Winters stamppotje rauwe andijvie

Ik heb stamppot altijd lekker gevonden. En dan met name boerenkool. Vroeger toen ik klein was en het gezegde ‘wat de boer niet kent dat eet hij niet’ nog heel erg op mij van toepassing was, speldde mijn moeder me een keer op de mouw dat boerenkool gewoon spinazie was, maar dan op z’n oma’s. Ik vond het heerlijk.

Sindsdien heb ik het heel vaak gegeten, vooral bij mijn ouders thuis. Toen ik op mezelf ging wonen, werd dat echter minder. Ik maakte het nooit zelf, want ik vond dat gestamp maar een gedoe en niet de moeite waard voor één maaltijd voor één persoon. En aan maaltijden invriezen voor de rest van de week deed ik niet.

Maar, nu woon ik samen en is er iemand op wie ik nieuwe (of oude!) recepten kan uitproberen. Van de week had ik enorm veel zin in winterse stamppot en besloot ik het gewoon eens te proberen. Ik ging voor stamppot rauwe andijvie, want die is het makkelijkst en A?A?k heel erg lekker.

Tot mijn grote vreugde slaagde mijn experiment zeer goed en hebben we zitten smullen! En dus verdienté dit gerecht een plekje op mijn blog, zodat ik ‘m in mijn archief heb en snel nog een keer kan maken.

Stamppot rauwe andijvie
(voor 2 personen)

500 gram aardappelen
zak van 250 gr. gesneden andijvie
125 gram magere spekblokjes
100 ml. melk (evt. mager)
klontje boter
half zakje geraspte kaas (evt. Slankie)
peper
zout
1 rookworst (evt. mager)

Koken maar! Can you buy amantadine over the counter Order reminyl drug
Schil de aardappelen en snijd ze in kleine stukjes. Kook ze met een beetje zout in ca. 20 min. gaar.

Bak ondertussen de spekreepjes in een droge pan krokant en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bewaar het bakvet!

Giet de aardappelen af en doe ze terug in de pan. Zet het vuur laag en stamp de aardappels fijn tot een puree met de melk, de boter en het vet van de spekjes. Breng nog meer op smaak met peper en zout.

Schep beetje bij beetje de andijvie door de puree. Gebruik zo veel andijvie als je zelf lekker vindt, ik kwam tot ongeveer driekwart van de zak. Ligt er ook aan hoe veel aardappelen je hebt gebruikt natuurlijk.

Bereid intussen de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ik deed dat gewoon in de magnetron, lekker makkelijk en snel.

Order trazodone Schep vervolgens de geraspte kaas door de stamppot en natuurlijk nog de spekjes. Laat het nog even een paar minuutjes goed doorwarmen en serveer het daarna met een halve rookworst per persoon.

Eet heel erg smakelijk!!

NB: In mijn speurtocht naar het makkelijkste recept kwam ik diverse varianten op de klassieke stamppot rauwe andijvie tegen en kreeg ik suggesties van Twitteraars. Zo schijnen pijnboompitjes er doorheen erg lekker te zijn, of een eetlepel mosterd, een teentje knoflook en/of gehaktkruiden door de puree. Dat ga ik de volgende keer uitproberen.

Follow on Bloglovin

13 Comments

 1. Simon Vreeman 21 oktober 2012 at 14:45

  Weer of geen weer. Stamppot is altijd lekker :) Een fijn gesnipperd uitje er door is ook erg lekker!

 2. Lin 21 oktober 2012 at 14:56

  En (geloof het of niet) blokjes tomaat!

 3. Serena 21 oktober 2012 at 16:04

  Ik gooi er altijd nog een klein schootje azijn door. Heerlijk!!!

 4. tineke 21 oktober 2012 at 16:54

  Stampot vind ik zo lekker he, ook in de zomer! :D

 5. Pauline 21 oktober 2012 at 17:27

  Lekker, ik hou er van ;)

 6. Sylvia 21 oktober 2012 at 18:48

  Ik heb nog nooit geraspte kaas in de andijvie gedaan, maar misschien lust ik het dan wel ;)

 7. Marike 21 oktober 2012 at 21:41

  Tof dat het is gelukt!

  Die variaties klinken trouwens wel erg goed! Pijnboompitjes vind ik altijd erg lekker, dus door een stamppot vast ook!

 8. ioon 22 oktober 2012 at 06:05

  Ik hou er ook erg van. Boerenkool heeft zoveel tijd nodig. Dat vind ik soms wel jammer. ;)

 9. Eva 22 oktober 2012 at 09:24

  Ik ben helemaal niet zo van de stamppot maar de variant met andijvie vind ik zooo lekker! Wil ook graag nog een keer spruitjesstamppot maken, lijkt me ook erg smakelijk :)

 10. Milou 22 oktober 2012 at 10:41

  Ooo ik ben geen Hollandse Pot-meisje, maar nu ik je recept heb ga ik het deze winter wel een keer testen denk ik!

 11. Anouk 23 oktober 2012 at 10:16

  Lekker :)

 12. Willemvk 23 oktober 2012 at 15:54

  Heerlijk, maar dan zonder de kaas ;)

 13. inge 25 oktober 2012 at 10:22

  ik doe er vaak wat knoflook doorheen, een uitje en rucola #stimpstampspecial ^^ en ik ben gek op stamppotjes. stamppotje little gem met gehaktballetjes en pittige jus is ook heerlijk en provencaals stamppotje in de zomer en en en ^^