Het rode katje

Elke ochtend, als ik van mijn huis naar de bushalte loop, word ik begroet door een rood katertje. Ik heb geen idee bij wie het beestje hoort (of het een thuis heeft), maar het is een heel schattig ding. Het miauwt wat, krioelt om me heen en kijkt me aan met die lieve oogjes zoals alleen katten dat kunnen (denk: Shrek ’s Puss in Boots).

Eén keer maakte ik de fout om hem een aai over zijn cute bolletje te geven; toen kwam ik dus niet meer van ‘m af. Hij liep met me mee naar de halte en sprong zelfs bijna mee de bus in. De chauffeur vroeg lachend: “Neem jij altijd je kat mee naar je werk?” Met pijn in m’n hart zag ik de deur dichtklappen en de bus wegrijden. Door de achterruit van de bus keek ik hem nog na en zag hem steeds kleiner worden.

Dat doe ik dus niet meer. Ik vind het veel te zielig dat ik het katje achter moet laten, buiten ronddwalend in de kou. (Tenminste, zo heb ik het in mijn hoofd gehaald – voor hetzelfde geld heeft ’t beest een heel fijn huis met lieve kinderen die hem op en top verwennen.) In plaats daarvan trek ik mijn sjaal zo hoog mogelijk op en zet ik mijn oorwarmers over mijn oren, dan hoor ik het gemiauw niet. In mezelf mompel ik een ‘goedemorgen lief katje’ en stap recht vooruit kijkend stevig door, zodat ie niet de kans heeft achter me aan te lopen. Dit overigens ook met veel moeite en schuldgevoel hoor; ik zie dat ie er is en weett dat ie aandacht wil…

Ik ben gewoon gek op katjes. Vroeger hadden we er thuis eentje (met de toepasselijke naam Moppie) en ook de zwart-witte Dunky van een ex-vriendje was altijd mijn grootste fan. Heerlijk knuffelen met zo’n zacht knorrend beestje… dat is echt een geluksmomentje.

Helaas heeft vriendje J. al laten weten dat ie totaal NIET gecharmeerd is van ‘dat soort beesten’ en er in zijn huis voor geen goud eentje mag wonen. Snik. Dat wordt OF mijn beste onderhandelingsskills inzetten, OF vriendje bij voorbaat alvast verlaten OF accepteren dat ik nooit een eigen katje als huisdier zal hebben.

Keuzes, keuzes. Het leven is hard.

LEES OOK:

65 reacties

 1. Een leven zonder katten is voor mij ondenkbaar dus voor mij zou het de laatste keuze worden *zeg ik nu heel stoer*. ;-)

 2. Het is echt een talent Marieke. :) Ik zag het katje gewoon voor me staan, precies zoals je het omschrijft met “die lieve oogjes zoals alleen katten dat kunnen (denk: Shrek’s Puss in Boots)”.

 3. Hahaha… ik ben persoonlijk meer een hondenmens. Als je vriend (zwaar!) allergisch is voor katten dan houdt het sowieso al snel op..

  Gewoon een keer met em naar de dierenwinkel gaan, is ‘ie geheid zo om!

 4. Haha ga maar voor de onderhandeling, dan kan je later alsnog accepteren dat je geen katje krijgt.. En altijd bij het zien van puss in boots wil ik er ook eentje :p

 5. He bah, dat doet me denken aan ons katertje Teuntje van 5 jaar geleden. Wij hadden een rode kitten gekocht en die verdween na 5 maandjes ineens. We hebben ‘m nooit terug gevonden :(.

 6. Ik ken het, ik ken het! Ik had het een tijdje terug als ik uit het werk kwam, dan liep er een zwarte kat met me mee. (Gelukkig ben ik niet bijgelovig ;) ). Maar wat een cutie, die zou je zo in huis willen nemen! Maar zolang ze er verzorgd uitzien moet je er maar rekening mee houden dat hij al een thuis heeft…

  x

 7. Tja keuzes, wat me weer doet denken aan die foto van J. Heb je inmiddels daarin al een keuze kunnen maken zodat we eindelijk weten over wie je het hebt (en of hij een katloos bestaan überhaupt waard is? ;-))

 8. Ik denk dat je hem wel over kan halen. Ik was er ook van overtuigd dat zo’n beest niet bij mij in huis zou komen en nu heeft meneer me toch weten te overtuigen door me te confronteren met kittens…

  Dus waarschijnlijk loopt er vanaf komende zomer een kitten hier rond…

 9. Ik hoop toch niet dat je voor optie twee kiest ;)
  Ik vind katten echt verschrikkelijk, kan er niks aan doen, dus zal het bij deze reactie laten ;)

 10. Ik heb momenteel 4 katten, maar het begon met 2. Daar hebben we samen voor gekozen.
  Nummer 3 kwam een paar jaar later ( asiel) en daar was partner niet echt blij mee, maar het is een schat van een kat.
  Nummer 4 heb ik nu 2 maanden ongeveer en partner helemaaaaaaal niet blij mee, maar hij is al een beetje om: die poes komt ’s nachts bij hem liggen , dat is niet te weerstaan toch? :-)

 11. Haha, dit klinkt bekend zeg.

  Ik heb er sinds kort ook zo eentje bij thuis, Nozem, een zwart-witte van 7 maandjes oud. Hij liep vanmorgen ook bijna helemaal met me mee naar de bus.

  Heb de lieve schat opgepakt, gedeeltelijk terug gebracht de straat in en hem indringend verzocht zijn vrouwtje niet verder achterna te lopen en terug naar huis te gaan. Of het gewerkt heeft, wie zal het zeggen, hij is iig (eventjes) blijven zitten.

  Poezebeesten, heerlijk! Ik heb er al 2 van 10 jaar, heb mijn lief afgelopen zomer kunnen overtuigen er nog een kitten bij te nemen. In het asiel al zijn kitten Nozem en ik helemaal voor elkaar gevallen, het was liefde op het 1e gezicht…

 12. Lastige keuze zeg! Gewoon elke dag even kroelen met dat rode katertje verzacht het leed niet?
  Vriendje inruilen voor een katje is ook weer zo cru he?

 13. Wat schattig zo’n mee-loop katje! Maar ook zielig inderdaad om hem/haar achter te laten

  En gewoon onderhandelen, niet opgeven! Laat hem maar met goede anti-katten argumenten komen

 14. Haha Puss in Boots… Als dat katje net zo schattig is als Puss in Boots dan zou ik hem ook echt niet kunnen weerstand. Vriend van mij heeft een kat die sprekend op Puss lijkt, ook zo’n schatje :)
  Maar eh, onderhandelen dus ;) En dan ga je in de leer bij het katje, zodat je net zo zielig kan kijken en dan is J. zo om ;)
  Stiekem wil ik ook een katje en ik overweeg het heel erg maar denk dat mn huisje net te klein is :(

 15. Katjes zijn zo schattig. Terwijl ik dit typ ligt er eentje uitgebreid op m’n schoot. Zo fijn! Ik zou niet meer zonder kunnen.

  Jullie wonen nog niet samen, dus dan kun je best een katje in huis halen. Kan prima op een flat, die van mij komen niet buiten, nooit geweest, dus dat missen ze ook niet. En als je eenmaal een katje in huis hebt durf ik te wedden dat je vriend zo om is ;)

 16. Ik heb katten gehad en ik vond het heel leuk, maar eerlijkheidshalve moet ik nu zeggen dat ik blij ben dat ik geen katten meer heb en dan vooral die haren niet meer. Er zal vast en zeker hier nog wel een huisdier komen, vissen of hamsterstje. Ik hoop voor jou dat je toch zo’n leuk klein katje krijgt!

 17. Ahhhw, ik zou helemaal smelten op zo een moment. Is er een reden dat J. geen poezen beestjes in huis wil?

  Ik ben nog steeds verliefd op de mijne en hoewel elk dier een nadeel heeft, merk ik van de nadelen van mijn poes nog helemaal niets..

 18. Misschien is een leuk klein hondje een mooie tussenweg? Bij ons thuis wilde Erik er eerst ook niet aan, maar nu kan hij niet meer zonder!

 19. Ahh, katjes kunnen wel echt schattig zijn! Al heb ik meer slechte herinneringen aan katten die een uur lang doodstil naar je zitten te kijken als je moet oppassen ofzo. Brr.. dan vind ik ze ineens minder lief en schattig haha.

 20. Katten zijn zo ontzettend leuk. Wij hebben er ook één en we zijn allebei gek op haar. Gelukkig! Het is gewoon gezellig. Als Mark niet ‘van dat soort beesten’ zou houden dan kon hij het schudden. (zeg ik nu heel stoer)Net als mijn laatste ex-vriendje dat nog niet zeker wist of hij later kinderen zou willen ;)

 21. Zolang hij er niet allergisch voor is, kun je ‘m waarschijnlijk wel ompraten. Om de een of andere reden krijgen vrouwen dat toch altijd voor elkaar ;)

 22. Ik zou voor de onderhandelingsskills overgaan! Wie weet krijg je ‘m wel zover dat ie overstag gaat. Heeft hij eigenlijk ooit wel eens een kat in huis gehad? Miss heeft ie last van vooroordelen? You’ll never know ;-)

 23. Awww, mijn hart zou ook smelten. Zeker omdat hij je elke dag op dezelfde plek staat op te wachten.. Inderdaad maar hopen dat hij een fijn (en warm!) thuis heeft :)

 24. Hmm ik heb vroeger ook katjes gehad en vind ze nog steeds leuk maar er komt er geen meer. Ik heb geen zin meer in nagels in mijn spullen en weer oppas zoeken als ik wegga of overal haren .. exit katten dus

  Maar ze zijn lief …

  Elise

 25. Mijn vriend had zelfs als voorwaarden aan een meisje dat ze absoluut NIET van katten mocht houden. Gelukkig ben ik stapelgek op honden. Dus dat komt goed uit. Lijkt me wel lastig dat je vriend niet van katten houdt.

 26. Onderhandelen! Een katje hoort er gewoon bij. Wij hebben er thuis twee en ik ben gek op ze (alhoewel, eentje wat minder, omdat-ie moordneigingen naar de ander heeft). Katjes zijn nu eenmaal moeilijk te weerstaan ^^

 27. Ik heb zelf een hondje, geweldig!!! Vroeger had ik een poes… Ook geweldig!!! Ik ben gewoon gek op dieren in het algemeen… Ik zou niet zonde

 28. Wat een zielig knuffelkatje… zou je vriendje niet helemaal om zijn als hij dat gemiauw hoort? Probeer het! Ik zou echt niet kunnen zonder mijn lieve Timon <3

 29. Ik hou he-le-maal niet (uitroepteken: niet !) van huisdieren. Mijn vriend ook niet. Dus bij ons komen er nooit dieren. Maar waar ik ook op bezoek ben, vliegen de huisdieren mij om de nek. Alsof ze het voelen! Dat ik ze niet moet ;-) xoxo

 30. Aahw dat lijkt me wel ontzettend moeilijk als je hem elke dag tegen komt.. En ja wat is belangrijker J. of een lief schattig katje ;)

  Mijn ex hield onwijs veel van dieren en moest hem altijd 100x vertellen dat ik er allergisch voor was.. Ook vervelend want hij zei altijd: we nemen later een teckel… Kreeg ik best een schuldgevoel van.. Hoeft nu niet meer want nu slaat ie vast een meisje aan de haak die niet allergisch is :P

 31. John Mayer = liefde ;) Ik heb DWDD aflevering ook maar meteen online opgezocht, wat een vent he, met zijn gitaar & STEM <3

  Wij hadden bij ons oude huis ook altijd zo een kat die ons achterna liep als we ergens heen gingen. Ik vond het irritant omdat ik niet zo fan ben van beestjes… Maar ik vond het wel zielig en vroeg me echt af of hij/zij geen thuis had.

 32. zolang ie niet allergisch is, kun je altijd onderhandelen.. en anders koop je gewoon een kat en heeft ie het maar te accepteren ;-)

 33. Wat toevallig! Toen ik nog in Utrecht woonde, liep er ook altijd een rode kat rond en in mijn flatgebouw! Maar het lijkt me sterk dat het dezelfde is, ik woonde in Oost haha :-)

 34. Grappig! Een vriendin van mij zit met precies hetzelfde probleem! Ze kunnen ook zo heerlijk verleidelijk kijken…

 35. Ach, als dat vriendje van jou moet kiezen tussen jou met katje of helemaal geen jou, kiest hij vast wel voor jou en het katje

 36. Ach dat is echt zielig! Carlo is echt voor alles wat haren of veren heeft allergisch, dus ik moet het later met vissen doen.

 37. Dat katje loopt hier ook rond! Haha. Ik zie ook steeds een rood katje dat om aandacht vraagt en me helemaal achterna loopt. Ontzettend snoezige beesten!

 38. Ooooh, ik hou van katjes! Zou niet zonder ze kunnen leven… Dat wordt dus onderhandelen/chanteren etc. ;-)

 39. Ahhh, wat lief zo’n katje die je ’s morgen begroet.
  Maar idd wel moeilijk als ie helemaal met je mee loopt naar de bus en hem dan moet laten staan… :-(
  Heb zelf ook zo’n rooie, maar die wil amper naar buiten nu het zo koud is…

  x

 40. Gewoon meenemen ^^ Zo’n beestje kun je niet laten lopen toch? :P Misschien gaat hij wel helemaal om als ie dat beestje eenmaal heeft gezien? :P

 41. Ik ben ook een echt kattenmeisje. We hebben er eentje en het is zo’n gezellige trut.

  Gelukkig kun je op Farmville net zo veel virtuele katten adopteren als je wilt :p