[VOL] Wendy van Dijk is een Moordvrouw

Bactrim ds sale Alleskunner Wendy van Dijk schittert vanaf aanstaande vrijdag in de politieserie Moordvrouw. Wij spraken met haar over deze nieuwe stap in haar carriA?re.

In bioscoop Het Ketelhuis kwamen cast, crew en pers bij elkaar om de eerste twee afleveringen van de nieuwe tiendelige RTL4-serie Moordvrouw te bekijken. Het is een politieserie die zich afspeelt in Friesland, met Wendy van Dijk in de hoofdrol. De opnames werden de afgelopen paar jaar steeds uitgesteld, waardoor ze lang heeft moeten wachten op het resultaat. Het was dat wachten waard, vindt Wendy.

Trots en tevreden
‘Ik ben heel erg tevreden, zo trots dat het er fantastisch uit ziet. Ik had natuurlijk ook wel alle vertrouwen in Joram LA?rsen’, zegt ze. ‘Hij heeft het project omarmd en de supervisie gehad. Ik vind Joram een van de beste regisseurs die we hebben in Nederland, ik kende hem al van Alles is Liefde en meer succesvolle films. Daarnaast werkten we met goede camera- en lichtmensen, dus dan heb je al een heel sterk team om je heen. Als ik naar de beelden kijk, denk ik: wat ziet het er waanzinnig mooi uit. Het is zo filmisch.’

Ook over haar collega-acteurs is Wendy erg te spreken: ‘Ik vind de personages heel geloofwaardig, ik word echt door ze meegenomen. De ene aflevering zal het verhaal boeiender zijn dan de andere, maar ik hoop dat de kijkers iets krijgen met de karakters, waardoor ze toch willen blijven kijken.’

The Killing
De blondine geeft toe dat ze nooit een politieseriekijker is geweest. ‘Het heeft me nooit getrokken. Ik ben volgens mij de enige in Nederland die de serie 24/7 nooit gevolgd heeft.’ Om zich voor te bereiden op de rol van rechercheur Fenna Kremer, de moordvrouw waar de serie om draait, kreeg ze de tip om toch The Killing eens te kijken. ‘Dat is een Deense dramaserie die erg interessant bleek. Ik leerde dat je eigenlijk heel minimalistisch kunt blijven om toch intrigerend te zijn. Dat zit ‘m soms alleen al in een blik. Ik heb er dus veel aan gehad.’

En dat was nodig, want de stoere politieagente stond vrij ver van Wendy af. Sommige scA?nes waren niet bepaald makkelijk om te spelen en best emotioneel. ‘Alles wat met schieten te maken heeft, vond ik heel heftig. Zo!n pistool, het daadwerkelijk overhalen van de trekker en de terugklap die je ervan krijgt. En het geluid is afschuwelijk, heel intens. Als je dat dan ook nog eens verpakt in een heel realistische situatie, in een school of een bos! mijn hart zat werkelijk elke keer in m!n keel. Die adrenaline gebruik je dan wel weer in je rol, maar ik moest me er elke keer weer overheen zetten. Voor mij is het iets totaal onnatuurlijks, een geweer in je hand.’

Ode aan Friesland
Moordvrouw speelt zich af in Leeuwarden en wordt mede mogelijk gemaakt door FryslA?n Marketing. Met de serie wil men laten zien dat Friesland meer is dan alleen water, bootjes en de Elfstedentocht. Dat kan Wendy in ieder geval beamen. ‘Ik was altijd een stadsmeisje, maar heb nu wel echt iets met Friesland gekregen’, vertelt ze enthousiast. ‘Los van een publiciteitspraatje, wat je misschien zou verwachten, is dat echt zo. Ik heb op zulke waanzinnige plekken gestaan en gedraaid, dijken en afgelegen plekken, dat ik dacht: wow, wat is dit mooi. Ik kon gewoon niet geloven dat ik slechts een uur en een kwartier van huis was.’

Chaotische alleskunner
Wendy is al jaren niet meer weg te denken van de Nederlandse televisie. Niet alleen acteerde ze in diverse films en series, ook presenteert ze de talentenjachten X Factor Cannabis seeds ottawa ontario How much does a prescription of wellbutrin cost en The Voice of Holland. Bovendien kruipt ze moeiteloos (letterlijk) in de huid van diverse typetjes als Ushi, Dushi en Loesie. Is er iets dat Wendy niet kan?

‘Ik kan niet koken, haha! En in mijn werk mag ik dan echt mijn ding hebben gevonden en heel gedisciplineerd zijn, thuis is dat wel anders. Ik heb echt een bloedhekel aan mezelf als ik zie hoe chaotisch ik ben. Ik schreeuwde vanmorgen nog vanuit de tuin: ‘In mijn volgende leven kom ik echt terug als een georganiseerde vrouw!! Want het staat mezelf natuurlijk ook verschrikkelijk in de weg. Plannen en organiseren is in mijn dagelijks leven echt een drama.’

Moordvrouw is vanaf vrijdag 20 januari wekelijks om 20.30 uur te zien bij RTL4.

Ook verschenen op Vrouwonline.nl

LEES OOK: