[Ze.nl] Groot Mika-feest in de HMH

Als er iemand is die een grote donderwolk boven je hoofd kan verjagen, is dat Mika wel. Het beste medicijn tegen een asgrauw humeur zijn namelijk zijn super blije liedjes. Op 7 mei trad hij op in de HMH en Ze.nl was erbij!

In een astronautenpak komt ie op: vanuit de lucht gevlogen tussen de planeten en honderden kleine lampjes die als sterren fungeren, na een intro-toneelstukje van zijn bandleden. Uit zijn meegebrachte koffer tovert ie de zo bekende eerste hit Relax, Take It Easy, waarmee de toon direct is gezet. Big Girl maakt vervolgens, met heuse grote opblaasbare vrouwenbenen, echt duidelijk dat het een mooie Mika-avond zal gaan worden!

De 26-jarige Brits-Libanese Mika blijkt een onuitputtelijke bron van energie. De man is een stuiterbal: hij huppelt, danst en springt over het podium, met constant een enorme grijns op zijn gezicht. Hij geniet zichtbaar van het optreden en leeft zicht helemaal uit. Het diverse publiek (jong, oud, grijs, gezinnen, hetero, gay, stelletjes, singles, huismoeders en het hipste van het hipste) wordt meegesleept in zijn enthousiasme en beleeft een heerlijke avond uit.

Mika maakt ook vocaal indruk. Tijdens het beluisteren van zijn albums Life In Cartoon Motion en The Boy Who Knew Too Much verbaas je je al over die ontzettend hoge tonen die hij weet te produceren, maar live lukt hem dat net zo goed. Vooral bij rustige nummers als Happy Ending, een hoogtepuntje van de show met een prachtig einde dat door het hele publiek wordt meegezongen, staat het kippenvel op mijn armen. De man kan zingen!

In een prachtig kleurrijk decor met een groot scherm vol fantasierijke beelden waar Mika overduidelijk zijn creativiteit op los heeft kunnen laten, hebben ook zijn band en backing vocal-meisjes het erg naar hun zin. Mika zoekt ze regelmatig op voor een maf dansje, een gekke bek of een serieuze samenzang. Eén van de dames brengt zelfs een stukje operazang ten gehore, wat door het publiek erg gewaardeerd wordt met een daverend applaus. Mika zelf dwingt respect af door de bezoekers regelmatig aan te spreken met lange zinnen in het Nederlands, die met luid gejuich ontvangen worden.

Met slechts een klein dipje -het ietwat saaie Over My Shoulder waardoor daarna het eigenlijk prachtige I See You niet krijgt wat het verdient- zet Mika een fantastische show neer in de Heineken Music Hall in Amsterdam. De lange toegift met zijn feesthits Grace Kelly en Lollipop is een waardige afsluiter van een wervelende show, met op het podium dansende mensen in cartoonpakjes en enorme gekleurde ballonnen die gezellig over de hoofden en handen van alle fans door de zaal stuiteren.

Conclusie: tijdens een concert van Mika heb je geen sterke drank nodig. Je komt dronken van vrolijkheid de zaal uit gerold en de eerder genoemde Mika-grijns zal ook bij jou voor langere tijd op je gezicht blijven staan!

Ook verschenen op Ze.nl