrolijkheid straalt er vanaf. De diversiteit aan muziekstijlen draagt daar ook aan bij, want naast de bekende mooie nummers Laat je droom bestaan Spy phone, Ubicar telefono por gps. en Sluit alle deuren, zijn de andere liedjes vooral simpel met een deuntje dat snel en makkelijk in je hoofd blijft hangen. De kinderen hebben een hoog schattigheidsgehalte en toveren een grote glimlach op je gezicht die je de hele avond niet meer zal kwijtraken.

Leuk om te vermelden is nog dat Nasonex annual sales Op zoek naar Joseph-deelnemers Hein, Robin en Mathijs ook een rol hebben; zij spelen drie van de elf broers van Joseph en worden tevens gebruikt voor een vette knipoog naar het tv-programma. Als Freek als slaaf geketend aan een kameel hangt, lachen de drie ‘verliezers’ hem zo ongeveer uit met de sarcastische uitspraak ‘pezzazz!’, wat tijdens het programma de lijfspreuk vanémusical-icoonéen jurylid Willem Nijholtéwas.

Na de voorstelling kwamen wij met een heerlijk gevoel de zaal uit en raakten we er niet over uitgepraat. Mooi is ook dat Freek na afloop nog naar de lobby kwam om programmaboekjes en toegangskaartjes te signeren. Een goed moment om hem te complimenteren met de prachtige show! Breed glimlachend nam de jonge musicalster de tijd voor zijn fans, typerend voor de toegankelijkheid van de Nederlandse musicalwereld: doodnormale mensen met hart voor hun vak!

Joseph is een geweldige musical die jong en oud zal aanspreken. Een absolute aanrader die iedereen gezien zou moeten hebben! Wees er wel snel bij, want de kaartjes gaan erg hard. Go, go, go! :)

Voor meer informatie over speeldata en -locaties, klik hier!é

Ook verschenen op Ze.nl

LEES OOK: