Kinderboekennostalgie

Ik ben altijd al dol op boeken geweest. Vanaf het moment dat ik kon lezen, had ik een abonnement op de plaatselijke bibliotheek en sleepte ik stapels boeken van en naar huis. Ik verslond ze. Van wie ik het heb, geen idee, want mijn ouders zijn alles behalve boekenwurmen.

Hoewel mijn smaak (gelukkig) met mijn leeftijd is meegegroeid, zijn er een paar kinderboeken die mijn hart voor altijd hebben gestolen. Boeken die direct een heleboel herinneringen oproepen en waarbij ik zelfs nog weet hoe ik me voelde toen ik ze las. Het zijn echte must-reads en als ik ooit een kindje krijg, zullen deze absoluut in zijn of haar eerste boekenkastje staan.

Omdat het t/m 13 oktober Kinderboekenweek is, zet ik ze even op een rijtje. Vertel mij: wat is jouw favo kinderboek?

Koning van Katoren
Met stip op nr. 1, dit boek van Jan Terlouw. Het gaat over de 17-jarige Stach die graag koning wil worden en aan de vier ministers van zijn land gaat vragen wat hij daarvoor moet doen. Ze geven hem zeven opdrachten die eigenlijk onmogelijk lijken, maar door Stachs lef, creativiteit en doorzettingsvermogen komt hij toch een heel eind.

Ik heb dit boek een paar jaar geleden opnieuw aangeschaft, nadat ik het kwijt was geraakt. Ik heb ‘m al een paar keer gelezen en hoewel ik natuurlijk weet hoe het afloopt, blijft het verhaal letter voor letter boeien. Jan Terlouw is gewoon een geweldige schrijver, ook zijn boeken Oorlogswinter en Briefgeheim zijn briljant.

Sjakie en de chocoladefabriek
Sjakie, wie kent ‘m niet? Mijn lievelingsleraar van de basisschool las dit boek ooit voor en sindsdien hou ik van Sjakie. Ook dit boek heb ik later gekocht om in mijn verzameling te hebben. Sjakie, het straatarme jongetje dat op een dag een gouden wikkel in een chocoladereep vindt en daardoor met vier andere kinderen een kijkje mag nemen in de chocoladefabriek van Willy Wonka. Ge-wel-dig! Steeds als ik lees dat hij een hap neemt van zijn zo vurig gekoesterde chocoladereep, proef ik de zoetigheid bijna zelf op mijn tong.

Kruistocht in spijkerbroek
Thea Beckman is ook zo’n schrijfster van wie bijna elk kind wel een boek heeft gelezen. Kruistocht in spijkerbroek was een dikke pil, dat weet ik nog. Ik weet ook nog dat ik het maar niet weg kon leggen. Het boek gaat over Dolf, die met een tijdmachine terechtkomt in een kinderkruistocht in het jaar 1212. Dankzij zijn kennis over het leven en de wereld ‘in de toekomst’, weet hij het kinderleger voor een ramp te behoeden. Maar komt hij ooit weer terug in zijn eigen eeuw? Spannend en indrukwekkend!

Pluk van de Petteflet
Met Pluk maakte ik voor het eerst kennis toen ik nog een kleuter was. De juf las het voor en vertelde over zijn rode kraanwagen, Dollie de duif, de heen-en-weer-wolf, Zaza de kakkerlak, de Stampertjes, mevrouw Helderder en Aagje. Ook dat boek heb ik nog, ergens in een doos, en zal trots in mijn kast pronken als we ooit een nieuw, groter huis kopen waar een grotere boekenkast in past. Annie M.G. Schmidt heeft natuurlijk veel leuks en moois geschreven, maar Pluk blijft mijn favoriet. Verplicht op de leeslijst van alle kinderen!

De GVR
Uit de boeken van Roald Dahl kan ik bijna niet kiezen, zo veel briljants heeft deze man geschreven. De GVR is zo’n pareltje, dat ook door mijn lievelingsleraar werd voorgelezen (de man had smaak). Het geweldige verhaal gaat over weesmeisje Sofie, die door de Grote Vriendelijke Reus wordt meegenomen naar reuzenland. Samen bedenken ze een plan om de mensheid te behoeden voor de slechte reuzen en ervoor te zorgen dat alle kinderen weer veilig kunnen slapen. Het is vooral het taalgebruik van de reus dat geniaal is, je moet wel een enorme fantasie hebben om zoiets te bedenken. Respect ook voor de vertalers van dit boek!

LEES OOK:

23 reacties

 1. Aah leuk om te lezen! Mijn favoriet was Geef me de ruimte van Thea Beckman. De GVR staat denk ik ook wel in mijn top 5.

 2. Leuk en herkenbaar! Mijn ultieme favoriet is Saartje Tadema, van Thea Beckman. Ik denk dat ik dit boek ongeveer 12 keer heb gelezen op de basisschool. Het was toen best een moeilijk boek, dus ik ontdekte er altijd wel weer iets nieuws in. Een paar jaar geleden heb ik hem tweedehands gekocht.
  Verder heb ik alle boeken van schippers van de Kameleon gelezen (jongensboeken! officieel ;-) )

 3. Oh ja de GVR! Trouwens, ik vond bijna alle boeken van Roald Dahl geweldig, bijvoorbeeld ook ‘de griezels’.

 4. Om heel eerlijk te zijn, ik heb geen enkele van deze boeken ooit gelezen. Ik kan me sowieso niet echt boeken uit mijn jeugd herinneren, behalve dat ik de Hoe-Overleef-Ik serie helemaal heb gelezen! Maar toen was ik wel al iets ouder denk ik.

 5. Kruimeltje is mijn absolute favoriet maar ook de boeken van Carry Slee heb ik allemaal gelezen. Op school werd altijd de GVR voor gelezen, lekker die nostalgie!

 6. Jaa Pluk van de pettenflet! Die heb ik zo vaak gelezen! Ik hield echt van de boeken van Annie mg Schmidt en natuurlijk Roald Dahl! <3

 7. Ohhh, Koning van Katoren en Kruistocht in Spijkerbroek heb ik verslonden.

  Maar ook Torenhoog en Mijlenbreed van Tonke Dragt (volgens mij de bron van mijn liefde voor fantasy en sci-fi), en de trilogieen van Thea Beckman over Marije Wartelsdochter (Geef me de Ruimte, Triomf van de Verschroeide Aarde en het Rad van Fortuin) en Thule (ik weet even niet meer hoe ze heten) vond ik geweldig.

  En daarnaast las ik de boekenserie over “De Vijf” (soort detectives). Vanaf mijn dertiende/veertiende stapte ik over op het volwassener werk. Stephen King en Tolkien enzo :)

 8. wat een geweldig logje! kinderboekenweek roels! en mijn favoriete kinderboek.. tsja.. daar denk ik dus nu al de hele tijd over na en ik heb geen idee! er zijn TE veel leuke boeken om uit te kiezen!!
  ik heb koning van katoren nooit gelezen, moet ik dus maar voorlezen nog. ^^

 9. Alles van Roald Dahl en de serie van ‘De olijke tweeling’! Enne.. Die lievelingsmeester van jou, was ook die van mij ;-).

 10. Kinderboeken vind ik ook nog steeds erg leuk. Leuk om te lezen wat jouw favorieten zijn!
  Mijn favorieten is blauwe plekken van Anke de Vries. En om voor te lezen aan mijn dochter is Pluk favoriet!

 11. Kruistocht in spijkerbroek.. wat een fantastisch boek vond ik dat!
  En toen ik kleiner was – Otje!

 12. Alles van Paul van Loon, de Griezelclub (Tais Teng, Bies van Ede). Ik was (en ben ;-) een huge griezel/horror-fan! (vandaar dat niemand verbaast was over onze trouwdatum vrijdag de 13e ;-) Als klein peutertje vond ik Dribbel en Dikkie Dik te gek! De Babysittersclub las ik trouwens ook veel!

 13. Wat een heerlijk stukje! Ik las ‘Blauwe plekken’ van Anke de Vries graag, de boeken van Thea Beckman ‘Geef me de ruimte’ etc.
  Oorlogswinter en briefgeheim waren ook echte favorieten.
  Een boek wat ik ook heel erg mooi vind is ‘De eerste lente’ van Klaus Kordon.

 14. och hou op
  alles van Roald Dahl, jacques vriens en Guus nog wat..hij schreef boeken over Madelief…ff google-en..

  GUUS KUIJER!

  en natuurlijk annie mg schmid

 15. Wat een nostalgie. Volgens mij schillen wij wat in leeftijd en toch heb ik ze ook allemaal gelezen. Dat wil zeggen dat ze inderdaad goed zijn deze boeken en tijdloos.

 16. GVR en Sjakie en de chocoladefabriek zijn twee boeken die ik ook nog hebben gelezen met plezier en die kan ik ook nog herinneren. Echt twee topboeken die elk kind moet hebben gelezen. Xx

 17. Cool, Koning van Katoren was bij mij ook favoriet, net als de Kloof. Anke de Vries was ook altijd goed, maar mijn echte favoriet was de trilogie van Geef me de Ruimte van Thea Beckman. Ik lees mijn lievelingskinderboeken af en toe nog eens terug, heerlijk!

 18. Het Noorderlicht en de serie over de jongen die verliefd wordt en in elk boek wat verder gaat, kussen, strelen, vrijen heten al die delen geloof ik, vond ik onwijs vet om te lezen. En natuurlijk de boeken van Carrie Slee, daar kon je niet omheen.