[VOL] Simone Kleinsma trekt habijt aan voor Sister Act

Ervaren musicalster Simone Kleinsma speelt de rol van de strenge Moeder Overste in Sister Act. Wij spraken haar over deze nieuwe uitdaging.

Met al die vrouwen op een podium is het één groot kippenhok bij de nieuwe musical Sister Act, maar volgens hoofdrolspeelster Simone Kleinsma is het wel ‘een énig kippenhok’. Het stuk, gebaseerd op de zo bekende gelijknamige film met Whoopi Goldberg in de hoofdrol, gaat begin maart in premiA?re en de repetities zijn in volle gang.

‘Ik zag er best een beetje tegenop, het is een enorm grote groep. Inclusief de mannen staan er geloof ik wel 25 mensen op het toneel, als het er niet meer zijn’, vertelt ze als we een voorproefje hebben gekregen van de feel good-musical. ‘Ik dacht: oh my God, al die vrouwen! Maar ik vind het me toch leuk. Het is een geweldige groep. Ik heb ontzettend veel respect voor al die nonnen en mede-hoofdrolspeelster Carolina, ze hebben al zo hard gewerkt de afgelopen weken.’

De musical Sister Act, zelf geproduceerd door Joop van den Ende Theaterproducties in samenwerking met niemand minder dan Whoopi, is al in diverse andere landen te bewonderen. Het begon in 2009 in Londen op West End, waarna al snel steden als Hamburg, New York en Parijs volgden. Dit jaar is het dan eindelijk de beurt aan Nederland.

Nog even het verhaal…
Deloris van Cartier is een diva met veel noten op haar zang, maar zonder succes. Nadat ze per ongeluk getuige is van een criminele afrekening, zoekt ze noodgedwongen haar toevlucht in een klooster met weinig stemvaste nonnen en een bijzonder strenge Moeder Overste. Deloris helpt haar ‘zusters! hun stem te vinden en herontdekt daarbij ook onverwachts haar eigen stem.

Simone kruipt in het habijt van Moeder Overste, die helemaal niets moet hebben van de vrouw die haar klooster op z!n kop zet. Het is een rol die haar enorm aanspreekt. ‘Er zit humor in, waar ik wel even aan toe was. Ik heb de laatste jaren fantastische rollen gespeeld, maar ze waren allemaal wat zwaar. Dat vond ik fijn, maar nu was het weer tijd voor iets luchtigers, een komedie.’

Volgens de duizendpoot is Sister Act tijdloos. ‘Over tien jaar kun je het nog spelen. Het is een ultiem gevoel: de blijheid, de energie, de vriendschap die er gedurende het verhaal ontstaat. Het is gewoon hartstikke leuk, het swingt als een gek.’

Is there a generic for maxalt mlt Spiekbriefje
Zelf heeft Simone helemaal niets met de kerk. ‘Ik ben niet gelovig opgevoed. Ik hoef geen enorme teksten voor te dragen, maar ik betrap mezelf er wel op dat het niet zo makkelijk mijn mond uit rolt. Ik heb dus hier en daar een spiekbriefje liggen’, lacht ze. ‘Sommige collega!s gaat dat veel beter af, omdat dat er bij hen van jongs af aan in is gestampt.’ Een habijt als kostuum helpt enorm mee bij het inleven in haar rol als oppernon. ‘Het is maf hoe dat werkt. Dat doe je aan en je body language wordt meteen anders. Je gaat langzamer lopen en hebt een heel vrome uitstraling.’

Zoektocht
Simone herkent zichzelf totaal niet in de ouderwetse, traditionele Moeder Overste die ze vertolkt. ‘Ik sta heel ver van haar af, maar dat is juist zo leuk. Hoe groter het verschil tussen mij en mijn personage, hoe leuker ik het vind. Anders is het te makkelijk. Het is toch een soort zoektocht of reis die je dan maakt.’

Hoewel de jonge meiden in de cast ongetwijfeld veel van de ervaren musicalster kunnen en willen leren, is Simone daar niet bewust mee bezig. ‘Ik ga daar niet als een schooljuffrouw voor staan, echt niet. Bovendien hebben ze allemaal hun eigen ervaring al hoor, het zijn niet mensen die net van school komen. Ze hebben hun sporen al best wel verdiend.’

Sister Act is exclusief te zien in het AFAS Circustheater in Scheveningen. Kijk voor meer informatie en de kaartverkoop op de website.

Price of propecia in usa Ook verschenen op Vrouwonline.nl Buy synthroid