[VIVA] Stiekem toch Connected

De reacties op het nieuwe tv-programma Connected, zondagavond op Nederland 3, logen er niet om. ‘Is dit de gemiddelde Nederlandse vrouw? Dan is het treurig gesteld met ons land!’ en ‘Wat een gejank van een stelletje depressieve vrouwen!’ werd er op Twitter onder meer gezegd.

Gelukkig voor de deelnemende dames waren er ook positieve berichten en harten onder de riem: men vond het dapper dat zij zich zo kwetsbaar durfden op te stellen en zichzelf in alle puurheid lieten zien.

Real life-soap Order colospan
In de eerste aflevering van Order lady era review Connected maakten we kennis met drie van de vijf vrouwen die ons een zeer intiem kijkje in hun leven gunnen. Zij hebben zichzelf een half jaar lang gefilmd en dat wordt nu wekelijks op tv -en dagelijks op internet– getoond. Zonder regie, visagie of script. Reality-tv in zijn puurste vorm, zeg maar.

De hoofdrolspeelsters
Internetonderneemster Mira kampt met een drukke baan, bomvol huishouden van drie jonge kinderen en een ingezakt huwelijk. De stress en de vraag ‘is dit het nou?! maken dat ze al een tijdje niet lekker in haar vel zit. Daarnaast zagen we scenarioschrijfster Anne (ja, die kennen we nog, zij blogde ooit hier op Viva.nl) die getraumatiseerd is door een dramatische relatie en zichzelf daardoor niet meer durft open te stellen voor een eventuele nieuwe liefde. Verder was er nog Git, een single moeder die worstelt met nog onduidelijke gevoelens voor haar beste vriend.

Ik wil er geen drie!
Toegegeven: ook ik kon een gevoel van afschuw niet onderdrukken toen ik Mira met haar gezin in de auto zag zitten, klaar voor een weekendje weg in Belgié. Ze had net een hectische treinreis met zeurende kroost achter de rug en bekvechtte met haar gestreste man, terwijl ze alle vijf hongerig hun Burger King-frietjes en -burgers wegwerkten. Ik kreeg het direct Spaans benauwd en riep tegen mijn vriend: ‘Ik wil er geen drie!’ No way Purchase lady era review dat mijn leven er zo uit zal zien over 10 jaar, was mijn gedachte.

Maar Mira zelf heeft die gedachte nu dus ook. En je moet het maar durven om dat op nationale tv te laten zien. Ik ben alleen wel benieuwd hoe dat gaat als je zo!n kans krijgt. Gaat je omgeving, vooral degenen die het dichtst bij je staan, dan ook zomaar akkoord met jouw drang om je ellende met de hele wereld te delen? Man, kinderen, beste vrienden en vriendinnen! allemaal komen ze voorbij, net zo puur en ongeregisseerd.

Wij zijn er ook nog
Als kijker voelde ik me mede daardoor ook wel een beetje ongemakkelijk. Het lijkt net of je ergens op bezoek bent, de gastheer en -vrouw in een woordenwisseling verstrikt raken en vergeten dat jij er ook nog bent. Op zo!n moment zou je het liefst willen verdwijnen, maar dat kan dan helaas niet onopgemerkt.

Het is de herkenbaarheid die ervoor zorgt dat ik toch elke zondagavond weer zal afstemmen op Nederland 3. Ik moest zo lachen toen een zwaar vermoeide Mira !s avonds heel laat de camera op haar bed richtte en verzuchtte: ‘K*t, vergeten het bed op te maken.’

Ik ben benieuwd wat de serie ons nog brengt. De dames mochten zelf bepalen wanneer het hen te veel werd en ze de camera wilden uitschakelen. Mijn grens zou allang zijn bereikt, maar ik vraag me af hoe ver zij zullen gaan. Zo blijft reality-tv toch stiekem heel erg vermakelijk.

Ook verschenen op Viva.nl

1 Comment

  1. Willemvk 15 februari 2012 at 22:54

    Op een gegeven moment vergeet je volgens mij ook dat er een camera op je gericht staat en daarmee zullen de grenzen ook wel verschuiven.