[VOL] René van Kooten over alle aspecten van liefde

Vrouwonline.nl sprak musicalster René van Kooten over zijn rol in Aspects of Love.

Naïviteit, littekens, lust, overgave, jaloezie: de liefde heeft vele aspecten. Daarover gaat Aspects of Love, een musical van Andrew Lloyd Webber. René van Kooten geniet met volle teugen van zijn hoofdrol.

Liefdesspel
Andrew Lloyd Webber is een bekende componist, die grootse voorstellingen als Jesus Christ Superstar en The Phantom of the Opera maakte. Met Aspects of Love wilde hij bewust een intiemere musical schrijven. Het stuk, dat in 1989 al in Londen te zien was en nu voor het eerst naar Nederland is gehaald, verhaalt over de jonge Engelsman Alex die hopeloos verliefd wordt op de iets oudere actrice Rose. Hij haalt haar over mee te gaan naar de villa van zijn oom George. Als die onverwacht binnenvalt, valt Rose als een blok voor zijn onconventionele en kunstzinnige karakter. Wat volgt is een jarenlang liefdesspel tussen vijf personen uit drie generaties. Wie doet het nou eigenlijk allemaal met wie?

Heimelijke genoegens
‘De reacties wisselen’, geeft René toe. ‘En dan met name als het gaat om de scènes waarin vrouwen zoenen, de homoseksuele ontmoetingen in het ensemble en de affaires. Sommige mensen zijn licht geschokt, anderen kunnen er juist om lachen. Ik denk dat toch meer mensen heimelijke genoegens en fantasieën hebben dan wij denken wat dat betreft. Wat ook wel blijkt uit het succes van een boek als Vijftig tinten grijs.’

‘In Aspects of Love zijn het vrijgevochten, artistieke mensen uit de jaren 50-60 die wat losser met elkaar omgaan, maar affaires komen natuurlijk wel overal voor, nog steeds’, vervolgt de musicalster. ‘Misschien zien mensen ook wel dingen waar ze bang voor zijn. Het verhaal geeft alle facetten van de liefde weer, daar hoort dat ook bij.’

Totale overgave
Zelf is René zeer gelukkig met vriendin Tanja en dochtertje Senna van vijftien maanden. ‘De liefde voor mijn dochter is werkelijk het meest overweldigende, allesomvattende wat je maar kunt voelen volgens mij. Totale overgave. De liefde voor mijn vriendin is dat ook, alleen daarin betekent liefde ook elkaar loslaten. Zo veel van iemand houden dat je iemand ook vrij kunt laten om de dingen te doen waar die persoon zelf heel erg gelukkig van wordt.’

Fijne groep
De kleine cast van Aspects of Love, met naast René onder anderen Lone van Roosendaal, Ernst Daniël Smid en Maaike Widdershoven, tourt het hele land door met de voorstelling. ‘Erg intensief’, vertelt René. ‘Je speelt soms zeven voorstellingen achter elkaar, van Drachten tot aan Maastricht. We hebben geen understudies, dus iedereen speelt alles. Daardoor passen we ook goed op elkaar. Het is een fijne groep, heel gefocust.’

Droomwereld
In Nederland is het genre musical nog altijd ontzettend populair, ondanks de crisis. ‘Wij hebben het als sector ook heel moeilijk gehad de afgelopen jaren. Maar wij zitten met Aspects of Love altijd vol, Hazes loopt als een tierelier! Ik denk dat er nu weer een goed evenwicht begint te ontstaan tussen vraag en aanbod, dat ten eerste. En ten tweede: in tijden van crisis zaten vroeger ook altijd de theaters vol.’

‘Mensen hebben toch behoefte aan ontspanning en verstrooiing. Je slaat ’s ochtends de krant open en het is ellende, je komt op je werk en het is ellende, ’s avonds op tv ontkom je niet aan de ellende. Het is ook weleens lekker om gewoon 2,5 tot 3 uur even ergens anders te zijn, in een soort droomwereld. Ik denk dat dat ook wel de magie van het theater is’, aldus René. Zelf hoopt de acteur en zanger in ieder geval nog heel lang in het theater te mogen werken. ‘Want ik vind dat toch echt het mooiste wat er is.’

Aspects of Love is nog t/m april te zien in theaters door het hele land. Kijk voor meer informatie, de speellijst en kaartverkoop op de website.

Ook verschenen op Vrouwonline.nl