[Ze.nl] Bløf: 10 jaar in het theater

‘Time flies when you’re having fun’, zo luidt het mooie gezegde. Voor Blöf geldt dit zeker: de populaire Nederlandse band staat dit seizoen alweer tien jaar in het theater. Reden voor een feestje: een prachtige theatertour!

Persoonlijk kende ik Bløf alleen van de grote festivals als Concert at Sea en tentfeesten waar het bier rijkelijk vloeit. Om de band in een ietwat chique setting als het Beatrix Theater te aanschouwen, vind ik al heel bijzonder.

Paskal, de welbekende zanger van Bløf, kondigt het concert 10 Jaar in het theater aan als een bloemlezing van het afgelopen Bløf-tijdperk. Het publiek hoeft weinig nummers te verwachten van de twee laatste albums Oktober en April, maar wél een selectie van de mooiste songs die Bløf gedurende hun inmiddels lange en enorm succesvolle loopbaan gemaakt heeft.

De sfeer in het theater is vooral klein en intiem te noemen. Het publiek dat hierop afkomt is ook wat ouder dan op de festivals waar ik ze gezien heb, maar dat mag de pret niet drukken. Paskal en de andere bandleden staan ontspannen op het podium, nonchalant de nummers aan elkaar pratend. Het is goed te zien dat zij al járen samen spelen en ze hebben er overduidelijk nog steeds heel veel lol in.

Het decor is eenvoudig, met weinig poespas en zonder afleidende versiersels. Het draait vanavond om de prachtige nummers van Bløf die door de warme stem van Paskal zo mooi door het hele theater klinken. Met zijn vrolijke hoofd en enthousiaste gitaarspel heeft hij een fantastische uitstraling, maar ook serieuzere nummers worden door hem ingetogen en dus overtuigend gebracht. Het repertoire is iets aangepast aan de theatersetting, want ook zijn normaal gesproken uitbundige up-tempo nummers zijn vanaf de comfortabele stoelen erg aanstekelijk en liggen lekker in het gehoor. Een zeer gevarieerde show, waarin grote hits als Dansen Aan Zee, Aanzoek Zonder Ringen, Liefs uit Londen, Alles is Liefde en onbekendere liedjes van eerdere albums elkaar afwisselen.

Het publiek vermaakt zich zichtbaar, al is het wel ingetogener dan in een grote tent of op een festival. Paskal geeft van tevoren ook aan: “Er mag geklapt en gedanst worden, maar het hoeft niet. Alles mag en kan vanavond!” Bij de bekende nummers wordt er stiekem toch meegezongen en gaan af en toe de handen op elkaar, maar daar blijft het bij.

Een avondje ‘Bløf in het theater’ is puur genieten! Het publiek wordt met grapjes en anekdotes bij de show betrokken en Bløf bewijst maar weer eens hoe steengoed hun live optredens zijn. De theatertour is geschikt voor jong en oud, dus een mooie gelegenheid om weer eens een avondje uit te gaan. Of het nou met je familie, vriendinnen of vriendje is: succes gegarandeerd!

Bløf staat nog tot en met eind april in diverse theaters in Nederland. Kijk voor data en meer info op hun website.

Ook verschenen op Ze.nl