Ga boeven vangen!

Het was lang geleden dat ik een fiets had. Laat staan eentje met een werkend voor- en achterlicht. Toen ik in Rotterdam ging wonen, kreeg ik er echter eentje van mijn ouders kado. Trots als een pauw cross ik rond op het paarse ding. Heerlijk, die vrijheid.

Vanochtend toog ik zoals elke ochtend weer richting het station om naar mijn werk in Hoofddorp te gaan. Vanwege werkzaamheden fiets ik het laatste stukje altijd over een pad dat eigenlijk alleen voor voetgangers bedoeld is. Toen ik halverwege drie politieagenten zag staan, stapte ik maar snel af. Ik had bepaald geen zin in een boete, dat snap je.

Ik werd echter toch aangehouden door deze heren. Of ik even halt wilde houden en mijn legitimatie wilde laten zien. “Waarom?” vroeg ik nog quasi-onschuldig. “Nou, omdat je fietst zonder licht.”

Sorry?! Dat deed mijn oren klapperen. Dit stond de beste man gewoon te verzinnen! Mijn voor- én achterlicht doen het uitstekend. Als ik érgens geen boete voor hoorde te krijgen, was het wel voor fietsen zonder licht.

Natuurlijk protesteerde ik, maar meneer agent was onverbiddelijk. “Je licht doet het niet, ik zag het toch zelf”, zei hij zelfingenomen. “Nu ik stil sta niet nee, maar wel als je mijn voorwiel ronddraait!” antwoordde ik. Hij volgde mijn advies op, maar dat overtuigde hem niet. “Dan zul je hem wel snel aan hebben gezet.”

Ik kon het gewoon niet geloven. Ging ik hier nu een boete krijgen voor iets wat gewoon NIET waar was? Waarom zou ik in godsnaam mijn licht niet aanzetten als ie het wel gewoon doet? Bloedchagrijnig en ontzettend kwaad werd ik ervan, dat liet ik de agent in kwestie ook weten. Ik had immers een trein te halen en stond daar mijn kostbare tijd te verdoen. Mijn getier stelde hij echter niet op prijs. “Voor deze keer geef ik je een waarschuwing meisje, omdat je achterlicht het wel doet. Maar de volgende keer hoef je niet zo hysterisch te reageren, want wij hebben het volste recht om je te controleren”, kreeg ik te horen.

Van binnen kookte ik, maar ik kon de kracht vinden om er niet meer tegenin te gaan. Daarmee zou ik het mezelf alleen maar nog moeilijker maken. Vloekend en tierend liep ik verder richting station, waar ik haastig mijn fiets parkeerde en naar mijn trein rende, die ik maar op het nippertje haalde. Ik mag het vast niet zeggen, maar ik heb echt een enorme hekel aan politieagenten die een beetje stoer lopen te doen. Ga boeven vangen!

25 Comments

 1. Benthe 20 november 2012 at 17:07

  Ik ken het! Hier in Den Bosch staan ze zodra het nog donker is rond kwart over 8 te controleren, vlak achter een bruggetje zodat je ze niet ziet staan. Ik heb altijd werkend licth maar toch. Beetje expres daar boetes staan uit te delen.

 2. tineke 20 november 2012 at 17:17

  ZO VRESELIJK IRRITANT! In zulke situaties kun je dus echt NIKS doen behalve je mond houden!
  Zo zat ik ooit in de trein, in het weekend. Ik had ingechecked en dus wordt er automatisch 5 euro van je saldo afgehaald waardoor ik in de min stond. Eenmaal in de trein werd ik gecontroleerd. Volgens de conducteur was ik niet ingecheckt.. En ik moest hem ook opwaarderen want ik stond ook nog eens in de min.. PARDON?! Ik was écht ingecheckt. Ik kreeg een waarschuwing, maar moest van meneer de volgende keer “wel even beter opletten of ik ingecheckt was”… Bijtend op m’n tong heb ik niks terug gezegd maar ik kookte van woede.. En op mijn eindbestemming? Gewoon uitgecheckt want ik was WEL ingecheckt.

 3. Naomi 20 november 2012 at 18:04

  Gelukkig mag je hier in Nederland alles zeggen.

 4. Elles 20 november 2012 at 18:10

  Oo wat herkenbaar dit. Ik krijg steevast ruzie met dit soort gasten. Ga wat nuttigs doen!

 5. mireille 20 november 2012 at 18:17

  Grrrrrrrrrrrrrrrr! Ik probeer in dat soort situaties altijd maar te denken dat hij vast n rotjeugd gehad heeft, of onder de plak zit bij zijn vrouw waardoor hij een enorm probleem met zijn eigenwaarde heeft en er een goed gevoel van krijgt als hij zijn machtspositie misbruikt. Werkt helaas altijd maar n beetje, want blijft heul oneerlijk en irritant!

 6. Fred Lang 20 november 2012 at 18:28

  Dit blog + tijd + locatie via politie.nl (klachten) melden en dan moet je antwoord krijgen. Hoor graag hoe het afloopt.

 7. Sylvia 20 november 2012 at 18:31

  Hmm, daar kan ik me iets bij voorstellen ja!

 8. Dickij vroege 20 november 2012 at 18:38

  Ik ben in een grijs verleden een x aangehouden door een hele grote dikke agent met jampotglaasjes als bril. Ik reed zonder voor en achterlicht. Let op ZONDER licht de lichten en dynamo zater niet op. De agent ging midden op de weg staan met zijn hand omhoog en riep STOP POLITIE. Ik stopte. De agent zei ik constateer dat u licht het niet doet. Ik zei spottend o meent u dat echt. Ja zei hij als u uw stuur omhoog houd dan kunt u aan uw voorwiel draaien dan kan ik constateren of uw voorlicht het niet doet. Ik antwoorde men de agent er zit geen lamp en geen dynamo op met alle wil vd wereld gaat u een licht zien branden. De agent sommeerde mij bars om het stuur omhoog te houden en aan mijn voorwiel te draaien. Ik dat maar gedaan. De agent: ik constateer dat uw voorlamp het niet doet. Ik: joh echt waar heel spottend. Toen zei de wijze agent beurt u nu maar uw achterwiel omhoog aan uw bagagedrager en draait u aan uw achterwiel dan kan ik weer constateren of uw achterwiel het doet. Toen kon ik me niet meer inhouden en heb ik hem uitgelachen en heb ik hem gevraagd of dat hij wel helemaal goed bij zijn hoofd was. Zijn wederantwoord was een vuurrood hoofd van kwaadheid en ik kreeg een extra bekeuring voor belediging van een ambtenaar in functie. Later heb ik gelezen dat dezelfde agent oneervol ontslag had gekregen vanwege ongeoorloofd gedrag. De moraal van dit verhaal is wie het laatst lacht lacht het best.

 9. MiekeLu 20 november 2012 at 19:00

  Oh, ik heb echt last van plaatsvervangende kwaadheid hier! Wat een irritante vent zeg.
  Een vriend van me had een keer een zelfde situatie en kreeg er nog een prent voor ook. Niet te geloven. Wat je zegt: ga boeven vangen!

 10. Jolien 20 november 2012 at 19:21

  Jak, wat irritant zeg!! Beste is idd maar om je mond te houden… wel lastig..:s

 11. Petra 20 november 2012 at 19:54

  Echt he, wat vervelend! Alsof ze serieus niets beters hebben te doen! Knap dat je je mond hebt gehouden op het laatst. Ik zou er zelf nog wel iets van gezegd hebben en dan alsnog een boete hebben gekregen wegens brutaliteit tegen een agent ofzo. Gelukkig had je je trein nog wel gehaald ;-)

 12. Nanda 20 november 2012 at 20:26

  Oh ik heb daar ook zo’n hekel aan! En daar mag je dan niks van zeggen..

 13. Milou 20 november 2012 at 20:33

  Goh wat naar. Ik weet dat ze daar zelf ook niet voor de lol staan, als ik mijn politievriendinnetje moet geloven, maar dat neemt niet weg dat dingen verzinnen simpelweg treurig is. Ik haat mensen die hun macht misbruiken.

 14. Ann 20 november 2012 at 21:20

  Mijn bloed begint er bijna van mee te koken, haha. Zei hij ook echt ‘meisje’? Brr, dat denigrerende toontje alleen al.

 15. Indira 20 november 2012 at 21:49

  Ik raak al gefrustreerd als ik het lees!

 16. Rinus 21 november 2012 at 00:04

  Balen, maar aan de andere kant zijn er ook veel landen in de wereld waar je als vrouw helemaal niet mag fietsen, laat staan praten met een man ;-).
  Gelukkig is het niet zo als in die vele landen dat een vrouw gewoon niets te zeggen heeft, wat dat betreft boffen we maar met zulke agenten ;-).

 17. Kelly 21 november 2012 at 09:54

  Zo heb ik een keer gehad dat ik in de auto zat en voor een stoplicht stil stond. Het duurde lang dus ik leun met mijn hoofd op mijn arm die steunde op de deur. Ineens word er op mijn raam getikt door oom motoragent. “Dat mag niet he jongedame.” Dus ik vraag, in alle onschuld, wat niet? “Bellen achter het stuur.” Dus ik zeg tegen dat mijn telefoon in mijn tas zit, en dat ik niet aan het bellen was. Krijg ik toch te horen dat een grote mond nergens voor nodig is en dat hij met mij de discussie niet aan gaat! Oh wat was ik kwaad, maar je doet er zo weinig aan..

 18. HansDeZwans 21 november 2012 at 10:35

  Eerlijk gezegd, ik ben al verschillende keren aanhouden voor controle maar telkens verliep dat normaal. Maar als ik hier voornamelijk de vrouwelijke reacties lees, kan ik daar uit besluiten dat politie mannen nu eenmaal stoer willen overkomen naar vrouwen toe en misbruik maken van hun functie. Dat zou toch niet mogen en ik kan jullie reacties dan wel weer begrijpen.

 19. Dollie 21 november 2012 at 13:29

  Ik kan me zo voorstellen hoe jij gereageerd hebt. Je was woedend!!!!
  Inderdaad, ga boeven vangen!!! xxx mama

 20. Lauradenkt 21 november 2012 at 15:50

  Oooooh wat irritant zeg. Wilde zeker laten zien dat ‘de baas’ is.

 21. inge 21 november 2012 at 20:16

  einde van het jaar, die %^$#@@$. wij kregen een boete van 54 euro voor parkeren waar het tot voor kort altijd gratis parkeren was, hadden ze veranderd en gingen ze tijdens de intocht van sinterklaas gauw even met man en macht controleren om zo hun eigen kerstbonus bij elkaar te sprokken OF ZO.
  ga boeven vangen indééd!

 22. inge 21 november 2012 at 20:17

  sprokkelen.
  #benernogboosvan

 23. Elisabeth 26 november 2012 at 17:47

  De meeste agenten zijn wel nuttig maar als je zo’n geval tegen grrr.

 24. Marike 29 november 2012 at 00:09

  Heel irritant! Het overkomt mij ook zo vaak dat ze gewoon iets verzinnen wat niet klopt! Inmiddels ben ik ook heel blij dat ik licht op mijn fiets heb met knopjes die ik aan en uit kan zetten.