Letterhonger (15)

Time flies als je goede boeken leest! En dus is het alweer tijd voor een nieuwe editie van Letterhonger. Zo leuk; vriendinnen lezen mijn mini-reviews en komen danévoordat ze op vakantie gaan in mijn boekenkast snuffelen. Zo heb ik Lin, Jolien en Pien onlangs van lekker veel leesvoer voorzien. Altijd leuk om te horen of een boek in de smaak viel of dat ze zich juist helemaal niet konden vinden in mijn mening erover.

Anyway, ik heb weer vier boekbesprekingen voor je! Laat me vooral horen wat je ervan vindt. :)

Jojo Moyes – Voor jou
Toen ik een recensie-exemplaar kreeg van Het gerecht, stuurde mijn contactpersoon bij de uitgeverij ook het boek Voor jou mee. Toen ik de achterflap las, deed het me aan de prachtige film Intouchables denken, maar dan jonger. Het gaat over Louisa, die in een klein dorp woont en al jaren hetzelfde vriendje heeft, dat eigenlijk niet heel goed bij haar past. Als ze haar cafébaantje kwijtraakt, moet ze noodgedwongen op zoek naar iets anders en komt ze te werken als verzorger van Will, een jonge man die door een zwaar ongeluk verlamd is geraakt vanaf zijn nek. In het begin kunnen de twee niet met elkaar overweg, maar naarmate ze elkaar wat beter leren kennen, groeien ze toch naar elkaar toe.

Voor jou is echt een prachtig boek, waarbij ik op het eind wel een traantje heb weggepinkt. In de trein, haha… De twee personages zijn goed uitgediept en de relatie tussen de twee is erg boeiend. Mooi om te lezen hoe die zich na verloop van tijd ontwikkelt en hoe hun levens veranderen door elkaars gezelschap. Sommige situaties waarin ze door Wills handicap verzeild raken, geven je een ietwat ongemakkelijk gevoel, maar tegelijk zijn Louisa’s bedoelingen alleen maar hartverwarmend. Ik las Voor jou in één ruk uit.

Lisette Jonkman – Verslingerd
Van Lisette Jonkman ben ik fan, dat zeg ik iedere keer. Haar vorige chicklits Glazuur en Verkikkerd verslond ik, dus naar Verslingerd had ik ook uitgekeken. Zo af en toe is zo’n typisch meidenboek gewoon fijn en dan kun je maar beter iets van Lisette lezen. Het niveauverschil op het gebied van chicklit is vrij groot namelijk, er zijn zó veel slechte boeken geschreven. Verslingerd hoort daar, zoals verwacht, niet bij!

Verslingerd is het vervolg op Verkikkerd, dus het is aan te raden die eerst te lezen. Hoofdpersoon Lucy heeft een relatie met haar huisgenoot Kikker, waarmee ze helemaal happy is. Daarnaast runt ze een succesvolle beautyblog. Maar dan gaat Kikker een duet opnemen met de populaire zangeres Laura en brengt hij veel tijd met haar door. Ook wordt het steeds lastiger haar blog goed te onderhouden en gaat bij haar familie en vrienden ook niet alles over rozen. Waar liggen nu haar prioriteiten?

Ik las dit boek op het strand van Scheveningen en had het in een paar uur uit. Een goed teken! Wederom genoot ik van de vlotte, maar niet geforceerd grappige schrijfstijl van Lisette. Ze weet serieuze, zwaardere onderwerpen op een mooie manier te verwerken in een verder luchtig boek. Knap! Lieve Lisette, ben je al begonnen aan de volgende?!

Renée Kelder – De parttime-junkie
Omdat ik Verslingerdéheel snel uit had en nog een dag op het strand zou liggen, haalde ik bij de plaatselijke AKO snel nieuw leesvoer. Ik koos voor De parttime-junkie, omdat ik daar in de media het één en ander over had gehoord en dat had me nieuwsgierig gemaakt. Het is het waargebeurde verhaal van Renée Kelder, een meisje datéopgroeide in een liefdevol gezin, maar ondanks dat vanaf haar 19e zes jaar verslaafd was aan GHB. Ze leidde een dubbelleven, want naast haar verslaving studeerde ze ‘gewoon’ af en vond ze een baan in de, jawel, verslavingszorg. Inmiddels is ze afgekickt en ligt haar verhaal in de winkels.

Ik heb verschillende boeken gelezen over verslavingen en het blijft fascinerend hoe iemand zo afhankelijk kan worden van iets slechts als drugs. Dat is iets wat je volgens mij zelf moet hebben meegemaakt, anders kun je je het gewoon niet voorstellen. Hoewel het boek helaas wat langdradig is en ik soms het gevoel had dat ik Renée door elkaar wilde schudden, is het een ongelofelijk verhaal. Gelukkig heeft ze het overleefd en haar leven weer helemaal op de rit.

John Green – Het Grote Misschien (Looking for Alaska)
Na Een weeffout in onze sterren (The Fault in Our Stars) wilde ik méér John Green. Tijdens een rondje AKO op het station zag ik Het Grote Misschien liggen, wat ik zo’n vage titel vond. Toen ik de achterkant las, bleek het om Looking for Alaska te gaan; die kende ik dan weer wel! Het boek gaat over Miles, die niet tevreden is met zijn leven en op zoek gaat naar Het Grote Misschien, wat dat dan ook moge zijn. Hij verlaat zijn veilige wereld in Florida voor een kostschool in Alabama en maakt daar gelijk vrienden. Zijn kamergenoot Chip heeft de bijnaam De Kolonel en Miles wordt vanaf de eerste kennismaking Prop genoemd. Als Miles de impulsieve en slimme Alaska ontmoet, is hij direct van haar in de ban. Ze worden een onafscheidelijk trio: ze hangen wat rond, filosoferen erop los en beleven avonturen. Tot er iets vreselijks gebeurt…

Het Grote Misschien is geen typisch lekker-weglees-boek. Sterker nog, het is af en toe best lastig te volgen. Vrij filosofisch en analytisch zelfs. Maar de thema’s, onvoorwaardelijke vriendschap, liefde en de reden van ons bestaan, zijn prachtig. Hoewel de drie worstelen met doorsnee tienerstrubbelingen, denken ze ook behoorlijk diep na over dingen. En Green laat de lezer, na het dichtslaan, hetzelfde doen.

17 Comments

 1. Amy 05 september 2014 at 11:38

  Heel handig! Ik was nog op zoek naar een nieuw boek om te lezen, het wordt of “Voor jou” of “Het grote Misschien” (:

 2. Annemiek 05 september 2014 at 11:47

  Toevallig nu bezig in Looking for Alaska en paar weken geleden Voor Jou gelezen. Vond Voor Jou ook echt súpermooi. Had bij het lezen van de achterkant niet verwacht dat ik het zo’n goed boek zou vinden. Looking for Alaska vind ik inderdaad ook wat moeilijk te volgen soms, maar op zich wel leuk.

 3. Sheelagh 05 september 2014 at 11:57

  Looking for Alaska was prachtig inderdaad, de rest moet ik nog lezen, fijne tips weer!

 4. Lieke 05 september 2014 at 12:01

  Ik ga na jouw review het grote misschien toch maar eens kopen. Lijkt me een erg leuk boek!

 5. Rianne 05 september 2014 at 12:40

  Looking for Alaska heb ik ook gelezen, en ik vond het zo’n prachtig boek! Zelfs nog mooier dan The Fault in our Stars, wat eigenlijk meer bekend is. En die plottwist was zó raar, ik was er gewoon helemaal van slag door..

 6. Dagmar 05 september 2014 at 13:20

  Wauw wat een heerlijke tips, echt mooie recensies heb je geschreven! Ik ben nu in het eerste deel bijna klaar van Lisette en ik kan écht niet stoppen met lezen. Ik kan nu al niet wachten totdat ik aan Verslingerd kan beginnen :)

 7. Sam 05 september 2014 at 13:32

  Paper Towns van John Green is zo mogelijk nog leuker!

  1. Marieke 05 september 2014 at 14:04

   Thanx voor de tip!

 8. Chezzelia 05 september 2014 at 15:13

  Thnxs voor de tips! Ik heb “Voor jou” gelezen. Ik vond hem heel erg op Intouchables lijken waardoor ik niet zo echt het einde mooi vond maar verder was ie goed geschreven. Ik moet nog steeds The Fault in Our stars lezen.
  Ik ben wel erg benieuwd naar die van Partime Junkie! Ik ben zelf nu We Were Liars aan het lezen van E.Lockhart en heb het boek van Marion Pauw Hemelen uit (zie dat je die aan het lezen bent, ben benieuwd wat jij ervan vind). Als ik We Were Liars heb gelezen ga ik Ik ben Pelgrim van Terry Hayes lezen!

 9. Lin 05 september 2014 at 16:09

  Jaaaa, Bibliotheek Brouwertje. Mag ik voor volgende week maandag een reservering plaatsen ;)

  1. Marieke 05 september 2014 at 16:23

   Ohh, dat was een leuke naam voor deze rubriek geweest, Bibliotheek Brouwertje! Haha! En natuurlijk mag dat, laat maar weten!

 10. Suuz 05 september 2014 at 20:10

  Oooh ik ben heeeeeel benieuwd naar Verslingerd en naar Voor jou!! ik vlieg over een paar weekjes naar Bonaire, dus die boeken gaan in mijn handbagage!!!!! zin in! thanks voor de fijne reviews!

 11. Chantal 05 september 2014 at 20:26

  ‘Voor jou’ klinkt inderdaad als een erg mooi boek!

 12. Marcella 05 september 2014 at 23:00

  Altijd leuk, boekentips! Mij spreekt Voor Jou erg aan, ik zal hem eens meenemen bij de boekwinkel! Maar eerst Jetset van Marion Pauw uitlezen, maar dat zijn nog maar 50 bladzijdes.

 13. Tanja van Beers 06 september 2014 at 10:24

  Ha. Marieke,

  Ik ga zeker het boek van Jojo Moyes lezen. ” De laatste liefdesbrief” van haar is ook schitterend.

  Groetjes
  Tanja

 14. annouska 06 september 2014 at 11:50

  Oeh ik zag Lisette Jonkman – Verslingerd ergens al voorbij komen en nu weer. Deed mij herinneren dat ik hem nog moest reserveren bij de bibliotheek, aangezien mijn boekenkast overvol is. Meteen geregeld :D

 15. Paul 07 september 2014 at 12:10

  Ik heb net The Fault In Our Stars uit, dus ik ga Het Grote Misschien zeker lezen. Dat eerste boek van John Green smaakte zeker naar meer.