[VIVA] All we need is Robert

Een van mijn favoriete programma’s is weer terug op de buis: All You Need Is Love. Het programma dat enkel en alleen draait om de liefde. Is er iets mooiers dan dat?

Nadat we op kerstavond weer massaal voor de tv kropen voor de heerlijk zoetsappige jaarlijkse kerstspecial, mogen we nu weer elke week de waterproof mascara en familieverpakkingen tissues tevoorschijn halen. Liefdesdokter Robert ten Brink is terug met een gloednieuwe reeks afleveringen. Ik heb weer zitten genieten.

Succesformule
En velen met mij: de eerste aflevering trok afgelopen zaterdagavond 1,5 miljoen kijkers. De succesformule is volgens mij gewoon het feit dat er in de loop der jaren weinig aan het programma is gesleuteld. Het is simpel: geliefden horen bij elkaar te zijn én te blijven, met Robert ten Brink als voorvechter van die opvatting. Mocht hij ooit met pensioen gaan, kunnen ze het programma net zo goed opdoeken. All You Need Is Love zonder de charmant klungelige, altijd meelevende en beroerd Engels sprekende Robert ten Brink is geen All You Need Is Love.

Down Under
Naast de caravan die als vanouds door het land rijdt voor korte liefdesboodschappen en de gebruikelijke verrassingen in de studio, staat dit seizoen Roberts reis naar Australië centraal. Waarschijnlijk had hij zelf ook wel eens zin in een mooie trip, want in plaats van geliefden en familieleden uit verre landen naar Nederland te halen, draaide hij het dit jaar om. Robert levert de mensen hoogstpersoonlijk Down Under bij hun dierbaren af. Dat zorgde bij mij voor een waterval aan tranen: een echtpaar dat zakelijk bedonderd werd, daardoor failliet ging, noodgedwongen bij een camping moest bedelen om een baantje en hun in Australië wonende zoon en kleinkinderen dus al jaren niet had gezien. Veeg mij maar op.

Baarmoeders gezocht
Hilarisch vond ik de oproep van een vrouw uit Veulen. Een Limburgs dorp met slechts 500 inwoners, zo leerden wij kijkers. De dame in kwestie maakte zich ernstig zorgen over het voortbestaan van de school van haar kinderen, want er worden in Veulen te weinig koters geboren om de school mee te blijven vullen. Oorzaak: veel vrijgezelle mannen, maar geen vrijgezelle vrouwen. Robert helpt natuurlijk graag een handje, dus mochten de betreffende heren voor de camera een oproepje doen (zie ook de website). Direct had ik flashbacks naar Boer Zoekt Vrouw’s Limburger Marcel, voor wie dat programma net zo goed Boer Zoekt Baarmoeder had kunnen heten. Overigens zit die nog altijd zonder vrouw en kind.

Alles is liefde
Verder verbaasde ik me over een vrouw die over een wel heel groot vergevingsvermogen beschikt. Na een snel huwelijk en twee dochters met de liefde van haar leven, kwam ze er na jaren achter dat de beste man er nog een relatie op nahield. Inclusief kind. Na de confrontatie, waarbij de twee zelfs op kraamvisite gingen bij de minnares in kwestie, flikte meneer het om nog een half jaar verder te rommelen. Om er vervolgens achter te komen dat hij zijn vrouw toch niet kwijt wilde. Zij aanvaardde zijn excuses en ging met hem verder. Haar antwoord op Roberts vraag waarom zij hem in godsnaam niet de deur had gewezen: ‘All you need is!’

Zo blijkt maar weer eens dat de liefde een gevoel is en niet te sturen met je verstand. Zoals je dit heerlijke tv-programma ook gewoon moet zien met je verstand op nul. Niet nadenken, gewoon kijken. En huilen.

Ook verschenen op Viva.nl

LEES OOK: