[VIVA] Heleen

heleenvanroyen

Het kan je bijna niet ontgaan zijn: Heleen van Royen heeft een nieuw boek geschreven dat nu in de winkels ligt. De hartsvriendin heet het en ik ben er uitermate nieuwsgierig naar. Ik heb namelijk alle boeken van mevrouw Van Royen verslonden.

Een beetje fan
Ik moet bekennen dat ik zelfs een beetje fan ben van Heleen. Dat snapt lang niet iedereen en dat heeft me al eens een kleine cyberaanval op mijn persoonlijke blog opgeleverd.

Mijn hart gestolen
Een paar jaar geleden mocht ik als broekie in de showbizzjournalistiek Heleen eens interviewen, samen met een collega, en ik was daar nogal nerveus voor. Wat ik van Heleen wist, had gehoord en dus verwachtte, is dat ze pittig is. Erg pittig. Iemand die haar mening niet onder stoelen of banken steekt en je zelfs een beetje tegenwerkt, als ze daar zomaar opeens zin in heeft. Toen het echter een goed gesprek werd met een open en enthousiaste Heleen, heeft ze een beetje mijn hart gestolen.

Blog plat
En daar schreef ik op mijn eigen blog dan weer een stukkie over. Dat een tijdje geleden door de redactie van GeenStijl werd opgeduikeld toen zij een artikeltje aan Heleen wijdden. Ik werd gebombardeerd tot Heleen van Royen-fangirl en een link naar mijn blog mocht natuurlijk niet ontbreken. Gevolg: mijn website plat. Mijn goede vriend die tevens mijn hoster is, vond het niet heel grappig: hij is de hele dag bezig geweest om zijn server weer up and running te krijgen. Ach, het was goed voor mijn bezoekersaantallen, zullen we maar zeggen.

Leven in de brouwerij
Heleen weet hoe dan ook altijd de aandacht op zich gevestigd te krijgen. Van de manier waarop kun je vinden wat je wil, maar feit is dat ze wel wat leven in de brouwerij (in dat ietwat stoffige schrijverswereldje) brengt en dat mag ik wel. Ze is haar eigen marketingtool: ‘Hier in Nederland ben ik de glamourschrijfster die op haar hoge hakken naar feestjes gaat. In Portugal zit ik de hele dag achter mijn computer, erg saai. En ik doe boodschappen bij de Jumbo in mijn tenniskleding. Niks spannends aan.’

Uniek concept
Hoe je het ook wendt of keert: er moet een boek verkocht worden. En dat doet ze gewoon heel slim. Inmiddels wil elk zichzelf respecterend medium een interview met Heleen om haar wat pakkende quotes te ontfrutselen. En Heleen is niet te beroerd om daarmee te strooien, want daarmee komt ook de aandacht voor haar unieke concept: ze opende een tijdelijke book store in Amsterdam waar enkel en alleen haar boek te koop is, naast ’tal van andere activiteiten’.

Kijk, dat vind ik nou leuk bedacht. Weer eens wat anders dan een spiegelfoto. Ik denk dat ik maar eens een handtekening ga scoren deze week. Zoals het een echte fangirl betaamt.

Ook verschenen op Viva.nl

Foto: Flickr/pjotrp