Fietsperikelen

Ik heb een haat-liefdeverhouding met fietsen. In het voorjaar vind ik het nog wel prima om op mijn fietsje door te stad te crossen met wapperende haren. In de winter haat ik het echter: die snijdende wind in m’n gezicht en koude regendruppels in m’n nek, zeiknat aankomen op de plaats van bestemming. In de zomer vind ik het ook niks: ik zweet nogal snel, dus arriveer ik altijd oververhit en met klotsende oksels. Geen pretje.

Ik ben sportief aangelegd, maar vind fietsen gewoon echt niet leuk. Ik loop veel liever 10 km hard dan dat ik een klein stukje moet trappen. De laatste jaren dat ik in Utrecht woonde, had ik dus ook geen fiets. Veel mensen lachten me daarom uit (‘Hoe kun je in Utrecht zonder fiets?’), maar ik had er maling aan. Ik deed alles met de bus. Er reden er genoeg en ik had een abonnement van mijn werk, dus dat ging prima.

De laatste weken daar begon het toch te knagen. Ik was veel tijd kwijt aan het wachten op de bus en ook de daadwerkelijke busrit naar het station duurde lang. Hij stopte namelijk o-ve-ral. Frustrerend. Zeker op de (belachelijk) vroege ochtend, het deed weinig goeds voor mijn humeur.

In Rotterdam liep ik er ook tegenaan. Op de fiets is het station maar 10 minuutjes van ons huis vandaan, maar met de tram deed ik daar veel langer over. Ik moest er zelfs een kwartier eerder voor opstaan dan eigenlijk nodig. Erg zonde, aangezien die wekker sowieso al achterlijk vroeg gaat.

En dus kreeg ik een fiets kado, van mijn ouders. En ga ik nu braaf elke ochtend op de fiets naar het station. Dat bevalt op zich goed, maar let wel: het is nog geen winter geweest. De tijden dat ik me van top tot teen dik moet inpakken vanwege de kou, sneeuw, regen en wind moeten nog komen. Cheap fosamax lawsuits The horror.

Bovendien loop ik nu tegen nieuwe ergernissen aan. Het niet kunnen vinden van een fatsoenlijke plek om mijn fiets te stallen, bijvoorbeeld. Dat komt a) doordat er gewoon niet genoeg rekjes zijn, b) doordat mensen met achterlijk grote manden, kratten en bakken voor of achter op hun fiets drie plekken tegelijk innemen en c) omdat sommige mensen hun oude, verrotte fietsen gewoon maar ergens tussen proppen. Het zou verboden moeten worden.

Het reizen met de trein is onverminderd irritant. Ik doe woon-werk nu al jaren per NS en dat went nooit. Als alles meezit, is de treinreis prima te doen, maar helaas is dat lang niet altijd het geval. Het kan niet anders dan dat mijn Twitter-volgers mijn gevloek en getier op de NS inmiddels flink beu zijn.

Gelukkig is onze vakantie nu echt in zicht en heb ik straks even twee weken helemaal niets met mede-fietsparkeerders en de NS te maken. Maar ja, op Schiphol kan er natuurlijk ook nog vanalles misgaan en bovendien heb ik last van vliegangst. Duimen jullie mee voor een voorspoedige reis? ;) Purchase lady era pills Purchase minomycin for acne

17 Comments

 1. Eva 12 september 2012 at 16:02

  Het vliegen komt vast wel goed :)
  En het fietsen is in de winter ook maar tien minuutjes, dus tien minuten kou is wel te overleven. Dan is het nog steeds fijner dan het wachten op de tram denk ik/ hoop ik ;)

 2. Emma - LifeandCookies 12 september 2012 at 16:27

  Hihi, heerlijk zo’n blog ;-)

  In de winter kun je beter wandelen naar het station, lekker door de sneeuw en altijd sneller dan tram of fiets! Heb je al zo’n ubercoole regenproof paraplu?

 3. Leoni 12 september 2012 at 17:06

  Is fietsen zo erg dan? Ik vind het heerlijk om in de winter na een stukje fietsen binnen te komen in een warm huis. Je gezicht voelt net alsof je een facelift hebt gehad. Heeft wel iets..

 4. Rianne 12 september 2012 at 17:09

  Van de ene kant ben ik het wel met Leonie eens, thuiskomen en lekker met thee op de bank ploffen is heerlijk. Maar uiteindelijk heb ik ’s morgens écht geen zin om met de fiets naar school te gaan, en pak ik gewoon lekker de bus :) Scheelt een hoop!

 5. Indira 12 september 2012 at 18:22

  Ik heb deze week voor het eerst ook een fiets in Utrecht en weet nu ook dat a, b en c ook in combinatie met elkaar kan werken. :P

 6. Sanne 12 september 2012 at 19:56

  Ik heb wel een fiets in Utrecht maar gebruik hem nauwelijk. Met de bus ga ik nooit, ik doe meestal alles te voet! Soms maak ik de fout om op de fiets naar het station te gaan, maar sinds ze hebben besloten aan de jaarbeurskant de helft van de fietsenstallingen weg te halen, en er dus nooit een degelijke plek is om je fiets te parkeren, levert dat uiteindelijk altijd irritatie op!

 7. ioon 12 september 2012 at 20:16

  Je geklaag komt me nog niet de strot uit maar ik verbaas me wel over hoe verschrikkelijk je traject is terwijl het hemelsbreed helemaal niet zo ver is.

 8. Pien 12 september 2012 at 21:04

  Heerlijk, even klagen! :)
  Ik hou van fietsen, in de herfst (fijn op weg naar huis, helemaal doorweekt van de regen en daarna een warme douche), in de winter (dik ingepakt, muts, sjaal, handschoenen, de koude droge wind in je gezicht), in de lente (zonnetje, briesje, vogeltjes die fluiten), eigenlijk niet zo in de zomer om dezelfde reden; zweet! Eén voorwaarde: een goede fiets en die heb ik nu niet.. :(

 9. Marieke 12 september 2012 at 22:04

  @ Pien: Doorweekt zijn van de regen is prima als je naar huis moet, maar niet als je nog een afspraak of lange werkdag voor de boeg hebt. ;) En wat is er met je fiets gebeurd?!

 10. Pien 12 september 2012 at 22:18

  Mijn fiets doet het nog, maar trapt zwaar, loopt aan en er zit van alles los..

  Ow ja, nog een tip: ik zet mijn fiets altijd achter het shoarmahuisje aan de achterkant van cs. Daar is rond 7.45 uur vaak nog plek!

 11. Saskia 13 september 2012 at 08:12

  Ik vind fietsen heerlijk!

 12. Milou 13 september 2012 at 15:32

  Oeh, ik hou wel van fietsen. Niet altijd natuurlijk. En fiets-wise is Utrecht een hele aanpassing. Wat een chaos! Iedereen fiets overal, altijd, en de kleur op het stoplicht maakt niet uit haha. Geniet lekker van je vakantie. De kans dat je doodgaat door een trap van een ezel is groter dan dat je vliegtuig neerstort :)

 13. Marcella 13 september 2012 at 16:28

  Heerlijk om even geen reistijd te hebben! Ik reis ook elke dag met de trein, en heb er nu even extra hekel aan omdat het nu de vakanties altijd zo enorm druk is weer. Veel nieuwe studenten die nog geen kamer in de stad hebben. Langzaamaan wordt dat rustiger, nu is het even afzien.

  Geniet van je vakantie!!

 14. Lin 13 september 2012 at 17:19

  Hele fijne vakantie meis!

 15. CarpeDiem 14 september 2012 at 20:21

  Kijk, het scheelt je wel weer 15 min eerder je bed uit komen, toch? ;-) Tja, en in zo’n drukke, chaotische stad als R’dam zijn er altijd wel dingetjes waar je je aan ergert…hihi.

 16. inge 16 september 2012 at 16:52

  fietsen vind ik heerlijk en ’s winters ga ik gewoon lopen. moet je dan idd wel wat eerder voor vertrekken, maar nou ja.
  de ns zuigt.
  en je mag klagen wat je wil, want als je zoveel met het openbaar vervoer reist als jij heb je alles bij elkaar wss al wéken verloren met wachten op treinen waarvan niemand weet of ze ooit nog komen..

  fijne vakantie! vliegen is cool!

 17. Yael 24 september 2012 at 20:08

  Je overleeft je vliegangst wel :)! Wat mij altijd een beetje helpt om überhaupt het vliegtuig in te komen is tegen mijzelf zeggen hoeveel de reis mij wel niet gekost heeft! En denken aan de prettige bestemming waar je gaat landen.