Gambia: in het geheugen gegrift

Golfplaten huisjes, open riolen, enorme droogte, hordes kinderen met gescheurde oude kleertjes, snottebellen, te kleine schoenen! Zo maar wat beelden die op mijn netvlies staan gebrand, als ik terugdenk aan mijn flitsbezoek aan Gambia. De persreis heeft een diepe indruk op mij gemaakt en de cultuurshock, waarvoor ik van tevoren was gewaarschuwd, was er inderdaad.

Je kunt het je zelf niet voorstellen: geen geld, geen eten, geen werk. En vooral: geen water. We denken er niet meer bij na dat het helemaal niet vanzelfsprekend is dat je de kraan open draait en er naar wens onbeperkt warm of koud water beschikbaar is. Op elk moment van de dag.

In Gambia is dat wel anders. Sommige dorpjes hebben het geluk in het bezit te zijn van een waterpomp, anderen hebben de pech dat ie kapot is of zelfs helemaal ontbreekt. En zie dan maar eens aan water te komen. De enige oplossing is dan: lopen. Lopen naar de dichtstbijzijnde waterbron, vaak kilometers ver weg. En als je er dan eenmaal bent aangeland, vul je een emmer met zo!n 20 liter water en draag je die op je hoofd weer terug. Denk: een goed gevulde reiskoffer is ongeveer even zwaar…

En het mooie? Ondanks al die ellende blijven de mensen zo vrolijk en optimistisch. Zo open en vriendelijk. Daar kan menig welvarende westerling nog wat van leren. Ik kan me niet herinneren dat ik ergens zo welkom was en zo leuk en geA?nteresseerd ben begroet en binnengehaald als in Gambia. Elk dorpje liep uit zodra wij als groep een bezoekje aan hen brachten en alles werd enthousiast verteld en geshowd.

Buy reminyl 4mg Eén jongetje werd voor een ochtend zelfs mijn beste vriend. Zodra Mamadu van 4 jaar oud gewend was aan onze groep, schuifelde hij voorzichtig naar me toe om mijn hand te pakken en die vervolgens tot aan ons vertrek niet meer los te laten. Het was zo!n ongelofelijk schattig ding, dat ik ‘m het liefst in mijn koffer had gestopt en mee naar Nederland had genomen.

Cozaar xq price Sanex en FairWater
Wat niet vergeten moet worden, is het doel van het persreisje. Sanex, het wel bekende beautymerk, steunt met hun Sanex Zero%-lijn de organisatie FairWater, die zeer duurzame en onderhoudsvriendelijke handpompen in de dorpjes plaatst. Het tekort aan schoon (drink)water is namelijk groot: 70% van alle Gambianen heeft geen toegang hiertoe. Tijd om actie te ondernemen!

Jij kunt gelukkig ook heel makkelijk helpen. Koop Sanex Zero%, want voor elke verkochte fles voorziet Sanex 1 persoon in Gambia 1 maand lang van schoon water. De biologisch afbreekbare douchegel is ook nog eens goed voor het milieu, dus: schoon water hier, schoon water daar!

En het kan zelfs nog eenvoudiger: steun de actie door jezelf met je inloggegevens van Hyves, Twitter, Facebook of e-mail aan te melden op www.schoonwaterhierschoonwaterdaar.nl. Voor elke fan geldt namelijk ook dat 1 persoon in Gambia 1 maand lang van schoon water wordt voorzien! Deel het daarna vooral met je volgers en vrienden natuurlijk.

Het tripje naar Gambia dendert in ieder geval mijn lijstje van meest bijzondere reizen binnen, om daar nooit meer uit te verdwijnen.

Ook verschenen op Vrouwonline.nl Colchicine cost in canada

6 Comments

 1. Sanne 05 april 2011 at 16:20

  Wat een indrukwekkend verhaal en heel gaaf dat je daadwerkelijk mocht gaan kijken bij de ontvangers van de actie :) (en, die Sanex douchegel is ook gewoon heel erg fijn kwam ik achter na een gratis-fles-actie bij Etos)

 2. Saskia 07 april 2011 at 07:54

  Sanex Zero% zit hier al in het boodschappen pakket. Zonder dat ik het wist steun ik nu dus ook een goed doel :)

  Mooie reis wat je gemaakt hebt. Lijkt me inderdaad erg indrukwekkend om alles van zo dichtbij te zien.

 3. inge 07 april 2011 at 19:07

  ik ga volgende keer weer eens voor sanex dan!
  en meis, had je foto’s al even bekeken ook toen je er net weer was, wat een avontuur zeg.
  hoop dat je het positieve ervan mee kan blijven dragen =)

 4. Saskia 08 april 2011 at 15:28

  Wauw, een mooie herinnering om voor altijd bij je te dragen!

 5. Willemvk 08 april 2011 at 18:50

  Lijkt mij een hele schok om zo vanuit NL in zo’n gebied ‘gedumpt’ te worden. Doet je wel even nadenken.

 6. Desiree 13 april 2011 at 09:20

  Binnenkort toch maar weer eens een fles sanex meenemen. Kleine moeite voor mij, en een mooi initatief van sanex.