Brouwertje’s Bakery: Gezond bananenbrood

Bananenbrood is hip in foodbloggersland. Bijna elke zichzelf respecterende foodie heeft wel een recept online staan. En ik als wannabe-foodie maak daar dan weer dankbaar gebruik van. Zo bakte ik een tijdje geleden al de variant van Lin, met stukjes chocolade. Mmmm!

Zondagmiddag kreeg ik het weer eens op mijn heupen. Ik moest en zou iets bakken, zo’n impuls heb ik af en toe. Maar aangezien ik die craving niet létterlijk op m’n heupen wilde hebben, leek het healthy banana bread waar Annemerel sinds een tijdje lyrisch van is de beste optie.

Op de boodschappenlijst: speltbloem. Mja, dat hebben ze dan weer niet bij Albert Heijn. ‘Dan gewone tarwebloem’, adviseerde Annemerel me via Twitter. Iets minder gezond, maar nog steeds te doen. Vol goede moed toog ik naar mijn vaste Appie en kieperde alle benodigdheden in mijn mandje. Tot ik bij de agavesiroop was aangekomen. Als een kip zonder kop sjeesde ik door de supermarkt, maar no way dat ik het zag staan. ‘Honing!’ zei Annemerel. Vet handig, zo’n hulplijn voor een bakn00b als ik.

Eigenwijs als ik ben, wilde ik niet té veel van het gezonde recept afwijken. Ik had immers al gewone bloem in plaats van speltbloem! In de Appie-app vond ik de agavesiroop wél, dus stapte ik op het eerste de beste vakkenvuljongetje af dat ik tegenkwam. Het arme joch heeft de hele AH uitgekamd, maar kon het ook niet vinden. Er werd een oudere, ervaren medewerker bij gehaald, die ook geen idee had. Vervolgens nog een bedrijfsleider, die het opzocht in ‘het systeem’, want: ‘dat moeten we toch echt hebben mevrouw.’ En jawel! Lucky me! Driewerf hoera, daar kwam ie aan met een flesje! Hulde voor de medewerkers van mijn Albert Heijn, die weten wat service is.

Thuis woog ik alle ingrediënten alvast af, zodat ik alles na het eten direct bij elkaar kon gooien en het brood snel de oven in kon. Omdat onze nogal hard gaat, hield ik ‘m als een waakhond in de gaten. Een iets lagere temperatuur en kortere baktijd deed the trick. Het lukte!

Natuurlijk was ik ongeduldig en haalde ik ‘m iets te snel uit het bakblik, omdat ik een foto wilde maken voor deze blog (en, oké, wilde proeven), waardoor ie wat inzakte. Maar het resultaat is nog steeds geweldig, al zeg ik het zelf. De smaak van dit brood is verrukkelijk, niet te zoet. De blauwe bessen zijn echt een heerlijke toevoeging. En het allerlekkerst? Je eet het zonder schuldgevoel, want er zit geen boter en suiker in. WIN-WIN!

Met andermans eer strijken doe ik niet, dus voor het recept moet je even naar Annemerel. Maak dit!

19 Comments

 1. linda 18 februari 2014 at 07:55

  Hij lijkt mij zo lekker maar ik kan nergens wijnsteenbakpoeder vinden. Hadden ze die ook gewoon bij ah? Of heb je wat anders gebruikt?

  1. Marieke 18 februari 2014 at 10:06

   Waar zie jij dat staan? In Annemerels recept staat gewone bakpoeder en die heb ik ook gebruikt. Werkt prima!

   1. Linda 18 februari 2014 at 11:10

    In de detox february stond die met wijnbakpoeder, die wilde ik toen maken (ga nu vanavond deze versie maken)

    1. Annemerel 18 februari 2014 at 11:26

     Wijnsteenbakpoeder kocht ik bij de Bio-winkel, maar werkt ongeveer hetzelfde als gewone bakpoeder. Heb ook nog steeds niet gevonden wat er nu gezonder is aan de wijnsteenvariant…

 2. Pien 18 februari 2014 at 08:21

  Mmm! Ziet er heer-lijk uit! Ik moet ook maar eens een bananenbrood recept op De pan gaan zetten! ;)

 3. Willemijn 18 februari 2014 at 08:47

  Ziet er heerlijk uit, ik hoor veel goede dingen over bananenbrood maar nooit gegeten. Ik moet ook echt eens een keer bananenbrood gaan maken.

 4. Marloes 18 februari 2014 at 09:02

  Dat ziet er top uit! Jummy!

 5. Wilma Groenewald 18 februari 2014 at 10:05

  Als ik naar die foto’s kijk, kan ik ‘m bijna ruiken. Ziet er heerlijk uit Marieke.

 6. Elsbeth 18 februari 2014 at 10:41

  Ik heb er laatst eentje gemaakt van ‘Uit Paulines keuken’ en die was goed gelukt! Daar waren wel ingrediënten nodig uit de Ekoplaza maar daar kom ik vaak gelukkig. Was alleen te ongeduldig en had m ook te snel uit de vorm gehaald…. Ik ga deze ook een keer proberen!!

 7. CarpeDiem 18 februari 2014 at 12:08

  Nou, dat ziet er lekker uit! Misschien ga ik het ook wel eens proberen.

 8. Dianne 18 februari 2014 at 13:01

  Hmmm dat ziet er heerlijk uit!!!

 9. Christina 18 februari 2014 at 13:48

  Ziet er heerlijk uit! Waarschijnlijk een hele domme vraag maar smaakt het heel erg naar banaan? Ik lust geen bananen maar dit lijkt me wel erg lekker! Misschien lust ik deze banaan variant juist wel?

  1. Marieke 18 februari 2014 at 13:56

   Valt heel erg mee! Ik zou het gewoon proberen. :)

 10. annouska 18 februari 2014 at 18:27

  Hmm ziet er goed uit. :D

 11. Nuria 18 februari 2014 at 21:54

  Mmmmm, wat ziet dit er lekker uit zeg!

 12. Anne-Lieke 19 februari 2014 at 09:08

  Goed beeezig! :)

 13. Birte 19 februari 2014 at 21:01

  Goooood woman, dat ziet er lekker uit!

 14. Pien 24 februari 2014 at 12:11

  Mmm! Die van mij gaat zo de oven in, zonder blauwe bessen en met amandeltjes! Ben benieuwd!