Van je vrienden moet je het hebben

Vroeger had ik naast een poëziealbum ook vele vriendenboekjes. Hierin mochten mijn liefste vriendinnen en soms ook vriendjes van alles over zichzelf vertellen. Van hun lievelingskleur en lievelingsschoolvak tot favoriete film én wat ze later graag zouden willen worden. Dit alles natuurlijk mét een foto erbij, zodat ik ze altijd zou herinneren zoals ze op dat moment waren.

Vooral in groep 8 nam ik dit zeer serieus. Ik had op de Josefschool in Culemborg een geweldige tijd gehad en wist zeker dat ik iedereen zou gaan missen, inclusief juffen en de twee meesters. Daarom kocht ik een vers vriendenboekje en liet daar al mijn klasgenootjes en leraren in schrijven; ook degenen die ik stiekem eigenlijk niet zo heel leuk vond… Zij hoorden immers ook bij mijn basisschooltijd! Ik heb het betreffende boekje nog steeds en blader er nog vaak weemoedig in terug. Love it!

Ontzettend blij was ik dan ook toen lief vriendinnetje Jantien mij op mijn 27e verjaardag verraste met een kado dat helemaal bij mij past: Het Grote Vriendenboek voor Volwassenen. Mijn hart maakte een euforisch huppeltje van nostalgie toen ik het onder ogen kreeg: dit kado betekent namelijk dat ik weer naar hartenlust mijn geliefden mag gaan stalken. En in deze variant moeten ze niet alleen vragen over zichzelf beantwoorden, maar ook wat over mij én ons samen vertellen! Toen ik dat ontdekte, bezorgde me dat wel zweethandjes. Want wilde ik echt weten…

– wat mijn minder goede eigenschappen zijn?
– welk kledingstuk ik echt niet meer mag dragen?
– wat mijn domste actie ooit is?

Ik kan je nu vertellen: dat is alleen maar hilarisch om te lezen. Al drie vriendinnen hebben hun eerlijke mening niet onder stoelen of banken gestoken in het boekje, maar er ook heel veel lieve dingen in geschreven. Vooral erg leuk zijn de antwoorden op…

– mijn beste eigenschappen;
– mijn beste actie ooit;

– waarom we bevriend zijn;
– hoe ze mij over tien jaar zien;
– wat ze me nog willen zeggen.

Zoek je nog een origineel kadootje voor een goede vriendin? Met dit vriendinnenboek scoor je zeker weten punten!

LEES OOK:

50 reacties

 1. Wat een geweldig cadeau!
  Ik koester mijn vriendenboekje van de basisschool ook, met daarin het stukje van een overleden vriend.
  Ook heb ik op mijn 18e mijn vrienden een boekje laten invullen. Hilarisch maar mooie herinneringen :)

  Veel plezier met het laten invullen van je nieuwe boekje!

 2. Wat stoer! Die wil ik ook. Ben op vriendenboekjes. Lees ook altijd de boekjes van de oppaskids zo leuk!!

 3. oh wat fantastisch! ik was vroeger ook gek op poeziealbums en vriendenboekjes

 4. Dat is idd heel leuk! Doet me een klein beetje denken aan die boeken die er zijn om door je opa of oma of ouders in kunt laten vullen over vroeger.

 5. cool! ik lees ook nog altijd met weemoed de vriendenboekjes na, haha! die antwoorden zijn zo ontzettend grappig!

 6. Oh dat is echt super! Ik was/ben ook echt helemaal gek op vriendenboekjes. En de onderwerpen die je noemt zijn ook echt leuk!

 7. Nou, dit is echt toevallig! Ik zat laatst dus ook in mijn oude vriendenboekje te kijken en zat me al in te beelden dat het een beetje genant zou zijn als ik nu weer met zo’n kinderachtig boekje zou komen aanzetten, maar dat ik het stiekem echt zo leuk zou vinden! Heb geen zin om te wachten tot ik weer jarig ben, dus ik heb hem maar als cadeautje voor mezelf besteld via bol.com! Met het (best goede) excuus dat het een cadeautje is voor mezelf omdat ik zo hard bezig ben met mijn scriptie :). Hopelijk is straks mijn extra cadeautje dat als ik geslaagd ben, dat het boek vol zit ;).

  xxx Tijne

 8. Briljant leuk! Ik heb ook onwijs veel vriendenboekjes van vroeger. Ik blader ze niet door want ze zitten verstopt in dozen die ik meeneem als ik op mezelf ga wonen. Maar heb nog regelmatig getwijfeld of ik niet gewoon een vriendenboekje voor kinderen zou kopen maar ja in welke groep zit je, vond ik dan weer niet zo’n geslaagde vraag. Dus dit is wel echt een boekje voor mij hihi…

 9. Heel toevallig heb ik vandaag nog zo’n boekje gelezen waarin mijn leerlingen (hun ouders) iets schreven voor mij toen ik mijn eerste groep had na mijn slagen! Was groep 1, zo leuk om te lezen!!

  Pas hebben wij een vriendin zo’n boekje gegeven van Hello Kitty, vond ze ook hilarisch leuk!

 10. wat een superleuk idee zeg!! :D
  moet ik echt onthouden, want tis inderdaad ook erg leuk om iemand te geven lijkt me :D

 11. Wat een ontzettend leuk cadeau! Ik ben bijna jarig, dus ik denk dat ik hem op mijn verlanglijstje ga zetten!

 12. Wat een leuk cadeau .. ik ga hem kopen voor mijn dochter, die heeft zoveel vriendinnen .. thanks

  groetjes Elise

 13. *eeeee* ik was ook zo’n fan van die dingen! Heb ze ook nog steeds liggen en het is echt ontzettend grappig om alles terug te lezen! Klinkt echt als een heel leuk (en stiekem ook grappig) cadeau!

 14. ooh dat is waar ook! ik vond het ook altijd zo leuk vroeger! oewel ik eerlijk moet bekennen dat het nu niet meer zo hoeft van mij…

 15. Hoe tof! Die ga ik zeker weten kopen voor een vriendinnetje van me. Nu ben ik trouwens wel benieuwd naar mijn vriendinnenboeken/poëziealbums van vroeger..

 16. Heeee dat vind ik nou echt heel erg leuk! Ik had heel veel van die dingen. Ook zelfgemaakte schriftjes, want dan kon je tenminste dat vragen wat je echt wilde weten! Ik wil hem ook wel!

 17. o leuheuk! ik had ooit een vriendenboekje, tot iemand het niet teruggaf #grom en nou leek het er laatst op dat dat Kleuter ook ging overkomen, ik was al zooo pissed op die moeder, maar gelukkig is ‘ie terecht. kind had ‘m gevonden. in ’t keukenkastje.. *-)

 18. Heb em naar aanleiding van jouw blogje aan een vriendin gegeven. Was nog een hele zoektocht om het boek te vinden trouwens… In geen enkele boekhandel hadden ze ervan gehoord. Uiteindelijk bij de grote Selexyz in Groningen na lang zoeken toch gevonden! En het was een schot in de roos! Het cadeau van de avond! :D En logisch, want hij is ook superleuk!

 19. Dat is een leuke tip, al maak ik de boekjes zelf. Heb er dit jaar één zelf ontworpen en meegenomen voor onze reis. Maar als je niet zo crea bent, is dit een leke uitkomst!

 20. Geweldig! Ik had het er laatst nog over met een vriendin: hoe cool zou het zijn als zo’n boek ook voor volwassen zou bestaan?

  Maar het bestaat dus gewoon al! Laat ik net een verjaardag as zaterdag hebben..:)

 21. wat grappig. mijn vriendin word in augustus 18. dan is ze eigenlijk voor de wet volwassen dus dat kan ik mooi geven xD.

 22. Oh, wat leuk is dit…
  Ik ga hem meteen op mijn verlanglijstje zetten.

  Vroeger had ik ook zo’n vriendjes en vriendinnetejs boekje….erg leuk, zeker als ik dat nu nog eens doorlees…