Verliefd op m’n Fiat (ondanks de boete)

‘Weet je wel hoe veel sushi je daarvan had kunnen kopen?!’ Dat was de treffende maar voor mij uiteraard zeer pijnlijke opmerking van mijn vader toen ik vertelde dat ik mijn eerste snelheidsboete OOIT had gekregen. Vorige week lag ie op de mat hoor, een envelop van het Centraal Justitieel Incassobureau. Of ik even 62 eurootjes wilde overmaken?

Sinds een maand rijd ik een Fiat 500 en het is echt FANTASTISCH. Hij is gloednieuw, hij werd begin juni bij me afgeleverd door een student in een net jasje met een bosje bloemen (hoe awesome is die bijbaan trouwens, een beetje de hele dag leaseauto’s rondbrengen) met slechts 65 km op de teller – de afstand van de leverancier naar mijn huis. Ik had hiervoor een Nissan Micra van twintig jaar oud, ook nog eens de meest basic versie die er maar bestaat, dus je snapt: ik kon een klein gilletje van verrukking niet onderdrukken toen ik de auto ontgrendelde (met zo’n afstandsbediening, yay!!!) en er voor het eerst in mocht zitten.

De student legde me geduldig uit waar alle knopjes voor zijn (help, wat veel!!!), af en toe onderbroken door een voor mijn gevoel superrr domme vraag van mij. (Met een ‘sorry hoor, ik ben helemaal niks gewend!’ erachteraan.) Want ja, ik had in mijn oude bakkie geen elektrische spiegels en ramen, airco, start- & stopsysteem, fancy radio of weet ik veel wat nog meer. Ik had zelfs geen stuurbekrachtiging; wat een verademing is dat!

Inmiddels heb ik er al best wat kilometers in rondgecrosst en het is echt geweldig. Ik reed er gelijk in weg, zonder problemen. Ik vond het best spannend, voor het eerst in zo’n luxe auto, maar het ging direct helemaal goed.

Mijn Fiatje is gitzwart, bright & shiny en ik ben smoorverliefd. En ja, hij rijdt zó lekker soepeltjes dat je het verschil tussen 40 en 60 km/h dus echt niet merkt. Waardoor het kon gebeuren dat ik op een zaterdagochtend om 8.50 uur, terwijl er geen kip op de weg was, bij de woonboulevard in Dordrecht of all places 58 km/h reed waar je 50 mocht. Oké, eigenlijk reed ik 61 km/h, maar ik werd met drie km gematst door de correctie.

Ik had nog nooit eerder een bon gekregen en had met mezelf altijd de afspraak dat ik heus wel 10 km/h te hard mocht rijden, want na correctie zou het bedrag dan heus wel meevallen. Nou, zo werkt dat dus blijkbaar niet. Ik ben mooi van een koude kermis thuisgekomen en rij de komende maanden maar gewoon als een oud omaatje. Mooi zonde van die stoere Fiat.

10 Comments

 1. Lenneke 06 juli 2016 at 20:36

  Oef, ik baal ook altijd als ik een boete op de deurmat vind…

 2. Ilse 06 juli 2016 at 21:37

  Haha, leuk geschreven. Maar inderdaad wel zuur ja.

 3. Lianne 06 juli 2016 at 22:57

  Boetes zijn zo zuur! Ik baal altijd van die plekken waar je 50 mag, want daar ga je gewoon sneller te hard.

 4. Lina van schalken 07 juli 2016 at 00:55

  Wat een heerlijke blog haha.. Zo herkenbaar want ik
  Schrok me helemaal een ongeluk dat boetes voor zo’n kleine overtreding zo hoog zijn!

 5. rachel 07 juli 2016 at 09:58

  ik lach een beetje sarcastisch nu om het feit dat het maar 62 euro was en ik ze gewoon van uhh 2 a 3 00 euro op de mat krijg he :@ van manlief pffff
  anyway balen meis maar vind je autootje wel heeeel erg leuk!!

 6. Mylene 08 juli 2016 at 12:08

  Aaah zo stom is dat! Ik heb zelf (nog) geen auto dus ik kan er niet over meepraten. Maar als ik dan in de auto van mijn ouders rijd, dan probeer ik er heel goed op te letten. Wel fijn om te horen dat je helemaal verliefd bent op jouw auto ;) En dat “Ik ben helemaal niets gewend” is ook echt zo’n zinnetje voor mij, haha.

 7. Victoria 14 juli 2016 at 17:19

  Oef ik ken het gevoel. Nu 13 jaar mijn rijbewijs, vorig jaar dus 12 en nog nooit een boete gehad, terwijl ik gemiddeld tussen de 60000 en 80000 km per jaar rijd.
  Nieuwe auto vorig jaar, mn voorloop auto (Renault megane GT) op mijn bestelde lease auto (Skoda Octavia Combi), altijd oud gereden, en nu dus gloedjenieuw dus je merkt dat soort dingen niet. En jeetje wat baalde ik :( Inmiddels 2 keer een boete verder.. en hoop echt echt echt dat het daarbij blijft.

 8. Marcella 21 juli 2016 at 14:56

  Onwijs gave auto Marieke! Stoer!

 9. Sheila 21 juli 2016 at 22:28

  Nou ja, dan is het bij deze meteen je laatste bekeuring :)

  Klinkt wel vet gaaf, hoor. Ik heb nog nooit een nieuwe auto gehad. Lijkt me ergens wel erg relaxed (met al die comfortabele toeters en bellen van tegenwoordig). Maar aan de andere kant denk ik dan, zonde van het geld. Dan heb ik toch liever een motor van mijn dromen. Als ik moest kiezen :)

  Heel veel rijplezier!