Boze busmeneren

Zo zat ik van de week ’s ochtends vroeg in de bus van mijn huis naar het station, om daar de trein te pakken naar mijn werk in Amsterdam. Het was rustig in de bus en daarom dacht ik dat ik mijn voeten wel op het stoeltje voor mij mocht leggen, zodat ik lekker ontspannen mijn muziekje kon luisteren. Let wel: ik had er keurig een gratis Metro onder gelegd, dus niks aan het handje. Zo dacht ik.

Tot er bij één halte maar liefst drie man sterk aan buspersoneel opstapte, om de vervoersbewijzen te controleren. Ten eerste snapte ik niet waarom dit nodig was; het was een bus waar iedereen gewoon voorin had moeten instappen en dus bij de chauffeur zijn kaart al had laten zien of stempelen. Ten tweede vond ik het zwaar onnodig dat zij met DRIE MAN dit klusje moesten komen klaren. Hoezo werkverschaffing?! Overal in het land worden banen geschrapt, maar de GVU (Gemeentelijk Vervoersbedrijf Utrecht… of zoiets) kan het zich permitteren om drie man in één bus de kaartjescontrole te laten doen.

Anyway, ik had niet eens door dat ze instapten -ik zat verdiept in mijn muziek- dus bleef lekker zitten zoals ik zat. Totdat er opeens zo’n busmeneer naast me stond en vroeg om mijn legitimatie, omdat ik één van de huisregels overtrad. Ik stamelde een beetje: “Ehm… en welke mag dat dan zijn?” Antwoord: “U zit met uw voeten op een stoel en dat mag niet…”

Ik wilde best mijn legitimatie laten zien, maar legde vriendelijk doch dringend aan die meneer uit dat ik toch keurig een krantje onder mijn schoenen had gelegd? Helaas voor mij, maar de meneer vond toch dat ik op die manier teveel schade aan het stoeltje toebracht en vroeg ‘of ik wel wist wat het wel niet kost om zo’n bekleding te vervangen’. Ik dacht nog: weet je wel wat het kost om jullie hier zo te laten lanterfanten met z’n 3’en – maar wist me in te houden…

De boete van 35 euro was de mijne en of ik die even binnen zeven dagen wilde betalen, bla bla bla… Ik zei nog dat ik het heel kinderachtig en triest vond, maar daarop kreeg ik alleen het antwoord dat hij het ook heel triest vond dat hij deze bekeuring had moeten uitschrijven.

Ik had al een hekel aan buspersoneel, maar nu nog veeeeel meer. Wat een gezeik echt.

44 Comments

 1. Linda 20 maart 2009 at 12:29

  Goshhh, dat is echt wel heel erg. Die mannen hebben gewoon geen leven en gaan een beetje boetes uitdelen aan onschuldige mensen. ><

 2. Roos 20 maart 2009 at 12:35

  De laatste tijd controleren ze elke keer in de bus met zijn drieen. Echt wat een onzin! Overigens vind ik het wel een beetje asociaal staan als je met je voeten op de stoel voor je zit (ondanks het metro krantje) maar een boete vind ik overdreven. Laat het dan gewoon bij een waarschuwing.

 3. Maaika@Work 20 maart 2009 at 12:36

  Ik zou bezwaar maken… officieel dan he… Je deed volgens mij namelijk niets verkeerd…

 4. Saar 20 maart 2009 at 12:37

  Nou ja, 3 controleurs op een bus dat is pas triest. Overdrijven kennen ze in ieder geval goed. Openbaar Vervoer moet gewoon gratis hebben we die gasten ook niet meer nodig!

 5. Lief meisje 20 maart 2009 at 12:39

  Wat vervelend zeg. Ik zou gewoon bezwaar maken. Kijken wat er dan wordt gezegt.

 6. Natazz 20 maart 2009 at 12:43

  Oei die man had een lekker ochtendhumeur, beetje overdreven. Ik vind dat je voor die 35€ best nog een keer met je benen omhoog mag gaan zitten en dan graag zonder krantje.

  Fijn weekend.

 7. Marina 20 maart 2009 at 12:45

  Het lijkt er steeds meer op dat het echt alleen in Utrecht zo’n doffe, doffe ellende is. Zelf ben ik gestopt erover te schrijven. Er zitten niet genoeg uren in een dag voor het schriftelijk verwerken van alle frustratie over het GVU.

 8. ilse 20 maart 2009 at 13:01

  35 euro boete omdat je je voeten op de stoel had? Pfff, het word echt steeds gekker! Helemaal omdat je er een krantje onder hebt liggen! Altijd als de buschauffeur tegen me zegt dat ik niet met m’n voeten op de stoel mag leg ik er een krantje onder en dan is het goed. Maar dat doen we voortaan dus ook niet meer..

 9. tessa 20 maart 2009 at 13:07

  ik vind eerlijk gezegd de reacties hier nogal overdreven. Ik weet niet of jullie de kranten de laatste tijd een beetje lezen, maar als je hoort hoe vaak buschauffeurs worden aangevallen, mishandeld, uitgescholden of bespuugd, dan snap ik prima dat ze met z’n drieen zo’n bus in komen om de kaartjes te controleren. Dit is helaas een voortvloeisel uit alle agressie en om dat dan meteen werkverschaffing te noemen vind ik zwaar overdreven. Verder zijn ze toch een stuk eerder klaar met controleren als ze met meerdere mensen zijn, dus ik zie het probleem niet zo. Wees blij dat die mensen gewoon hard werken voor hun geld en niet hun handje ophouden.

  Wat de boete betreft, misschien idd wel een beetje kinderachtig, maar ja, regels zijn regels. En ik ben het dan ook met Roos eens, dat het gewoon wel asociaal staat, krantje of niet! Misschien dat het wel een goed voorbeeld is van het onbewust asociale gedrag waar het in de nieuwe sire campagne over gaat. Bezwaar indienen kan, maar ik geef je weinig kans, aangezien het een huisregel betreft (wel of geen krantje) en je daarmee akkoord gaat op het moment dat je de bus instapt.

 10. Pingback: Interessante RSS berichten op 20 March, 2009 - Oet Zitterd

 11. Mademoiselle 20 maart 2009 at 14:17

  Ik ben het wel eens met Tessa. Je mag gewoon niet je voeten op de bank leggen, ook al ligt er een krantje onder. Dat is nu eenmaal de regel en controleurs mogen je erop aanspreken. Persoonlijk vind ik het ook vrij asociaal staan maar dat terzijde. ;)

 12. Rowin 20 maart 2009 at 14:37

  Zeer lullig..
  Vreselijk 3 man, voor 1 á 3 boetes :S

  x

 13. Eline 20 maart 2009 at 15:04

  Ik kan me je reactie wel voorstellen, al had die man wel gelijk. Best zuur zo’n bekeuring, kan ik best begrijpen.

 14. Toaske 20 maart 2009 at 15:27

  Oh wat netjes van je om een krantje onder je schoenen te leggen!

 15. Desiree 20 maart 2009 at 15:56

  Oh, dat meen je niet. Een boete?! Met een krantje eronder vind ik het wel heel lullig inderdaad!

 16. Eva 20 maart 2009 at 16:29

  Oooh! Wat een stomme vent!
  Pff.. Had waarschijnlijk ook niks beters te doen.

 17. Laura 20 maart 2009 at 17:07

  Oh echt zo irritant zijn die controleurs, zijn echt vaak van die mensen die kicken op de ‘macht’ die ze hebben.

 18. Tanja 20 maart 2009 at 17:19

  Jeetje, dat vind ik wel een beetje overdreven hoor. Ik zou inderdaad ook bezwaar maken. Je legt er toch netjes een krant onder zodat je GEEN schade maakt? Die controleurs zijn snel op hun teentjes getrapt in Utrecht. Ik maak ze ook vaak mee, bah.. Heb er niet echt een goed woord voor over..

 19. Marian 20 maart 2009 at 18:28

  Ja, en dit is nu echt de goede moeten onder de kwaden lijden. Omdat er zo veel geweld in de bussen zijn, controleren ze streng met meerderen, en dan durven ze wel een onschuldig meissie, die dan wel met haar voeten,op een metrokrantje heeft liggen. te bekeuren. Hele treurige actie ! Maar ja ! jou durven ze wel aan te pakken. Als het een of andere knul had geweest, weet ik het nog niet. Ik zou ook idd. in beroep gaan, tegen dit delict.

 20. Live laugh love 20 maart 2009 at 19:50

  Nah, dan hadden ze je minstens een waarschuwing kunne geven! Met krantje moet het kunnen vind ik, kom op zeg…bah!

 21. Mark 20 maart 2009 at 20:30

  Wat een heerlijk geschreven verhaal. Hoop humor, ondanks dat het best belachelijk is..
  Ik zeg, we doen allemaal een euro in de pot, probleem opgelost ;)

 22. b0lletje 20 maart 2009 at 21:06

  Ik heb een dubbel gevoel:

  Dat ze die controles doen, daar ben ik niet op tegen.
  Dat ze bonnen schrijven voor mensen zonder kaartje ben ik het helemaal mee eens.
  Dat ze bonnen schrijven voor als je in een drukke bus/trein/metro/tram je voeten op de bank hebt, ben ik het ook mee eens..
  NIET omdat de bekleding kapot gaat.. NIET zozeer omdat de bekleding vies wordt…
  Maar omdat er mensen zijn die niet meer DURVEN vragen of ze op het plekje mogen zitten waar je voetjes liggen.

  Maaaaaaaaaaaaaaaaar, als het rustig is, je hebt een krantje onder je voetjes zodat de boel niet vies wordt.

  Dan hebben alle BOA’s (Buitengewoon Opsporings Ambtenaar)een discretionaire bevoegdheid.
  Dat wil zeggen dat je per situatie mag kijken naar wel of geen bon.

  “Mevrouw zou u uw voeten van de bank willen halen, dit is namelijk in strijd met de huisregels”

  zou voldoende zijn in jou geval… :)

  (sorry voor me mega lange poste haha)

  x

 23. vero amore 20 maart 2009 at 21:35

  Oh my!!! Dat ga je toch niet menen?!?! Dat daar zo’n boete voor staat zeg! Nu ben ik nog blijer dat ik niet met het openbaar vervoer hoef te reizen…

 24. Willemvk 20 maart 2009 at 22:31

  Poeh, sneu geld is dat….. ;(

 25. Rutger 20 maart 2009 at 22:34

  Wat sneu zeg. Ze kunnen beter zwartrijders een grote boete geven dan dit soort dingen aan te pakken. GVU, kom toch op!?

 26. Miekoe 21 maart 2009 at 09:52

  Ik snap ook best dat ze extra controles uitvoeren nav de berichten in de media. Maar als de controleur het gewoon aan jou gevraagd had dan had je ook gewoon je voeten van de bank gehaald en was er niks aan de hand geweest. Ik vind 35 euro wel een veel geld voor je voeten op de bank. Zo wekken ze de agressie ook wel een beetje in de hand denk ik, want er zijn luitjes die er heel wat minder netjes op gereageerd zouden hebben dan jij hebt gedaan.

 27. Sabine 21 maart 2009 at 10:12

  Hey nichtje,

  Wat enorm balen van die bekeuring, echt shit. Ik wordt ook altijd heel boos erover. Maar ik snap wel dat ze met z´n drieen zijn aangezien er steeds meer geweld tegen ze gebruikt worden, alleen heb ik soms het idee dat ze net de makkelijkste mensen eruit halen.

 28. Do 21 maart 2009 at 11:01

  Tja, drie in een bus… de enige reden daarvoor is misschien dat ze in elkaar geramd worden alsof het niets is de laatste tijd? Zero tolerance en daar ben ik het mee eens. Dus idd, beetje triest dat dat jou moet overkomen, maar tja… bedank je idiote achterlijke debiele niet-opgevoede medereizigers in het hele land, die er op los gaan slaan als ze uberhaupt moeten stempelen maar…

 29. Simone 21 maart 2009 at 14:15

  Bedankt voor je berichtje op mijn weblog, heel lief!! x

 30. Maaike 21 maart 2009 at 16:21

  Bij de RET (Rotterdam) lopen ze altijd in clubs van 4/5 man, ook zo ontzettend nutteloos. En ik ben in m’n hele leven nog nooit gecontroleerd… Wat dóen die mensen dan?

 31. inge 21 maart 2009 at 16:32

  en zo kunnen die mannen dus betaald worden.

  *proest*

  ; )

 32. Danielle 21 maart 2009 at 16:57

  Ohhh die mensen hebben ZO geen leven gewoon he :O
  Ik kan er ook een boek over volschrijven namelijk..

 33. Bar 21 maart 2009 at 17:10

  Whaahhahah echt jij weer. Ik heb die dingen dus ook. Hou je je netjes aan al die regeltjes en dan vinden ze toch wat om een boete uitteschrijven. Zo vervelend! Echt balen en dan leg je nog een krantje neer!! Ze zouden je juist een compliment moeten geven!

  xxx Bar.

 34. Lin 22 maart 2009 at 00:19

  Hi hi! Ik kwam op je blog via Dees! Ik word echt woest als ik dit verhaal lees!! Ik vind het gewoon ronduit belachelijk! Doe je er netjes een krantje onder en dan nog een boete geven! Alsof je zo de bekleding beschadigt.. Nee ga er met je reet op zitten dan beschadig je zeker niks!? Mn zusje heeft de laatste tijd ook té vaak van dit soort fratsen met buschauffeurs, wat een kl**tjesvolk! Zo! Ik heb gesproken! :-D Kus Lin

 35. Desiree 22 maart 2009 at 00:34

  Brrr, wat een gefrustreerde mannetjes zeg!! Ze kunnen je ook gewoon een waarschuwing geven, scheelt een hoop gedoe! En daarnaast, hoe kan een krant de bekleding van de bus nou beschadigen?! Rare vent..
  Wel ontzettend balen van die boete, maar weinig aan te doen denk ik? Gelukkig valt de schade mee, maar toch is het gewoon zonde van je geld!
  xx

 36. Elise 22 maart 2009 at 08:40

  Walgelijk ! Ik had er een foto van gemaakt en deze bij een bezwaarschrift gevoegd …

  Betalen en bezwaar maken…

  fijne zondag, Elise

 37. Simone 22 maart 2009 at 14:34

  Ik snap jouw reactie, maar ook die van die mannen. Maarja aan de andere kant, als ik in een lege coupe zit in de trein en ik heb een krantje onder mijn voetjes op de bank en er komt iemand controleren wordt er niks van gezegd. Maar dat ligt ook aan de conducteur, de een vind het gewoon geen probleem als er maar een krantje onder ligt, de ander maakt zoals deze kerel een heel gedoe ervan. Je moet het ook maar net goed/slecht treffen… maar wel balen van die boete, hij had je ook wel een waarschuwing mogen geven vind ik persoonlijk.

 38. Lonneke 22 maart 2009 at 17:20

  Jeetje!! 35 euro boete voor je voeten op een bankje te leggen.. nou ja zeg…

 39. Renske85 22 maart 2009 at 18:54

  Poeh wat zonde van je 35 euro ondanks het krantje.

  Groetjes, Renske

 40. Ghita 22 maart 2009 at 19:20

  He, je moest die boete dus gewoon gaan betalen, lieten ze het niet eens bij een waarschuwing. Kinderachtig wel eigenlijk, had ie een rotdag ofzo?

  groetjes Ghita

 41. Gonny 22 maart 2009 at 19:34

  Jeetje wat een muggenzifters zeg! Mark zou zeggen dat hij vast niet gen**kt (pardon my French :D) heeft de avond daarvoor.

 42. Danielle 22 maart 2009 at 22:33

  dit is echt belachelijk! niet betalen die boete maar mooi in beroep gaan! ;)

 43. Puck 23 maart 2009 at 09:05

  Misschien kan je wel bezwaar aantekenen tegen die boete, ik kan me voorstellen dat daar wel een mogelijkheid toe is. In Nederland is het nog zo dat je altijd onschuldig bent tot het tegendeel is bewezen, en dan moeten zij maar aantonen dat jij dus echt die bank aan het beschadigen was.

 44. Angela 23 maart 2009 at 20:28

  ik ben het volledig eens met bolletje!