Back it up

Business plan Iphone spyware, Localizador gps movil.

Op mijn blog The Burning House kreeg ik een reactie van een collega: “Zou je die harde schijf niet gewoon bij familie of op het werk neerleggen?” Ik vertelde namelijk dat het mijn enige back-up is van mijn digitale foto!s vanaf 2005. Op zich een slim plan, dan weet je zeker dat je ‘m niet kwijt bent als je huis écht in de fik vliegt. Probleem is alleen dat ik mijn harde schijf nogal vaak gebruik, omdat mijn MacBook Air niet superveel geheugen heeft en ik die niet helemaal wil volstouwen.éIk heb expres een klein, handzaam formaat gekozen, zodat ik ‘m overal mee naartoe kan nemen. Ik knal er mijn gedownloade series op, de websites die ik maak, back-ups van mijn eigen blog en foto!s die ik op korte termijn nog nodig heb.

Maar dus ook mijn hele archief, en dat begon een beetje te knagen. Wat als ie kapot zou gaan, mijn tas met de schijf erin gestolen zou worden in de trein (ik noem maar iets) of ik ‘m zomaar kwijt zou raken (je weet het nooit met mij)? Ik surfde direct naar bol.com en kieperde een Shipping midamor extra schijf in m!n digitale winkelmandje. ‘Kost even een paar tientjes, maar levert je best veel op’, om de betreffende collega maar even te quoten. En daar heeft ie natuurlijk hartstikke gelijk in.

Dus nu ben ik in het bezit van twee Western Digital My Passport-externe harde schijven van ieder 1 Tb aan opslag. Een blauwe, als archief met al mijn foto!s en belangrijke documenten. Die gaat in m!n kluisje op mijn werk en zal ik eens per maand updaten met foto!s die ik voorlopig niet meer nodig heb. De rode gaat in m!n tas voor dagelijks gebruik.

Bovendien ga ik binnenkort, ook op aanraden van diezelfde collega, zo veel mogelijk van mijn oude analoge foto!s inscannen. Als ik er op een regenachtige zondag even voor ga zitten, moet ik een heel eind komen. Ik wil later als ik oud en verrimpeld ben aan mijn kleinkinderen kunnen laten zien hoe leuk mijn leven was!

Maak jij back-ups van je foto’s, blog en andere documenten? En hoe heb je dat georganiseerd?

Follow on Bloglovin

30 Comments

 1. Bente 16 februari 2014 at 10:58

  Erg slim om te doen! Ik heb idd wel alles op extra op een harde schijf staan maar twee is natuurlijk nog een stuk veiliger.

  1. janz 18 februari 2014 at 11:27

   Wat dacht je van Dropbox,kost niets.

   1. Marieke 18 februari 2014 at 11:29

    Dat heb ik, maar die heeft toch maar een beperkte opslagruimte? Volgens mij is dat zo vol.

 2. Yolande 16 februari 2014 at 11:19

  Ik moet nog steeds een harde schijf kopen om al mijn foto’s op te zetten. Op dit moment staan ze alleen maar op mijn laptop. Bedankt voor de reminder ;)

 3. Dina 16 februari 2014 at 12:14

  Oh ja, een externe harde schijf is ontzettend handig en wij zouden een tijd geleden ook al eentje kopen (maar goed, uitstelgedrag/vergeten?). Misschien toch maar eens doen. Alle foto’s die we ooit hebben gemaakt hebben we in ieder geval ook in fotoalbums en gebrand op cd’s (ja, ouderwets hè).

 4. Laura 16 februari 2014 at 12:39

  Ik moet wel, met een eigen fotografiebedrijf. Ik heb twee externe schijven. Eentje los aan mijn Mac, en eentje in de meterkast op WiFi. Daarnaast heb ik via Crashplan online back-up. Een geruststellende gedachte!

 5. Laura 16 februari 2014 at 12:40

  @ dina: maar als die cd’s thuis liggen en de albums ook, heb je er met brand nog niets aan.

 6. Marloes | Budgetproof.nl 16 februari 2014 at 12:42

  Ik heb 3 harde schijven maar tegenwoordig gebruik ik er maar eentje. Ik was ook zo slim om alles alleen maar op m’n harde schijf te zetten en nergens een back-up van m’n back-up te hebben. Je raadt al wat er toen gebeurde .. M’n harde schijf crashte. Sinds kort, sinds ik m’n iMac heb, heb ik een automatisch back-up systeem. Eigenlijk moet ik dus nog m’n hele belangrijke documenten op een extra schijf zetten … anders heb ik straks weer hetzelfde. Kost ff wat maar dan weet je zeker dat de kans klein is dat je alles verliest :).

 7. Thea 16 februari 2014 at 12:45

  Werkt deze prima samen met een Mac computer? mijn externe harde schijf is nl bijna vol, of eigenlijk vol en dus moet er een nieuwe naast komen. Moest je deze opnieuw formatteren om hem geschikt te maken voor de Mac of werkt hij gewoon meteen goed?

  1. Marieke 16 februari 2014 at 13:09

   Deze werkt direct op Mac! Heel fijn vind ik ‘m.

 8. Chris 16 februari 2014 at 14:45

  Gewoon in de cloud. Overal en altijd je bestanden te benaderen. Ideaal!

  1. Marieke 16 februari 2014 at 16:42

   Maar heb jij dan een enorm abonnement ofzo? Dat je zo veel opslagruimte hebt?

  2. LNNK 16 februari 2014 at 19:47

   Wat voor abonnement heb je dan? Ik heb echt vele vele gb aan foto’s..

 9. Leonie 16 februari 2014 at 14:53

  Je hebt me best wel heel erg aan het denken gezet. Vooral ook omdat mijn huidige hardeschrijf eerst geformatteerd moet worden voor dat ik mijn Macbook kan back-uppen en ik niet al mijn bestanden kwijt wil… Ik geloof dat ik er ook maar eentje bij koop ;)

  1. annouska 16 februari 2014 at 18:09

   Eigenlijk heb je hier wel een heel goed plan. Ik moet ook echt al mijn foto’s eens gaan ordenen.. Sinds mijn verhuizing ben ik sowieso mijn dvd met alle foto’s verloren en die moet ik eens gaan zoeken van mezelf deze week. Ik ga meteen ook even een extra harde schijf zoeken en alle foto’s misschien eens inscannen van de boeken voor de tijd van ‘ online fotoboeken maken’

 10. LNNK 16 februari 2014 at 19:42

  Ik heb meerdere harde schijven inderdaad. Er is er ooit eentje kapot gegaan en daarom heb ik mijn foto’s e.d. altijd minimaal op twee externe schijven staan.
  Tijdens vakanties e.d. leg ik er altijd eentje bij mijn ouders thuis, zodat ik er altijd eentje heb. Ik heb dezelfde als jij maar dan 2 tb.
  Ik heb overigens ook al mijn analoge foto’s ingescand. Dit waren er niet zoveel, omdat mijn jeugdfoto’s vooral op dia’s staan.. en dat is nog een hele klus om die in te scannen.

 11. Chris 16 februari 2014 at 20:30

  Wij maken gebruik van Backblaze. Bevalt prima, volledige back up van de harddisk en zeg de 12500 foto’s ofzo

 12. Mieke 16 februari 2014 at 20:33

  Slim om het zo te doen! Wij hebben een externe harde schijf op wifi.

 13. Miranda 16 februari 2014 at 20:43

  Slim van je! Wij hebben 1 externe harde schijf maar deze staat naast de televisie. Toevallig hadden wij het er afgelopen week over dat we er nog een moesten aanschaffen. Puur en alleen voor de foto,s.

 14. Chris 16 februari 2014 at 20:54

  Dat Backblaze heeft geen data limiet. Hebben er nu 90gb staan ofzo. Wel lekker idee dat je Mac altijd een volledige back up heeft. Nooit meer dat je “even” er niet aan gedacht had.

 15. Nuria 17 februari 2014 at 09:29

  Wat een goed idee! Heb ik nooit over nagedacht eigenlijk! Mijn externe schijf bevat alles wat belangrijk is!!

 16. Bobby 17 februari 2014 at 11:16

  Doe niet moeilijk, koop een NAS! Ben je van al het gezeur af. Die kun je te allen tijde benaderen vanaf je smartphone, je computer of vanaf Internet!

  1. Marieke 18 februari 2014 at 11:29

   Ken ik niet, ga ik me eens in verdiepen. Thanx!

   1. Robbert 18 februari 2014 at 19:28

    Nas kan net zoals een externe harddisk (of iedere andere harddisk) ook gewoon stuk… En uit ervaring kan ik je vertellen: het gebeurt echt… Gelukkig was m’n computer toen nog niet stuk.. :)

    1. Marieke 18 februari 2014 at 20:08

     Mja, ik moet me toch maar eens in jullie oplossing verdiepen. Online opslaan klinkt goed.

 17. Angela 17 februari 2014 at 17:52

  Ik heb een laptop met giga veel geheugen, dus alles wat op de laptop staat, staat ook op een WD schijf.

 18. Barry 18 februari 2014 at 08:43

  Gebruik een airport time capsule voor opslag van alle apple apparaten. Blijft natuurlijk ook in je huis…. en bereikbaar vanaf alle toestellen :)

  1. Marieke 18 februari 2014 at 11:28

   Ja, daar moet ik me nog eens in verdiepen! Lijkt me super handig.

 19. Willemvk 20 februari 2014 at 09:54

  Ik maak niet heel veel foto’s. De foto’s die ik maak komen automatisch op mijn dropbox. Dat is voor mijn goed genoeg, zeker als ik zo nu een dan de rest van mijn belangrijke dingen daar ook parkeert