[VIVA] In de ban van een Deense moordzaak

Vriendje had het Deense serie-virus al eerder te pakken met Borgen , maar nu ben ook ik overstag. Sinds kort ben ik verslaafd aan de super spannende tv-serie The Killing.

Nu zijn er wel meer series die ik echt te gek vind. Mijn é?probleem’ is echter dat ik heel erg ongeduldig ben. Als een aflevering eindigt met een bloedstollende cliffhanger, kan ik echt geen week wachten op de volgende. Om die reden kijk ik Grey’s Anatomy en Gossip Girl alleen op dvd. ik jaag zo’n box er in één weekend doorheen.

De vaart erin
Met die voorkennis besloten vriendje en ik The Killing, waar we al veel goeds over gehoord en gelezen hadden, niet vanaf het begin op tv te volgen, maar gewoon alle afleveringen op te nemen. Dat kan tegenwoordig met zo’n digitaal kastje. Zodat we, als we dan eenmaal van start waren gegaan, ook flink de vaart erin zouden kunnen houden.

Forbrydelsen
The Killing, met de oorspronkelijke titel Forbrydelsen (probeer maar eens uit te spreken op je beste Deens), gaat over politie-inspecteur Sarah Lund, die de verkrachting van en moord op de 19-jarige Nanna Birk Larsen onderzoekt. Ze wordt hierin bijgestaan door haar collega Jan Meyer, wat niet altijd vlekkeloos verloopt. Het spoor wijst in eerste instantie in de richting van politicus Troels Hartmann, die middenin een verkiezingsstrijd verwikkeld is. Maar of hij ook daadwerkelijk de dader is?

Twists
Deze detective is alles wat ik ervan gehoopt had. Moet ik normaal gesproken best wennen als in een film of serie een andere taal dan Engels wordt gesproken, had ik dat nu al snel niet meer door. Het verhaal is zo spannend dat je er vanaf de eerste minuut in meegezogen wordt. Duistere settings, boeiende personages, intrigerende sfeer en vooral: onverwachte wendingen. Natuurlijk is het bij een detective altijd zo dat degene die overduidelijk bloed aan zijn handen MOET hebben, juist niet de dader is. Maar in The Killing zijn die twists zo goed gedaan! Dat moet ook wel, wil je twintig afleveringen vullen met één zaak. Dat doen ze in Baantjer toch beduidend sneller.

Tak!
Ik heb nu tien afleveringen gezien en werkelijk nog geen idee hoe deze hele moordzaak in elkaar steekt. Wat ging eraan vooraf, wie speelde welke rol, welke lijken zitten er (letterlijk en figuurlijk) nog in de kast? Mijn vriend en ik zijn compleet in de ban en roepen de hele dag door ‘Tak!’ (Deens voor ‘bedankt’). Ik kan niet wachten tot ik vanavond weer op de bank zit, voor de tv met een bord eten op schoot. Ik zag bovendien dat de eerste paar afleveringen van deel 2 er ook al op staan. Heer-lijk.

Ook verschenen op Viva.nl

 

5 Comments

 1. Indira 01 september 2012 at 11:57

  Dat wachten kan ik ook nooit aan. Slim opgelost zo!

 2. Wanda 01 september 2012 at 14:55

  Ik heb de serie inmiddels ook gedownload en probeer op maandagavond 2 afleveringen te bekijken en inderdaad, het is een super spannende serie. Niet dat overdreven hightech-gebeuren wat je vaak bij CSI en zo ziet maar gewoon echt politiewerk zoals het in mijn kronkel zou moeten zijn…

 3. Marieke000 01 september 2012 at 18:35

  Ik heb de serie ook gevolgd. Ik nam ook alles op en keek dan soms meerder afleveringen achter mekaar. Ik was ook enthousiast, maar een tikkeltje minder dan jij. Ik vond die politieke scènes een beetje teveel van het goede.

  Ik ga verder maar weer mijn mond over Forbrydelsen houden… ik wil eigenlijk nog wel even doorgaan, maar als ik dat doe ben ik bang dat ik dadelijk nog verraad wie er verantwoordelijk is/zijn voor de dood van Nanna Birk Larsen :).

  Als je nu helemaal in de ban bent van Scandinavische series, misschien is http://tvgids.mobi/8029183-The-Bridge.html dan ook iets voor je. Ik heb de serie zelf nog niet gezien (heb hem voor vanavond geprogrammeerd). Een vriendin van mij heeft de dvd-box bij de bieb gehuurd en alle tien de één uur durende afleveringen er binnen een week doorheen gejast.

 4. Willemvk 02 september 2012 at 13:56

  Ik ben gisteren tijdens het eten begonnen met afl 1. Het duurde een halve aflevering, maar wow. Het kostte moeite om het maar bij 1 afl. te houden.

 5. Pauline 04 september 2012 at 14:27

  Heel herkenbaar.. zo hebben wij Prison Break Marathons gehad, Penoza weekenden en ook The Killing staat op ons lijstje :)