[VIVA] Sterren Scoren op Zaterdag

Eerst dacht ik dat het pure nieuwsgierigheid was. Dat 1,3 miljoen kijkers afstemden op het nieuwe SBS6-programma Sterren Springen op Zaterdag, moest wel een eenmalig hoogtepuntje zijn. Hoe ver kon ik ernaast zitten: afgelopen weekend keken nog meer mensen naar dit volstrekt belachelijke programma waarin een stel C-, D- en E-sterren zich waagt aan de kunst van het schoonspringen.

Tot de bodem
Ongetwijfeld heeft Terror Jaap daar een groot aandeel in gehad. Een man van 220 kilo die alle schaamte voorbij is, heeft nou eenmaal een hoog entertainmentgehalte. Denk: zijn gekots in De Gouden Kooi. Hij deed wat van hem verwacht werd: hij sprong van de hoogste plank (10 meter) en brak daarmee naar eigen zeggen een wereldrecord: nog nooit was zo’n zware kerel van zo’n hoogte naar beneden gestort. Bovendien was hij volgens presentator Geer een van de weinige kandidaten die ook de bodem hebben geraakt. Petje af.

Nipple slip
Wat mij ontgaat, is de logica achter de diversiteit aan sprongen en daarbij het commentaar van de jury. De een probeert er echt iets van te maken en waagt zich met gevaar voor eigen leven aan een heuse salto van een hoge plank, inclusief onder water-nipple slip, terwijl een ander zich er makkelijk vanaf maakt en daar nog een staande ovatie voor krijgt ook.

Onzeker meisje
G├¬nant is verder dat Gerard Joling er ondanks het succes van de show openlijk voor uitkomt dat hij zijn presentatiemaatje Nance mist. Hij heeft haar nog geprobeerd aan boord te krijgen, maar dat zag SBS helaas voor hen niet zitten. ‘Een onzeker meisje’, noemt hij rookie Tess Milne, die in plaats van Nance nu aan zijn zijde prijkt. ‘Dat voelt toch heel anders.’ Met als haastige toevoeging dat de jonge blondine ‘wel echt een schatje is en een poppetje om te zien’. Nee, met dat zelfvertrouwen van de nieuwbakken presentatrice komt het vast helemaal goed.

Net als in het stadion
En vergeet vooral de ‘wet room’ niet, de ruimte achter de schermen waar de overige kandidaten wachten tot zij aan de beurt zijn. De ‘sterren’ begrijpen niet zo goed dat ze het beste maar gewoon de hele tijd enthousiast kunnen doen, want als ze eenmaal doorhebben dat ze ook daadwerkelijk in beeld zijn, is het alweer bijna te laat. Net als het publiek bij een sportwedstrijd; mensen die zichzelf ineens levensgroot terugzien op de schermen in het stadion en dan heel geforceerd raar gaan doen.

Maar goed, volgende week is Jaap er geloof ik niet meer bij. Gelukkig mocht Adje wel door naar de volgende ronde. Zijn tweede sprong zal ongetwijfeld goed zijn voor pakweg 1,9 miljoen kijkers.

Ook verschenen op Viva.nl

LEES OOK:

1 reactie