Je bent mooier dan je denkt

Hij zwerft al even over het internet, maar ik kan het toch niet laten nog even aandacht te besteden aan het filmpje dat Dove maakte over schoonheid. Ik spreek voor mezelf, maar ik weet zeker dat er vele andere vrouwen hetzelfde over denken, als ik zeg dat ik bijna continue bezig ben met hoe ik eruit zie. En dat ik eigenlijk nooit écht tevreden ben met mezelf.

Er kunnen altijd wel een paar kilootjes af. Mijn bovenbenen mogen een stuk slanker, mijn kont mag een slag (of twee) kleiner, mijn schouders zijn te breed, mijn borsten te klein, m’n armen te dik, m’n gezicht te bol, m’n neus te scheef. Foto’s moeten 100 keer over voor ik er tevreden over ben en ze op social media en m’n blog geplaatst mogen worden. Ik kijk vol bewondering naar meiden met een in mijn ogen perfect figuur en neem me keer op keer voor om daar nu ook eens echt voor te gaan: gezond eten en meer sporten. Om keer op keer helaas weer heel snel te falen.

Herkenbaar? Voor veel meiden waarschijnlijk wel. Dove stelt zelfs dat maar 4% van de vrouwen over de hele wereld zichzelf mooi vindt. Maar wat blijkt: we zijn veel mooier dan we zelf denken. Het beautymerk heeft daarvoor zelfs bewijs geleverd, dus het valt niet meer te ontkennen!

Als experiment liet Dove een aantal gewone vrouwen zichzelf beschrijven aan een forensisch tekenaar, die hen niet kon zien. Vervolgens werden de dames ieder door een andere vrouw beschreven aan diezelfde tekenaar, zodat van elke vrouw twee portretten werden gemaakt. Wat bleek? Het portret dat naar aanleiding van andermans beschrijving werd gemaakt, was veel mooier en vrolijker. En bovendien veel meer gelijkend! (Bekijk de video hieronder, als je ‘m nog niet gezien hebt.)

Volgens het merk staan vrouwen zichzelf het meest in de weg bij het accepteren van hun eigen schoonheid. Een ander kan nog zo vaak zeggen hoe mooi ze je vinden, je zult er eerst zelf van overtuigd moeten zijn, wil je dat kunnen geloven. En daarom lijkt het mij een goed idee om maar eens te benoemen wat je sterke punten, je mooie uiterlijke kenmerken zijn.

Ik begin: ik hou van mijn lange, volle, dikke haar. Van mijn grote ogen, lange wimpers, mijn zomersproetjes en rechte tanden. Van mijn platte buik en strakke wenkbrauwen, die ik nooit hoef te epileren. Zo!

En nu daag ik jullie uit: vertel mij in de comments, wat zijn jouw pluspunten?

20 Comments

 1. Joyce 12 mei 2013 at 00:33

  Mooi stuk Marieke! Het zou inderdaad zoveel frustratie en negatieve energie schelen als we gewoon focussen op onze goede punten. Dan komt de rest vanzelf!
  Mijn pluspunten: m’n ogen, lange wimpers, strakke buik, smalle enkels en makkelijk haar. Zo!

 2. Dina 12 mei 2013 at 06:27

  Wat een lief stukje en je hebt helemaal gelijk!

 3. Kimberly 12 mei 2013 at 07:20

  Mooi geschreven! Eigenlijk altijd positief blijven denken. Mijn pluspunten zijn mijn figuur, lach en mond!

 4. Jolien 12 mei 2013 at 08:19

  Confronterend zeg…Mooi stukje miek! Ik moest echt goed nadenken over wat ik nou echt mooi vind aan mezelf, maar tevreden ben ik over mijn haren, bouw en slanke benen.

 5. Robert 12 mei 2013 at 08:31

  Hoe zit dat met mannen eigenlijk ? Ligt het percentage daar hoger ?

 6. Johan 12 mei 2013 at 08:37

  Neeeeee, niet je kont een slag (of twee) kleiner!!!

 7. Lin 12 mei 2013 at 08:50

  Miek ik vind je mooi!

 8. Veerle 12 mei 2013 at 12:04

  Leuk om deze positiviteit zo te benadrukken! Ik ben over het algemeen heel tevreden met mezelf. Ik zie er leuk uit, ik heb mooi lang haar (wat helaas wel wat veel klit), heb een lijf wat mooi in proportie is en begin nog een conditie te hebben ook! Ik ben tevreden!

 9. Deborah 12 mei 2013 at 12:16

  Wat een goed artikel ! Echt waar, zo’n dingen kan ik alleen maar toejuichen. Ik vind het ook heerlijk dat je er gewoon voor uitkomt, voor die twijfels…. Klinkt allemaal herkenbaar :-) . Want eerlijk gezegd, ik focus me ook te veel of te vaak op de negatieve punten. Dus jouw vraag is inderdaad een kleine uitdaging, maar goed, hier gaan we: blauwe ogen, mooie glimlach, slanke armen, lange benen en een strakke buik :-)

 10. Eva 12 mei 2013 at 13:46

  Goed stuk! Prachtig filmpje inderdaad.. Ik loop dus stage bij Unilever en toen dit filmpje een tijd geleden voor het eerst werd gedraaid was de hele zaal muisstil achteraf.

  Ik ben de afgelopen 2 jaar ongeveer 60 kilo afgevallen en daar ben ik best een beetje trots op. Als ik in de spiegel kijk kan ik eindelijk weer een soort van tevreden zijn! Blij met m’n lengte, gezicht en haren. De rest komt nog hoop ik ;)

  1. Marieke 13 mei 2013 at 06:45

   Wow! 60 kilo! En of je daar trots op mag zijn!!! Super zeg!

 11. Veronica 12 mei 2013 at 14:07

  Oh wat bijzonder om dit zo te zien! Vrouwen zouden over het algemeen wel wat positiever over zichzelf mogen denken, dat bewijst dit filmpje wel weer!

 12. Petra 12 mei 2013 at 17:05

  Mooi filmpje he? Ik heb hem zelf ook op m’n blog gedeeld. Is het delen ook waard!

  Zelf ben ik blij met mijn ogen, mijn lach en mijn armen.

 13. inge 12 mei 2013 at 18:59

  uiterlijk is maar uiterlijk. ik vind het belangrijker tevreden te zijn met wie ik ben dan met hoe ik er uit zie. ^^

 14. Marcella 12 mei 2013 at 21:03

  Mooi filmpje, wow! Ik vind jou mooi Marieke, je hoeft echt niks te veranderen.

  Ik ben blij met mijn lengte, met dat ik zoveel afgevallen ben en met mijn haar(kleur).

 15. Pien 12 mei 2013 at 21:13

  Lastig, maar wel eens goed om over na te denken. Ik ben na 6 maanden nog steeds bezig met elke dag te denken: ‘ik moet die zwangerschapskilo’s kwijt, dit gaat me nooooit lukken’. Wel ben ik blij met mijn slanke handen en voeten, mond (lippen en gebit), dik haar, ow ja en ik heb best wel een taille! :)

 16. Sanne 12 mei 2013 at 21:18

  Wat een goed stuk! Ik vind het zo belachelijk dat wij altijd maar onzeker zijn over van alles en nog wat, terwijl dat volkomen onnodig is. En dus ben ik tevreden met alle rondingen die ik heb. Hoe ronder, hoe beter!

 17. Nina 13 mei 2013 at 08:47

  Ontzettend goed, ik moet eerlijk zeggen dat ik behoorlijk tevreden ben met mijn lichaam. Zou iets minder dikke bovenbenen willen maar ach, dat is een detail… Haha!

 18. Indira 13 mei 2013 at 15:49

  Ik kende het filmpje nog niet… Mooi zeg, en 100% waar! Ik ben net als jij (meestal) blij met mijn haar en mijn ogen en wimpers. En ik hoef niet zo veel aan mijn figuur te doen.
  Bedankt voor het delen, echt een inspirerend filmpje! =)

 19. annouska 17 mei 2013 at 09:00

  Mooi geschreven. Mijn pluspunten; ik luister graag en geef graag advies. Ik lijk jonger dan ik ben (hopelijk als ik 40 ben ook nog haha). Mijn blauwe ogen, mijn haar.