Koning van Katoren

Vandaag bereikte mij fantastisch nieuws. Mijn lievelingsjeugdboek aller tijden, Koning van Katoren van Jan Terlouw, wordt verfilmd! Ik heb er menig boekverslag van gemaakt en er ook diverse spreekbeurten over gehouden, dus ik kan niet wachten tot het zover is.

Voor degenen die het boek niet kennen…
Koning van Katoren gaat over Stach, een doodgewone jongen die wordt geboren in de nacht dat de oude koning van zijn land sterft. Jarenlang lukt het de regerende zure ministers niet een nieuwe koning te vinden, tot Stach op 17-jarige leeftijd bij ze aanklopt met de vraag wat hij moet doen om zelf koning te worden. De ministers geven hem vervolgens zeven bijna onuitvoerbare opdrachten, in de veronderstelling dat het hem toch niet lukt. Maar Stach is niet bang en trekt ten strijde.

Mijn favoriete leraar op mijn fijne basisschool las het boek destijds aan ons voor. Mijn hele klas hing aan zijn lippen. Daarna herlas ik het vele malen. Ik aanbad dappere Stach, die afrekent met onder andere krijsende vogels, een enorme draak, schuifelende kerken en knobbelneuzen en nog veel meer meemaakt. Die verliefd wordt op de mooie burgemeestersdochter Kim en met die gevoelens stiekem worstelt. Want ja, hij mist haar toch wel echt terwijl hij vecht voor de troon; wanneer zal hij haar weer zien? Ik verslond elke letter, iedere keer weer.

En nu komt ie dus in de bioscopen. Ik vraag me al de hele dag af welke acteur in de huid van Stach zal kruipen. En hoe die rare ministers worden neergezet, net als de burgemeesters van elke stad. Hoe de tovenaar van EkilibriĆ«, die ik stiekem best eng vond, eruit zal zien. En wie Kim mag zijn, en of ze ook met Stach mag zoenen…

Helaas moet ik nog even wachten, want de film zal volgend jaar kerst pas te zien zijn. Ik denk dat ik binnenkort het boek maar weer eens onder het stof vandaan haal en het een jaartje doe met fijne jeugdherinneringen.

Overigens ben ik van mening dat iedereen dit boek moet kennen, jong en oud. Gaat dat lezen!

LEES OOK:

8 reacties

  1. Oh heerlijk, eindelijk weer een ‘echt’ boek, uit de oude doos. Zoals sommige verhalen van Thea Beckman, daar kon ik zo in verdwalen. <3 de Kinderjury, hoeveel ik niet las wanneer deze gaande was.

  2. Yes ma’am! Ik kan ook helemaal enthousiast worden als een boek dat ik leuk vind verfilmd wordt! Ben altijd benieuwd wat ze ervan maken en of het klopt met het beeld in mijn hoofd.

  3. Ik heb er nog nooit van gehoord, erg he? En dat terwijl ik voor mijn gevoel toch wel de hele bibliotheek gelezen heb. Maar ik kan me herinneren dat ik Jan Terlouw nooit zo’n leuke schrijver vond. Misschien moet ik het boek toch maar eens lenen.

  4. In mijn jeugd jaren was ik zot van Papillon. Ik heb dat denk ik, 4 jaar achter elkaar gelezen telkens in de grote vakantie. Dat boek is ook verfilmd, maar de film kan echter niet tippen aan het boek.

  5. Aha! Koning van Katoren wordt verfilmd! Jouw blogberichtje is het eerste dat ik daarover hoor! Geweldig nieuws! Is ook altijd mijn favoriete boek geweest toen ik in de hogere klassen van de basisschool zat! In de lagere klassen was “Pluk van de Petteflet” mijn topper!