[VIVA] De cabaretwereld van Beau

CarriA?retechnisch gaat het de laatste tijd niet zo goed met Beau van Erven Dorens. Zoals hij zelf zegt: hij rijgt de flops aan elkaar. Bewonderenswaardig is daarom zijn doorzettingsvermogen en de flair waarmee hij nieuwe uitdagingen aan blijft gaan.

Van Beau kun je veel zeggen en vinden, maar niet dat ‘ie geen lef heeft. Voor zijn tv-programma De Wereld van Beau dompelde hij zich onder in de wereld van cabaret, met als afsluiting een pittige persoonlijke uitdaging: de oudejaarsconference van 2011 verzorgen op SBS. Ga er maar aan staan.

Paper writing service Vallen en opstaan
De oudejaarsconference vergde veel voorbereiding. Oefenen, sparren, overleggen, brainstormen, afkijken, nog meer oefenen, op zijn bek gaan, opkrabbelen, nog veel harder op zijn bek gaan (een try-out met slechts 17 bezoekers, bijvoorbeeld!) en finetunen. Beau liet ons als kijker getuige zijn van het vallen en opstaan en stelde zich bijzonder kwetsbaar op, wat dan ook gelijk het mooiste en meest vermakelijke aan die hele aflevering van De Wereld van Beau was. De oudejaarsconference zelf was helaas minder succesvol.

Mismatch
Beau is op zijn best in programma!s als Deal or No Deal en Ik Hou Van Holland. Geef hem een kader waarbinnen hij mag bewegen en laat hem vervolgens los. Hij is adrem, gezellig, oprecht, kan improviseren en maakt overal een feestje van. In zo!n geregisseerd, tot in de puntjes uitgedacht iets als een cabaretvoorstelling komt hij totaal niet uit de verf. Het optreden was onnatuurlijk, geforceerd. Dikwijls werd er niet gelachen om zijn ietwat opgedreunde teksten, maar om de hilarische foto!s die op een groot scherm achter hem werden vertoond om de grap (broodnodig) aan te dikken. De enorme zweetplekken onder zijn oksels en zijn gespannen gezicht verraadden dat hij zelf bloednerveus was. Wat ‘ie vooraf ook al openlijk had toegegeven.

Vak apart
Na afloop was Beau opgelucht dat het erop zat en het, voor zijn doen, goed was gegaan. Hij huilde, alle spanning van de weken worstelen kwam eruit. Het was mooi om te zien dat hij zo vastbesloten was zich erin vast te bijten, tot het uiterste was gegaan en de opdracht uiteindelijk nog had voltooid ook. Cabaretier zijn blijkt een vak apart, zo heeft deze rasechte presentator ervaren.

Purchase diakof sirop Cheap geriforte himalaya Kunstjes
Een vak dat Youp van ’t Hek in mijn ogen al veertig jaar verstaat, met zijn arsenaal aan grappen en grollen, natuurlijke en ontspannen manier van vertellen, rake constateringen met een flinke dosis zelfspot en knap gevonden woordspelingen. Het is wel al veertig jaar precies hetzelfde kunstje, zoals hij zelf ook weet en toegaf in een momentje van zelfreflectie tijdens zijn eigen oudejaarsconference: ‘Wat heb ik nou eigenlijk gedaan, behalve veertig jaar lang te roepen dat iedereen moet LEVEN?’

Maar wel een prettig vertrouwd en geslaagd kunstje, als je het mij vraagt. En als je het Beau vraagt, waarschijnlijk ook.

Ook verschenen op Viva.nl

LEES OOK: