Letterhonger (3)

Ja hoor, ik heb weer een stel boeken verslonden… Wat gaat het soms toch snel als je er een paar pareltjes tussen hebt zitten! Ik heb er nog genoeg liggen, dus ik ga gewoon door met lezen. Bekijken jullie dan van onderstaande boeken even naar welke je nieuwsgierig bent?

Arjen Lubach – IV
Op Twitter had ik ‘m al een aantal keer voorbij zien komen: het boek IV van Arjen Lubach. Het zou een spannend, niet weg te leggen boek zijn. Toen ik voor mijn verjaardag bol.com- en boekenbonnen kreeg, wist ik dus ook direct dat ik deze zou kopen. En dat bleek een heel goede zet! IV is van begin tot eind boeiend en inderdaad vooral heel erg spannend. Wat baalde ik als het echt tijd was om te gaan slapen en ik het boek moest wegleggen. Of als mijn trein bij mijn aankomststation was gearriveerd! Dikwijls heb ik lezend over het perron gelopen om nog even die ene passage of zelfs dat ene hoofdstuk uit te lezen.

Het boek gaat over Elsa die, nadat haar vader -die hoogleraar was- is vermoord, ontdekt dat hij een groot staatsgeheim op het spoor was, waarvan het uitlekken grote consequenties zou kunnen hebben. Samen met een vriend van haar vader gaat ze door waar hij was gebleven. Een grote achtervolging door Amsterdam volgt!

Lees. Dit. Boek. Nu. En hoe gaaf: er gaat een tv-serie van gemaakt worden!

Precio de xenical en costa rica

Cost of synthroid vs. levothyroxine

Myrthe van der Meer – Paaz
Paaz werd mij aangeraden door een collega. Het zou een levensecht kijkje geven in het reilen en zeilen binnen een psychiatrische afdeling van een ziekenhuis. Het boek gaat over Emma, die op het eerste gezicht alles heeft wat ze zich maar kan wensen: een goede baan, leuke vriend. En ach, iedereen wil toch weleens dood, dat is toch heel normaal?

Nou, niet dus, realiseert ze zich heel langzaam maar zeker. Emma’s opname wordt een zoektocht door het doolhof van medepatiénten, gesprekken, regels, therapieén, medicijnen, dokters en verpleegsters. Ze worstelt met zichzelf en met de omgeving waarin ze zich bevindt, wat moet ze daar nou precies van denken? En gaat ze ooit wel beter worden?

Paaz is eerlijk geschreven en ondanks dat het zo’n zwaar onderwerp is, toch vaak ook grappig. Knap hoe deze autobiografisch getinte roman het leven binnen deze muren zo gedetailleerd beschrijft, zonder dat het langdradig wordt. Veel bewondering voor deze schrijfster!

é

Patricia van Liemt – De lab-baby
Toen ik weer eens moest wachten op de trein, viel dit boek me op vanwege zijn blauwe kaft met knalroze letters. Toen ik de achterflap las, moest ik ‘m gewoon meenemen. Op de één of andere manier spreken autobiografische boeken me altijd aan. Het feit dat iets waargebeurd is, maakt dat het verhaal nog net iets harder bij me binnenkomt dan normaal.

De lab-baby gaat over Suzanne die alles goed voor elkaar heeft, behalve het krijgen van een kindje. Dat gaat namelijk een stuk moeilijker dan ze had gedacht en gehoopt. Zij en haar grote liefde Jasper willen het echter dolgraag, dus storten ze zich vol overgave in de wereld die ivf heet. Ellenlange onderzoeken, behandelingen en vooral veel onzekerheid is waar ze tegenaan lopen. Hierdoor komt hun relatie onder druk te staan en gaat Suzanne aan vanalles twijfelen.

Dit boek is een eerlijk, recht voor z’n raap verhaal van een vrouw die wanhopig graag moeder wil worden, maar niet zeker weet of haar dat ooit gegund zal zijn. Zelf ben ik nog niet met kinderen bezig, maar ik weet wel dat het geen vanzelfsprekendheid is. Ik denk dat veel vrouwen zich zullen herkennen in dit verhaal en er wat aan hebben. Het las in ieder geval, ook voor iemand die er verder vanaf staat, erg lekker weg.

Marian Keyes – Watermeloen
Na twee wat zwaardere boeken was ik toe aan wat luchtigs. Ik koos voor een chicklit! Helaas heb je, zoals ik in een eerdere Letterhonger-blog al zei, verschillende degradaties binnen dit genre. Vaak wordt krampachtig geprobeerd heel lollig te schrijven of barst het verhaal van de clichés. Watermeloen was helaas geen hoogvlieger.

Het boek gaat over Claire, die op de dag dat hun eerste kindje wordt geboren in de steek wordt gelaten door haar man. Ze ligt nog in haar kraambed bij te komen, als hij opbiecht verliefd te zijn op een ander. Kapot van verdriet pakt ze haar boeltje én haar kind, dat nog niet eens een naam heeft, om bij haar ouders en zussen in Dublin te gaan logeren. Natuurlijk komt de betreffende kerel na een tijdje tot inzicht, maar met Claire gaat het dan alweer stukken beter.

Het was geen boek waaraan ik verslaafd raakte en dat ik maar niet weg kon leggen. Eerlijk gezegd heb ik me een aantal keer geA?rriteerd aan de schrijfstijl en de hoofdpersoon. Ik was zelfs blij toen het uit was, zodat ik aan een volgend, veel beter boek kon beginnen. Helaas pindakaas, dit boek zou ik niet zo snel aanraden, er zijn veel betere chicklits geschreven!

Follow on Bloglovin

13 Comments

 1. Lin 08 mei 2013 at 06:14

  Ben benieuwd naar Paaz! Ik weet nog dat ik alle boeken van Marian Keyes een aantal jaar geleden verslonden heb en ze heel grappig vond, tot ik een Nederlandse vertaling las! Suf vertaald.

 2. Deborah 08 mei 2013 at 07:56

  Dat eerste boek, IV, lijkt me nog wel iets voor mij :-) !

 3. Miranda 08 mei 2013 at 08:33

  Ik ben ook erg benieuwd naar het boek Paaz, heb hem opgeschreven!

 4. Eva 08 mei 2013 at 09:17

  Ik ben de laatste tijd ook weer heel veel aan het lezen, zo fijn :)

 5. Anna 08 mei 2013 at 10:14

  Leuk dit soort recenties! Ze spreken me eigenlijk allemaal wel aan. Denk dat ik er een ga halen voor op vakantie binnenkort!

 6. Lisanne 09 mei 2013 at 14:13

  Ik ben nog bezig in Paaz. :)

 7. Sabine 09 mei 2013 at 14:17

  Ze spreken me eigenlijk allemaal wel heel erg aan! Jammer genoeg neem ik voor mezelf nooit de tijd om te gaan zitten met een fijn boek. Pas in hartje zomer als het heerlijk weer is wil ik wel eens aan boek pakken en buiten gaan zitten, al ben ik ook dan toch wel vaak aan het werk..

  Gelukkig ga ik in augustus op vakantie naar een plek waar niet OVERAL wi-fi is, dus dan ga ik op zoek naar een aantal goede boeken voor op het strand. Ik wil echt weer meer gaan lezen, vind het zo heerlijk om te doen!

 8. Marcella 09 mei 2013 at 19:33

  Dat boek van Arjan Lubach, daar lees ik heel veel over. Dat wil ik dus zeker nog kopen en lezen!

 9. Joris 10 mei 2013 at 09:18

  Lees ook MAGNUS van Lubach, TOPboek!!!

  1. Marieke 10 mei 2013 at 12:42

   Thanx voor de tip, ga ik doen!

 10. Veerle 10 mei 2013 at 21:15

  Paaz staat al 2 maanden in de kast te wachten tot ik er een keer aan begin, maar ik kan maar geen tijd vinden om te lezen! IV staat ook nog op mijn to read lijstje! :) Nu krijg ik ook wel zin om te beginnen, misschien dat ik toch Paaz maar eens uit te kast ga pakken :)

 11. Nanda 11 mei 2013 at 09:45

  Paaz lijkt me ook een mooi boek. Over Lubach hebm ik ook veel gehoord, ben erg benieuwd naar dit boek.

 12. Elseline 20 mei 2013 at 11:16

  Jammer. Ik heb het boek ‘Watermeloen’ ook nog in de kast staan, wachtend om gelezen te worden. Ik kon mezelf er al niet toe zetten (ooit eens geprobeerd om door het eerste hoofdstuk te komen, maar dat lukte toen niet), maar de kans dat ik het boek echt ga lezen wordt nu een stuk kleiner. De andere vier delen zal ik dan maar in de winkel laten staan. :)