[VOL] Rick Engelkes over relatiedrama Eten Met Vrienden

De nieuwe theatervoorstelling Eten Met Vrienden is tegelijkertijd heftig, grappig en (pijnlijk) herkenbaar. Wij spraken met producent én acteur Rick Engelkes.

Het toneelstuk Eten Met Vrienden is een heftig relatiedrama. Johan (Rick Engelkes) en Carin (Lone van Roosendaal), een op het eerste gezicht gelukkig getrouwd stel met twee kinderen, worden plotseling geconfronteerd met het falende huwelijk van hun beste vrienden Tom (Kees Boot) en Debby (Miryanna van Reeden). Tom is gevallen voor een veel jongere dame, maar achter die affaire gaat een veel dieper verhaal schuil. Het zo stabiele huwelijk van Johan en Carin begint te wankelen als zij daardoor ongewild ook hun relatie onder de loep nemen. Waar is de passie tussen hen eigenlijk gebleven?

Tien jaar later
Het is niet de eerste keer dat de voorstelling in Nederland te zien is. Tien jaar geleden bracht Rick Engelkes (52) het met zijn productiebedrijf vanuit New York, waar het de Pulitzer Prijs won voor de sterke teksten, naar Nederland. Nu doet hij het opnieuw en speelt hij zelf tevens een van de vier hoofdrollen.

‘Dat is toch wel een wezenlijk verschil’, vertelt Rick. ‘Het was al een mooi stuk, maar tijdens het repeteren ben ik daar nog meer achter gekomen. Je ziet dat het goed in elkaar zit, dat je eigenlijk heel helder een beeld schetst dat zo herkenbaar is voor mensen met een langere relatie en goede vriendschappen.’ Volgens de producent en acteur kan iedere bezoeker iets uit de alle vier de karakters halen. ‘Het ene moment kun je er nog sympathie voor hebben en het andere moment denk je: jezus, wat een eikel. Wat ik mooi vind, is dat alle keuzes die alle vier de mensen maken, eigenlijk allemaal wel goed zijn voor die persoon.’

Gewoon acteur
Zelf zit Rick, die jaren geleden als dokter Simon in Goede Tijden Slechte Tijden veel vrouwen het hoofd op hol bracht, nu veel dieper in het stuk dan tien jaar geleden. ‘Ik keek toen meer vanaf de zijlijn, naar het totaalplaatje’, zegt hij. ‘Ik heb het altijd zo gedaan dat ik de stukken waar ik in speel zo weinig mogelijk produceer. Ik doe veel voorwerk, maar op het moment dat we gaan repeteren, ben ik gewoon acteur.’ Zijn collega!s op het toneel, van wie hij eigenlijk ook werkgever is, vinden die samenwerking prima. ‘Lone zei nog: ‘Ik vind het soms zo raar, ik sta gewoon met m!n baas te spelen. Maar zo voelt het niet.! Dat vind ik een goed teken.’

Confronterend Buy skunk seeds with paypal
Eten Met Vrienden is soms erg confronterend en geeft veel stof tot nadenken. Zowel voor mensen die al langere tijd bij elkaar zijn en veel ervan herkennen, als voor mensen die juist aan het begin staan van een relatie. Zij zouden zich kunnen afvragen waar ze in godsnaam aan beginnen. ‘Gelukkig wordt er ook veel gelachen. Maar dat is natuurlijk ook wel vanwege de pijnlijke en cynische situaties. Het is bijvoorbeeld herkenbaar hoe sommige mensen elkaar na lange tijd, vaak onbewust, afsnauwen.’

Het verschil tussen een stel op jonge leeftijd en de middelbare versie van henzelf is vaak erg groot, meent Rick. ‘Vroeger was die passie er nog, maar gaandeweg heeft dat toch een andere vorm aangenomen. Soms heb je dan iets nodig in het leven om even wakker geschud te worden. Om stil te staan bij wat je had en nu nog hebt. Dat je beseft dat je elkaar wel scherp moet houden, tijd en aandacht aan elkaar moet besteden. Investeren in elkaar en dat doorzetten.’

Schade en schande
Dat is volgens Rick dan ook de sleutel tot een gelukkig huwelijk, weet hij uit ervaring. Door schade en schande is hij op dat gebied wijs geworden. ‘Je moet absoluut tijd voor elkaar maken, elkaar blijven verrassen en waarderen wat je voor elkaar betekent. En oppassen dat het niet allemaal maar vanzelfsprekend wordt, dat is natuurlijk het gevaar. Voordat je het weet ben je eigenlijk niet meer bijzonder voor elkaar. Leg je er niet bij neer dat het nou eenmaal zo gaat, maar blijf ervoor vechten.’

Dromen
Momenteel gaat het Rick dan ook weer voor de wind. ‘Ik doe zeker leuke dingen, haha. Maar ik heb nog dromen, die moet je ook altijd hebben. Dat zorgt ervoor dat je altijd weer naar een volgend punt toe leeft’, vindt de ambitieuze creatieveling. ‘Eén van mijn dromen is dat ik op korte termijn een eigen film ga produceren. We zijn bezig met een familiefilm en ook een relatiethriller. Het script is al een heel eind, dus ik hoop wel dat ie dit jaar of volgend jaar in de bioscopen draait.’

Als bedrijf heeft Rick Engelkes Producties, tevens producent van Order probalan Spuiten & Slikken, een duidelijke keuze gemaakt voor drama. Alles wat zij maken, voor zowel televisie, theater of bioscoop, past in dat thema. ‘Ik zou het wel mooi vinden als dat straks helemaal ingevuld is. Dat is de grote droom’, besluit Rick.

Eten Met Vrienden is t/m mei 2012 te zien in theaters door het hele land. Bekijk de website voor meer informatie en de speellijst.

Ook verschenen Order lady era review op Vrouwonline.nl

LEES OOK: