Road to 21K: Zijn naam is haas

Het sportieve doel voor 2014 is duidelijk: in oktober de halve marathon van Amsterdam lopen. Dat is een pittige klus, er zullen dit jaar grenzen moeten worden verlegd en ik zal heel diep moeten gaan. De vraag is ook of mijn lichaam, en dan met name mijn knie, dat allemaal aankan, maar dat is van latere zorg.

Want ik moet weer van best wel ver komen helaas. Ik schreef al eerder dat de winter niet mijn beste seizoen is en ik momenteel alleen maar korte afstanden van 5-7 km loop. Het is zelfs zo erg, dat ik morgen niet samen met mijn crew aan de start van de leuke Vondelparkloop zal verschijnen, omdat het me simpelweg niet meer lukt zomaar 10 km te rennen. Zelfs daarvoor moet ik opnieuw trainen. Vet zonde natuurlijk, gezien mijn Dam tot Damloop-prestatie in september nog.

Maar goed, oktober is nog ver, dus ik heb er alle vertrouwen in dat het me gaat lukken dit jaar. Zéker met Johan aan mijn zijde, die me gisteren weer van de bank trok. Het was alweer even geleden dat ik mijn hardloopschoenen aan had, want op Curacao vond ik het maar warm en benauwd. Johan was zo dapper om drie keer een klein rondje te gaan rennen, maar ik dook liever het zwembad in voor een work-out van 50 baantjes.

Gisteravond was ik zó moe. Ik heb op de een of andere manier heel erg last van de jetlag, ook al is het tijdverschil met Curacao maar vijf uur. Op aandringen van Johan, mijn personal trainer a.k.a. drill instructor a.k.a. onmisbare Haas met een hoofdletter H, gingen we toch op pad en wat was ik hem daar achteraf weer dankbaar voor. Wat zeg ik, na vijf minuten al! Het voelde goed om weer te rennen en het was uitstekend hardloopweer. Gek genoeg loop ik ook altijd mijn lekkerste rondjes als ik eigenlijk doodop ben.

In ieder geval is de kop eraf voor het nieuwe hardloopjaar! Ik zal hier op mijn blog regelmatig updaten over mijn persoonlijke road to 21K, alle pieken en dalen zullen voorbij komen. Wish me luck!

Hebben jullie ook een sportief doel dit jaar? Laat het me weten, dan kunnen we elkaar mooi steunen!

33 Comments

 1. Natasja 17 januari 2014 at 09:38

  Goed bezig! Ik wil ook wel weer maar wegens gebrek aan haas, discipline en fitheid blijf ik vooral op de bank hangen :S Die jetlag heb ik ook altijd, vijf uur tijdsverschil is stiekem nog best wel. Succes!

 2. Joëlle 17 januari 2014 at 09:39

  Ik ga ook voor de halve marathon! Tijdens de CPC in Den Haag, dus begin maart al. Ook bij mij is door vakantie (en een verhuizing en verandering van baan en allerlei andere drukte) mijn conditie niet meer wat het was bij de Zevenheuvelenloop en Bruggenloop Rotterdam, maar ik volg de komende maanden braaf mijn schema en dan moet het vast lukken om ‘m uit te lopen. Toch vind ik het wel heel spannend: als ik pas in februari begin met uitbouwen vanaf de 15K, ben ik er dan nog wel op tijd klaar voor, en red ik het dan wel binnen 2 uur en 30 minuten? Maar ik ga er gewoon voor en jij gaat het ook vast halen :). Je hebt nog meer dan negen maanden hoor! Als je nu alweer 7K loopt en je gooit er iedere maand anderhalve kilometer bij op ben je er al. Dat moet haalbaar zijn, zeker als het weer lente wordt, toch?

  1. Marieke 17 januari 2014 at 09:48

   Wat voor schema heb jij? Ik ben daar eigenlijk te eigenwijs voor en doe altijd maar wat, maar misschien moet ik daar nu toch eens aan!

 3. Chezzelia 17 januari 2014 at 09:42

  Wat goed dat je voor de halve marathon gaat! Ik weet het zeker dat het je gaat lukken!

  Ik twijfel nog of ik die van Amsterdam doe of een week ervoor die van Eindhoven!

  Heel veel succes met trainen!

 4. Linda 17 januari 2014 at 09:42

  Goed bezig, ik ga vanavond weer knallen, ik heb als doel de dam tot dam, een stuk minder kilometers. Maar voor mij wel een lastige!
  Succes met je 21 km you can do it!

 5. Betty 17 januari 2014 at 09:45

  Heel veel succes! Wat goed van je dat je, ondanks dat je moe bent, toch doorzet!

 6. Bianca 17 januari 2014 at 09:54

  Ik twijfel of ik dit jaar voor de 14km ga of toch voor die 21!
  Morgen doe ik in ell geval de 10km in het Vondelpark. Jammer dat je niet meer meekan doen! Die halve marathon dit jaar komt vast wel goed!

 7. Willemvk 17 januari 2014 at 09:57

  Ik zag van de week een bericht met de datum van de halve marathon van Leeuwarden, ik neig toch wel heel erg om die dit jaar weer te lopen.

 8. Naomi 17 januari 2014 at 10:41

  Ik ga dit jaar weer de 120 km Westfriese Omringdijk en 24-uursskate voor KiKa skeeleren. Vorig jaar helaas niet kunnen doen vanwege mijn zwangerschap, dus dit jaar weer superveel zin in. Wel nog even trainen ☺️

 9. Julia 17 januari 2014 at 10:58

  Ik zou ook graag een halve marathon lopen dit jaar! Stiekem ben ik het ook wel echt van plan, maar ik moet wel goed opletten of het haalbaar want ik heb ook knieproblemen gehad.

 10. Lindsay 17 januari 2014 at 11:11

  You can do it girl! Hoe ik het vorig jaar heb gedaan: vanaf maart 5K en iedere week opbouwen met een kleine 10% erbij. In september kon ik toen 22K lopen en had ik nog lucht (voor mijn gevoel) om dit eventueel te verbeteren voor oktober. Zet ‘m op! Jij bent mijn inspiratie geweest te gaan rennen, let me give that back at ya! :-) X

  1. Marieke 17 januari 2014 at 13:47

   Jij bent dat zéker nu voor mij Linds! Thanx voor je lieve reactie! X

 11. Rosalie 17 januari 2014 at 11:43

  Het gaat je lukken Marieke!

 12. Nina 17 januari 2014 at 12:16

  Dat is lekker, goed bezig hoor! Ik ben heel fanatiek in de sportschool bezig maar wil ook wel weer naar buiten om lekker te lopen, alleen moet ik nog even mijn zin daarin vinden ;)

 13. Marieke 17 januari 2014 at 12:50

  Ook ik wil dit jaar een halve marathon lopen, maar gelukkig ben ik juist een winterloper en gaat het nu heel lekker. De vraag is alleen nog wanneer en waar ik die 21,5km ga afleggen, maar als test loop ik op 2 februari al 18,5 bij de midwintermarathon! Spannend, mijn langste afstand OOIT :)
  Op basis waarvan heb jij besloten dat je in Amsterdam de halve wilt doen?

  1. Marieke 17 januari 2014 at 13:45

   Ik had besloten in 2014 een halve marathon te willen doen, maar heb tijd nodig om te kunnen trainen. Dus wordt het A’dam in oktober, lekker ver weg en finishen in het Olympisch stadion lijkt me geweldig. Helaas heeft mijn eigen stad Rotterdam er geen en die in Den Haag in maart komt te vroeg.

   Succes met je 18,5 km! Superrr goed!

 14. Jenny 17 januari 2014 at 13:26

  Loopt Johan ook marathons?

  1. Marieke 17 januari 2014 at 13:46

   Johan loopt heel fanatiek hard, maar traint niet voor een specifiek doel. Zijn verste afstand ooit is 30 km. Ik heb al gezegd dat ie door moet trainen, maar hij loopt het liefst in vrieskou; dan zou ie echt eentje in januari/februari moeten vinden.

 15. Erlinde 17 januari 2014 at 14:39

  Leuk dat de de halve marathon in Amsterdam gaat lopen. Ik heb ‘m vorig jaar gelopen. Ik had het zwaar, maar ik heb het gered:-) De finish in het Olympisch Stadion is inderdaad geweldig. Ik hoop mijn tijd op de halve marathon te gaan verbeteren in Berlijn. Die halve marathon schijnt ook erg mooi te zijn. En heb je al ambitieuze plannen voor de marathon van Rotterdam in 2015, of is dat nog een beetje te ver weg? Veel succes en plezier met de voorbereiding voor A’dam!

 16. Anne 17 januari 2014 at 14:42

  Lijkt me fijn om iemand te hebben die je van de bank trekt!

 17. Tessa 17 januari 2014 at 15:13

  Wat onwijs onde dat je je zo toegeeft aan “het vervelend vinden van hardlopen in de winter”, want waarschijnlijk vinden maar heel weinig mensen het wel leuk om te rennen in de winter. Tuurlijk is het honderd maal leuker en fijner om in je korte broek te kunnen rennen bij 15-20 graden (daarna is het weer te warm), maar helaas hebben we in Nederland nou eenmaal veel langer winter dan altijd prachtig lenteweer. Het lijkt mij dat je hardlopen echt leuk vindt, anders had je niet voor de 16k getraind voor de Dam tot Dam of de 10k van We own the night. Ik heb zelf ook een hekel aan de kou, maar na 10 minuten voel je die bijna niet meer. Geef je er niet aan toe!! Ga gewoon die deur uit. Denk aan hoe fijn je je voelt als weer terugkomt. Stress uit je lijf en een euforisch gevoel. Zoal Nike het al jaaaren zegt: Just do it!!!

  1. Marieke 17 januari 2014 at 15:37

   Bedankt voor je reactie en oppeppende woorden! Je hebt gelijk hoor, ik moet het ook gewoon doen. Maar het is zo dat ik het niet alleen niet leuk vind, maar ook gewoon moeilijker. De kou slaat op mijn longen en benen, waardoor het gewoon niet zo goed gaat als in de lente. Maar, ik doe mijn best, ik zal wel moeten als ik in oktober 21 km wil halen. :)

   1. Tessa 17 januari 2014 at 21:27

    Dan is het inderdaad wat zwaarder. Ik heb zelf last van lichte astma, niet heel erg, alleen als het echt koud is, benauwd of als het lente wordt, dus snap wat je bedoelt. Maar een inhaler helpt een hoop! En ik merk nu ook hoe meer ik train, hoe beter het gaat met mijn longen. Hoewel dit natuurlijk niet altijd hoeft te gelden.

    Ik heb op deze site een training uitgezocht voor een halve marathon en nu voor de hele. Hij is minder extreem dan de schema’s van Nike en wat persoonlijker.
    hopelijk heb je er wat aan.
    Succes!!
    http://www.runnersweb.nl/Schema/Schema-op-maat.htm

 18. Marieke 17 januari 2014 at 16:48

  Ik vind het echt ontzetten knap dat je gewoon een halve marathon gaat rennen. Wauw, je gaat het gewoon doen. Hoé knap!

 19. Maaike 17 januari 2014 at 17:13

  ik ga voor de 14 km v/d Almere City Run in juni (vorig jaar de 7 gedaan) en daarna wil ik in september de Dam tot Dam lopen… (vorig jaar de ladiesrun gedaan)

  ik zat al op de 12 km maar zit nu met een blessure dus loop rondjes van 7/8km… hopelijk volgende week weer rondjes dan 9/10km… =)

  1. Julie Hapjesprincess 20 januari 2014 at 10:38

   Daar heb ik zoveel schrik voor !! Om ooit een blessure te hebben! Ik loop nochtans heel veel en train nu voor een marathon, maar voorlopig nog nooit last gehad. Hopelijk blijft het zo!

 20. Lianne 17 januari 2014 at 19:54

  You can do it!

  Ik heb hetzelfde probleem. Eigenlijk heb ik me ingeschreven voor de CPC Loop van maart, maar ik heb een flinke scheenblessure, waardoor de kans dat ik fit ben in maart wel heeeeel klein is geworden. Maar.. inderdaad ook ingeschreven voor de halve in Amsterdam al. We gaan het gewoon doen dit jaar :)

 21. Kirsten 17 januari 2014 at 21:00

  Komt helemaal goed Marieke! Mijn doel is mijn eerste wedstrijd lopen! Ik heb me ingeschreven voor We own the night. Tot nu toe heb ik nog nooit 10 km gelopen, maar daar heb ik nog zo’n 4,5 maand voor, om me helemaal goed voor te bereiden. Ik heb er zin in!

 22. Angela 18 januari 2014 at 15:42

  Ja dat is balen hè, hardlopen moet jr volgens mij minimaal 1x pw blijven doen om iig op hetzelfde conditie level te blijven, maar dat is soms gewoon echt niet te doen! :-( succes iig, mijn doel is de 10K dit jaar!

 23. Saskia 18 januari 2014 at 19:14

  Ik heb me er al bij neergelegd dat ik max 5k kan lopen. Op een of andere manier zegt mijn lijf HO! Ach ja, af en toe klein rondje is ook al lekker :)

 24. Veerlez 18 januari 2014 at 23:00

  Je mag trots op jezelf zijn dat je nog loopt! In mijn omgeving is iedereen zo in de wintermaanden gestopt. Ikzelf ben deze week na een pauze van 3 maanden weer begonnen! Mijn doel is 10km dit jaar te lopen! Mijn doelen gaan langzaam omhoog! :)

 25. Marcella 19 januari 2014 at 22:19

  Ik blijf lekker eens per week zwemmen en zal straks weer mooie doelen stellen voor op m’n racefiets. Verder loop ik zoveel mogelijk om toch in beweging te blijven. Ik hoop straks in NZ ook wat prachtige tochten te kunnen lopen. Ik wens je veel succes en vooral ook plezier met trainen. Er zijn veel hardloopsters in blogland, dat scheelt een hoop. Kunnen jullie elkaar fijn stimuleren! Zet ‘m op!

 26. Julie Hapjesprincess 20 januari 2014 at 10:37

  Ik ga voor een marathon!! Ik maart loop ik mijn eerste marathon in Barcelona :-)
  Dit weekend 24k gelopen zonder probleem, alles gaat goed dus :)